Forum PCLab.pl: temp procesora - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

temp procesora

#1 Użytkownik jest niedostępny   Trrigon 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Wt, 18 Wrz 18

Napisany 12 Październik 2018 - 15:54

witam,
niedawno wymieniłem paste termoprzewodzącą i max temp jaką zauważyłem w grze GTA V było to 66C
chciałbym sie zapytać czy taka temperatura jest okej, dziekuje za wszelką pomoc ;)

pasta termo przewodząca to jakaś od CoolerMaster chłodzenie też, procesor i5 2400 3.10

chłodzenie procesora cały czas chodzi na ok 2000RPM

#2 Użytkownik jest niedostępny   manuelos 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1804
  • Dołączył: Wed, 24 Mar 10

Napisany 12 Październik 2018 - 15:55

Tak, jest to bardzo dobra wartość temperatury pod obciążeniem.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Trrigon 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Wt, 18 Wrz 18

Napisany 12 Październik 2018 - 16:31

ok dzięki a te 2000RPM jest dobre?

zawsze jak patrzyłem to było gdzieś 1800-1900 jak wymieniłem płyte główna to jest stałe 2000

#4 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6351
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 12 Październik 2018 - 17:11

W biosie kontrolujesz obroty wentylatorów podłączonych do mobo. Jeśli nie to jakimś programem.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Trrigon 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Wt, 18 Wrz 18

Napisany 12 Październik 2018 - 18:22

ale nie popsuje niczego?

te 2000rpm jest o wiele za dużo czy może być takie ?

bez włączonej gry mam 1950rpm

sory za tak proste pytania ale sie nie znam, a wole sie upewnić

#6 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • spamuJEŻ, posty generuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18225
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 12 Październik 2018 - 18:23

Zapytaj się swoich uszu czy 2000RPM jest ok :)

#7 Użytkownik jest dostępny   Sobcik 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 98
  • Dołączył: Wt, 29 Sie 06

Napisany 12 Październik 2018 - 18:30

Moim zdaniem 2000 RPM to masakra, jaki to wentylator 120 albo mniejszy pewnie ? Mnie już 1000 RPM przy 140mm wku...drażni xD
Jeżeli masz ciągle te same obroty to znaczy, że masz w BIOS ustawiony tryb na sztywno np. Performace (do wyboru Optimal/Silence) nie chce mi się wierzyć, że wentyaltor od chłodzenia procka może nie mieć PWM - czyli sterowania jego obrotami poprzez płytę głóną w zależoności od temperatury w dużym skrócie - a jeżeli ma to ustaw w BIOS to jakoś, żeby dostosowywał obroty do obciążenia.

Co za płyta główna ? Jakie chłodzenie ? Czy wtyczka wetnylatora ma 4 dziurki ?

Nic nie popsujesz jak będzie za wysoka temperatura to są zabezpieczenia, które wyłączą komputer... ale to skrajne przypadki.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Trrigon 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Wt, 18 Wrz 18

Napisany 12 Październik 2018 - 18:37

MSI B75MA-P45 Intel B75 LGA 1155 chłodzenie "boxowe" od coolermastera ma 3 dziurki

o ten https://goo.gl/images/DR37xw

nie wkurza mnie te 2000rpm, ponieważ mam słuchawki prawie zawsze, ale czy te 2000rpm może być czy jest za dużo

Ten post był edytowany przez Trrigon dnia: 12 Październik 2018 - 18:37


#9 Użytkownik jest niedostępny   Trrigon 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Wt, 18 Wrz 18

Napisany 12 Październik 2018 - 18:47

mam pytanie nie związane z procesorami, otóż mam zainstalowane 8gb pamięci ram a dostępne 7.86gb

#10 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6351
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 12 Październik 2018 - 18:52

Ale gdzie Ci to pokazuje w menadżerze urządzeń? To wtedy normalne że system coś zużywa RAM. Co do wentylatora to im większe rpm to lepiej chłodzi ale po prostu hałasuje, jeśli tobie nie przeszkadza 2000 rpm to tak zostaw.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Trrigon 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Wt, 18 Wrz 18

Napisany 12 Październik 2018 - 18:54

panel sterowania > system i zab > system

tam mam pokazane 7.86ram

#12 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6351
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 12 Październik 2018 - 18:59

Wygląda na to że iGPU zabiera te trochę RAM. Jeśli tak bardzo pragniesz pełne 8 to wyłącz w biosie iGPU.

#13 Użytkownik jest dostępny   Sobcik 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 98
  • Dołączył: Wt, 29 Sie 06

Napisany 12 Październik 2018 - 19:00

No dobra, wejdź do BIOS i o ile się orientuje to masz:
Settings >> Hardware Monitor >> i tam masz chyba CPU Smart Fan Target daj Enabled albo napisz co tam widzisz albo zrób fotkę i wklej tu.

Raz, że hałas dwa, że szkoda wentylatora żeby cały czas na 100% chodził...

Ten post był edytowany przez Sobcik dnia: 12 Październik 2018 - 19:02


#14 Użytkownik jest niedostępny   smox 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 287
  • Dołączył: Wt, 31 Paź 17

Napisany 12 Październik 2018 - 19:02

@Trrigon, z RAM wszystko jest ok.
Co do tego chłodzenia "boxowego", to radzę Ci je zmienić na coś lepszego np. na taki SilentiumPC Spartan 3. Będziesz miał chłodniej i ciszej.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Trrigon 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Wt, 18 Wrz 18

Napisany 12 Październik 2018 - 19:16

ale to co mam teraz chłodzenie wystarczy narazie? później wymienię

czyli pamieć ram taka może być?

dzięki za pomoc wszystkim ;)

Ten post był edytowany przez Trrigon dnia: 12 Październik 2018 - 19:15


#16 Użytkownik jest dostępny   Sobcik 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 98
  • Dołączył: Wt, 29 Sie 06

Napisany 12 Październik 2018 - 19:25

Zobacz postTrrigon, o 12 Październik 2018 - 20:16, napisał(a):

ale to co mam teraz chłodzenie wystarczy narazie? później wymienię

czyli pamieć ram taka może być?

dzięki za pomoc wszystkim ;)


Wystarczy, ale skręć ten wentylator, bo długo nie pochodzi na maksymalnych obrotach nonstop, wyżej Ci pisałem co masz zrobić, sprawdź to.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Trrigon 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Wt, 18 Wrz 18

Napisany 12 Październik 2018 - 19:34

jak wchodzę w CPU smart FAN to mam po kolei Disabled 40stopni 50stopni 60stopni i mam ustawione na 65stopni

po 65stopniach jest tylko 70

Ten post był edytowany przez Trrigon dnia: 12 Październik 2018 - 19:34


#18 Użytkownik jest dostępny   Sobcik 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 98
  • Dołączył: Wt, 29 Sie 06

Napisany 12 Październik 2018 - 19:36

To chyba nic nie da się zrobić, tylko zmiana chłodzenia na jakieś z lepszym radiatorem i wentylatorem PWM.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Trrigon 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Wt, 18 Wrz 18

Napisany 12 Październik 2018 - 19:39

ale wytrzyma tak przez kilka miesięcy?

czy lepiej wymienić od razu?

#20 Użytkownik jest dostępny   Sobcik 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 98
  • Dołączył: Wt, 29 Sie 06

Napisany 12 Październik 2018 - 19:40

Powinno, jak do tej pory wytrzymało, w razie czego wymiana na jakąś Fere/Spartana to koszt koło 100zł, można szukać też używanych, na pewno będzie ciszej i chłodniej.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych