Forum PCLab.pl: RADEON HD6450 kolory w filmie - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Ze względu na obowiązującą ciszę wyborczą funkcja komentowania została wyłączona do dn. 2018-10-21 godz. 21:00.

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

RADEON HD6450 kolory w filmie Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Maximus007 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 10 Paź 13

Napisany 12 Październik 2018 - 18:33

Witam
Mam nietypowy problem. Mianowicie do starszego komputera dołożyłem kartę AMD ATI RADEON HD6450 1GB i pojawił się problem z koloramioraz jakością . Otóż odtwarzane filmy z dysku są w jakiś dziwnych ciemnych kolorach. Filmy odtwarzane na youtube są dobre. Gdzie szukać rozwiązania tego problemu?

Ten post był edytowany przez Maximus007 dnia: 12 Październik 2018 - 18:50


#2 Użytkownik jest niedostępny   Markiz88 

  • Filozof?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7392
  • Dołączył: Pt, 09 Maj 08

Napisany 12 Październik 2018 - 20:01

możliwe że program narzuca jakąś własna paletę kolorów stąd takie różnice.
Czy te filmy odtwarzasz?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Maximus007 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 10 Paź 13

Napisany 12 Październik 2018 - 21:03

Odtwarzam Allplyerem, ale to samo jest w VLC. Z kolei lepiej jest w starym programie BestPlayer ale jakiś dziwny komunikat Windows wyświetla

Dodaj obrazek

#4 Użytkownik jest niedostępny   Markiz88 

  • Filozof?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7392
  • Dołączył: Pt, 09 Maj 08

Napisany 13 Październik 2018 - 05:52

instalowałeś sterowniki na czysto? jaka grafika była wcześniej w kompie ?
możliwe też że masz dwa różne źródła plików, w allplayerze możesz ręcznie skorygować kolory na ekranie aplikacji prawy klawisz -> obraz -> ustawienia koloru

#5 Użytkownik jest niedostępny   Maximus007 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 10 Paź 13

Napisany 13 Październik 2018 - 09:28

Wcześniej była zwykła grafika zintegrowana. Włożyłem kartę graficzną ściągnąłem sterowniki programem DriveEasy i poza filmami wszystko chodzi bardzo dobrze. Czytałem gdzieś na innym forum że może tak być że Win7 narzuca odtwarzaczowi filmów swoje sterowniki domyślne i dla tego jest taki problem. Zamiast korzystać z wgranych kodeków np z k-lite code korzysta z systemowych.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Markiz88 

  • Filozof?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7392
  • Dołączył: Pt, 09 Maj 08

Napisany 13 Październik 2018 - 09:30

a nie lepiej było ściągnąć stery bezpośrednio od AMD ?
https://www.amd.com/...-radeon-hd-6450
seria tych sterowników jest od dłuższego czasu nie rozwijana ale karta do nowych nie należy wiec problemu nie bedzie

#7 Użytkownik jest niedostępny   Maximus007 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 10 Paź 13

Napisany 13 Październik 2018 - 09:51

Tak zrobiłem na początku ale źle wykrywało kartę graficzną, źle wyświetlało rozdzielczość pulpitu. Po pobraniu sterowników poprzez DriveEasy niby wszystko ładnie znajduje kartę i ją identyfikuje.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych