Forum PCLab.pl: I5 4690k BSoD :( - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

I5 4690k BSoD :(

#1 Użytkownik jest niedostępny   Mackooos 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Pn, 15 Paź 18

Napisany 15 Październik 2018 - 23:43

Witam.
Wczoraj zabrałem się za podkręcanie procesora i zatrzymałem się na mnożniku x40 przy tej wartości wywala BSoD podczas testu OCCT, a ja nwm jak się z tym uporać (dopiero zgłębiam temat OC) temperatury nie przekraczają 70
Dodam że płyta ma prawdopodobnie ograniczenie Vcore do 1.2v nie za bardzo nadaje się do OC aczkolwiek liczę że ktoś pomoże wycisnąć z niej wszystko na co ją stać
Kolejną rzeczą prawdopodobnie nieuniknioną szykuje się wymiana płyty i teraz pytanie do was jaką płytę polecacie, ta I5 siedzi na LGA 1150 wiec jeśli mógłby ktoś doradzić w jaką płytę celować żeby wycisnąć z niego wszystko i czy ta i5 jest jeszcze jara? czy daje jeszcze radę, może ktoś ma podzieli się opinią :D

Oceńcie co to jest warte :D
Specyfikacja:
Procesor-I5 4690k
Płyta-b85m-d3h-a
Ram-Ballistix Sport 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL9
Zasilacz-SilentiumPC VERO M1 80Plus 600W
Grafika-GeForce GTX 970 GAMING 4G
Chłodzenie-Thermalright Hr-02 Macho Rev. B
Obudowa-SilentiumPC Gladius M35(5 wentylatorów)

Z góry dziękuje za odpowiedzi i pomoc :***


Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Mackooos dnia: 15 Październik 2018 - 23:43


#2 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1746
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 16 Październik 2018 - 00:56

Wbij vcore 1.25V
VRIN 1.9

i spróbuj wtedy

ramy też można na domyslne bez xmp dać

Można sie bawić z uncore. Daj 33, potem 39 (o 1-2 mniej niż mnoznik).

U mnie też musi być Turbo włączone by nie było bsodów (nawet na 3.8Ghz) i tam dopiero dla każdego rdzenia ustaw 40.

To jest sporo do testowania różnych konfiguracji ale zacznij od napięć bo nic nie napisałeś że zmieniałeś.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 16 Październik 2018 - 00:56


#3 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5817
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 16 Październik 2018 - 05:07

Najpierw ustaw wszystko na fabryczne ustawienia i zobacz jak się zachowuje napięcie vcore pod windą, bo widzę, że ta płyta nie ma llc więc może pies jest tu pogrzebany.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Mackooos 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Pn, 15 Paź 18

Napisany 16 Październik 2018 - 06:40

Faktycznie zapomniałem napisać o napięciach

Cytuj

Najpierw ustaw wszystko na fabryczne ustawienia i zobacz jak się zachowuje napięcie vcore pod windą, bo widzę, że ta płyta nie ma llc więc może pies jest tu pogrzebany.


zrobiłem tak jak zaczął pojawiać się ten BSoD
sprawa się ma tak

ustawienia domyślne wszystko na auto tryb turbo włączony itp-
Procesor działa bardzo dziwnie na ustawieniach domyślnych płyty procesor bez stresu wchodzi w tryb turbo podbija zegary, ale już podczas stresu OCCT zbija zegary do 3500MHz napięcie vcore obserwowałem w CPU-Z 0,990v w stresie
Próby OC:
wyłączyłem tryb turbo, zintegrowaną grafikę, opcje odpowiedzialne za oszczędzanie energii, napięcia domyślne ustawiłem na sztywno zmieniałem na początku tylko vcore
3900MHz-vcore 1.150v OCCT ponad 20 min stabilnie więc postanowiłem iść dalej
4000MHz-vcore 1.158v podczas stresu zaczyna wywalać BSoDa więc zwiększyłem CPU RING Voltage z domyślnego 1.050v na 1.100 v efekt dało to taki że BSoD zamiast po 3/4 min wyskakuje po +20 min stresu

Cytuj

Wbij vcore 1.25V
VRIN 1.9

i spróbuj wtedy

ramy też można na domyslne bez xmp dać

Można sie bawić z uncore. Daj 33, potem 39 (o 1-2 mniej niż mnoznik).

U mnie też musi być Turbo włączone by nie było bsodów (nawet na 3.8Ghz) i tam dopiero dla każdego rdzenia ustaw 40.

To jest sporo do testowania różnych konfiguracji ale zacznij od napięć bo nic nie napisałeś że zmieniałeś.


vcore w biosie nie mogę ustawić więcej niż 1.2v, a przy takich ustawieniach procesor niezależnie od ustawień zbija zegary
co do vring domyślnie było ustawione na 1.050v nie znam się ale czy to nie jest za duże napięcie 1.9v, nwm czy dobrze się dowiedziałem ale vring to jest napięcie na pamięci procesora a jej nie ruszałem (chyba że jestem w błędzie, ale każdy pisze żeby tego nie dotykać bo nie ma sensu)

#5 Użytkownik jest niedostępny   kafaros 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2762
  • Dołączył: Pt, 06 Kwi 07

Napisany 16 Październik 2018 - 06:51

Płyta nie jest do podkręcania

#6 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5817
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 16 Październik 2018 - 06:52

No to jak zjeżdża pod obciążeniem do ~1v to nie ma się co dziwić, że się wykrzacza. Spróbuj tak vrin daj na 2.0v, vcore 1.2 a vring daj na offset i dorzuć +0.275, a na resztę niżej po +0.140. Zresetuj. Wejdź do biosu odpal turbo na enabled ustaw mnożniki dla wszystkich rdzeni na 40 a turbo power limit daj na 2000 lub max. Zapisz wbij do windy i zobacz czy masz dalej taki kosmiczny vdrop

#7 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1746
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 16 Październik 2018 - 09:12

Zobacz postMackooos, o 16 Październik 2018 - 07:40, napisał(a):

vcore w biosie nie mogę ustawić więcej niż 1.2v, a przy takich ustawieniach procesor niezależnie od ustawień zbija zegary
co do vring domyślnie było ustawione na 1.050v nie znam się ale czy to nie jest za duże napięcie 1.9v, nwm czy dobrze się dowiedziałem ale vring to jest napięcie na pamięci procesora a jej nie ruszałem (chyba że jestem w błędzie, ale każdy pisze żeby tego nie dotykać bo nie ma sensu)


U mnie max można 1.3V dać, więc wnioskuję, że albo bios blokuje Ci o/c albo w tej wersji "a" jest słaba sekcja zasilania. No nic, spróbuj co napisał kolega wyżej i jak wykrzaczy to wiadomo że trzeba Z87/97 kupić najlepiej jakby były z 8 fazami zasilania. Pytanie czy to sie opłaca?

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 16 Październik 2018 - 09:12


#8 Użytkownik jest niedostępny   Mackooos 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Pn, 15 Paź 18

Napisany 16 Październik 2018 - 20:56

No właśnie mam pytanie na temat tej opłacalności co myślicie o tej konfiguracji oczywiście nie licząc płyty
Opłaca się w to inwestować wymieniać płytę ? wszystko tutaj sprowadza się chyba do podstawki lga 1150, co wy polecicie ?

Dobra testowałem i
vrin max-1.9v
vcore-2v
vring offset-0.1v
reszta poniżej tez 0.1v
więcej się nie da ustawić a o to efekty :D
Dodaj obrazek


na tych ustawieniach co mam teraz trzyma te 4000MHz ale wywala ten BSoda nwm co robić dalej :D

Ten post był edytowany przez Mackooos dnia: 16 Październik 2018 - 21:14


#9 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5817
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 17 Październik 2018 - 16:41

Ustaw uncore na 35 i testuj. Teraz masz na 40 i może robić kuku a znalezienie stabilności z wyższym uncore to już trochę zabawy jest. Czy opłaca się inwestować? No jasne, że warto. Wydasz 200-300 zł na używaną płytę po taniości zrobisz OC na 4.4-4.5, pogonisz pamięć w górę i spokojnie dostaniesz sporego kopa.
Ps. Widzę glut u ciebie pod czapką zdrowizna także tylko swap mobasa i jazda.

Ten post był edytowany przez Art385 dnia: 17 Październik 2018 - 16:41


#10 Użytkownik jest niedostępny   Mackooos 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Pn, 15 Paź 18

Napisany 17 Październik 2018 - 22:58

Dobra, jestem zirytowany tą płytą, znalazłem MSI Z87-G45 GAMING za 300 co o niej powiecie?
Czytałem o niej recenzje na forum i wyszła powiedział bym bardzo dobrze, brać czy coś innego ? :D

Ten post był edytowany przez Mackooos dnia: 17 Październik 2018 - 23:02


#11 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5817
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 18 Październik 2018 - 07:07

dobry mobas tylko sprawdź czy bios zupdatowany do przynajmniej wersji 1.7, bo refreshe dopiero od niego są supportowany

#12 Użytkownik jest niedostępny   Mackooos 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Pn, 15 Paź 18

Napisany 18 Październik 2018 - 08:01

Trochę nie rozumie, samemu nie mogę jej zaktualizować? 😄

#13 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5817
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 18 Październik 2018 - 08:56

Jeśli ma funkcję aktualizacji bez CPU to tak albo jak jest używana to pewnie już kto updated do obsługi DC zrobił

#14 Użytkownik jest niedostępny   Mackooos 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Pn, 15 Paź 18

Napisany 18 Październik 2018 - 20:10

Dobra, zamówiona :D w poniedziałek będzie, zobaczymy co to za sztuka procesora się trafiła :Up_to_s:
Jak się z nim pobawię to wrzucę wyniki
Dziękuję za pomoc ;) :**

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych