Forum PCLab.pl: Modernizacja dziadka - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Modernizacja dziadka Dla komfortu, Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   vanader86 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Cz, 18 Paź 18

Napisany 18 Październik 2018 - 04:56

Witajcie potrzebuje pomocy z moją jednostką. Posiadam Dell optiplex 790 model płyty głównej 0hy9jp - i5 2400, ddr3 14gb 1333, amd hd 7970 3gb, zasilacz evga 600 bronz, ssd oraz hdd.
Gram w lol'a, cs-go, nfs, na płycie głównej pod karta graficzna zanjdują się złącza tu chciałbym podłączyć karty jedna z usb 3.0 oraz dyski m.2 Płyta posiada wsparcie 6gb/s dla jednego złącza sata III reszta smiga z predkoscia 3gb/s
Dysk ssd jaki posiadam chciałbym przeznaczyc tylko na gry wiec do odczytu bez zapisu. Nowy szybszy dysk chciałbym podłączyć przez pci-e dla systemu.
płyta posiada: pci-e x16(7970)
pci
pci-e x4
pci-e (zlacze x16 działające z predkością x4)

adapter pod dysk
https://www.scan.co....ard-low-profile
adapter pod sata
https://www.scan.co....press-pcie-card

czy da rade?

#2 Użytkownik jest niedostępny   zaodrze244 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1308
  • Dołączył: Pt, 25 Wrz 09

Napisany 18 Październik 2018 - 05:13

Nie opłaca się w ogóle kupować dysku nvme pcie. Nie zauważysz żadnej różnicy w działaniu systemu pomiędzy tym dyskiem a zwykłym ssdekiem. Jak chcesz mieć lepiej to kup za ta kase 1t dysk ssd np od samsunga lub adaty serii 800 one są obecnie najtańszymi dyskami ssd w tej pojemności. A starego ssdeka wepnij do wolniejszego portu sata.

Jeszcze przypomniało mi się nie wiadomo czy ten dell w ogóle obsłuży bootowanie z dysku ssd wpietego w pcie. Te złącza pcie x4 które posiadasz nie wiadomo czy w ogóle są spięte z prockiem czy np z chipsetem... za dużo nie wiadomych.

Poza tym ja mam dysk nvme samsunga 960 evo 500gb i wiem co mówię o prędkości działania.

Ten post był edytowany przez zaodrze244 dnia: 18 Październik 2018 - 05:19


#3 Użytkownik jest niedostępny   vanader86 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Cz, 18 Paź 18

Napisany 18 Październik 2018 - 05:32

tego tez się obawiam jak i tego ze tak wielkiego dysku już nie zobaczy.

#4 Użytkownik jest niedostępny   adif 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 451
  • Dołączył: Nd, 03 Kwi 11

Napisany 18 Październik 2018 - 06:02

Zobacz postzaodrze244, o 18 Październik 2018 - 05:13, napisał(a):

Nie opłaca się w ogóle kupować dysku nvme pcie. Nie zauważysz żadnej różnicy w działaniu systemu pomiędzy tym dyskiem a zwykłym ssdekiem. Jak chcesz mieć lepiej to kup za ta kase 1t dysk ssd np od samsunga lub adaty serii 800 one są obecnie najtańszymi dyskami ssd w tej pojemności. A starego ssdeka wepnij do wolniejszego portu sata.

Jeszcze przypomniało mi się nie wiadomo czy ten dell w ogóle obsłuży bootowanie z dysku ssd wpietego w pcie. Te złącza pcie x4 które posiadasz nie wiadomo czy w ogóle są spięte z prockiem czy np z chipsetem... za dużo nie wiadomych.

Poza tym ja mam dysk nvme samsunga 960 evo 500gb i wiem co mówię o prędkości działania.

jezeli kolega gra tylko w gry no to wiadomo ze roznica zadna
edit : przykladowo w wowie jest 6 sekund roznicy przy loadzie miedzy ssd a nvme takze dosc sporo
ale jezeli korzysta sie z programow typu photoshop, unity czy inne "wieksze" programy to roznica jest zauwazalna

dysk nvme zadziała ale do wersji samsunga 950 powyzej juz niestety nie
modyfikujesz bios wrzucasz flasherem ( MECHANICZNIE ) i masz normalnie mozliwosc boot'a

wiem bo uzywam tego na x79

Ten post był edytowany przez adif dnia: 18 Październik 2018 - 06:14


#5 Użytkownik jest niedostępny   vanader86 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Cz, 18 Paź 18

Napisany 18 Październik 2018 - 06:31

chce pozbyć się dysku mechanicznego, bardzo ważna cisza. gram w gry i ostro katuje przeglądarkę. dysk jaki posiadam to 120gb potrzebuje jeszcze jeden dla systemu i myslałem ze jeśli odpalę go przez pcie uzyskam jeszcze szybsze działanie systemu zależy mi najbardziej na komforcie korzystania.

#6 Użytkownik jest niedostępny   zaodrze244 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1308
  • Dołączył: Pt, 25 Wrz 09

Napisany 18 Październik 2018 - 08:33

Lepiej wsadź dysk hdd do jakiejś stacji dokującej na usb 3.0 i jak będzie potrzebny to go sobie włączysz i kup normalny dysk ssd 1tb. W gry które aktualnie grasz będziesz miał gdzie zainstalować i jeszcze na system zostanie.

#7 Użytkownik jest niedostępny   vanader86 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Cz, 18 Paź 18

Napisany 18 Październik 2018 - 08:49

wyżej napisałem ze tak zrobię, kontynuacja tematu była płyta posiada pcie x4 tylko jedno oraz dwa zlacza pcie jedno x16 i kolejne takie samo ale działające tylko x4 czy tu mogę dodać kolejna kartę np dźwiękową?

#8 Użytkownik jest niedostępny   adif 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 451
  • Dołączył: Nd, 03 Kwi 11

Napisany 18 Październik 2018 - 09:09

Zobacz postvanader86, o 18 Październik 2018 - 08:49, napisał(a):

wyżej napisałem ze tak zrobię, kontynuacja tematu była płyta posiada pcie x4 tylko jedno oraz dwa zlacza pcie jedno x16 i kolejne takie samo ale działające tylko x4 czy tu mogę dodać kolejna kartę np dźwiękową?

możesz

#9 Użytkownik jest niedostępny   vanader86 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Cz, 18 Paź 18

Napisany 18 Październik 2018 - 09:20

Dziękuję bardzo, Dell optiplex 790 po małych przeróbkach i nowej inwestycji pożyje jeszcze troszkę. Komputer otrzyma nowy dysk 512GB ADATA Ultimate SU800 SSD, karte rozszerzeń Icybox IB-AC614a,
pozdrawiam

#10 Użytkownik jest niedostępny   adif 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 451
  • Dołączył: Nd, 03 Kwi 11

Napisany 18 Październik 2018 - 09:31

Cpu też możesz wymienić na jakąś i7 :)

#11 Użytkownik jest niedostępny   vanader86 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Cz, 18 Paź 18

Napisany 18 Październik 2018 - 09:48

to i7 2600 lub i7 3770 jeśli tylko trafi się tanio a ze się nie spieszy to moze poczekać jeszcze. dyski i usb było i jest pilniejsze + dźwięk ale to inny watek. przed weekendem zamówię to na początku przyszłego tygodnia będzie.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych