Forum PCLab.pl: Kabel DP do monitora BenQ EW3270U - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Kabel DP do monitora BenQ EW3270U

#1 Użytkownik jest niedostępny   Łukasz M 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: Wed, 15 Kwi 15

Napisany 18 Październik 2018 - 08:02

Witam,

Na dniach chciałbym kupić monitor BenQ EW3270U. Jest to monitor o rozdzielczości 3840 x 2160, 60Hz z pseudo HDR (300 nitów jasności).
Mój problem polega na tym, że nie przychodzi on ani z kablem HDMI ani DP>DP, więc będę musiał jakiś kupić.

Według "4K Data Rate Calculator"danych do przesłania przy:
- rozdzielczości 3840 x 2160
- odświeżaniu 60 Hz
- głębokości kolorów 10bit
- chroma sampling 4:4:4
jest około 22,28 Gb/s. Do tego trzeba jeszcze doliczyć HDR.

Obsługiwany standard przez monitor to HDMI 2.0 i DisplayPort 1.4. Przepustowość HDMI 2.0 to max. 18 Gb/s, natomiast dla DP 1.4 32.4 Gb/s.
Innymi słowy już mam jasność, że aby wykorzystać potencjał monitora w 100% muszę korzystać z kabla DisplayPort. I tutaj pojawia się moje pytanie:

Czy muszę kupować specjalny kabel DisplayPort 1.4 (np. Delock DisplayPort kabel 8K 60 Hz lub KABEL DISPLAYPORT 1.4 LINDY ANTHRA) czy wystarczy zwykły kabel z marketu. Dodatkowo powiem, że interesuje mnie długość od 1 do 1,5 metra.

Pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   kamilos69 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 590
  • Dołączył: Cz, 03 Kwi 08

Napisany 18 Październik 2018 - 08:50

W teorii każdy kabel dp 1.4 high speed 19 pin powinien spełnić Twoje wymagania.

Ten post był edytowany przez kamilos69 dnia: 18 Październik 2018 - 08:51


#3 Użytkownik jest niedostępny   Luqart 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1789
  • Dołączył: Pt, 09 Lis 12

Napisany 18 Październik 2018 - 09:05

W wielu monitorach HDR nie działa przez kabel DP.
W tym Benqu może tak być. Poczytaj, może znajdziesz jakieś informacje.
Niedawno miałem Samsunga C27HG70 z HDR600 i tam nie działało HDR przez DP.

Tak czy siak DP nie ma żadnych plusów względem HDMI jeśli chodzi o HDR.
Ustawienie Chromy na 4:4:4 absolutnie nic nie zmieni względem kolorów.
Jedynie ma wpływ na wygładzenie czcionki.
A i tak najlepiej to zostawić na automacie. Win 1809 z najnowszymi driverami GPU sam dobrze dobiera odpowiedni format.

Ten post był edytowany przez Luqart dnia: 18 Październik 2018 - 09:07


#4 Użytkownik jest niedostępny   Łukasz M 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: Wed, 15 Kwi 15

Napisany 18 Październik 2018 - 09:15

Obsługa HDR przez DP Monitor posiada DisplayPort 1.4, który obsługuje HDR. Nie mam preferencji między HDMI, a DP. Chodzi tylko o czyste dane odnośnie przepustowości tych standardów i HDMI 2.0 nie wyrobi przy wszystkich zadanych parametrach tego monitora.

Z tego co widzę ten Samsung posiada DP 1.4, który obsługuje HDR. Może wina leżała po stronie użytego przez Ciebie kabla?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Luqart 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1789
  • Dołączył: Pt, 09 Lis 12

Napisany 18 Październik 2018 - 09:32

Zobacz postŁukasz M, o 18 Październik 2018 - 10:15, napisał(a):

Obsługa HDR przez DP Monitor posiada DisplayPort 1.4, który obsługuje HDR. Nie mam preferencji między HDMI, a DP. Chodzi tylko o czyste dane odnośnie przepustowości tych standardów i HDMI 2.0 nie wyrobi przy wszystkich zadanych parametrach tego monitora.

Z tego co widzę ten Samsung posiada DP 1.4, który obsługuje HDR. Może wina leżała po stronie użytego przez Ciebie kabla?

Tylko ja napisałem o tym, że monitor może nie puścić do kabla metadanych HDR przez DP.
Wiem, że DP obsługuje HDR.

Musiałbyś znaleźć instrukcję tego Benqa i sprawdzić.

Cytuj

Z tego co widzę ten Samsung posiada DP 1.4, który obsługuje HDR. Może wina leżała po stronie użytego przez Ciebie kabla?

Do HG70 Samsung dołącza HDMI i DP.
Akurat w przypadku HG70 to sporo zmienia się wraz z nowym softem który pojawia się co miesiąc.
Niedawno DP przez HDR działał. Teraz na 1020 nie działa.

Tylko ostrzegam, że w tym Benqu może po prostu nie działać HDR przez DP.
Jest sporo postów w internecie, że HDR nie działa na DP, a podłączając HDMI jest okej.

Co do kabla to bierz najtańszy DP z marketu który ma napis DP 1.4

Ten post był edytowany przez Luqart dnia: 18 Październik 2018 - 09:44


#6 Użytkownik jest niedostępny   Łukasz M 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: Wed, 15 Kwi 15

Napisany 18 Październik 2018 - 10:02

W manualu BenQ nie znalazłem nic z ograniczeniem HDR do któregoś z portów. W internecie nie piszą nic o tym, że DP w tym monitorze nie obsługuje HDR. Kurcze, może ktoś na forum posiada ten monitor i miał podobny dylemat. W każdym razie, skłaniam się do zakupu tego kabelka: DISPLAYPORT 1.4 LINDY ANTHRA.
Mam nadzieję, że będzie wystarczający i nie będzie problemów z HDR przez DP.

#7 Użytkownik jest niedostępny   kamilos69 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 590
  • Dołączył: Cz, 03 Kwi 08

Napisany 18 Październik 2018 - 10:59

Jest tylko jeden sposób żeby się o tym przekonać samemu. Po prostu kupić. Najwyżej zwrócisz i kupisz inny.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Łukasz M 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: Wed, 15 Kwi 15

Napisany 18 Październik 2018 - 11:22

Zobacz postLuqart, o 18 Październik 2018 - 09:32, napisał(a):

...


Jeszcze odnośnie tego Samsunga, to do jakiej karty graficznej podpiąłeś ten kabel DP?
Bo mogła to być karta nie posiadająca DP 1.4. Jeśli była to np. karta Nvidii serii 9xx to one posiadają DP 1.2, co byłoby przyczyną tego, że nie możesz odpalić HDR.
Seria 10xx od Nvidii posiada już DP 1.4.

EDIT: Nvidia wypuściła update w czerwcu 2018, który "odblokowuje" obsługe DP 1.3 i 1.4 w kartach https://www.nvidia.c...update-x64.html:

GeForce 10 Series:
GeForce GT 1030, GeForce GTX 1050, GTX 1050Ti, GTX 1060, GTX 1070, GTX 1070Ti, GTX 1080, GTX 1080Ti

GeForce 900 Series:
GeForce GTX 950, GTX 950Ti, GTX 960, GTX 970, GTX 980, GTX 980Ti

GeForce 700 Series:
GeForce GTX 745, GTX 750, GTX 750Ti

Ten post był edytowany przez Łukasz M dnia: 18 Październik 2018 - 14:02


#9 Użytkownik jest niedostępny   Luqart 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1789
  • Dołączył: Pt, 09 Lis 12

Napisany 18 Październik 2018 - 13:56

Do mobilnego Pascala. Nie używam desktopów.
Sterowniki jak testowałem miałem na pewno sprzed czerwca 2018. Więc pewnie to jest winowajca.
Co do tematu to kup i w razie czego zwrócisz.

Ten post był edytowany przez Luqart dnia: 18 Październik 2018 - 13:56


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych