Forum PCLab.pl: Upgrade komputera do filmów 4k. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Upgrade komputera do filmów 4k. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Grekarn 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Pn, 24 Maj 04

Napisany 19 Październik 2018 - 07:51

Witam

Mam taki problem, tną mi filmy w 4k. Moja konfiguracja:
procesor 2500k@4,5 Ghz
karta Gtx 970 4MB
4 GB ram
dysk ssd 512
monitor 32 cala aoc q3279vwfd8.

Komputer służy mi do:
90% filmy, youtube, www
10% gry w zasadzie tylko jedna gra Warhammer online Ror

I co tu zmienić by można by było oglądać filmy bez zacinania się?

Dziękuję za pomoc.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Krisol 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5452
  • Dołączył: Nd, 01 Gru 13

Napisany 19 Październik 2018 - 08:10

Na youtube się zacinają czy gdzie?
GTX 970 powinien ogarniać 4k @ H264, jeżeli chcesz 4k @ HEVC oraz 4k @ VP9, to potrzebujesz GTXa 950/960 lub Pascala/Volte/Turinga, ewentualnie procesor Intela z serii 7xxx(Kaby Laky) lub 8xxx(Coffee Lake).

Ten post był edytowany przez Krisol dnia: 19 Październik 2018 - 08:18


#3 Użytkownik jest niedostępny   Isharoth 

  • Offtop Master
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1411
  • Dołączył: Pn, 27 Cze 16

Napisany 19 Październik 2018 - 08:24

Potwierdzam, przy połączeniu i5 4690K i GTX970 filmiki w 4K chodziły całkiem płynnie. W jakiej przeglądarce oglądasz filmy?

Ten post był edytowany przez Isharoth dnia: 19 Październik 2018 - 08:25


#4 Użytkownik jest niedostępny   Grekarn 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Pn, 24 Maj 04

Napisany 19 Październik 2018 - 08:27

Filmy mi tną na youtube i z komputera.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Krisol 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5452
  • Dołączył: Nd, 01 Gru 13

Napisany 19 Październik 2018 - 08:32

Jaki kodek filmów i odtwarzacz na komputerze? Do youtube potrzebujesz karty ze wsparciem dekodowania VP9, lista powyżej.

Ten post był edytowany przez Krisol dnia: 19 Październik 2018 - 08:33


#6 Użytkownik jest niedostępny   zwierz121 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 280
  • Dołączył: Pn, 17 Lis 14

Napisany 19 Październik 2018 - 08:41

Napisz jakiej przeglądarki używasz oraz jakiego programu używasz do oglądania filmów.

Ja polecam Firefoxa lub chrome. Program to media Player clasic oraz kodeki. Albo cccp lub K-Lite Codec Pack

Ten post był edytowany przez zwierz121 dnia: 19 Październik 2018 - 08:43


#7 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5744
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 19 Październik 2018 - 08:53

Hevc max do 30 fps i średnim bt powinien chodzić elegancko na dxva ale to nie jest konfig do odpalania nowszych kodeków. Dodatkowo weź pod uwagę, że oprócz zdekodowania materiału 4k u ciebie konieczny jest jeszcze downscaling a ten również zjada zasoby.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Grekarn 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Pn, 24 Maj 04

Napisany 19 Październik 2018 - 10:43

Do oglądania filmów używam Allplayer 8.2
Przeglądarka chrome.
żadnych kodeków nie instalowałem, po porostu zainstalowałem Allplayera 8.2.
System win 8.1 64 bit.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Grekarn 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Pn, 24 Maj 04

Napisany 19 Październik 2018 - 10:58

zainstalowałem media player classic i kodeki, jest o wiele lepiej tylko na szybkich scenach minimalnie klatkuje.

#10 Użytkownik jest niedostępny   zwierz121 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 280
  • Dołączył: Pn, 17 Lis 14

Napisany 19 Październik 2018 - 11:03

Miałeś stary Player możesz się pobawić i ustawić żeby film był odważny za pomocą karty graficznej powinno to odciążyć cpu które jest już trochę leciwe. Jakie kodeki zainstalowałem cccp czy k Little. Choć ma trochę lepsze wsparcie dla 4k i ciężkich kidekow

#11 Użytkownik jest niedostępny   Grekarn 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Pn, 24 Maj 04

Napisany 19 Październik 2018 - 11:25

Zobacz postzwierz121, o 19 Październik 2018 - 12:03, napisał(a):

Miałeś stary Player możesz się pobawić i ustawić żeby film był odważny za pomocą karty graficznej powinno to odciążyć cpu które jest już trochę leciwe. Jakie kodeki zainstalowałem cccp czy k Little. Choć ma trochę lepsze wsparcie dla 4k i ciężkich kidekow


Gdzie ta opcja jest by zmienić na obsługę gpu zamiast procesora? Zainstalowałem kodeki k litte pack 1452 mega.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Foh_23 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4651
  • Dołączył: Nd, 24 Cze 07

Napisany 19 Październik 2018 - 12:03

ustaw tak jak tutaj

https://postimg.cc/0KJ7TQFY[

Ten post był edytowany przez Foh_23 dnia: 19 Październik 2018 - 12:04


#13 Użytkownik jest niedostępny   Krisol 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5452
  • Dołączył: Nd, 01 Gru 13

Napisany 19 Październik 2018 - 12:12

Ustaw też API na DXVA11.

Ten post był edytowany przez Krisol dnia: 19 Październik 2018 - 12:13


#14 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 714
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 19 Październik 2018 - 12:15

Zobacz postIsharoth, o 19 Październik 2018 - 08:24, napisał(a):

Potwierdzam, przy połączeniu i5 4690K i GTX970 filmiki w 4K chodziły całkiem płynnie.
... przy HEVC może te z niskim FPS. Do wysokiej jakości filmów HEVC 4K 50-60FPS ten zestaw jest za słaby ... co innego GTX 1050 lub Radeon RX460 które dopalają HEVC. Nie mniej jednak odradzałbym przesiadkę z GTX970 na słabszą kartę w 3D, bo kolega z powodu gier mógłby być zawiedziony. Swoją drogą jestem ciekaw, czy taki Ryzen 2600 bez wspomagania GPU dałby sobie radę z 4K 60FPS HEVC.

Ten post był edytowany przez Kyle_PL dnia: 19 Październik 2018 - 12:19


#15 Użytkownik jest niedostępny   Grekarn 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Pn, 24 Maj 04

Napisany 19 Październik 2018 - 14:06

Zobacz postKrisol, o 19 Październik 2018 - 13:12, napisał(a):

Ustaw też API na DXVA11.


Napisz mi proszę gdzie to ustawić.


Pomyśle nad zmiana karty graficznej na jakiegoś radeona, przy okazji skorzystam z free sync.

Dziękuje za pomoc.

#16 Użytkownik jest niedostępny   kamilos69 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 509
  • Dołączył: Cz, 03 Kwi 08

Napisany 19 Październik 2018 - 16:25

Zobacz postGrekarn, o 19 Październik 2018 - 08:51, napisał(a):

procesor 2500k@4,5 Ghz
karta Gtx 970 4MB

Miałem taki cfg i nawet filmy 4k remux avc chodzą bez problemu.

Spróbuj "pot player". Moim zdaniem najlepszy obecnie program do konfigurowania i oglądania filmów na pc.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 714
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 19 Październik 2018 - 17:45

Zobacz postkamilos69, o 19 Październik 2018 - 16:25, napisał(a):

Miałem taki cfg i nawet filmy 4k remux avc chodzą bez problemu.
4K AVC 24 FPS to nawet na moim i5 2400 non OC bez dopalania kartą graficzną chodziły płynnie.

#18 Użytkownik jest niedostępny   zwierz121 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 280
  • Dołączył: Pn, 17 Lis 14

Napisany 19 Październik 2018 - 18:30

Podzespoły spoko masz tylko Soft nie domagał musisz się pobawić w opcjach tego Playera

#19 Użytkownik jest niedostępny   Grekarn 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Pn, 24 Maj 04

Napisany 19 Październik 2018 - 19:36

Jutro pobawię się ustawieniami, tylko trzeba wiedzieć co poustawiać.

#20 Użytkownik jest niedostępny   zwierz121 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 280
  • Dołączył: Pn, 17 Lis 14

Napisany 19 Październik 2018 - 22:24

Masz kilka postow wyzej u foh 23 zrzut co masz ustawić w opcjach

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych