Forum PCLab.pl: Budowa PC na ryzen 5 2600 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Budowa PC na ryzen 5 2600 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   ankk90 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Pt, 19 Paź 18

Napisany 19 Październik 2018 - 16:33

Dodaj obrazek

Witam. Chcę zbudować PC oparty o Ryzena 5 2600. Części dobrałem jak na powyższej grafice. SSD i obudowę mam a kartę GTX 1070 dokupię osobno.
Płytę wybrałem najtańszą bo podkręcać nie zamierzam tylko nie jestem pewny czy ram będzie działał w tych 3000mhz.
Mam jeszcze stary zasilacz Tracer Highlander Silent 450W ale on się pewnie nie nada?

Ten post był edytowany przez ankk90 dnia: 19 Październik 2018 - 16:34


#2 Użytkownik jest niedostępny   Bumcyfykszyk 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4774
  • Dołączył: Pn, 31 Sie 15

Napisany 19 Październik 2018 - 16:43

zasilacz nie nowy trzeba
ta plyta ma tylko 2 zlacza naram, lepiej wziac b450 z 4 zlaczami, serio www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=334956

#3 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2402
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 19 Październik 2018 - 16:43

ASRock jest średni jeśli chodzi o Ryzena, dopłaciłbym do tej płyty MSI:
www.morele.net/plyta-glowna-msi-a320m-pro-vh-plus-1457024/
ponieważ ma radiator na VRM i przez to trochę dłużej pożyje.
+Potrzebujesz update BIOSU, na płycie 1 gen
RAM powinien działać ok.
Zestaw będzie ciągnął max. 270W. Zasilacz kupiłbym nowy ze względu na brak wtyczniki 8pin dla grafiki + wiek+ gwarancja i nie jest to jakaś wybitna konstrukcja
Z certyfikatem min. bronze.
www.morele.net/zasilacz-chieftec-eco-500w-gpe-500s-893126/
lub
www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-vero-l2-500w-spc164-977142/


^ Up nie wiem co Ci dadzą na Ryzenie 4 wejścia na RAM, skoro max taktowanie wtedy to 2400/2667mhz + problemy

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 19 Październik 2018 - 16:46


#4 Użytkownik jest niedostępny   ankk90 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Pt, 19 Paź 18

Napisany 19 Październik 2018 - 17:07

@Qwertypp10 Dzięki! O taką odpowiedź mi chodziło.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12432
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 19 Październik 2018 - 18:02

Lepiej wziąć płytę B450 pod Ryzena 2600 żeby funkcja Precision Boost dzialala. Nie warto oszczędzać na płycie.

Ten post był edytowany przez Dirian dnia: 19 Październik 2018 - 18:02


#6 Użytkownik jest niedostępny   cvbn997 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 105
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 17

Napisany 19 Październik 2018 - 19:34

zgodnie z przedmówcami radzę nie oszczędzać na płycie i brać B450, procek działa z marszu, masz dostęp do storemi, umożliwia podkręcanie z większą ilością opcji, złącze M2 nvme... i pozatym to kręgosłup dla całej platformy ;)

#7 Użytkownik jest niedostępny   ankk90 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Pt, 19 Paź 18

Napisany 19 Październik 2018 - 20:32

a jak wygląda sprawa ramu więcej niż 2 kości w b450? Wyżej można przeczytać:

"^ Up nie wiem co Ci dadzą na Ryzenie 4 wejścia na RAM, skoro max taktowanie wtedy to 2400/2667mhz + problemy "

Ten Precision Boost to naprawdę coś daje zauważalnego czego bym nie miał na płytach z serii 300?

Ten post był edytowany przez ankk90 dnia: 19 Październik 2018 - 20:34


#8 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2402
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 19 Październik 2018 - 20:40

Zobacz postankk90, o 19 Październik 2018 - 20:32, napisał(a):

a jak wygląda sprawa ramu więcej niż 2 kości w b450? Wyżej można przeczytać:

"^ Up nie wiem co Ci dadzą na Ryzenie 4 wejścia na RAM, skoro max taktowanie wtedy to 2400/2667mhz + problemy "

Ten Precision Boost to naprawdę coś daje zauważalnego czego bym nie miał na płytach z serii 300?

Tak jak napisałem, przy obsadzonych 4 bankach pamięci nie zrobisz w praktyce więcej niż 2667mhz- z trudnością wręcz.

#9 Użytkownik jest niedostępny   ankk90 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Pt, 19 Paź 18

Napisany 19 Październik 2018 - 20:59

A jak by to wyglądało z 3 pamięciami. U intela też takie problemy?

#10 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2402
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 19 Październik 2018 - 21:08

Zobacz postankk90, o 19 Październik 2018 - 20:59, napisał(a):

A jak by to wyglądało z 3 pamięciami. U intela też takie problemy?

Nie tak wielkie.

#11 Użytkownik jest niedostępny   cvbn997 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 105
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 17

Napisany 19 Październik 2018 - 21:14

pamięci montujemy po 2 lub 4 kości ze względu na tryb dual chanel , trzy to triple chanel ale to nie pod ryzena ;) sprawa jest zawiła ze względu na ograniczenia mocy kontrolera pamięci... do dużych pojemności 2 kości lub do 4 kości stosowany jest tryb T2 ale na nim nie uzyskasz max zapisu do pamięci co troche mija się z celem ;) dlatego do ryzen stosujemy 2 banki możliwie jak najlepiej z nim współpracujące aby uzyskać jak najlepsze osiągi... intel natomiast powinien sprawnie ruszyć bez względu na ilość modułów ram z częstotliwością 2666 (np. i5 8400) lecz przy obecnej cenie tego procka to i tak dla wielu osób nie starczy budżetu na ram który też tani nie jest :P Na stronach producentów płyt głównych możesz sprawdzić jakie pamięci działają z jaką prędkością (często podane dla 2 lub 4 kostek)
I tak kupując pamięci 3200 może się okazać że obsadzając 2 kości uzyskasz max 2933, ale przy włozeniu 4 już tylko 2666

#12 Użytkownik jest niedostępny   ankk90 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Pt, 19 Paź 18

Napisany 21 Październik 2018 - 20:19

Wybiorę jednak płytę na B450 bo chciałbym skorzystać z storemi. Czy ta płyta będzie dobra Gigabyte B450M DS3H? Oczywiście tak jak pisałem wcześniej nie zamierzam nic podkręcać. Chciałbym żeby ram z miejsca działał na tych 3000mhz czy tam 2933mhz. Na tej płycie pisze bez OC 2933mhz a przykładowo na MSI to praktycznie w każdej widzę 2667mhz a wyżej po oc

Ten post był edytowany przez ankk90 dnia: 21 Październik 2018 - 20:45


#13 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2402
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 21 Październik 2018 - 22:24

Gigabyte nie jest jakiś wybity, zwłaszcza jeśli chodzi o jakość komponentów, ale bez OC będzie do max 6 rdzeni. Opisy, są źle uzupełnione, na Ryzenach gen.1 było natywne wsparcie dla RAMu do 2666mhz, a na gen.2 jest do 2933mhz -na każdej płycie b450/x470, co w praktyce nic nie wnosi, ponieważ nie jest to zero jedynkowe, RAM powinien pójść bez problemu do 3200mhz na każdej płycie AM4 w 99% przypadków w dniu dzisiejszym.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 21 Październik 2018 - 22:24


#14 Użytkownik jest niedostępny   ankk90 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Pt, 19 Paź 18

Napisany 21 Październik 2018 - 22:34

co znaczy do max 6 rdzeni?

Jeszcze chciałbym się zapytać czy jakbym kupił ram 2400mhz da radę je podkręcić na tej płycie gigabyte?

Ten post był edytowany przez ankk90 dnia: 21 Październik 2018 - 22:52


#15 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2402
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 22 Październik 2018 - 06:55

Zobacz postankk90, o 21 Październik 2018 - 22:34, napisał(a):

co znaczy do max 6 rdzeni?

Jeszcze chciałbym się zapytać czy jakbym kupił ram 2400mhz da radę je podkręcić na tej płycie gigabyte?

Ram da radę podkręcić jak najbardziej, wszystko oczywiście zależy jakie pamięci Ci się trafią, no i też wiadomo musi mieć to sens bo np. 3000mhz cl19, sensu mieć nie będzie ;)
Płyta ma słabą sekcję zasilania i malutki radiatorek, pakowanie do niej procesora 8 rdzeniowego, ala 2700X, może skończyć się przegrzewaniem płyty, skróceniem jej żywotności itd.

#16 Użytkownik jest niedostępny   ankk90 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Pt, 19 Paź 18

Napisany 22 Październik 2018 - 21:17

Jeszcze chciałbym zapytać o sterowniki do Gigabyte B450M DS3H na stronie po wybraniu win10 x64 są 4 sterowniki do audio 2 do chipsetu 2 do lan. Skąd mam wiedzieć które wybrać?

#17 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2402
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 22 Październik 2018 - 21:46

Zobacz postankk90, o 22 Październik 2018 - 21:17, napisał(a):

Jeszcze chciałbym zapytać o sterowniki do Gigabyte B450M DS3H na stronie po wybraniu win10 x64 są 4 sterowniki do audio 2 do chipsetu 2 do lan. Skąd mam wiedzieć które wybrać?

Po wersji, im wyższa numeracja tym nowszy sterownik, ale odpuść sobie stronę producenta (rzadko robią update na stronie, lub tylko kilka wersji i koniec), bo są tam często stare sterowniki, co może powodować czasem problemy, zwłaszcza z nowszymi kompilacjami win10. Od Chipsetu ściągnij bezpośrednio ze strony AMD, a od dźwiękówki i sieciówki ze strony Realteka.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 22 Październik 2018 - 21:46


#18 Użytkownik jest niedostępny   ankk90 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Pt, 19 Paź 18

Napisany 23 Październik 2018 - 11:57

Zostało podłączenie. Tak wyglądają złącza pin na płycie: Dodaj obrazek
a z obudowy mam: POWER SW, RESET SW, HDD LED, i na 1 pin power led + i power led -

#19 Użytkownik jest niedostępny   iwanme 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5863
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 11

Napisany 23 Październik 2018 - 12:08

No i tak podłączasz. Power SW do +PW-, Reset SW do -Res+
HDD LED do +HD- a power led do+PLED-

Polaryzacja (+ - jest istotna tylko w przypadku ledów)

Swoją drogą mogliby w końcu zrobić tu jakiś standard wtyczki bo jest to upierdliwe podłączanie wszystkiego pojedynczo.

Ten post był edytowany przez iwanme dnia: 23 Październik 2018 - 12:10


#20 Użytkownik jest niedostępny   ankk90 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Pt, 19 Paź 18

Napisany 23 Październik 2018 - 12:16

ok jest jeszcze tkg 2510 3 pinowe od wentylatora a na płycie takich nie ma poza cpu fan jest jeszcze 4 pinowe SYS_FAN1 oraz LED_CPU.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych