Forum PCLab.pl: Podmieniony BIOS w Palit 1070 JetStream - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Podmieniony BIOS w Palit 1070 JetStream Czyli miało być pięknie, a wyszło jak zwykle Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Cragmite 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 112
  • Dołączył: So, 29 Sty 11

Napisany 22 Październik 2018 - 17:43

Bardzo często w Internecie spotykałem się ze stwierdzeniem, że Palit JetStream i Super JetStream to dokładnie te same karty, ale z inną nalepką i BIOSem. Idąc tym tropem, kupiłem GTX 1070 w wersji JetStream i wgrałem BIOS od Super JetStream. Z pewnością widać poprawę w stabilności, bo podczas testowania w Valley Benchmark karta przestała zrzucać taktowania, co było spowodowane dobijaniem do power limitu. Aczkolwiek jestem nieco zawiedziony, gdyż karta jest totalnie niestabilna przy fabrycznych (oczywiście fabrycznych dla wersji Super JS) ustawieniach zegarów... Dopiero obniżenie taktowania rdzenia o 30 MHz stabilizuje kartę, przynajmniej w Valleyu.

Czuję, że jestem największym przegrywem krzemowej loterii - moja 1070 robi 1911 MHz wg. wykresów w GPU-Z. Powyżej tej wartości jest kaszana. Jedyne co zmieniałem w Afterburnerze, to power limit i taktowanie rdzenia, bo delikatne podbicie woltażu rdzenia (z 1,05 V na 1.08 V) nic poza większą temperaturą nie daje. Gdybym miał wersję Super JetStream, to konieczność obniżania taktowań byłaby podstawą do reklamacji, ale mam zwykłego JS i muszę niestety z tym żyć... Niemniej widzę dwie opcje - albo po prostu przez przypadek trafiłem taką kiszkę, albo Palit robi jednak jakąś selekcję swoich kart, bo gdyby mój egzemplarz trafił na rynek jako Super JetStream, to byłby bublem niedziałającym na standardowych zegarach.

No nic, trzymajcie kciuki, żeby chociaż pamięci w miarę poszły w górę, choć po Micronach się cudów nie spodziewam.

#2 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1677
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 22 Październik 2018 - 17:52

Tak jesteś przegrywem bo się martwisz o 30mhz które nic do wydajności nie wniesie a karta była by za 5 klocka kupiona.

#3 Użytkownik jest niedostępny   JaN008 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1825
  • Dołączył: Nd, 04 Sty 09

Napisany 22 Październik 2018 - 17:53

Zwykły jetstream maksymalnie ma chyba 195W limitu ?

Nie wiem po cholerę zmieniać bios w takim przypadku.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Cragmite 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 112
  • Dołączył: So, 29 Sty 11

Napisany 22 Październik 2018 - 18:00

Zobacz postVirtuaBoy, o 22 Październik 2018 - 17:52, napisał(a):

Tak jesteś przegrywem bo się martwisz o 30mhz które nic do wydajności nie wniesie (...)

30 MHz rzeczywiście nic nie wniesie, ale z reguły spotykałem się ze stwierdzeniami, że GTX 1070 robi w standardzie 2000-2100 MHz. Mój egzemplarz robi 1911 MHz, a to już jest jakaś różnica, liczyłem na znacznie więcej.


Zobacz postVirtuaBoy, o 22 Październik 2018 - 17:52, napisał(a):

(...) a karta była by za 5 klocka kupiona.

Eee, co?


Zobacz postJaN008, o 22 Październik 2018 - 17:53, napisał(a):

Zwykły jetstream maksymalnie ma chyba 195W limitu ?

Nie wiem po cholerę zmieniać bios w takim przypadku.

Zwykły JetStream maksymalnie ma 170 W limitu, a wersja Super - 225 W. Pozytyw płynący ze zmiany BIOSu widać w PerfCapie w GPU-Z (nie obniża taktowań), więc mimo wszystko było warto, choć uzysk wydajności raczej symboliczny.

#5 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1677
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 22 Październik 2018 - 18:12

Trzeba było sobie w msi afterburner podkręcić na jedno by wyszło.
Słaba sztuka się trafiła widocznie.

#6 Użytkownik jest niedostępny   kaylo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 289
  • Dołączył: Wt, 10 Sty 17

Napisany 22 Październik 2018 - 18:23

Przegrałeś silikonową loterię, wątpię aby Palit binował chipy. Miałem 1080 JetStream i max OC w okolicach 1980. Po wgraniu biosu od SuperJetStream chodził na 2050-2075 zależnie od temperatury.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Cragmite 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 112
  • Dołączył: So, 29 Sty 11

Napisany 22 Październik 2018 - 18:32

Hmm, zauważyłem pewną nieścisłość, a mianowicie w Valleyu podczas testu, w prawym górnym rogu wyświetla mi taktowanie rdzenia równe 2037 MHz, a w GPU-Z i Afterburnerze pokazuje 1911 MHz. Taktowanie pamięci zgodne we wszystkich tych trzech programach. I teraz pytanie, co i dlaczego przekłamuje? Obstawiam, że Valley pokazuje źle, ale pewności nie mam i nie wiem dlaczego.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Olson 

  • wczoraj morze, dziś góry
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2767
  • Dołączył: Pt, 04 Lip 03

Napisany 22 Październik 2018 - 19:38

GPU z zakładka sensors zaznacz max dla rdzenia, zagraj w coś wymagającego. Ile pokazuje maksa ?

#9 Użytkownik jest niedostępny   sisterhood 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 862
  • Dołączył: Pt, 22 Lip 16

Napisany 22 Październik 2018 - 19:47

A spróbuj załadować bios od GameRock Premium. Jeśli jest jak piszesz, to tu tym bardziej powinna karta klęknąć.

#10 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1677
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 22 Październik 2018 - 21:21

Ty sobie w gry pograj a nie 3d marki oglądasz haha

Jak chcesz więcej wydajności to zamień na wersje TI ma 512 cuda więcej.
Boost masz max na 2037mhz hip hip hura i ile to dało 2 klatki więcej 3 ?

#11 Użytkownik jest niedostępny   Shunsui 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 164
  • Dołączył: Wt, 01 Gru 15

Napisany 22 Październik 2018 - 21:23

Zobacz postCragmite, o 22 Październik 2018 - 18:00, napisał(a):

30 MHz rzeczywiście nic nie wniesie, ale z reguły spotykałem się ze stwierdzeniami, że GTX 1070 robi w standardzie 2000-2100 MHz. Mój egzemplarz robi 1911 MHz, a to już jest jakaś różnica, liczyłem na znacznie więcej.


Wszystko zależy jak się trafi. Moja 1070 od MSI robi 2130MHz na rdzeniu i 8910MHz na pamięciach microna gdzie "standardowo" powinno iść na max 8600MHz.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Cragmite 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 112
  • Dołączył: So, 29 Sty 11

Napisany 23 Październik 2018 - 01:26

Zobacz postOlson, o 22 Październik 2018 - 19:38, napisał(a):

GPU z zakładka sensors zaznacz max dla rdzenia, zagraj w coś wymagającego. Ile pokazuje maksa ?

W Wiedźminie 3 stabilne 1911 MHz, czasami skoczy nieco wyżej. Aczkolwiek w Battlefieldzie 1 musiałem zejść o kolejne 10 MHz w dół, bo czasami była zwiecha na tych zawrotnych 1911 MHz...


Zobacz postsisterhood, o 22 Październik 2018 - 19:47, napisał(a):

A spróbuj załadować bios od GameRock Premium. Jeśli jest jak piszesz, to tu tym bardziej powinna karta klęknąć.

Jaki jest sens wgrywania BIOSu od GR Premium w tej sytuacji? Serio pytam, bo nie sądzę, żeby jeszcze wyższy power limit i jeszcze wyższe zegary bazowe cokolwiek zmieniły.


Zobacz postVirtuaBoy, o 22 Październik 2018 - 21:21, napisał(a):

Ty sobie w gry pograj a nie 3d marki oglądasz haha

Jak chcesz więcej wydajności to zamień na wersje TI ma 512 cuda więcej.
Boost masz max na 2037mhz hip hip hura i ile to dało 2 klatki więcej 3 ?

Spoko, daj mi kasę na wersję Ti, to sobie zamienię. A najlepiej opuść ten wątek, bo poza głupimi docinkami nic ciekawego jeszcze nie napisałeś.

Tutaj nie chodzi o te kilka FPS w tą czy w tamtą. Po prostu jestem w szoku, że mam aż taki niefart, że trafiłem 1070-tkę robiącą stabilnie zaledwie 1900 MHz na rdzeniu. To chyba rekord, choć niestety nie w tę stronę.

#13 Użytkownik jest niedostępny   brajan007 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 474
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 23 Październik 2018 - 06:30

Spróbuj w drugą stronę zrób UV i podkrec może być lepiej. Z drugiej strony i tak więcej zyskasz na OC pamięci niż rdzenia.
Paradoksalnie pascal może mieć stabilniejszy boost na mniejszym napięciu, wpływ na to ma niższa temperatura. Dużo osób robi UV i OC rdzenia do tego mem na max i są zadowoleni z wydajności i kultury karty.

#14 Użytkownik jest niedostępny   eNeSik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1356
  • Dołączył: Pt, 01 Wrz 17

Napisany 23 Październik 2018 - 06:45

Zobacz postbrajan007, o 23 Październik 2018 - 06:30, napisał(a):

Spróbuj w drugą stronę zrób UV i podkrec może być lepiej. Z drugiej strony i tak więcej zyskasz na OC pamięci niż rdzenia.
Paradoksalnie pascal może mieć stabilniejszy boost na mniejszym napięciu, wpływ na to ma niższa temperatura. Dużo osób robi UV i OC rdzenia do tego mem na max i są zadowoleni z wydajności i kultury karty.


Dokladnie tak. OC karty przy stockowych napieciach mija sie z celem - po to ma sie krzywą napiec w MSI AB (bodajze ctrl+f)

Jak przesadzisz z UV przy danym taktowaniu to po prostu bedzie wbijac na nizsze takty

Oto moja karta - GeForce GTX 1080 FE @ 1,98GHz (UV 0,93v)
Zwroc uwage, ze przy stockowych napieciach (grubo powyzej 1V) - nie dosc, ze temp. nie pozwalalaby wbic na takie taktowania, to dodatkowo wplyneloby to masakrycznie na temp a jednoczesnie halas i papu z zasilacza. Dodatkowo pamietaj, ze UV jest wymagane gdy zblizasz sie do powerlimitu i to on Cie zamyka w dalszym OC

Ogolnie metoda prob i bledow. Do samej zabawy z krzywa najlepiej uzyc testera z GPU-Z (aby wymusic P0 state)
Nastepnie stabilnosc OC testuj sobie w np. wymagajacych grach. Pamietaj, ze benchmarki nie sa miarodajne. Niejednokrotnie mozesz nie miec w nich stabilnego taktowania gdzie juz w grach - problemu tego nie bedzie

#15 Użytkownik jest niedostępny   HiT92 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 589
  • Dołączył: So, 07 Lut 09

Napisany 23 Październik 2018 - 09:11

Coś źle patrzysz, na biosie od SJS powinnien być max boost 2037mhz, od GR Premium 2076mhz, pokaż zakładke sensors z gpu-z w czasie jakiegoś benchmarka albo gry. A co do braku stabilności to mogłeś trafić sztukę która się kończy w okolicach 2Ghz, lepiej pobaw się jak koledzy radzą w UV, znajdź sobie stabilne taktowanie pod 0,90-0,95v i pobaw się krzywą + podkręć pamięci, karta będzie miała chłodno, dłużej posłuży i nie będzie problemu z przekraczaniem pwrlimitu.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Cragmite 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 112
  • Dołączył: So, 29 Sty 11

Napisany 23 Październik 2018 - 11:36

Zobacz postbrajan007, o 23 Październik 2018 - 06:30, napisał(a):

Spróbuj w drugą stronę zrób UV i podkrec może być lepiej. (...)
Paradoksalnie pascal może mieć stabilniejszy boost na mniejszym napięciu, wpływ na to ma niższa temperatura.

Z temperaturą nie mam problemu, wczoraj podczas kilkugodzinnej sesji w Wiedźmina i BF1 max odczyt w HWMonitor wynosił 71*C.


Zobacz postHiT92, o 23 Październik 2018 - 09:11, napisał(a):

Coś źle patrzysz, na biosie od SJS powinnien być max boost 2037mhz, od GR Premium 2076mhz, pokaż zakładke sensors z gpu-z w czasie jakiegoś benchmarka albo gry.

Rzeczywiście, max boost na BIOSie od SJS wynosi ponad 2000 MHz. Miałem ustawiony offset napięcia na 0% i przez to na rdzeń nie trafiało więcej niż 1,05 V. I chyba niestety to będzie mój "sweet spot" - karta jest stosunkowo chłodna i boostuje do ~1910 MHz. Przy wartościach już ~1950 MHz traci stabilność, niezależnie czy ma wtedy 1,093 V czy 0,95 V. Może pobawię się później w UV, ale nie widzę sensu, skoro temperatury są całkiem OK, to nie koparka. ;)

No nic, wygląda na to, że trafiła mi się 1070-tka z wręcz tragicznym rdzeniem pod OC. Ech, przynajmniej mój 4690K robi stabilnie 4,7 GHz na 1,3 V. ;) Raz się wygrywa, raz się przegrywa.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych