Forum PCLab.pl: RTx 2070 usmiercił PC - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

RTx 2070 usmiercił PC cos poszło nie tak, Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   zozolek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1314
  • Dołączył: Pt, 23 Wrz 11

Napisany 07 Listopad 2018 - 22:29

Wiec :
- odebralem rtx 2070 msi armora,- zamonowałem go w kompie ( jestemprzekonany ze poprawnie )- daje POWER - komp dosłownie na 1s spróbował chyba wystartowac po czym poszedl w czarna otchłan ...
myślę ze może zasilanie poszło lub płyta :
- odpalanie na krotko plyty nic nie daje, komp nawet drgnie- slysze po podłączeniu "syczenie" ze strony płyty głownej - takie bardzo delikatne

Próbowałem odaplic jedynie podłączony zasilacz z płyta główna, 0 reakcji ....
Ogólnie najgorsze że komp nie wstaje nawet na ułmek sekundy, wiec cięzko zdiagnozować co strzeliło
Zasilacz to 650W - do zwracia nie doszlo mneimam, bo porzadek w kablach to mam,,,





#2 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • Piwna rewolucja 2014
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10040
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 07 Listopad 2018 - 22:36

Sprawdź GPU w innym kompie

#3 Użytkownik jest niedostępny   zozolek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1314
  • Dołączył: Pt, 23 Wrz 11

Napisany 07 Listopad 2018 - 22:37

tak tylko teraz mój PC nie wstaje z rtx2070 gtx1070 czy na Integrze . . .

#4 Użytkownik jest niedostępny   chreasy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1162
  • Dołączył: So, 23 Lip 11

Napisany 07 Listopad 2018 - 22:41

zasilacz poszedł, skombinuj od znajomego zasilacz i sprawdź

#5 Użytkownik jest niedostępny   Majki78 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 328
  • Dołączył: Nd, 30 Paź 16

Napisany 07 Listopad 2018 - 22:42

Sprawdź czy zasilacz działa (zewrzyj czarny z zielonym) na kostce 24 pin. Jak masz możliwość sprawdź napięcia.
Kiedyś miałem podobny problem jak zmieniłem grafikę na AMD R9 270. PC cały czas się restartował bez obrazu. Okazało się, że w zasilaczu trzy kondensatory kwalifikowały się do wymiany (wyschły), nowa karta potrzebowała więcej mocy. Po wymianie kondków wszystko wróciło do normy,a zasilacz był 3 letni 450W firmy be quiet.

Ten post był edytowany przez Majki78 dnia: 07 Listopad 2018 - 22:44


#6 Użytkownik jest niedostępny   Isharoth 

  • Offtop Master
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1465
  • Dołączył: Pn, 27 Cze 16

Napisany 07 Listopad 2018 - 22:46

Co to za zasilacz i ile ma już lat? :)

#7 Użytkownik jest niedostępny   zozolek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1314
  • Dołączył: Pt, 23 Wrz 11

Napisany 07 Listopad 2018 - 22:54

Ocz modxstream 650w - no ma kilka latek. Mozliwe ze strzwlil bo armor chcial 6 pin wiecej niz 1070. Jutro podlacze inny zasilacz ..

Ten post był edytowany przez zozolek dnia: 08 Listopad 2018 - 06:30


#8 Użytkownik jest dostępny   mark2468 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 123
  • Dołączył: Pn, 20 Kwi 15

Napisany 07 Listopad 2018 - 22:59

Ta seria zasilaczy nie miała jednostki 650 W. Były 500, 600, 700 W.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Dominix1910 

  • twitch/dominixtv
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8832
  • Dołączył: Pn, 19 Sty 09

Napisany 07 Listopad 2018 - 23:01

Mój link
jesli po czyms takim zasilacz nie wstaje to znaczy ze padl.
modl sie oby ci nie uwalil innych rzeczy.
jak mi rm550x wybuchl (bylo slychac huk) to grafa czy dzwiekowka przezyla, plyta+proc juz nie.

#10 Użytkownik jest niedostępny   ketiw555 

  • Shut the f*ck up and train
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3735
  • Dołączył: So, 12 Lis 05

Napisany 07 Listopad 2018 - 23:04

Zobacz postMajki78, o 07 Listopad 2018 - 22:42, napisał(a):

Sprawdź czy zasilacz działa (zewrzyj czarny z zielonym) na kostce 24 pin. Jak masz możliwość sprawdź napięcia.
Kiedyś miałem podobny problem jak zmieniłem grafikę na AMD R9 270. PC cały czas się restartował bez obrazu. Okazało się, że w zasilaczu trzy kondensatory kwalifikowały się do wymiany (wyschły), nowa karta potrzebowała więcej mocy. Po wymianie kondków wszystko wróciło do normy,a zasilacz był 3 letni 450W firmy be quiet.

U mnie był taki sam objaw resetowania z tym że zasilacz w innym kompie działał a okazało się że płyta się zepsuła :kwasny:

#11 Użytkownik jest niedostępny   Isharoth 

  • Offtop Master
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1465
  • Dołączył: Pn, 27 Cze 16

Napisany 07 Listopad 2018 - 23:09

Nie straszcie go niepotrzebnie. OCZ jest całkiem porządny, jutro się przekona co i jak. Raczej nie powinien uwalić reszty sprzętu. Na 99% padł zasilacz.

#12 Użytkownik jest niedostępny   zozolek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1314
  • Dołączył: Pt, 23 Wrz 11

Napisany 07 Listopad 2018 - 23:15

Zobacz postDominix1910, o 07 Listopad 2018 - 23:01, napisał(a):

Mój link
jesli po czyms takim zasilacz nie wstaje to znaczy ze padl.
modl sie oby ci nie uwalil innych rzeczy.
jak mi rm550x wybuchl (bylo slychac huk) to grafa czy dzwiekowka przezyla, plyta+proc juz nie.


i szok , zasilacz sie uruchoimił, wiatrak wystartował, ogólnie wentyl  ledwo  sie kreci  i zasilacz tyrkocze ,  w sensie wydaje dziwny dzwięk.
wiec byc moze nie jest w stanie uruchomic PC bo  cos w nim poszło.
Co  do  innych podzespołów, jestem w miare spokojny,  bo  ocz raczej  solidna firma, i  nawet jak wysiadł  to nie powinien zabrac ze sobą innych podmiotów

Ten post był edytowany przez zozolek dnia: 07 Listopad 2018 - 23:23


#13 Użytkownik jest niedostępny   yampik 

  • BMW lover :)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2606
  • Dołączył: So, 18 Lip 15

Napisany 07 Listopad 2018 - 23:20

zacznij od innej zasiłki (od kogoś znajomego) jak nie masz - zanieś do serwisu na diagnoze.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Dziwnoknurski 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 169
  • Dołączył: Pn, 22 Sie 11

Napisany 07 Listopad 2018 - 23:41

Zobacz postzozolek, o 07 Listopad 2018 - 23:15, napisał(a):

...  bo  ocz raczej  solidna firma, i  nawet jak wysiadł  to nie powinien zabrac ze sobą innych podmiotów


OCZ nigdy nie produkował/projektował zasilaczy, zwykle w środku siedziały produkty FSP, Sirfa, Great Wall i chyba nawet CWT (nie pamiętam już kto dokładnie klepał ModXStream).
Z tym, że faktycznie to były zasilacze całkiem w porządku, lepsze lub gorsze modele ale nigdy totalne badziewie.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Majki78 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 328
  • Dołączył: Nd, 30 Paź 16

Napisany 07 Listopad 2018 - 23:41

Zobacz postzozolek, o 07 Listopad 2018 - 23:15, napisał(a):

i szok , zasilacz sie uruchoimił, wiatrak wystartował, ogólnie wentyl  ledwo  sie kreci  i zasilacz tyrkocze ,  w sensie wydaje dziwny dzwięk.
wiec byc moze nie jest w stanie uruchomic PC bo  cos w nim poszło.
Co  do  innych podzespołów, jestem w miare spokojny,  bo  ocz raczej  solidna firma, i  nawet jak wysiadł  to nie powinien zabrac ze sobą innych podmiotów

Jeżeli odpalił na sucho to już jakiś sukces.
Jak masz czas i chęci rozkręć zasilacz i obejrzyj wszystkie kondensatory czy któryś nie ma podniesionej czapki (góra wypukła, spuchnięta).
Tu masz trochę info na ten temat https://expressit.pl...owanie-naprawa/

#16 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13779
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 08 Listopad 2018 - 03:00

Sprawdź czy płyta wystartuje z odpiętym przewodem 8pin EPS, jeżeli tak to sekcja zasilania od strony CPU poszła na płycie.

#17 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17425
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 08 Listopad 2018 - 04:29

Raczej zasilacz umarł na linii 12 Volt po uruchomieniu prądożernej karty.
Najgorszy dla zasilacza jest moment uruchomienia - stan nieustalony.
Pierwszym krokiem autora powinno być:

1. wymontowanie RTX2070
2. zamontowanie sprawnego zasilacza
3. uruchomienie platformy bez dodatkowej grafiki

Monitor podłączyć do zintegrowanej grafiki na tylnym panelu płyty głównej.
Jak komputer ruszy, wyłączyć i podpiąć RTX2070 i uruchomić maszynę.
Na forum napisać, co jest grane, bo już zakłady są porobione :)

Głowa do góry, czasem okropnie wyglądające efekty, są drobnymi uszkodzeniami.
To tak, jak z bąkami... najgorsze są niesłyszalne :E

#18 Użytkownik jest niedostępny   zozolek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1314
  • Dołączył: Pt, 23 Wrz 11

Napisany 08 Listopad 2018 - 07:09

https://youtu.be/KQ4oCDLjPLc tak to slychac. Zdecydowanie buczy jsk nigdy wczesniej. Kołuje dziś zasilanie i dam znać. Sekvja na płycie moze tez, ale komp nawet drgnie na aktualnym PSU

#19 Użytkownik jest dostępny   Tomcat 

  • uzależniony od % maniak wojskowości
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12088
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 08 Listopad 2018 - 08:17

Trzymam kciuki żeby to tylko psu padło.
Jak płyta czy procek to raczej zabije ci radość z nowej karty.

#20 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17425
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 08 Listopad 2018 - 09:33

Masz woltomierz ?
Ten zasilacz odłącz całkowicie od komputera i uruchom go na stole i wykonaj pomiary: https://www.elektrod...pic1199202.html

Mógłbyś np. do linii 12 Volt podłączyć jakieś poważniejsze obciążenie, żeby sprawdzić, czy zasilacz wytrzyma i jakie ma pod obciążeniem napięcia.

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych