Forum PCLab.pl: Problem z Gtx1080 G1 lub z Z370 K3 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z Gtx1080 G1 lub z Z370 K3 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   tomaft 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Wed, 17 Paź 18

Napisany 08 Listopad 2018 - 12:34

Witam, kupiłem nową gpu Gtx 1080 G1 pod płytę Z370 K3, kartę zamieniłem z Gtx 1060 gaming X 6gb.
Od momentu wpięcia karty, komputer zaczął się wieszać, tzn - odpalał do pulpitu i restart, potem jakieś inne cuda, nigdy nie udało mi się uruchomić kompa normalnie...
Czyszczenie W10 + update bios mobo, nic nie dały lecz... problem występuje tylko i wyłącznie od momentu wgrania sterowników nvidia...
Walka trwała parę dni, zero efektów.
Postanowiłem zmienić port gpu i ... problem ustał, sterowniki zainstalowane i po problemie, wszystko działa jak należy.
Ale posiadam RG4T z szybą a drugie wejście na grafikę jest dosyć nisko osadzona i jest na piwnicą na zasilacz, więc obstawiam, że chłodzenie tzn wiatraki nie chłodzą odpowiedni. Przy ustawieniach w Dota 2 max detali i 120 hz na monitorze temperatura grafiki to 68 stopni. Gra mało wymagająca więc chyba to sporo.
Zasilacz to Vero m2 600 w do tego ripjaws V 2x4 gb oraz i5 8600k. CPU ma dobre temperatury tj ~55 stopni.
Pytanie moje - możliwe, że uwalony został port do GPU ? Na drugim działa wszystko bez zarzutu...

#2 Użytkownik jest niedostępny   tomaft 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Wed, 17 Paź 18

Napisany 13 Listopad 2018 - 22:49

Juz na drugim porcie tez nie działa... próbowałem z ramami etc... I nagle podłączyłem HDMI kabel i elo, wszystko działa jak należy...
GPU ? MOBO ? o co chodzi...
Mam monitor omen by hp 25, pytanie czy przez hdmi uzyskam 144hz? Próbowałem i w dota2 pokazywało 144 fps zarówno w programie od dota2 oraz na mai afterburn.
Proszę o wsparcie :)

Ten post był edytowany przez tomaft dnia: 13 Listopad 2018 - 23:02


#3 Użytkownik jest niedostępny   Bodzi3k 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 86
  • Dołączył: Wed, 14 Lut 18

Napisany 14 Listopad 2018 - 00:19

Ja to bym usunął dokładnie sterowniki za pomocą DDU i zainstalował najnowsze a jeżeli to nie pomoże to sprawdził z inną kartą czy jest podobny problem

#4 Użytkownik jest niedostępny   Palladino19 

  • ...Palladyn...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2018
  • Dołączył: Pn, 05 Mar 12

Napisany 14 Listopad 2018 - 05:31

Nic nie da zabawa ze sterownikami bo to ewidentnie wyglada na jakis problem sprzetowy. Skoro po instalacji sterownika wiesza sie itp. to jest jakis problem z Gpu. Probowales inny bios plyty glownej wgrac?

Ten post był edytowany przez Palladino19 dnia: 14 Listopad 2018 - 05:32


#5 Użytkownik jest dostępny   ODIN85 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8673
  • Dołączył: So, 02 Maj 15

Napisany 14 Listopad 2018 - 06:06

Karta po kopaniu?

#6 Użytkownik jest niedostępny   tomaft 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Wed, 17 Paź 18

Napisany 14 Listopad 2018 - 07:20

Sterowniki nic nie dają, dawałem różne... Bios również zmieniałem, format sdd zrobiony...
Karta była kupiona jako nowa, lecz... nie była ona nowa, f-v mam angielską a w niej 2x ten gtx.
Jeszcze będę musiałem sprawdzic na innej GPU.
W przypadku posiadania f-v z anglii, grafa musi być odesłana do UK ?

#7 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18229
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 14 Listopad 2018 - 10:14

skoro kartę kupiłeś jako nową, to reklamujesz ją w miejscu zakupu... zgłoś się do janusza, od którego ją kupiłeśDodaj obrazek

#8 Użytkownik jest niedostępny   tomaft 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Wed, 17 Paź 18

Napisany 14 Listopad 2018 - 10:16

Chodziła dobrze przez dwa tygodnie... Kupiona na allegro jako nowa... Już napisałem do allegro.

#9 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18229
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 14 Listopad 2018 - 10:18

nowa to ona była przed zakupem w uk... kontaktuj się też ze sprzedawcą z allegro, bo nawet jeśli sprzedał Ci jako osoba prywatna, to obowiązuje go roczna rękojmia

#10 Użytkownik jest niedostępny   tomaft 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Wed, 17 Paź 18

Napisany 14 Listopad 2018 - 12:26

Napisałem czekam na odpowiedź jakąś :). Dzięki za radę chociaż i tak myślę że nic że zwrotu nie wyjdzie.

#11 Użytkownik jest niedostępny   tomaft 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Wed, 17 Paź 18

Napisany 17 Listopad 2018 - 22:34

Więc sytuacja wygląda teraz tak, zmieniłem cpu na inny:
r5 2600
2x8 trident z 3200
1080 gaming x
be quite 11 550 w gold
b450 tomahawk
i .... przez DP nie wykrywa obraazu na monitorze... masakra jakaś, wygląda na to, że monitor padł ?
Póki co działa tylko hdmi, reklamować to ? Monitor nowy, 2 tygodnie...

#12 Użytkownik jest niedostępny   skajti 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 77
  • Dołączył: Wed, 21 Gru 11

Napisany 18 Listopad 2018 - 13:38

moim zdaniem to wina zbyt długiego kabla...

#13 Użytkownik jest niedostępny   tomaft 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Wed, 17 Paź 18

Napisany 19 Listopad 2018 - 08:02

Jeśli to nie sarkazm... i tak kupie inny żeby zobaczyć... różnicamiędzykablem za 20 zł a za 90 jakas jest ?

#14 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17682
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 19 Listopad 2018 - 10:53

Długość przewodu sygnałowego ma spory wpływ na obraz, a nawet jego brak.
Im krótszy, tym lepiej.
Ja mam np. 1.5 metra HDMI i wszystko jest OK.
Mam 3metry DVI i tez wszystko OK.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych