Forum PCLab.pl: Jak przełączyć pulpit zdalny ze zintegrowanej karty graficznej na dedykowaną? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jak przełączyć pulpit zdalny ze zintegrowanej karty graficznej na dedykowaną? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Marcin1242 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pt, 09 Lis 18

Napisany 09 Listopad 2018 - 15:20

Witam,
mam problem, który utrudnia mi pracę na moim laptopie i chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość ulżenia mi w tych "cierpieniach" ;)
Mianowicie, mam laptopa w którym znajdują się dwie karty graficzne: 1. zintegrowana Intela 2. dedykowana NVIDIA GeForce 840M 2GB.
Tak jak w temacie, potrzebuję pracować na dedykowanej, a dokładnie zależy mi na tym żeby pulpit był wyświetlany z karty graficznej dedykowanej (jest to dla mnie ważne). Niestety wujek google nie pomógł mi w tej kwestii, a wszelkie starania grzebania w BIOSI'e nic nie przyniosły (wydaje mi się, że nie mam w BIOS możliwości zmiany karty).
Prosiłbym o odpowiedz czy jest w moim przypadku możliwość przełączenia tej karty (byłaby to dla mnie zbawienna informacja) i w jaki sposób to zrobić. No chyba, że nie ma w moim przypadku takiej możliwości to również proszę o informację zwrotną..

Komputer (laptop):
ACER Aspire E15 E5-572G-76MN
Procesor: Intel Core i7-4712MQ
Karta: Inegra+ Dedykowana NVIDIA

Pozdrawiam!

#2 Użytkownik jest niedostępny   mefisto777 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16363
  • Dołączył: Nd, 04 Lis 07

Napisany 09 Listopad 2018 - 15:25

Ustaw w windowsie wysoką wydajność.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Marcin1242 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pt, 09 Lis 18

Napisany 09 Listopad 2018 - 15:28

Zobacz postmefisto777, o 09 Listopad 2018 - 15:25, napisał(a):

Ustaw w windowsie wysoką wydajność.

Mógłbyś mi powiedzieć gdzie dokładnie? Niestety jestem w tym temacie troszkę zielony :(

#4 Użytkownik jest niedostępny   iwanme 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5865
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 11

Napisany 09 Listopad 2018 - 15:31

Ale co to zmieni? Przecież zdalny pulpit specjalnie nie zajmuje zasobów?

Na upartego w sterowniku Nvidii -
Nvidia Control Panel - > manage 3D settings - > Program Settings
1. Select Program

Tam dodajesz
C:\Windows\system32\mstsc.exe

I ustawiasz kartę jaką chcesz. Natomiast wpływ na działanie będzie to miało zerowy poza może krótszym czasem pracy na baterii. Działania Remote Desktopu Ci to nie przyspieszy nijak.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Marcin1242 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pt, 09 Lis 18

Napisany 09 Listopad 2018 - 15:40

Zobacz postiwanme, o 09 Listopad 2018 - 15:31, napisał(a):

Ale co to zmieni? Przecież zdalny pulpit specjalnie nie zajmuje zasobów?

Na upartego w sterowniku Nvidii -
Nvidia Control Panel - > manage 3D settings - > Program Settings
1. Select Program

Tam dodajesz
C:\Windows\system32\mstsc.exe

I ustawiasz kartę jaką chcesz. Natomiast wpływ na działanie będzie to miało zerowy poza może krótszym czasem pracy na baterii. Działania Remote Desktopu Ci to nie przyspieszy nijak.


Jest mi to potrzebne przy obsłudze programu OBS Studio. Po wykonaniu tych czynności niestety nie mam możliwości zmiany z integry na dedykowaną. Czy jest jakaś możliwość obejścia tego czy to już "wyrok"? Dołączam ss.

Załączone pliki

  • Załączony plik  ss.png (20.9K)
    Ilość pobrań: 3

Ten post był edytowany przez Marcin1242 dnia: 09 Listopad 2018 - 15:41


#6 Użytkownik jest niedostępny   iwanme 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5865
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 11

Napisany 09 Listopad 2018 - 15:55

Hmm widocznie dla tej usługi jest to zablokowane. Musisz używać konkretnie wbudowanego RDP? Może rozwiązaniem byłoby przejście na jakieś VNC np. TightVNC, ewentualnie TeamViewer. Są też chyba inne klienty do samego RDP.

Ten post był edytowany przez iwanme dnia: 09 Listopad 2018 - 15:58


#7 Użytkownik jest niedostępny   Marcin1242 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pt, 09 Lis 18

Napisany 09 Listopad 2018 - 15:59

Zobacz postiwanme, o 09 Listopad 2018 - 15:55, napisał(a):

Hmm widocznie dla tej usługi jest to zablokowane. Musisz używać konkretnie wbudowanego RDP? Może rozwiązaniem byłoby przejście na jakieś VNC np. TightVNC, ewentualnie TeamViewer.

Nie mam parcia na RDP. Jeśli przejście na VNC nie wiąże się z żadnym ryzykiem awarii (możesz mnie tu oświecić, bo przyznaję że nie mam na ten temat wiedzy) to chętnie to zrobię, bo tak jak pisałem zależy mi na pulpicie z dedykowanej. Prosiłbym tylko o instrukcję jak to zrobić.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych