Forum PCLab.pl: Podkręcanie Ryzen 7 1700 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Podkręcanie Ryzen 7 1700

#1 Użytkownik jest niedostępny   toja321 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 94
  • Dołączył: Nd, 13 Lip 14

Napisany 10 Listopad 2018 - 10:33

Witam!
W zwiazku z małą modernizacją mojego PC postanowilem zmienić płytę, ram, a przy okazji procek. Zamówiłem Ryzen 7 1700, bo fajnie ceny spadły na niego ostatnio. I tutaj moje pytanie. Warto mu robić OC? Jak myślicie, ile mogę z niego wyciągnąć przy zestawie, który posiadam? Komputer głównie do użytku codziennego, czasami jakaś gra, np civ 6 lub wiedzmin 3.

-Dysk SSD Crucial MX100 512GB
-Karta graficzna Asus GeForce GTX 780, 3GB DDR5 (384 Bit)
-Zasilacz Corsair CS 650W
-Chłodzenie CPU Thermalright HR-02 - Macho - Black White
-płyta MSI B450-A PRO
-pamięci G.Skill Aegis CL16 3000

Płytę zmieniłem z asrock z97 a procek z i5 4690k.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2590
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 10 Listopad 2018 - 12:46

Warto, R7 1700 jest stosunkowo nisko taktowany, OC do 4GHz+ OC RAM na np. 3200mhz powinno przynieść wymierny wynik, płyta powinna (jej VRM) też dać radę. Zwłaszcza w grach/ lokacjach procesrowych jak CIV6, wiedźminowi raczej pomogło by lepsze GPU. RAM masz naturalnie w 2 kościach?

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 10 Listopad 2018 - 12:47


#3 Użytkownik jest niedostępny   toja321 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 94
  • Dołączył: Nd, 13 Lip 14

Napisany 10 Listopad 2018 - 13:16

No właśnie obawiam się, czy ta płyta poradzi sobie z OC 1700, bo nigdzie nie znalazłem takiego wątku, a na MSI b350 ludzie często odradzali i pisali, że to ryzykowne. 3.9 GHz w 100% by mnie zadowoliło. Tak, mam 2 kości po 8GB każda.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2590
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 10 Listopad 2018 - 18:52

B350 PC mate ma słabszy VRM od A-PRO, więc będzie ok ;)

#5 Użytkownik jest niedostępny   toja321 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 94
  • Dołączył: Nd, 13 Lip 14

Napisany 10 Listopad 2018 - 21:08

Ok. Dzięki za pomoc. Gpu narazie na pewno nie zmienię. O ile procki się w miarę trzymają i mojego i5 po 4 latach jeszcze odsprzedam ze stosunkowo niewielką stratą, tak samo płytę zreszta, to za grafikę 4 lata temu dałem 2000zł i była w rankingach na szczycie, a teraz to już jest mocno przeciętna i warta może 500zł albo i mniej. Zmienię jak już nie będzie się do niczego nadawała 😊 Ta modyfikacja winika wyłącznie z tego, że moje DDR3 padły i dostałem za nie zwrot 600 zł, więc zupełnie nie opłacało mi się kolejnych DDR3 kupować, a przy okazji pociągnęło to za sobą zmianę platformy. AMD nigdy nie miałem, zobaczę, ocenię 😊 Z i5 byłem w sumie zadowolony. Zrobiłem OC na 4,5 GHz przy 1.2V i w zupełności mi to wystarczało. Zresztą moje chłodzenie na więcej za bardzo nie pozwalało. Zobaczymy jak będzie z AMD 😊 Jak coś będę wkrótce wołał o pomoc 😊

#6 Użytkownik jest niedostępny   toja321 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 94
  • Dołączył: Nd, 13 Lip 14

Napisany 15 Listopad 2018 - 23:13

Okazało się, że moje chłodzenie nie jest kompatybilne z AM4. Zrobiłem skromne OC na boxowym chlodzeniu i mam 3,7 GHz na 1.25V. Temperatury w HWiNFO przy obciążeniu prime95 dochodzą do 83C, więc więcej raczej nie da się zdziałać.
W BIOSie zmieniłem jednynie profil XMP, żeby mi pamięci wskoczyły na 2933MHz oraz CPU Ratio na 37.00 i CPU Core Voltage na 1.250V (oczywiście po kilku próbach z innymi taktowaniami, przy 1.3V tempetaruty do 90C ) Czy na tej płycie (MSI B450 pro) powinienem zmieniać cokolwiek więcej? Dołączam zdjęcia z zakładki OC w BIOSie.

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez toja321 dnia: 15 Listopad 2018 - 23:16


#7 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2590
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 19 Listopad 2018 - 11:04

Przy takim OC jak jest stabilnie, to raczej nie musisz nic zmieniać (czy to jest najniższe napięcie vcore przy, którym CPU jest stabilne?), a odnośnie temperatur, temperatura CPU nie powinna przekraczać pod obciążeniem 75C np. w prime95. Możesz przy włączonym XMP zmienić taktowanie RAMu z 2933mhz na 3000mhz równe + napięcie dram z 1,4v na 1,35v, tylko sprawdź RAM ,czy będzie stabilnie programem np. prime95 lub AIDA64, przez godzinkę.

#8 Użytkownik jest niedostępny   toja321 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 94
  • Dołączył: Nd, 13 Lip 14

Napisany 24 Listopad 2018 - 22:50

Nie najniższe, ale wtedy temperatury mnie ograniczały... Zamontowałem Fortis 3 i temperatury spadły o 20C. Teraz mam 3,9 GHz przy napięciu 1,3125V. Testowane w prime95, temperatura dochodzi max do 71C i jestem z tego wyniku zadowolony. Z 4,0 GHz doszedłem do 1,3875V i nie było stabilnie, więc odpuściłem, z 3,95 GHz dochodziłem do 1,375V i też niestabilnie, dalej nie próbowałem, bo raczej nie ma sensu.

Ten post był edytowany przez toja321 dnia: 25 Listopad 2018 - 17:23


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych