Forum PCLab.pl: ps4 pro tryb supersamplingu oraz turbo boost - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

ps4 pro tryb supersamplingu oraz turbo boost Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   KlamotPL 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 219
  • Dołączył: So, 22 Wrz 18

Napisany 10 Listopad 2018 - 14:52

Hej posiadam monitor 24 cale FHD TN LG 24GM77-B i na nim gram na ps4 pro. Wszedłem sobie w ustawienia konsoli ps4 pro i znalazłem tam dwie ciekawe opcje mianowicie Tryb supersamplingu i turbo boost. Obydwie opcje domyślnie są odznaczone. Co z tego warto włączyć? To są opcje dedykowane tylko pod telewizor czy na monitorze takim jaki posiadam też dobrze by było coś z tego odpalić?

#2 Użytkownik jest niedostępny   fabulus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 286
  • Dołączył: So, 26 Maj 07

Napisany 10 Listopad 2018 - 22:46

Tryb supersamplingu możesz włączyć w każdej grze, lecz obciąża ten tryb konsolę znacznie bardziej. Konsola może się głośniej zachowywać. Wszystko zależy od gry. W spider-man wygląda bardziej wygładzony i działa dobrze. Dziwne ale w w nocy zdarzały się spadki klatek, kiedy i tak grafika wydawała się brzydsza z braku dobrego oświetlania. Grałem i przeszedłem z supersampling.

W Red Dead Redemption 2 nie widzę większej różnicy w grafice jeśli supersampling jest włączony ale za to w miastach zdarzają się spadki fps, takie widoczne chrupnięcia. Co najgorsze, to chyba jakiś bug. Bo kiedy supersampling jest włączony wiatrak konsola chodzi cicho, ale kiedy włączę torbę lub kliknę L1 czyli wybór broni ekran robi się szary, gra spowalnia abyś mógł wybrać broń czy inny gadżet. Wtedy ewidentnie słychać jak wiatrak konsoli zwiększa obroty. To się dzieje tylko jak widać ten szary ekran który spowalnia akcję gry na rzecz twojego wyboru z torby lub wybór broni. Ale to denerwujące. Gram bez supersampling.

turbo boost chyba można włączać w części gier które wyszły przed ps4 pro aby dostać 60 fps. Miałem to sprawdzić w Uncharted 1,2 tak się dobrze grało, że zapomniałem. Sprawdzę w części 3 :)

Tak że supersampling włączaj zawsze i sprawdź czy czy jakość obrazu jest lepsza i jak konsola się zachowuje. Jeśli praca konsoli i gry nie nie zadowala wyłącz.

supersampling to taki dodatek jak grasz w 1080p w 4k chyba nie ma możliwości włączenia, bo obraz w 4k i tak wygląda super gładko. Nie potrzebne wygładzanie krawędzi.

#3 Użytkownik jest niedostępny   KlamotPL 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 219
  • Dołączył: So, 22 Wrz 18

Napisany 10 Listopad 2018 - 22:50

a ten tryb turbo zawsze odpalony mieć?

#4 Użytkownik jest niedostępny   fabulus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 286
  • Dołączył: So, 26 Maj 07

Napisany 10 Listopad 2018 - 23:11

Raczej nie. Zależy od gry czy dostała łatkę aby ten tryb obsługiwać. Wpisz w google "turbo boost ps4 pro". Dowiesz się więcej niż ja napisze a nie będę kopiować tu czyjejś wiedzy.

Pozdrawiam.

#5 Użytkownik jest niedostępny   KlamotPL 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 219
  • Dołączył: So, 22 Wrz 18

Napisany 10 Listopad 2018 - 23:13

dzieki za pomoc tez pozdrawiam

#6 Użytkownik jest niedostępny   Kszyrztow 

  • HAWP i RHCP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8768
  • Dołączył: Cz, 22 Maj 08

Napisany 11 Listopad 2018 - 10:49

Zobacz postfabulus, o 10 Listopad 2018 - 22:46, napisał(a):

turbo boost chyba można włączać w części gier które wyszły przed ps4 pro aby dostać 60 fps. Miałem to sprawdzić w Uncharted 1,2 tak się dobrze grało, że zapomniałem. Sprawdzę w części 3 :)
Zremasterowana trylogia Uncharted działa już na PS4 w 60 klatkach na sekundę, nie jest do tego potrzebny tryb Turbo z Pro.

#7 Użytkownik jest niedostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9885
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 11 Listopad 2018 - 11:04

Ja mam zawsze odpalony tryb turbo, w te gry co gram jeszcze nie spotkałem, żadnych anomalii, a w zdecydowanej większości gier jednak z tym trybem jest stabilniejszy lub wyższy fps



Supersampling też korzystam, ale bardzo sporadycznie bo zwykle gram na TV 4k, a na monitorze 1080p bardzo okazjonalnie, ale w większości gier wygląda to lepiej bo masz obraz skalowany w dół z wyższej rozdzielczości do 1080p, co poprawia wygładzanie krawędzi i ostrość obrazu. Działa podobnie jak dsr na PC.

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 11 Listopad 2018 - 11:05


#8 Użytkownik jest niedostępny   szyszek2121 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 585
  • Dołączył: Nd, 25 Gru 16

Napisany 11 Listopad 2018 - 12:20

Dodam swoje 4 grosze i powiem, że dopóki miałem prosiaka to wszystko było odpalane z trybem Turbo i nie narzekałem, wręcz przeciwnie, nie wyłączał bym tego, naprawdę nie ma takiej potrzeby bo IMO nic się nie psuje :)

#9 Użytkownik jest niedostępny   KlamotPL 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 219
  • Dołączył: So, 22 Wrz 18

Napisany 11 Listopad 2018 - 14:29

no to też tak zrobię

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych