Forum PCLab.pl: OC Procesora - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

OC Procesora OC Procesora

#1 Użytkownik jest niedostępny   Azmailen 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Nd, 11 Lis 18

Napisany 11 Listopad 2018 - 16:32

Witam.
Obecny procesor to e6500.
Płyta główna to ASUS P5Q SE PLUS.
RAM 6gb 800mhz.
AMD Radeon 5700 hd.
Zasilacz SilentiumPC Vero M2 Bronze 600W.
Chłodzenie procesora to SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2.
Chciałbym podkręcić obecny procesor lub wymienić na może e8400 lub q8400 i do tego jakiś gtx750 ti.
Procesor muli nawet przy uruchamianiu przeglądarki.
Chciałbym coś zrobić żeby wydajność wzrosła, a jednocześnie żeby koszt nie był za duży.
Chciałbym żeby procesor z nową kartą graficzną był w stanie otworzyć jakieś nowsze gry.
Dałoby rade podkręcić q8400 na tej płycie głównej?
I czy wogule jest sens phać w tą platforme czy lepiej zbierać na coś konkretniejszego ?
Podejrzewam, że jakbym dołożył tego procka i tą karte to wydajność starczyłaby mi na 2 lata jeszcze.
Przez ten czas można troche uzbierać.
Po podkręceniu na 3080mhz w cinebenchu wynik sięga 100 pkt a do 3.19gz już 32pkt. Dodam że na stoku osiąga 39 pkt.
Z góry dziękuje za odpowiedż.

Ten post był edytowany przez Azmailen dnia: 13 Listopad 2018 - 20:00


#2 Użytkownik jest niedostępny   shakal84 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 344
  • Dołączył: So, 07 Lip 12

Napisany 13 Listopad 2018 - 22:59

IMO zbieraj kasę na nowszy sprzęt, hmm nowszy używany jeżeli nie boisz się używek, mógłbyś to co masz sprzedać dołożyć i kupić coś na i7 2600K lub najlepiej bez K (taniej wyjdzie) Z tej platformy już raczej nic nie wyciśniesz nawet po zmianie i OC Q8400 wymiana z dwóch rdzeni na dwa (E8400) mija się z celem jeżeli już to na cztery. Ta płyta obsłuży i pozwoli na OC nawet takich potworów jak Core 2 Quad Q9650 ale cenowo moim zdaniem jest to nie opłacalne. Jeśli dobrze poszukasz za 300-400 zł więcej masz sprzęt oparty na i7 2600 przyrost wydajności względem Q9650 czy q8400 jest ogromny. Do tego jakiś używany na gwarancji GTX 1050 Ti i spokojnie pograsz we wszystkie gry.

Ale niech się jeszcze wypowiedzą inni.

Ten post był edytowany przez shakal84 dnia: 13 Listopad 2018 - 23:15


#3 Użytkownik jest niedostępny   Azmailen 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Nd, 11 Lis 18

Napisany 14 Listopad 2018 - 15:52

Dobry pomysł, jednak boje się troche używanych płyt głównych. Zawsze nie wiadomo co ktoś z nią robił (jakieś hard OC że sekcja zasilania ledwo dycha czy coś). Po za tym nie liczyłem że ktoś się tutaj wypowie, więc zamówiłem q8400 ale jeszcze nie odebrałem więc chyba po prostu odeśle do zwrotu. Za 150 zł pójdzie płyta z prockiem 6gc ramu(3x2gb) i 5700hd? do tego mam jeszcze sprawnego xenona e5450 z adapterem który akurat na tej plytce nie chce chodzić, więc może z 80 zł za niego wezme. Jaką płyte główną pod ten socket poleciłbyś? Z góry informuje że chętnie bym go podkręcił :). Dlatego chciałbym dobrą płytke. Fera 3 mi starczy pod ten procesor? Mam obudowe silentium pc gladiusa m35, chyba może być? Dziękuje ci za wypowiedzenie się. Trzymaj Się.

Ten post był edytowany przez Azmailen dnia: 14 Listopad 2018 - 16:40


#4 Użytkownik jest niedostępny   shakal84 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 344
  • Dołączył: So, 07 Lip 12

Napisany 14 Listopad 2018 - 19:53

E 5450 powinien pójść za te 80-90zł Za samą płytę główną dostałbyś może 150-170 zł (patrzę na ceny z Allegro) Za kartę Radeona 5700 HD .. nie mam pojęcia ile byś dostał :D był taki w ogóle ? może chodzi Ci o 5770 ? Popatrz sobie na ceny na Allegro czy OLX. Fera 3 powinna starczyć na lekkie OC. Buda jak najbardziej będzie OK. Jeżeli chcesz bawić się w OC to szukaj płyt z tego testu ale ostrzegam może być drogo ! ==> https://www.purepc.p...y_bridge?page=0,7

#5 Użytkownik jest niedostępny   Azmailen 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Nd, 11 Lis 18

Napisany 14 Listopad 2018 - 21:11

Istnieje taki radeon, załączyęłm screena, sam nie moge znależść nawet strony o tej karcie graficznej. No ale gta v na min odpalała spokojnie na 30-35fps. tyle że procesor nie dawał rady, to samo w wiedzminie 3, aż trudno uwierzyć że na 8 letnim sprzęcie dało rade takie gry odpalić. Jeśli chodzi o płyte główną to wyznaje zasade że aby raz dobrą a nie co 2 tygodnie nową bo coś się sypło. A ta płytka https://allegro.pl/a...7660954597.html ? Przy okazji jakieś fajne kości RAM najlepiej 2 kości po 4Gb bo trohe drogo i tak wychodzi.
Zawsze chciałem mieć coffe lake i myśle czy za takie pieniądze nie opłacało by mi się bardziej coś takiego
Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)
Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)
Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)
Bo w sumie wyjdzie podobnie a na chwile obecną procek pewnie wystarczy, albo nawet jakiegoś używańca.

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez Azmailen dnia: 14 Listopad 2018 - 21:32


#6 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1948
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 14 Listopad 2018 - 21:40

Intel na dzień dzisiejszy to kompletnie nieopłacalna platforma(w dodatku coffelae to już nie jest najnowsza platforma, i nie warto się w nią pakować), pentium to tylko 2 rdzenie a mamy koniec 2018roku, 4 rdzenie powoli odchodzą do lamusa, lepiej zrobisz jak napiszesz jaki jest twój maksymalny budżet, może ktoś coś wymyśli.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Azmailen 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Nd, 11 Lis 18

Napisany 14 Listopad 2018 - 21:43

W sumie po sprzedaży obecnego kompa bede miał coś około 1200zł. Na samą płyte procka i RAM, karte narazie albo zintegrowaną albo tego radeona wsadze aby coś było. A co na temat ryzenów?

Ten post był edytowany przez Azmailen dnia: 14 Listopad 2018 - 21:46


#8 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1948
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 14 Listopad 2018 - 22:01

AMD Ryzen 5 1400 AM4 4/8 proline 500 zł
MSI B350 TOMAHAWK AM4 proline 380 zł
Patriot 8GB 3000MHz Viper 4 CL16 X-com 308 zł

Razem 1188 zł Te ryzeny nie mają karty zintegrowanej wiec na razie musiał byś cisnąć na swojej. Ewentualnie zamiast 8 wątkowego ryzena 1400, 4 rdzeniowy ryzen 3 2200G ze zintegrowaną kartą za 439zł w proline.

Platforma AM4 pozwoli na sporą rozbudowę w przyszłości

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 14 Listopad 2018 - 22:08


#9 Użytkownik jest niedostępny   shakal84 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 344
  • Dołączył: So, 07 Lip 12

Napisany 14 Listopad 2018 - 22:07

Tego procesora Pentium G5400 nie podkręcisz nawet na tej płycie ma zablokowany mnożnik, koniecznie chcesz robić OC ? Jeżeli chcesz musisz zakupić procesor z końcówką K skoro chcesz CoffeLake np i3 8350K ale on kosztuje 750zł używka. Do procesorów Intel Core 8 generacji pasują jedynie płyty główne posiadajace chipsety Z370, H310, B360, H370

Pytanie ile kasy możesz wydać? ;) odliczając powiedzmy 200 -300 zł na stare bebechy w zależności jak uda Ci sie je sprzedać. Płyta którą podałeś jest OK tylko strasznie droga jak na używkę z 1 mc gwarancji. Intel CoffeLake jest obecnie strasznie drogi. Może coś z AMD ?
Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

Całość 1354 + KW ;) Ryzen 1600 6/12 to już ładnie będzie śmigać, oczywiście z odpowiednim GPU.

Ten post był edytowany przez shakal84 dnia: 14 Listopad 2018 - 22:11


#10 Użytkownik jest niedostępny   Azmailen 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Nd, 11 Lis 18

Napisany 15 Listopad 2018 - 06:43

W sumie nigdy nie miałem procesora AMD, ciekawe jak dobrze się je kręci, no oczywiście nie będe tego kręcił na razie bo mi wystarczy do grania w mc czy msc. A GTA V raczej się odpali na tej grafice. Na przyszłość do tego ryzena wziąłbym GXT 1060 ti , bo oc moge sam zrobić albo jakąś 1070 tak na przyszłość. Podoba mi się ten ryzen 6/12 ale w sumie nie wiem czy wszystko wykorzystam. Nie wiem czy jest sens na razie kupować karte graficzną albo planować jaką kupić, ale taka mała prośba odemnie czy mogi byście jeszcze karte pomóc dobrać? Dziękuje za zaangażowanie. Trzymajcie się.

#11 Użytkownik jest niedostępny   shakal84 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 344
  • Dołączył: So, 07 Lip 12

Napisany 15 Listopad 2018 - 14:38

Ile chcesz wydać na kartę ?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Azmailen 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Nd, 11 Lis 18

Napisany 15 Listopad 2018 - 16:52

Myśle że jakoś za 6 miesięcy bede miał coś około 1500 zł. A jeszcze pozostaje kwestia tego czemu na 3.08GHz e6500 osiąga 100pkt a na 3.2GHz tylko 31 ? A zasilacz obsłuży to monstrum? A i opłaca sie dołożyć do wersji pro tego aurusa czy nie ma sensu? Widziałem że pro ma gniazdo m2 i w sumie kupiłbym taki dysk tylko na system.

Ten post był edytowany przez Azmailen dnia: 15 Listopad 2018 - 18:25


#13 Użytkownik jest niedostępny   shakal84 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 344
  • Dołączył: So, 07 Lip 12

Napisany 15 Listopad 2018 - 18:29

Jeżeli chcesz kupic kartę za 6 mc to... zapytaj za 6 mc bo przez ten czas dużo się może zmienić ;) coś może sporo stanieć a coś sporo zdrożeć. Zasilacz SilentiumPC Vero M2 Bronze 600W spokojnie da radę. MOIM ZDANIEM nie opłaca się dopłacać do wersji PRO ale to tylko moje zdanie.

Ten post był edytowany przez shakal84 dnia: 15 Listopad 2018 - 18:31


#14 Użytkownik jest niedostępny   Azmailen 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Nd, 11 Lis 18

Napisany 15 Listopad 2018 - 18:41

Zobacz postshakal84, o 15 Listopad 2018 - 18:29, napisał(a):

Jeżeli chcesz kupic kartę za 6 mc to... zapytaj za 6 mc bo przez ten czas dużo się może zmienić ;) coś może sporo stanieć a coś sporo zdrożeć. Zasilacz SilentiumPC Vero M2 Bronze 600W spokojnie da radę. MOIM ZDANIEM nie opłaca się dopłacać do wersji PRO ale to tylko moje zdanie.

No dobra nie zauważyłem że ta bez pro też ma jedną. A co z podkręcaniem na tej płytce? W sensie żeby można było w przysłości w razie czego podkręcić albo kupić lepszy procesor. Jak na 8 latka(platforma) to jestem zadowolony z wydajności tego procesora. Bedę go miło wspominał w pamięci. Spędziłem z nim ponad połowe swojego życia. Poszły mi 4 albo 5 dysków w tym czasie. Była to moja pierwsza platforma jaką miałem wogule. No dobra koniec wspomnień 120GB powinno mi starczyć na system ?

#15 Użytkownik jest niedostępny   shakal84 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 344
  • Dołączył: So, 07 Lip 12

Napisany 15 Listopad 2018 - 20:30

Oczywiście możesz kręcić na tej płycie z chipem B350 ==> https://www.youtube....h?v=2yMLKcaFirw Co do dysku 128 GB oczywiście na system starczy ale ceny SSD tak spadły że śmiało możesz kupować 256 GB za około 250 zł System + dwie trzy ulubione gry np Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził) zależy ile cchesz wydać kasy.

Ten post był edytowany przez shakal84 dnia: 15 Listopad 2018 - 20:31


#16 Użytkownik jest niedostępny   Azmailen 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Nd, 11 Lis 18

Napisany 15 Listopad 2018 - 20:54

No dobra więc dziękuje za pomoc i zaangażowanie. Ale nadal mnie niepokoi sprawa tego procka co mam obecnie. Na 3080MHz osiąga 4 wyniki 1.42pkt 2.33pkt 3.100pkt 4.137pkt . Wszystko testowane na różnych napięciach może to wpłyneło na wynik. Aczkolwiek na 3190MHz chodzi gorzej jak przed OC . Może to być sprawa płyty lub po prostu procesor osiąga tak nisko swoją max moc?
Chodzi o to żeby system się dość szybko uruchamiał, ja chciałem coś takiego
Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

Ten post był edytowany przez Azmailen dnia: 15 Listopad 2018 - 20:59


#17 Użytkownik jest niedostępny   shakal84 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 344
  • Dołączył: So, 07 Lip 12

Napisany 15 Listopad 2018 - 21:36

Nie mam pojęcia dlaczego wychodzą różne wyniki. Moim zdaniem lepiej zakupić większy SSD niż mniejszy dysk na PCI, fakt jest szybszy ale czy aż tak ? tego nie wiem nie interesowałem się tym ;)

#18 Użytkownik jest niedostępny   Azmailen 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Nd, 11 Lis 18

Napisany 16 Listopad 2018 - 18:57

Zobacz postshakal84, o 15 Listopad 2018 - 21:36, napisał(a):

Nie mam pojęcia dlaczego wychodzą różne wyniki. Moim zdaniem lepiej zakupić większy SSD niż mniejszy dysk na PCI, fakt jest szybszy ale czy aż tak ? tego nie wiem nie interesowałem się tym ;)

Według morele to nawet 4 razy szybszy.
PCI ma około 2000 zapisu.
SSD ma około 560 zapisu.

#19 Użytkownik jest niedostępny   czapelka21 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Pn, 18 Lip 05

Napisany 16 Listopad 2018 - 19:14

Miałem ten sam dylemat z prockiem e6550 2x2,33GHz. Wlazłem na neta, zamówiłem na aukcji e8400 dwujajowe 3,33GHz i już skok był spory choć na pewno nie taki, jaki byłby przy nowym procku aktualnie w sprzedaży. Ale za 80zł z przesyłką dostałem proca z 3 letnią gwarancją do tego 30s w BIOSie i już miał 4.0 GHz bez zmiany napięcia, więc zapewne potencjał jeszcze jest. W WoT sprzed zmiany miałem 25-35 fps i często spadki do około 15fps. Teraz 35-60fps z przewagą > 50fps bez większych spadków na średnio-wysokich ustawieniach i z górą 70 stopni jak się mocno zagrzał (zwykłe stockowe chłodzenie).Za te pieniądze wydłużyłem życie kompa na jakieś 2 lata, w nic innego w sumie nie gram. Grafika to GTX 460 1 GB więc też bez szału i 4GB RAMu. Jak kasy teraz nie ma to warto kupić te e8400 bądź q8400 i koniecznie OC. Do tego można zapodać jakiś 120GB SSD, różnica będzie kolosalna.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Azmailen 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Nd, 11 Lis 18

Napisany 16 Listopad 2018 - 21:32

Zobacz postczapelka21, o 16 Listopad 2018 - 19:14, napisał(a):

Miałem ten sam dylemat z prockiem e6550 2x2,33GHz. Wlazłem na neta, zamówiłem na aukcji e8400 dwujajowe 3,33GHz i już skok był spory choć na pewno nie taki, jaki byłby przy nowym procku aktualnie w sprzedaży. Ale za 80zł z przesyłką dostałem proca z 3 letnią gwarancją do tego 30s w BIOSie i już miał 4.0 GHz bez zmiany napięcia, więc zapewne potencjał jeszcze jest. W WoT sprzed zmiany miałem 25-35 fps i często spadki do około 15fps. Teraz 35-60fps z przewagą > 50fps bez większych spadków na średnio-wysokich ustawieniach i z górą 70 stopni jak się mocno zagrzał (zwykłe stockowe chłodzenie).Za te pieniądze wydłużyłem życie kompa na jakieś 2 lata, w nic innego w sumie nie gram. Grafika to GTX 460 1 GB więc też bez szału i 4GB RAMu. Jak kasy teraz nie ma to warto kupić te e8400 bądź q8400 i koniecznie OC. Do tego można zapodać jakiś 120GB SSD, różnica będzie kolosalna.

Spoko w wocie na swoim to jak pamiętam (kiedyś) jakoś z rok może dwa dokładnie nie pamiętam ale e6500 ładnie dawał rade z 5700hd było stałe 60fps na medium 1920x1080. Było to jeszcze na coolerze od intela co nie zmienia faktu że czujnik temperatury nie wkazuje więcej niż 40*C. W sumie on zawsze wskazuje 40*C. Aczkolwiek mierzyłem termometrem to na OC na ferze mam coś około 35*C jak u mnie w pokoju jest 25*C teraz, a nawet 28*C. Także wogule się nie grzeje u mnie. Ale zmieniam platforme, jak kolega chce to moge zdać relacje jak kupie czy było warto się 'przesiadać'. Tyle że z tym radeonem to on dużo nie osiągnie, a wręcz będzie się nudzić. Patrzyłem na testy intela vs amd i powiem szczerze jak chciałem pozostać przy intelu to teraz zmieniłem zdanie. Ale ta e6500 pozostanie w mojej pamięci. Jednak dopłacać ponad 500zł za 5fps to tylko dla bogatych. No wiecie pozłacany IHS i te inne sprawy. A w sumie ciekawe czy taki IHS by dał rade ogarnąć temperatury, albo z miedzi.

Ten post był edytowany przez Azmailen dnia: 16 Listopad 2018 - 21:38


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych