Forum PCLab.pl: I5 8600K VS I5 9600K - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

I5 8600K VS I5 9600K

#21 Użytkownik jest dostępny   Doamdor 

  • Uzależniony od informacji
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5926
  • Dołączył: Cz, 23 Lut 06

Napisany 12 Listopad 2018 - 19:29

Uważasz, że Ryzeny nie nadają się do gier i nie są wstanie zagwarantować 60fps ? :hmm:

#22 Użytkownik jest dostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1398
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 12 Listopad 2018 - 19:33

ze wzgledu na cene no to 8600k. roznice doloz do plytki, szybszego ramu czy tam ssd

#23 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17633
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 12 Listopad 2018 - 20:19

Pemo93 napisał(a):

O SLI nawet nie myslalem i nie mam zamiaru do tego doprowadzać także wiesz. tyle ze kwestia jest taka czy i5 6600k gtx 1060 już więcej nie wygrzebie w grach bo np. Assasyn Creed Odyssey od 30- 40 to jest góra ile potrafi ogarnąć i to nawet na 1080p a co tu mowic o 1440p gdzie fps mam w granicach od 28- 35 fps jak dla mnie to slabe wyniki gdzie procek mam kręcony do 4,4 Ghz niestety dalej nie dal rady już. I kwestia jest taka czy jak wymienie na i5 9600k z grafika gtx 1060( lepsze sa zbyt drogie i nei mam zamiaru zmieniac na razie) czy poprawi osiągi tak by było w granicach 45 fps i wyżej?


Tutaj jest do pobrania demo Forza4: https://www.microsof...vot:overviewtab

Pobierz i zainstaluj.
Ja też pobiorę i zainstaluję.
Mamy takie same karty, a co najlepsze, mamy możliwość porównania tych kart przy różnych procesorach.
Mogę wyłączyć HT i będę mieć 8600K na stock zegarach, a to pokaże, jaka będzie i czy w ogóle będzie różnica w wydajności po zmianie z I5 6600K na I5 9600K.
Jak demo zostanie zainstalowane, wrzucę fotki z FPS i użyciem CPU/GPU.

EDIT: na poniższej fotce są ustawienia graficzne.
Ustaw je identycznie u siebie i uruchom test.
Jak wkleisz fotkę, opiszę różnice.

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez leven dnia: 12 Listopad 2018 - 21:02


#24 Użytkownik jest niedostępny   Abihabi87 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 384
  • Dołączył: Pn, 10 Paź 11

Napisany 12 Listopad 2018 - 21:33

Ci co teraz biorą Intele 6/6 bedą płakać za 2 lata ,że brakuje wątków, z ryzen nie będzie tego problemu

#25 Użytkownik jest niedostępny   yampik 

  • BMW lover :)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2618
  • Dołączył: So, 18 Lip 15

Napisany 12 Listopad 2018 - 22:20

Zobacz postAbihabi87, o 12 Listopad 2018 - 21:33, napisał(a):

Ci co teraz biorą Intele 6/6 bedą płakać za 2 lata ,że brakuje wątków, z ryzen nie będzie tego problemu


nie będzie bo pomimo miliarda wątków i tak zaczną wcześniej zdychać :D

#26 Użytkownik jest niedostępny   Pemo93 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 65
  • Dołączył: Nd, 22 Maj 16

Napisany 12 Listopad 2018 - 23:04

Zobacz postleven, o 12 Listopad 2018 - 20:19, napisał(a):

Tutaj jest do pobrania demo Forza4: https://www.microsof...vot:overviewtab

Pobierz i zainstaluj.
Ja też pobiorę i zainstaluję.
Mamy takie same karty, a co najlepsze, mamy możliwość porównania tych kart przy różnych procesorach.
Mogę wyłączyć HT i będę mieć 8600K na stock zegarach, a to pokaże, jaka będzie i czy w ogóle będzie różnica w wydajności po zmianie z I5 6600K na I5 9600K.
Jak demo zostanie zainstalowane, wrzucę fotki z FPS i użyciem CPU/GPU.

EDIT: na poniższej fotce są ustawienia graficzne.
Ustaw je identycznie u siebie i uruchom test.
Jak wkleisz fotkę, opiszę różnice.

Dodaj obrazek

Ok jutro postaram się to zrobić i w sumie już jestem ciekaw wyników i jestem ciekaw co jesteś w stanie mi doradzić bo jeśli przyczyną leży w czyms innym to chętnie posłucham co masz do zaoferowania jeśli to nie będzie potrzeba procesora

#27 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17633
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 13 Listopad 2018 - 00:25

Jedyną różnicą w Naszych komputerach jest procesor.
Jak pokażesz wynik tego testu z gry, zobaczymy co i jak bardzo je różni, jeżeli w ogóle.
Na pewno będziesz mieć niższy wynik w render CPU, ale jaki to będzie miało wpływ na render GPU ?
To się okaże.

#28 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10770
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 13 Listopad 2018 - 01:32

Zobacz postAbihabi87, o 12 Listopad 2018 - 21:33, napisał(a):

Ci co teraz biorą Intele 6/6 bedą płakać za 2 lata ,że brakuje wątków, z ryzen nie będzie tego problemu


2 lata ? no nie wiem.. optymistyczne podejście chyba. Sprawdź minimalny FPS tutaj 8600K (https://www.google.pl/search?q=gamersnexus+9900k&oq=gamersnexus+9900k&aqs=chrome..69i57j69i60l2j0l3.3622j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8)
https://www.gamersne...w-fc5-1080p.png

https://www.gamersne...w-fc5-1440p.png

https://www.gamersne...gta-v-1080p.png

https://www.gamersne...gta-v-1440p.png


Dodatkowo 8600K to zimny proc. Dopłata do 9600K to frajerstwo bo nic kompletnie nic Ci to nie da. Liczy się tylko fart przy zakupie. Tego nawet skalpować nie ma sensu. A jak zapragniesz to po skalpie będzie zimniejszy niż 9600K z pseudo lutem.


Tylko wracając do ryzena, brałbym cokolwiek i wymienił na Zen2 7nm za około pół roku. Ryzen 1700 kosztuje 750zl. Idealny do premiery ZEN2 ;)

Zobacz postDoamdor, o 12 Listopad 2018 - 18:33, napisał(a):

Owszem, lecz jedyny zysk to wyższy fps w FHD i nic poza tym, a dopłata 420 zł.
Obecnie procesory Intela są kompletnie nieopłacalne.


przy GTXie 1060 ? Chyba nawet w FHD różnica jest między żadna, a marginalna jak błąd pomiarowy :D

Zobacz postleven, o 12 Listopad 2018 - 20:19, napisał(a):

Mogę wyłączyć HT i będę mieć 8600K na stock zegarach, a to pokaże, jaka będzie i czy w ogóle będzie różnica w wydajności po zmianie z I5 6600K na I5 9600K.


Możesz obcinać rdzenie i wątki w biosie. Czyli możesz zasymulować nawet i5-6600 czy jakieś i3 ;) Oczywiście będziesz miał przewagę w pamięci podręcznej, bo jest jej wiecej niż nawet w i5 6/6

#29 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17633
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 13 Listopad 2018 - 09:42

Nooo... z tym glutem, który jest OK w przypadku 8600K to bym tak nie chwalił.
Po OC 8600K temperatury jednak dobijają do 90stC, a co najgorsze, różnica w temperaturach rdzeni jest dość spora.
Bez dellida się nie obejdzie - trzymałbyś tak ciepły procesor w sockecie ?

https://www.youtube....h?v=0PD_5_QRy5c

Co do wielowątkowości i HT, to uważaj, bo na forum jest sporo ludzi, którzy mają inne zdanie.
Dla nich 6 rdzeni jest nietykalne i wystarczy na lata :lol2: a HT jest tylko dla picu, bo to nieprawdziwy rdzeń.

A Ryzena to ofkors w wersji 7nm.
To może być bardzo trudny konkurent dla Intela 9900K.
Czekam na niego.

#30 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10770
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 13 Listopad 2018 - 10:18

Miałem 8600k i bez problemu nawet w AVX można utrzymać CPU z poborem mocy do 150wat.

W grach będzie bez porównania mniej.

Nie trzymałbym w sockecie proca z 90 stopniami w syntetykach bez sensu. To proc do gier a tutaj temperatury będą dużo niższe nawet z gluten. Ten proc grzeje mniej niż 8700K gdzie bez skalpa jest już wieksza lipa.

Ps. Autor chce z370 tomahawk. Szybciej skończy się płyta niż procesor, zawsze będzie cieplejsza w syntetykach po 15 minutach testu. Więc jak ktoś tak planuje smażyć te i5 to warto kupić mocniejszą płytę odrazy.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 13 Listopad 2018 - 10:22


#31 Użytkownik jest niedostępny   Pemo93 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 65
  • Dołączył: Nd, 22 Maj 16

Napisany 13 Listopad 2018 - 11:32

Chcialem screena zrobić ale niestety klawiatura odmawia posluszenstwa także opisze ci wynik


Ogolny wynik fps to 64 fps
Symulacja CPU 135,9 107,8 174,6
Renderowanie CPU 141,4 103,2 169,0
GPU 65,1 54,1 82,1

Liczba przyciec 0

Procent ograniczenia GPU 99,8
Srednie opóźnienie 56,5

Symulacja osiagow poprawna

Ten post był edytowany przez Pemo93 dnia: 13 Listopad 2018 - 11:35


#32 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17633
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 13 Listopad 2018 - 12:17

No to masz OK.
Jak procesor jest powyżej GPU, to znaczy, że nie ogranicza karty, a tutaj ma jeszcze zapas.

A fotkę zrobisz klikając po teście na klawisz PrtSc (printscrin) i otworzysz ją w paincie i zapiszesz na dysk.

#33 Użytkownik jest niedostępny   Pemo93 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 65
  • Dołączył: Nd, 22 Maj 16

Napisany 13 Listopad 2018 - 13:02

Zobacz postleven, o 13 Listopad 2018 - 12:17, napisał(a):

No to masz OK.
Jak procesor jest powyżej GPU, to znaczy, że nie ogranicza karty, a tutaj ma jeszcze zapas.

A fotkę zrobisz klikając po teście na klawisz PrtSc (printscrin) i otworzysz ją w paincie i zapiszesz na dysk.

Wiem jak to się robi ale klawisz nie działa po pewnej mojej aukcji z klawiaturą w jakiejś grze także nie da rady zrobic... Dopóki klawki nie zmienię to nie da rady ale to mniejsza z tym teraz. Powiedz mi co zmienić by w qhd gry szły płynnie w miarę możliwości bo rozumiem że procek zostawić a wymienić kartę na mocniejsza ?

#34 Gość_RMS_84_*

  • Grupa: Goście

Napisany 13 Listopad 2018 - 14:44

Zobacz postDoamdor, o 12 Listopad 2018 - 19:29, napisał(a):

Uważasz, że Ryzeny nie nadają się do gier i nie są wstanie zagwarantować 60fps ? :hmm:


Ryzen 2600/2700x trochę ustępują i5 8600/9600k do 60fps wystarczą ale ci co preferują granie w 120hz+ to powinni celować w procesory Intela.

#35 Użytkownik jest niedostępny   takitamrandom 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 91
  • Dołączył: Pt, 20 Lip 18

Napisany 13 Listopad 2018 - 15:04

Ryzen 2600 jest jak taki 8700 bez K, tylko 2x tańszy. Jak komuś za bardzo nie zależy na pieniądzach lepiej brać intela bo faktycznie ma więcej fps i lepsze wsparcie od producentów, jak ktoś chcę jak najopłacalniejszy system to 2600 wygrywa i każdy kto powie inaczej zwyczajnie majaczy bo ten procek jest aktualnie w cenie i3 8100 od intela.

Edit: a co do tematu to ja bym wybrał 9600k. Nawet jak nie będziesz robił oc to chłodzenie powinno działać sporo ciszej na lutowanym.

Ten post był edytowany przez takitamrandom dnia: 13 Listopad 2018 - 15:10


#36 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17633
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 13 Listopad 2018 - 17:08

Zobacz postPemo93, o 13 Listopad 2018 - 13:02, napisał(a):

Wiem jak to się robi ale klawisz nie działa po pewnej mojej aukcji z klawiaturą w jakiejś grze także nie da rady zrobic... Dopóki klawki nie zmienię to nie da rady ale to mniejsza z tym teraz. Powiedz mi co zmienić by w qhd gry szły płynnie w miarę możliwości bo rozumiem że procek zostawić a wymienić kartę na mocniejsza ?


2K wymaga przynajmniej GTX1080.
Co do procesora, I5 6600K to gołe 4 rdzenie bez HT i coraz trudniej będzie miał utrzymać stałe 99% obciążenia GPU.

Masz Crysis 3 ?

Jak masz, załaduj planszę z "trawką" i pokaż monitoring.

1080p (1920/1080)

Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek

1440p (2560/1440)

Dodaj obrazek Dodaj obrazekDodaj obrazek


Użycie CPI i GPU oraz FPS.
GTX1060 nie ma szans na utrzymanie 60FPS w 2K w tej starej grze, ale procesor I7 8700 ma zapas i tutaj dla Ciebie, a właściwie dla Twojego I5 6600k wyzwanie.

Pokaż te miejsce z gry Crysis3 z tymi samymi ustawieniami, a zobaczymy, jak się skaluje GPU przy I5 6600K.

#37 Użytkownik jest dostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2722
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 13 Listopad 2018 - 17:31

Zobacz posttakitamrandom, o 13 Listopad 2018 - 15:04, napisał(a):

Ryzen 2600 jest jak taki 8700 bez K, tylko 2x tańszy. Jak komuś za bardzo nie zależy na pieniądzach lepiej brać intela bo faktycznie ma więcej fps i lepsze wsparcie od producentów, jak ktoś chcę jak najopłacalniejszy system to 2600 wygrywa i każdy kto powie inaczej zwyczajnie majaczy bo ten procek jest aktualnie w cenie i3 8100 od intela.

Edit: a co do tematu to ja bym wybrał 9600k. Nawet jak nie będziesz robił oc to chłodzenie powinno działać sporo ciszej na lutowanym.

Ryzen 2700X zegar w zegar z 8700 jest slabszy a Ty piszesz ze Ryzen 2600 to poodbne do 8700 :hmm:

https://www.youtube....os9Cw9LI&t=126s

#38 Użytkownik jest dostępny   Doamdor 

  • Uzależniony od informacji
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5926
  • Dołączył: Cz, 23 Lut 06

Napisany 13 Listopad 2018 - 18:14

Zobacz postRMS_84, o 13 Listopad 2018 - 14:44, napisał(a):

Ryzen 2600/2700x trochę ustępują i5 8600/9600k do 60fps wystarczą ale ci co preferują granie w 120hz+ to powinni celować w procesory Intela.


W których to grach przez sieć Ryzen nie daje 120+ fps ? :hmm:

Zobacz postPemo93, o 13 Listopad 2018 - 13:02, napisał(a):

Wiem jak to się robi ale klawisz nie działa po pewnej mojej aukcji z klawiaturą w jakiejś grze także nie da rady zrobic... Dopóki klawki nie zmienię to nie da rady ale to mniejsza z tym teraz. Powiedz mi co zmienić by w qhd gry szły płynnie w miarę możliwości bo rozumiem że procek zostawić a wymienić kartę na mocniejsza ?


Wejdź sobie tutaj https://www.techpowe...7_9700K/14.html i sobie przeanalizuj wyniki procesorów w WQHD.

#39 Użytkownik jest niedostępny   Pemo93 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 65
  • Dołączył: Nd, 22 Maj 16

Napisany 13 Listopad 2018 - 18:36

Zobacz postDoamdor, o 13 Listopad 2018 - 18:14, napisał(a):

W których to grach przez sieć Ryzen nie daje 120+ fps ? :hmm:
Dzięki wielkie już wiem co zrobić by było okej. Tak jak pierwotnie planowałem i5 8600k/ i5 9600k cena prawie że podobna plus ok 200zl a jest lutowane także temperatury nizsze. A karte z czasem gdy troszkę będą tańsze bo na razie ceny są z kosmosu i nie warte uwagi. Także bardzo Ci dziękuję za pomoc wiem na czym stoję i wymiana jest już potrzebna by w miarę to wszystko miało sens.


Wejdź sobie tutaj https://www.techpowe...7_9700K/14.html i sobie przeanalizuj wyniki procesorów w WQHD.


#40 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11029
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 13 Listopad 2018 - 22:33

Zobacz postDoamdor, o 13 Listopad 2018 - 18:14, napisał(a):

W których to grach przez sieć Ryzen nie daje 120+ fps ? :hmm:



Wejdź sobie tutaj https://www.techpowe...7_9700K/14.html i sobie przeanalizuj wyniki procesorów w WQHD.

jak będziesz mógł przeanalizować wyniki z rożnych portali względem własnej konfiguracji uwzględniając miejsca testowe i ustawienia Detali jak i rozdzielczości to i tak wyjdzie ci inna wartość, przy CFG Intela jak wyśrubujesz platformę to różnice miedzy procesorami będą znacznie większe

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych