Forum PCLab.pl: i7 8700K - chłodzenie - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

i7 8700K - chłodzenie

#1 Użytkownik jest niedostępny   Tom954 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Cz, 08 Lis 18

Napisany 13 Listopad 2018 - 21:30

co wybrać do chłodzenia i8700K??

#2 Użytkownik jest niedostępny   andriejek69 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 155
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 13 Listopad 2018 - 21:40

Kraken x62v2 to jest u mnie. Dodatkowo dołożone wentyle na pull (Aer P). Aby pozbyć się zbędnych 'C polecam zapoznać się z moją ostatnią przygodą z Delidem i zeskalpować proca:

http://forum.pclab.p...22-Delid-8700k/

#3 Użytkownik jest niedostępny   Mck4321 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 197
  • Dołączył: So, 04 Wrz 10

Napisany 13 Listopad 2018 - 22:03

A to zalezy glownie czy bedziesz krecil.

Na swoim przykladzie; kupilem 8700k za smieszne pieniadze oem i od razu zrobiony delid.
Jak zaczelem krecic to sie okazalo ze to pazdziez i na 4.8 to juz trzeba 1.3xv lekko, no wiec stanelo na 4.7 na ok 1.23v.

Ale teraz zszedlem na 4.6 na ok 1.13v (wciaz probuje mniej) i na nh-u14s z jednym wentylem na 400rpm nie widze wiecej niz 60 stopni.
Wiec jak nie bedziesz krecic lub w bardzo niewielkim stopniu nie potrzebujesz wcale poteznego chlodzenia. Kwetia delidu, ja sie naczytalem i delidowalem jeszcze bez sprawdzenia potencjalu oc jak mlody, nie wiem wiec ile byloby bez tego zabiegu. Ale na 4.6 jest juz naprawde chlodno.

edit zeby nikt mi bajek nie zarzucil takie tempy sa po dlugim uzywaniu kompa przy roznych grach. Przy wytapiaczach niewiele wiecej i bardziej to zalezy czy buda sie juz nagrzala w srodku.

Ten post był edytowany przez Mck4321 dnia: 13 Listopad 2018 - 22:07


#4 Użytkownik jest niedostępny   Tom954 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Cz, 08 Lis 18

Napisany 13 Listopad 2018 - 22:03

ok dzięki...
nie wiem w sumie czy będzie kręcone ale na "zaś" można oskalpować w sumie to nie jestem takim znawcą i z tego co tu czytam tylko stwierdzam że przyda się to zrobić, i chyba najlepiej nowy od razu wysłać...

a zwykłe chłodzenie nie jest wskazane? tylko woda?

Ten post był edytowany przez Tom954 dnia: 13 Listopad 2018 - 22:06


#5 Użytkownik jest niedostępny   Mck4321 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 197
  • Dołączył: So, 04 Wrz 10

Napisany 13 Listopad 2018 - 22:17

No wlasnie sprawdzic przed skalpowaniem, trafi Ci sie super sztuka skalpowac tym bardziej, trafi sie pazdziesz mozna sie zastanawiac czy warto.

Woda nie jest konieczna, u14s to jednowiezowe chlodzenie powietrzem i spokojnie jakies tansze tez daloby rade. Mnie przy wodzie AIO przekonuje wyglad ale nie za te pieniadze i ryzyko ze bedzie glosniej niz mam, tu wiadomo jakie kto priorytety.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Tom954 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Cz, 08 Lis 18

Napisany 13 Listopad 2018 - 22:19

czyli na początek wstawić i odpalić i sprawdzić i dopiero potem albo wysłać albo nie

Noctua NH-U14S mogę kupić w sumie czy będzie skalp czy nie tak?

#7 Użytkownik jest niedostępny   andriejek69 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 155
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 13 Listopad 2018 - 22:30

Jeżeli kupujesz/masz 8700k czyli procesor z natury przeznaczony do kręcenia to lepiej zainwestować w dobre chłodzenie.

Noctua nie jest zła.

#8 Użytkownik jest niedostępny   KonKor 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 740
  • Dołączył: Pn, 23 Paź 06

Napisany 13 Listopad 2018 - 22:31

Zobacz postMck4321, o 13 Listopad 2018 - 22:03, napisał(a):


Ale teraz zszedlem na 4.6 na ok 1.13v (wciaz probuje mniej) i na nh-u14s z jednym wentylem na 400rpm nie widze wiecej niz 60 stopni.



Noctua robi różnicę :) na fera czy innym tego typu byłoby spokojnie 10 stopni więcej. U mnie po zmianie z Fera3 na NH-D15s jest 10-15 stopni mniej na wykręconym procku (z 85 stopni spadek na 70-75). I też paździerz mi się trafił, bo absolutny max to 5GHz na 1,38 więc trochę niżej na co dzień lata. Procek po delidzie, bo przed nim łapał 100 stopni na Fera3 momentalnie... Noctua jest warta swojej ceny :thumbup:

#9 Użytkownik jest niedostępny   Mck4321 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 197
  • Dołączył: So, 04 Wrz 10

Napisany 13 Listopad 2018 - 22:31

Tak, nie rob jak ja na szybko. Kup, sprawdz co cpu potrafi i na spokojnie podejmij decyzje czy skalp da Ci to czego potrzebujesz. Co do chlodzenia... ja u14s kupilem uzywana jak zreszta 5/6 czesci kompa. Za nowke tyle bym nie dal ile kosztuje, mimo ze to jedno z najlepszych chlodzen, ktore nie zajmie Ci polowy obudowy. To juz w duzej mierze kwestia zasobnosci twojego portfela lub oszczednego podejscia do hobby. Ja nh-u14s polecam bo jest "zgrabne" ale jesli musisz miec TOP to juz trzeba szukac dwu-wiezowych konstrukcji. pozdro

#10 Użytkownik jest niedostępny   Tom954 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Cz, 08 Lis 18

Napisany 13 Listopad 2018 - 23:02

W sumie dać 4-5 stów za u14s to chyba lepiej poszukać Kraken x62v2



630 zl na xcomie

https://www.x-kom.pl...en-x62-v-2.html

Ten post był edytowany przez Tom954 dnia: 13 Listopad 2018 - 23:12


#11 Użytkownik jest niedostępny   Mck4321 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 197
  • Dołączył: So, 04 Wrz 10

Napisany 13 Listopad 2018 - 23:47

Nh-u14s to kolo 300zl, ja szukalem do max 200 uzywke.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Tom954 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Cz, 08 Lis 18

Napisany 14 Listopad 2018 - 05:32

No tak, nowe to ponad 300 i tu znowu rozterka czy brać to czy może 300 dołożyć i szarpnąć krakena

Wydajniejsza zapewne będzie woda

Ten post był edytowany przez Tom954 dnia: 14 Listopad 2018 - 05:33


#13 Użytkownik jest niedostępny   Mck4321 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 197
  • Dołączył: So, 04 Wrz 10

Napisany 14 Listopad 2018 - 08:43

Tego nie wiem czy warto, wiadomo musisz czytac testy i porownac halas, temperatury, cene i sie zdecydowac. Ja jakis czas chorowalem na zestaw Aio ale z powodu braku mozliwosci znalezienia idealnego kompromisu pozostalem na powietrzu, jak masz parcie i pieniadze mozesz rozwazyc zestawy aio od Ek jeszcze.

#14 Użytkownik jest niedostępny   MessorGrim 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Cz, 12 Paź 17

Napisany 14 Listopad 2018 - 09:04

Thermalright Macho Rev. B też jest dobry do tego proca. Póki co używam i nie narzekam ani na temperatury ani na hałas

#15 Użytkownik jest niedostępny   KonKor 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 740
  • Dołączył: Pn, 23 Paź 06

Napisany 14 Listopad 2018 - 09:08

Noctua NH-D15s kosztuje 350zł na allegro. Dużo mniej od Krakena, a wydajność raczej podobna. Jest wiele testów w sieci. Zaletą powietrza jest chłodzenie VRM oraz ramów, czego przy wodzie raczej nie ma jeśli np. chłodnica jest z przodu.

Dodatkowo Noctua jest cichsza http://www.relaxedte...iquid-coolers/2

miałem ten sam dylemat i wybrałem powietrze

https://www.guru3d.c...raken_62_review

Ten post był edytowany przez KonKor dnia: 14 Listopad 2018 - 09:19


#16 Użytkownik jest niedostępny   Tom954 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Cz, 08 Lis 18

Napisany 14 Listopad 2018 - 09:13

Ale zamieszaliście mi teraz... :)


Powiem tak, na ciszy mi zupełnie nie zależy, chodzi mi o to żeby podzespoły miały chłodno (w tym wypadku procek) 300zł przy całej kwocie ponad 5 tys nie zrobi róznicy jak ma być lepiej

Ten post był edytowany przez Tom954 dnia: 14 Listopad 2018 - 09:33


#17 Użytkownik jest niedostępny   KonKor 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 740
  • Dołączył: Pn, 23 Paź 06

Napisany 14 Listopad 2018 - 09:42

zobacz testy i sam zdecyduj co jest lepsze. D15s nie ustępuje chłodzeniu wodnemu i to jest fakt, a ma pewne zalety i zero ryzyka związanego z wodą :) krakena to ja już miałem w koszyku, ale na chłodno się zastanowiłem i nie żałuję.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Tom954 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Cz, 08 Lis 18

Napisany 14 Listopad 2018 - 09:44

Czyli masz noctue?

W obudowie zmieści się ale ciekawe jak z ramem... płyta to Gigabyte Z390 GAMING X

Ten post był edytowany przez Tom954 dnia: 14 Listopad 2018 - 09:47


#19 Użytkownik jest niedostępny   KonKor 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 740
  • Dołączył: Pn, 23 Paź 06

Napisany 14 Listopad 2018 - 09:48

tak, mam tego D15s. Ta wersja nie koliduje z ramem ani z niczym innym (wersja S - poprawiona, poprzednia kolidowała np. z pierwszym portem pciexpress i niektórymi ramami też)

#20 Użytkownik jest niedostępny   Tom954 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Cz, 08 Lis 18

Napisany 14 Listopad 2018 - 09:51

Okej dzięki, a procka masz po skalpie?

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych