Forum PCLab.pl: ASUS P5B + Xeon E5405: migająca kreska - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

ASUS P5B + Xeon E5405: migająca kreska

#1 Użytkownik jest niedostępny   HamX 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pn, 24 Paź 16

Napisany 15 Listopad 2018 - 19:16

Witam wszystkich. Ostatnio postanowiłem zmodować płytę ASUS P5B, tak aby obsługiwała Xeony. Cięcie wyszło dobrze - procesor stabilnie siedzi w gnieździe, nie nie ociera. Adapter oczywiście naklejony poprawnie. Bios z mikrokodami wgrany. Zamontowany procesor to Xeon E5405. Wszystko odpaliło, mogłem normalnie wejść do biosu i zmieniać opcje, jednak moja radość nie potrwała długo. Mianowicie system nawet nie chciał się uruchomić. Cały czas po ekranie post, migała biała kreska w lewym górnym rogu. Próbowałem zmieniać ustawienia w biosie, ustawiać kolejność bootowania, zmienić tryb IDE na AHCI itp. a nawet próbować uruchomić komputer w różnych konfiguracjach kości RAM. Niestety nic nie pomogło. Dodam jeszcze, że bez wgranego biosu kreska znikała, system zaczął się uruchamiać, a pół sekundy potem wywalało bluescreena.

Mam nadzieję że ktoś będzie znał rozwiązanie, gdyż nie chcę kupować nowego procesora. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
~HamX

#2 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6840
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 15 Listopad 2018 - 19:46

P5B Plus miała ten problem, że nie bootowała za pierwszym razem np. z płyty przy wyborze IDE przez F8, tylko dopiero po pierwszym resecie. Inaczej działo się dokładnie to samo. Niemniej system ładowało poprawnie.
Spróbuj odpalić F8 przy boocie, wybrać ręcznie HDD, i ew. powtórzyć to po restarcie jeśli to samo (guzikiem reset na obudowie).

Nie pamiętasz może wersji BIOSu jaką miałeś?
Być może wystarczyło by do niej dograć mikrokody i by działało.
Gdyby był stary bios, wtedy by trzeba zrobić tylko jego dump, i ręcznie edytować w MMTool.

Podaj dokładny model Twojej płyty, najlepiej z laminatu, wraz z rewizją.
Może zły bios wgrałeś.
Skąd brałeś tego biosa? Który dokładnie wgrałeś?


Te P5B ogólnie to dość hardkorowy temat do Xeonów, bo tam bardzo stary chipset siedzi.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 15 Listopad 2018 - 19:47


#3 Użytkownik jest niedostępny   HamX 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pn, 24 Paź 16

Napisany 15 Listopad 2018 - 19:53

Dzięki za odpowiedź. Bios brałem stąd
http://genius239239.....hinet.net/771/

Wersja to 2104, najnowszy według producenta

Jak wrócę do domu to sprawdzę model i spróbuję odpalić przez F8.

Jeszcze raz dzięki za odpowiedź, pzdr.

#4 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6840
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 15 Listopad 2018 - 20:22

Zobacz na końcu jeszcze czy tutaj nie znajdziesz czegoś interesującego:
https://www.techpowe...p-needed.57049/
https://www.overcloc...on-t-work/page2

Przeczytaj jeszcze PM które Ci wysłałem (w wersji mobilnej musisz uruchomić stronę na komputer).

#5 Użytkownik jest niedostępny   HamX 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pn, 24 Paź 16

Napisany 15 Listopad 2018 - 21:19

Niestety odpalanie przez F8 nie przyniosło żadnego skutku, cały czas to samo.

Rewizja płyty to 1.03G

#6 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6840
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 16 Listopad 2018 - 06:06

Na płycie masz napisane że to dokładnie model P5B rev 1.03G?

#7 Użytkownik jest niedostępny   HamX 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pn, 24 Paź 16

Napisany 16 Listopad 2018 - 06:06

Tak, jest tak napisane obok modelu

#8 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6840
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 16 Listopad 2018 - 06:28

Wyjmij baterię w płycie na 5 minut, i odłącz wszystko od prądu wcześniej.
Zostaw jedną kość.
Zobacz czy coś pomoże.

Stary CPU rozumiem działa? Bo jak nie, to trzeba szukać raczej jakiejś starszej wersji biosu, aczkolwiek część CPU 4 core dostała wsparcie od 2104 właśnie.

Ale można próbować starsze.
https://www.asus.com.../HelpDesk_BIOS/
Jest ich tu trochę.

Ręcznie możesz do każdej wersji dodać mikrokody wg. poradnika.
https://www.delidded...de-in-ami-bios/

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 16 Listopad 2018 - 06:30


#9 Użytkownik jest niedostępny   HamX 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pn, 24 Paź 16

Napisany 16 Listopad 2018 - 06:48

Widziałem prywatną wiadomość i teraz próbuję uruchomić Xeona według poradnika. Normalne procesory działały. Wczoraj próbowałem ze starszą wersją biosu z mikrokodami, niestety bez skutku.

EDIT: Nie mogę znaleźć opcji TPM w biosie. Przejrzałem już chyba wszystkie opcje i nie natknąłem się na to. Nie mam też klawiatury na PS/2. Da radę jakoś to obejść?

Ten post był edytowany przez HamX dnia: 16 Listopad 2018 - 06:58


#10 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6840
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 16 Listopad 2018 - 11:17

Sory, bo to była instrukcja pod P5B Plus, Twoja płyta nie ma TPM, więc tamto nie ma tu zastosowania. Dopisałem do PW potem.

Spróbuj z baterią. Kombinowałbym też ze starszymi biosami jak nie zadziała.

Nie da się też najzupełniej wykluczyć czy ten Xeon jest na 100% sprawny, jeśli nie zobaczysz na innej płycie.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 16 Listopad 2018 - 11:18


#11 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6840
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 16 Listopad 2018 - 11:36

W tych anglojęzycznych linkach wyczytałem jak ktoś pisał, że po resecie biosu (do którego defacto też dochodzi przy updacie) musiał użyć kości 1GB 667 żeby w ogóle przeszła ekran POST. Że za każdym resetem biosu musiał.
Szukałem po słowach kluczowych P5B flashing cursor i coś tam wyskoczyło.
Tak samo jest o tym, że ktoś wracał dokładnie do wersji 1101 biosu, bo nowsze były niestabilne. Nie wiem jak do tej sytuacji się to akurat miało.
W drugim linku zaś jest o tym, że gość musiał zmienić port IDE na inny, przepiąć taśmę do drugiego (z tym że nie widzę innego na tej płycie). Można w ogóle wyłączyć kontroler Microna który odpowiada za PATA/IDE w tej płycie.
Padła też hipoteza żeby zmienić z IDE na AHCI w biosie.
Ja bym jeszcze dodał aby zmienić jakieś ustawienia od bootowania (just in case).

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 16 Listopad 2018 - 13:35


#12 Użytkownik jest niedostępny   HamX 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pn, 24 Paź 16

Napisany 16 Listopad 2018 - 13:03

Ok, wielkie dzięki za odpowiedź. Około godziny 20 sprawdzę jeszcze starszy bios niż próbowałem. Pzdr

#13 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6840
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 16 Listopad 2018 - 13:35

Możesz jeszcze spróbować wyłączyć kontroler JMicron na płycie w biosie, bo nie widzę drugiego slotu IDE u Ciebie.
(edytowałem)

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 16 Listopad 2018 - 13:35


#14 Użytkownik jest niedostępny   HamX 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pn, 24 Paź 16

Napisany 17 Listopad 2018 - 07:52

Niestety również bez skutku :/
Chyba po prostu zamówię Q6600

#15 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6840
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 17 Listopad 2018 - 08:52

Masz jeszcze możliwość zamówić od firmy przez InPost z darmowym zwrotem innego Xeona.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 17 Listopad 2018 - 08:53


#16 Użytkownik jest niedostępny   jarosz31 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 198
  • Dołączył: Wed, 25 Lut 09

Napisany 20 Listopad 2018 - 12:12

Dzięki za odpowiedź. Bios brałem stąd
http://genius239239.....hinet.net/771/

Wersja to 2104, najnowszy według producenta

Jak wrócę do domu to sprawdzę model i spróbuję odpalić przez F8.

Jeszcze raz dzięki za odpowiedź, pzdr.



Hej, witam. Włóż z powrotem starego procka - nie xeona. Ściągnij sobie ze strony asusa oryginalny bios do Twojej płyty i sam dograj mikrokody do xeona na ten właśnie bios ( w necie jest masa instrukcji jak to zrobić). Ja miałem kilka płyt, które modowałem do obsługi xeonów i biosy ze strony, którą podałeś czasami działały a czasami nie. najlepiej wychodzi jak zmodujesz sam oryginalny bios płyty o obsługę kseonów. Powinno pomóc. Pozdrawiam.

Ten post był edytowany przez jarosz31 dnia: 20 Listopad 2018 - 12:14


#17 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6840
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 20 Listopad 2018 - 12:19

Trzeba by poszukać po screenach z płyty z netu, od ludzi z for, czy jakiś recenzji, jaki był tam BIOS oryginalny.
Ale można spróbować wgrać najstarszy jaki jest na stronie płyty.
Byle on sam ten CPU w ogóle obsługiwał, bo wszystkich raczej nie będzie.

#18 Użytkownik jest niedostępny   jarosz31 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 198
  • Dołączył: Wed, 25 Lut 09

Napisany 12 Grudzień 2018 - 19:40

No i jak tam, doszedłeś do ładu ze sprzętem?

#19 Użytkownik jest niedostępny   HamX 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pn, 24 Paź 16

Napisany 13 Grudzień 2018 - 16:43

Tak, kupiłem Q8300. Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych