Forum PCLab.pl: Problem z zestawem komputerowym, coś nie działa - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z zestawem komputerowym, coś nie działa VGA na płycie Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Luxius 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 118
  • Dołączył: Pn, 12 Lut 18

Napisany 16 Listopad 2018 - 10:17

Witam

Ryzen 5 2600
Gigabyte GTX 1070
2x8 G.skill ripjaws 3200
SilentiumPC Vero L2 500
MSI B450 A pro
SSD Goodrama + Toshibe 1TB HDD

Wyżej wymieniony zestaw jest akurat kumpla, mój zestaw jest praktycznie taki sam tylko ja mam inne dyski i 1x8 ADATA 3000 8GB RAM

Podczas podłączenia karty graficznej(ona działa w moim komputerze) włączamy kompa zaczyna swiecic sie dioda VGA na Mobasku. Po odlaczeniu zasilania z GPU na monitorze jest komunikat żeby podłączyć zasilanie do GPU, restart CMOS nie pomaga.

Czy ktoś ma pomysł jak to rozwiązać?? Podłączam pod swojego kompa to GPU a różni sie tyko ramami ale mi działa

#2 Użytkownik jest niedostępny   Gobli 

  • Dismay
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7939
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 16 Listopad 2018 - 10:26

Zobacz postLuxius, o 16 Listopad 2018 - 10:17, napisał(a):

Podczas podłączenia karty graficznej(ona działa w moim komputerze) włączamy kompa zaczyna swiecic sie dioda VGA na Mobasku. Po odlaczeniu zasilania z GPU na monitorze jest komunikat żeby podłączyć zasilanie do GPU, restart CMOS nie pomaga.

Czy ktoś ma pomysł jak to rozwiązać?? Podłączam pod swojego kompa to GPU a różni sie tyko ramami ale mi działa

To co komu nie działa? :) Monitor podłączony do karty graficznej, czy wyjścia na panelu tylnym płyty głównej? Komputera nie należy włączać (podłączać do zasilania) podczas podłączania karty graficznej (ani innych podzespołów). Najpierw podłączasz kartę, dopiero potem włączasz komputer. Tak samo nie odłączamy zasilania od GPU na włączonej maszynie.
Może po prostu nieskładnie opisałeś czynności...? Opisz je lepiej, abyśmy zrozumieli co się właściwie dzieje.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Luxius 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 118
  • Dołączył: Pn, 12 Lut 18

Napisany 16 Listopad 2018 - 10:31

Ok ok już wyjasniam

Sa dwa kompy
Ryzen 5 2600
2x8 G.skill ripjaws 3200
SilentiumPC Vero L2 500
MSI B450 A pro
SSD Goodrama + Toshibe 1TB HDD

ORAZ

Ryzen 5 2600
Gigabyte GTX 1070
1x8 ADATA 3200
SilentiumPC Vero L2 500
MSI B450 A pro
SSD Goodrama + SSD Microna

Przy Komputerze nr2 wszystko dziala ideolo
Przy komputerze nr1 jak wsadziliśmy GPU z nr2 po włączeniu komputera zapaliła się na biało dioda VGA na mobo i byly jakieś dziwne dzwięki z mobo (pikanie)
Wyłączyliśmy komputer całkiem z prądu zasilania i wyciagnelismy bateryjke na 1-2min
Na powrót podłączyliśmy wszystko i dalej działo się to samo
Wyłączyliśmy komputer znowu i odpielismy zasilanie GPU
Wlaczylismy komputer i wyskoczyl na ekranie komunikat zeby podpiac zasilanie do GPU, pikanie i swiecenie tez wystepowalo
Wylaczylismy komputer i podpielismy, Ekran czarny i nic ma i swieci sie VGA na bialo i pika mobo
Wylaczylismy kompa
Podpielismy do mojego nr2 i dzialalo wszystko no problem

Dlaczego więc nie działa w zestawie nr 1?

#4 Użytkownik jest dostępny   Bulbon 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 764
  • Dołączył: Wed, 08 Sty 14

Napisany 16 Listopad 2018 - 11:18

Moment. Ryzeny 5 2600 nie mają zintegrowanej GPU więc kabel z monitora należy podłączyć do karty graficznej. gtx 1070 z tego co kojarzę nie miał VGA tylko DVI, HDMI i DP więc jeśli podłączacie do VGA na płycie głównej to nie ma co się dziwić że nie ma obrazu.
Zasilanie GPU to wtyczki 6PIN/8PIN jeśli ich nie podłączyliście to też może być brak obrazu

Ten post był edytowany przez Bulbon dnia: 16 Listopad 2018 - 11:19


#5 Użytkownik jest niedostępny   zacek1981 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: So, 10 Lis 12

Napisany 16 Listopad 2018 - 11:18

A czy próbowałeś inną kartę VGA w tym zestawie co piszczy?

Może RAM w złych slotach - spróbuj 2 i 4 lub 1 i 3

Ewentualnie może RAM nie jest kompatybilny z tą płytą - spróbuj ze swoim RAMem i VGA.

Ryzen 2600 nie ma właśnie grafiki zintegrowanej - musi być monitor podłączony do 1070 - może nie tam kabel wpinacie.

Ten post był edytowany przez zacek1981 dnia: 16 Listopad 2018 - 11:19


#6 Użytkownik jest niedostępny   Luxius 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 118
  • Dołączył: Pn, 12 Lut 18

Napisany 16 Listopad 2018 - 11:23

Kumpel odebrał dziś swoja 1080 i działa :D

Nie wiem o co chodzi

Kabel wpinamy do GPU od monitora

RAM w dobrych sklotach

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych