Forum PCLab.pl: Asrock X370 gaming k4 problem z ramem - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Asrock X370 gaming k4 problem z ramem

#1 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 787
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 16 Listopad 2018 - 22:05

Witam. Mam pewien problem. Posiadam płytę asrock X370 gaming K4 . Problem polega na szybkości ramu. Otóż dziś przyszedł zestaw pamięci g.skill 2x4gb opartych na samsung D-die jednostronnych . Przeglądając i czytając , wychodziło , że ta płyta najlepiej się lubi z kośćmi samsunga . Niestety , pierwsze uruchomienie pc , oczywiście płytka wstała , ale na 2133mhz , wchodzę do biosu , ustawiam profil xmp , z edycją pewnych rzeczy tzn napięcie , timingi na parzyste , próbuję włączyć pc , klapa. Testowałem tak do skutku , udało mi się uruchomić pc na 2666mhz cl12 1.35v , czy na prawdę już nic więcej nie ugram na tych pamięciach ? Liczyłem chociaż na 2933 cl16 , a tu zonk , nawet na timingach 18 płyta nie startuję przy 2933mhz. Pamięci osadzone w slotach licząc od cpu 2 i 4 . Posiada ktoś może podobną płytę np killer sli i jest w stanie mi pomoc ? Napięcie soc? Jak dobrze pisze próbowałem od 1.1 do 1.3 nic nie daje . Wcześniejszy ram , na micronie (podobno padaka pod tą płytę) latało bez problemu na 2800 , powyżej ściana . I teraz dylemat, pozbyć się ramu czy płyty ? Gram w cs go i liczyłem po cichu na grę na 400fps w miarę stabilnych (teraz gram na 300 i nie mam dużych dropów). Teraz rozkminka , sprzedać ram i kupić coś 2x8 np g.skill 3200mhz cl15 , czy sprzedać płytę i kręcić pamięci ile wlezie ? Przyznam , że zależy mi na jak najwyższej wydajności , ale też nie chcę płynąć w znaczne koszta, bo wyjdzie , że lepiej mogłem kupić i5 8600k ;]

#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2625
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 17 Listopad 2018 - 00:32

Podaj dokładną nazwę modułów pamięci jakie posiadasz, czyli np.F4-3000C coś tam
W których slotach masz włożony RAM?
Rozumiem, że manewrowałeś tylko głównymi timingami i napięciem SOC i DRAM?
Jak sprawdzałeś co siedzi w tych Crucialach? Trochę aż zdziwiony jestem, że piszesz o jakichkolwiek samsungach, gdyż jest to marka Microna, co prawda robią moduły na np. samsungach b-die, ale tylko topowe modele, są na modułach konkurencji ;)
Jak nie używałeś programu thaiphoon burner, to możesz nim sprawdzić wszystkie timingi i subtimingi dla swojego profilu XMP + co siedzi w tych pamięciach.

#3 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 787
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 17 Listopad 2018 - 01:10

F4-3000c15D-8gvr . Ram osadzony w A2 i B2 , manewrowałem głownymi timingami , napięciem ram i soc. Sprawdzałem thaiphoonem , microny były, ale jaki rodzaj nie mam pojęcia , były dwustronne bo podglądałem . W sumie to aż tak się nie znam na ramie , sprawdzałem programikiem te g.skille moge podesłać ss , pokazało samsungi d-die , że jednostronne to patrzyłem pod radiator ;). Ps jednak wedle ss wychodzi , że crucial też był jednostronny.


Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez novi dnia: 17 Listopad 2018 - 08:11


#4 Użytkownik jest niedostępny   Mar_S 

  • 以前はKarolとして知&#
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1172
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 15

Napisany 17 Listopad 2018 - 08:37

Może to głupie pytanie, ale piszesz trochę chaotycznie, uruchamiałeś to w ogóle z czystego XMP bez grzebania?

#5 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 787
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 17 Listopad 2018 - 09:41

Racja, dość dużo informacji i mi umknęło , oczywiście próba odpalenia na samym xmp kończy czarnym ekranem, wyłączę komputer przyciskiem, włączę jeszcze raz i po minucie pojawia się obraz . Bios płyty sprzed 3 miesięcy. Robiłem nawet ustawienia domyślne biosu i tylko ustawiłem xmp niestety też nie pomaga. Ram ma jakby ścianę na tej płycie przy 2666mhz , może jakaś funkcja w biosie go blokuję, ale niestety nie umiem sobie z nią poradzić. Kości pracują już na 2666 12 12 12 12 32 jak dobrze pamiętam, cr1 przy 1.35v. Ps Mój błąd, przy ustawieniu profilu xmp są 3 piknięcia i 5 restartów, przy każdym restarcie są te piknięcia , jak ręcznie ustawie na 2933 lub innej podobnej prędkości to komputer wisi , nie podając impulsu na monitor.

Ten post był edytowany przez novi dnia: 17 Listopad 2018 - 09:46


#6 Użytkownik jest niedostępny   Mar_S 

  • 以前はKarolとして知&#
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1172
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 15

Napisany 17 Listopad 2018 - 09:53

Aha.
Ogólnie na Ryzenie najlepiej chodził zawsze konfig 2x8GB, najlepszy dowód to to że takie właśnie wysyłali na początku w press kitach, oczywiście że były to prawdopodobnie Corsairy na Samsungach już nikt nie wspomniał. ;)
Ja tak miałem na Ryzenie 1700 i 2x16GB od Corsaira, nic nie pomagało i za żadne skarby nie chciały iść powyżej 2666 Mhz, możliwe że tutaj będzie podobnie.
W modułach były kostki Hynixa.

Ten post był edytowany przez Mar_S dnia: 17 Listopad 2018 - 09:54


#7 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 787
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 17 Listopad 2018 - 10:19

Jutro wgram starszy bios , może akurat pomoże. Sądzisz, że wymiana np na f4-3200C15D-16GVK przynioslaby jakieś korzyści? Dziś wieczorem też przełoże ram w sloty a1 i b1 , zobaczę może pójdą wyżej . Nie ukrywam że 2666mhz trochę słabo, nawet tak niski cl raczej tego nie rekompensuje

#8 Użytkownik jest niedostępny   Mar_S 

  • 以前はKarolとして知&#
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1172
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 15

Napisany 17 Listopad 2018 - 10:24

Pamiątki na Szajsungach więc prawie na 100% powinien od kopa wskoczyć XMP. :)

#9 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2625
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 17 Listopad 2018 - 11:34

BTW Cruciale są dual rank (2 ranks pokazuje przecież ;) )
Odnośnie tych G.Skilli, spróbuj je puścić najpierw na takich ustawieniach:
1.16.16.16.40.46 ; SOC=1,15V ; dram voltage= 1,4v
Tak jak masz nazwy timingów w Burnerze, 1 to command rate.
D-die to dosyć stare moduły, po nich są jeszcze e-die o lepszych parametrach, wskazują na to lepsze timingi, no nic zobaczymy co się stanie teraz.

Zobacz postnovi, o 17 Listopad 2018 - 10:19, napisał(a):

Jutro wgram starszy bios , może akurat pomoże. Sądzisz, że wymiana np na f4-3200C15D-16GVK przynioslaby jakieś korzyści? Dziś wieczorem też przełoże ram w sloty a1 i b1 , zobaczę może pójdą wyżej . Nie ukrywam że 2666mhz trochę słabo, nawet tak niski cl raczej tego nie rekompensuje

Nie ma co raczej wgrywać starszego BIOu+ pewnie jest niemożliwe jeśli różnią się wersją agesa. f4-3200C15D-16GVK mogą być na samsungach b-die, ale jakiegoś lichego sortu/bcrc (mino, że thaiphoon burner podaje w różnych screenach tych kości bcpb) + nie są to kości ekskluzywne dla samsungów, nie przekładaj kości, one muszą być w slocie A2 i B2.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 17 Listopad 2018 - 11:41


#10 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 787
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 17 Listopad 2018 - 11:54

Bardzo dziękuję za porady . Wieczorkiem będę używał pc więc się pobawie ustawieniami wedle Twojej sugestii. Oki W takim razie nie będę przekładal kości w inne sloty i cofal biosu. Nie liczę właśnie na b-die lepszego sortu, ale cena którą ostatnio na nie była tzn 629zl myślę że będzie niczego sobie . Skoro była taka bez żadnej okazji to może w czarny piątek się trafia za podobna kasę . Spojrzałem 2x na ss z gskilli chyba, takie uroki jak nie można spać w nocy :).

#11 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 787
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 17 Listopad 2018 - 18:31

Przepraszam za double Ale chciałem zwrócić uwagę zainteresowanych , że coś się ruszyło w temacie . Otóż ustawiłem jak kolega wyżej proponował, niestety jest to samo . Tu daje link że zdjęciami http://pokazywarka.pl/z8upwj/ , Może coś jeszcze mam źle ustawione.

Ten post był edytowany przez novi dnia: 17 Listopad 2018 - 18:34


#12 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2625
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 17 Listopad 2018 - 19:01

A spróbuj może w ten sposób jeszcze zanim zabrniemy za daleko. Cofnij wszystkie zmiany związane z RAMem (btw napięcia vddr nie ruszaj na razie).
I sprawdź każdą kość z osobna w 2 slocie od CPU, czy będzie działać w pojedynkę na profilu XMP 3000mhz.

#13 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 787
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 17 Listopad 2018 - 20:02

Więc spróbowałem , najpierw jedna kość w slocie a2 potem druga i niestety to samo , po wczytaniu profilu xmp , dałem również ustawienia te od Ciebie, bo zapisałem w biosie , jest to samo , a pyknięcia głośniczka są inne niż zakładałem, tzn w 2 restartach są po 3 pykniecia takie trwające około 1s a w trzecim jest jedno takie same pykniecie tzn 1 sekundowe .

#14 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2625
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 17 Listopad 2018 - 20:22

A na tych 2667mhz jest stabilnie, czy tak sobie?
Odpal komputer na tych ustawieniach i sprawdź programem HWINFO64, czy napięcie dla DRAM voltage po zmianie na 1,4v rzeczywiście tyle wynosi (na płytach ASRocka bywa bug, że nie chce się zmienić napięcie RAM ponad 1,2v). Bo jeśli nawet 2667mhz jest niestabilne, to może to być problem.
Alternatywnie daj 3000mhz.
2.16.16.16.40.46 ; SOC=1,2V lub spróbuj 1,1v ; dram voltage= 1,4v, ewentualnie 1,45v
Aby ustawić command rate=2 musisz wyłączyć opcję geardown mode= disable, będzie to gdzieś schowane w opcjach advanced chyba.
i nie wprowadzaj ręcznie żadnych innych timingów oprócz tych co podałem, bo widziałem, że zmieniałeś na screenach.

Na moje oko problemy są przez niedopracowany BIOS ASRocka.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 17 Listopad 2018 - 20:25


#15 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 787
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 17 Listopad 2018 - 21:15

Ustawione 1.35 pokazuje jak widac : http://pokazywarka.pl/v3u18k/ . 2666 raczej stabilne grałem parę godzin w gry, nic nie wysypało . Spróbowałem Twoich ustawień , niestety pc nie startuje jak przy cr 1 ...

Ten post był edytowany przez novi dnia: 17 Listopad 2018 - 23:37


#16 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2625
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 18 Listopad 2018 - 09:18

Ok,to sprobuj jeszcze tego, wprowadz jeszcze znowu te same ustawienia, 3000mhz.
1.16.16.16.40.46 ; SOC=1,1V i dram voltage= 1,4v, opcja geardown= auto. Nastepnie zapisz moze to jako profil OC aby sie nie wykasowalo i sprobuj poszukac wlasciwej wartosci dla procODT, sprawdzaj tylko wartosci od 40ohm do 80ohm, za kazdym razem wprowadzaj opcje te co wyzej.

#17 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 787
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 18 Listopad 2018 - 10:05

Spędziłem chyba z godzinę w biosie, ustawiłem wedle tego co napisałeś , przeskoki ohmów od 40 do 80 to około 6 pozycji do wyboru, niestety płyta nie wstała, samodzielnie spróbowałem podbić napięcie dla ram na 1.45v i vsoc od 1.1 do 1.2 , nic nie pomaga . Każda próba odpalenia ramu powyżej prędkości 2666 mhz kończy się failem . Na tych ustawieniach co podałeś , spróbowałem dać 2800mhz , niestety też fail ;(.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2625
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 18 Listopad 2018 - 10:37

Bardzo dziwna sprawa, zainstaluj program AIDA64 lub HCLmemtest(masz 12 wątków, więc odpalasz ten program 12 razy i mniej więcej po równo dzielisz na każdy wątek RAM do sprawdzenia) i na ustawieniach domyślnych przetestuj obie kości, czy aby nie są wadliwe, IMO nie powinno być raczej takich problemów z ustawieniem 3000mhz.

Poprzednio miałeś microny, na dodatek dual rank z których wycisnąłeś praktycznie wszystko co się da (2800mhz), więc to nie jest normalne, że pamięci single rank od samsunga robisz tylko 2667mhz IMO.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 18 Listopad 2018 - 10:39


#19 Użytkownik jest niedostępny   Mar_S 

  • 以前はKarolとして知&#
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1172
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 15

Napisany 18 Listopad 2018 - 11:14

To nie jest dziwne, jak pamięć nie jest wspierana to idzie maks 2666, miałem dokładnie to samo z modułami 16GB.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2625
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 18 Listopad 2018 - 11:37

To nie jest prawdą, lista QVL ma tylko charakter poglądowy. Powiedziałbym, że 95% pamięci do 3200mhz łącznie pójdzie na 3200mhz, niezależnie od tego, czy producent ją testował na danej płycie, czy też nie.

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych