Forum PCLab.pl: Niestabilne zużycie GPU, czkawki w grach - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Niestabilne zużycie GPU, czkawki w grach Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   PatD17th 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: Wed, 30 Lis 16

Napisany 19 Listopad 2018 - 09:22

Mam aktualnie problem w niektórych grach, gdyż w losowych momentach wydajnosc w grach przejawiaja sie czkawkami. Podczas tych czkawek, na ułamek sekundy spada zużycie GPU i CPU.

Testowałem komputer po złożeniu programami Prime, Aida, Memtest i nic nie wykazywało błędów. Jedynie przy Furmarku widziałem, że czkawki były te same przy GPU, zużyciu waha się czasem od 99 do 90 procent. Co to może być? Zły zasilacz czy co?



Niżej podaje komputer jaki mam oraz wyniki z monitoringu hw info podczas testu na furmarku

Link do hwinfo
https://drive.google...ew?usp=drivesdk

Załączone pliki



#2 Użytkownik jest niedostępny   bluza26 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Pt, 09 Lis 18

Napisany 19 Listopad 2018 - 09:47

Sprawdź jakie są napięcia na zasilaczu.

#3 Użytkownik jest niedostępny   PatD17th 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: Wed, 30 Lis 16

Napisany 19 Listopad 2018 - 10:14

Zobacz postbluza26, o 19 Listopad 2018 - 09:47, napisał(a):

Sprawdź jakie są napięcia na zasilaczu.


Jak to sprawdzić?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Szczurek1992 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 140
  • Dołączył: Pt, 15 Kwi 16

Napisany 19 Listopad 2018 - 10:33

serio tak podstawowe pytania ? dam ci magiczny link : https://www.bing.com/ - ten link wszystko ci powie, a oto co dzięki niemu można odkryć :
https://www.youtube....h?v=Ev7qcFerHw8
Najtańszy multimetr kosztuje grosze jeśli nie posiadasz, a znajdziesz go na popularnym serwisie aukcyjnym allegro.pl
Możesz nabyć np. taki : https://allegro.pl/7...7211890385.html
Nie jest on super dokładny ale daje wyniki orientacyjne co powinno być wystarczające w większości przypadków .

#5 Użytkownik jest niedostępny   PatD17th 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: Wed, 30 Lis 16

Napisany 19 Listopad 2018 - 22:36

Wstawilem stary zasilacz Antec 650 W i dalej jest to samo.

#6 Użytkownik jest niedostępny   PatD17th 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: Wed, 30 Lis 16

Napisany 20 Listopad 2018 - 01:24

Podlaczylem stara karte graficzna R9 280 od AMD i wszystko sprawnie dziala, bez czkawek.

Edit:
Wysyłam kartę na gwarancję.

Ten post był edytowany przez PatD17th dnia: 20 Listopad 2018 - 01:49


#7 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5816
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 20 Listopad 2018 - 13:37

Wysyłaj wróci z adnotacją, że sprawna ;)

#8 Użytkownik jest niedostępny   PatD17th 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: Wed, 30 Lis 16

Napisany 20 Listopad 2018 - 14:01

Zobacz postArt385, o 20 Listopad 2018 - 13:37, napisał(a):

Wysyłaj wróci z adnotacją, że sprawna ;)


To ciekawo czego to wina jak wszystko jest sprawne.

#9 Użytkownik jest niedostępny   DarekGLA 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1062
  • Dołączył: Wed, 05 Lip 06

Napisany 20 Listopad 2018 - 14:30

bo to najprawdopodobniej problem z software, konflikt albo marne sterowniki


korzystasz z ssd czy hdd?

obie wtyczki podlaczone do karty?

probowales podmieniac sterowniki ? (uzyj DDU do odinstalowania https://www.guru3d.c...r-download.html )

sprawdz czy nie ma roznicy w innych ustawieniach page file , jak masz wlaczony, to wylacz, jak masz wylaczony to wlacz :)
https://tunecomp.net...e-file-disable/

Wylacz DVR in XBOX app i 'gaming mode' w windows settings.

Wylacz/ wlacz w BIOS HPET (High Precision Event Timer).

W panelu nvidia ustaw "Prefer Max Performance".

Odinstaluj Geforce experience


...to tylko nVidia, wiec nie ma sie co denerwowac, jedynie motocyklista i fanboye nvidii klepia ,ze jest tak super. Nie jest.

Ten post był edytowany przez DarekGLA dnia: 20 Listopad 2018 - 14:38


#10 Użytkownik jest niedostępny   PatD17th 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: Wed, 30 Lis 16

Napisany 20 Listopad 2018 - 14:40

Zobacz postDarekGLA, o 20 Listopad 2018 - 14:30, napisał(a):

bo to najprawdopodobniej problem z software, konflikt albo marne sterowniki

korzystasz z ssd czy hdd?

obie wtyczki podlaczone do karty?

probowales podmieniac sterowniki ? (uzyj DDU https://www.guru3d.c...-download.html)

sprawdz czy nie ma roznicy w innych ustawieniach page file , jak masz wlaczony, to wylacz, jak masz wylaczony to wlacz :)
https://tunecomp.net...e-file-disable/

Wylacz DVR in XBOX app i 'gaming mode' w windows settings.

Wylacz/ wlacz w BIOS HPET (High Precision Event Timer).

W panelu nvidia ustaw "Prefer Max Performance".

Odinstaluj Geforce experience


System jest oryginalny, nie ma wirusów.
Próbowałem cofać stery to starszych.
Wyłączyłem dvr na start.
Przy max perfromence chodziło gorzej.
Hpet wyłączyłem później ale było to samo.
Nie jestem taki głupi żeby do karty nie podłączyć, tak siedzi jedna wraz z drugim.
Nie sądzę że odinstalowanie NVidia experience nagle usunie czkawki we wszystkich grach ubi.
Ssd nic nie poprawiał.

Ten post był edytowany przez PatD17th dnia: 20 Listopad 2018 - 14:43


#11 Użytkownik jest niedostępny   DarekGLA 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1062
  • Dołączył: Wed, 05 Lip 06

Napisany 20 Listopad 2018 - 14:55

sprobuj wylaczyc fullscreen optimisation
https://www.tenforum...ndows-10-a.html

#12 Użytkownik jest niedostępny   PatD17th 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: Wed, 30 Lis 16

Napisany 20 Listopad 2018 - 16:34

Na furmarku juz nie ma czkawek, ale sa na uniengine heaven benchmark i w grach niektorych.

Inny "gracz" mial taki sam problem z 980, mozliwe ze byla uszkodzona.

Ten post był edytowany przez PatD17th dnia: 20 Listopad 2018 - 19:15


#13 Użytkownik jest niedostępny   DarekGLA 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1062
  • Dołączył: Wed, 05 Lip 06

Napisany 21 Listopad 2018 - 01:10

to nie jest uszkodzenie karty, to soft. wyslesz na gwarancje, wroci ta sama z rachunkiem za testowanie, ale rob jak chcesz.

#14 Użytkownik jest niedostępny   PatD17th 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: Wed, 30 Lis 16

Napisany 21 Listopad 2018 - 01:44

Zobacz postDarekGLA, o 21 Listopad 2018 - 01:10, napisał(a):

to nie jest uszkodzenie karty, to soft. wyslesz na gwarancje, wroci ta sama z rachunkiem za testowanie, ale rob jak chcesz.


Omegalul, wedlug jakiej racji ma mi przyjsc rachunek, jak to jest na gwarancji?
PS to nie moze byc wina softu, jak nie wszyscy maja ten problem.

Ten post był edytowany przez PatD17th dnia: 21 Listopad 2018 - 01:50


#15 Użytkownik jest dostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12626
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 21 Listopad 2018 - 09:00

Zobacz postPatD17th, o 21 Listopad 2018 - 01:44, napisał(a):

PS to nie moze byc wina softu, jak nie wszyscy maja ten problem.

a niby czemu nie? myslisz , że wszyscy na około mają jakiś syf w systemie? (a ty możesz mieć coś co powoduje te niby czkawki) najlepiej jakbys nagrał film z właczonym monitoringiem msi afterburner pokazujący te czkawki i co sie wtedy dzieje z obciążeniami gpu i cpu

edit
u mnie np watch dogs 2 czy AC Orogins rwały jak miałem te gry na hdd, po instalce na ssd przestało rwać, może o ci coś da do myslenia ;)

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 21 Listopad 2018 - 10:24


#16 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1926
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 21 Listopad 2018 - 09:10

Zobacz postPatD17th, o 21 Listopad 2018 - 01:44, napisał(a):

PS to nie moze byc wina softu, jak nie wszyscy maja ten problem.

Zobacz postkochan4, o 21 Listopad 2018 - 09:00, napisał(a):

myslisz , że wszyscy na około mają jakiś syf w systemie?


Nie dość ze taki sam syf, to jeszcze dokładnie taką samą, wręcz bliźniaczą konfiguracje sprzętu, oraz dokładnie te same programy, sterowniki, gry :E PC to nie konsola, a i te chyba mogą mieć inne oprogramowanie ;)

#17 Użytkownik jest niedostępny   PatD17th 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: Wed, 30 Lis 16

Napisany 21 Listopad 2018 - 10:59

Zobacz postkochan4, o 21 Listopad 2018 - 09:00, napisał(a):

a niby czemu nie? myslisz , że wszyscy na około mają jakiś syf w systemie? (a ty możesz mieć coś co powoduje te niby czkawki) najlepiej jakbys nagrał film z właczonym monitoringiem msi afterburner pokazujący te czkawki i co sie wtedy dzieje z obciążeniami gpu i cpu

edit
u mnie np watch dogs 2 czy AC Orogins rwały jak miałem te gry na hdd, po instalce na ssd przestało rwać, może o ci coś da do myslenia ;)


System jest czysty, nowo wgrany.
Przewalenie tego na ssd nic nie daje.

Widzę, że tutaj pseudo fachowcy siedzą. Dobra, nagram filmik.

Ten post był edytowany przez PatD17th dnia: 21 Listopad 2018 - 11:02


#18 Użytkownik jest dostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12626
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 21 Listopad 2018 - 11:06

Zobacz postPatD17th, o 21 Listopad 2018 - 10:59, napisał(a):

Widzę, że tutaj pseudo fachowcy siedzą. Dobra, nagram filmik.

jak pseudo fachowcy siedzą to po co tu zaglądasz, "fachofcu"?

#19 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1926
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 21 Listopad 2018 - 11:37

Zobacz postPatD17th, o 21 Listopad 2018 - 10:59, napisał(a):

System jest czysty, nowo wgrany.
Przewalenie tego na ssd nic nie daje.

Widzę, że tutaj pseudo fachowcy siedzą. Dobra, nagram filmik.

Akurat SSD daje całkiem sporo w "czkawkach" jak to powiedziałeś, SSD przyspiesza/upłynnia ładowanie się tekstur itd. co właśnie niweluje mikro przycięcia.

Ale tak "przewalanie" może dać niewiele, a nawet zaszkozic, lepiej grę na SSD po prostu zainstalować :E

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 21 Listopad 2018 - 11:38


#20 Użytkownik jest niedostępny   PatD17th 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: Wed, 30 Lis 16

Napisany 21 Listopad 2018 - 13:05

Zobacz postSary, o 21 Listopad 2018 - 11:37, napisał(a):

Akurat SSD daje całkiem sporo w "czkawkach" jak to powiedziałeś, SSD przyspiesza/upłynnia ładowanie się tekstur itd. co właśnie niweluje mikro przycięcia.

Ale tak "przewalanie" może dać niewiele, a nawet zaszkozic, lepiej grę na SSD po prostu zainstalować :E


Powiedz mi, co to za różnica w przypadku steam? Gdzie przenoszenie jest w formie przeinstalowania?

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych