Forum PCLab.pl: threadripper 1920x - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

threadripper 1920x oraz quad chanel

#1 Użytkownik jest niedostępny   oizo76 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5878
  • Dołączył: Wed, 16 Gru 09

Napisany 19 Listopad 2018 - 12:41

Pany!

Potrzebuje sie upewnic na 100%.

Skladalem koledze komputer na tej platformie i popelnilm spory blac,bo zamowilem 2x16gb pamieci,czyli dwie kosci...a wpowinny byc cztery,co uswiadomil mi kolega ponizej...

Zobacz postzawisztheblack, o 16 Listopad 2018 - 19:55, napisał(a):

Na zwykłym Ryzenie mogą być dwa moduły, bo zwykły Ryzen ma tylko dual channel. Threadripper ma quad channel i potrzebuje przynajmniej 4 modułów, żeby uzyskać odpowiednią przepustowość. Oczywiście procek będzie działał na dwóch modułach, czy nawet na jednym, ale w niektórych zastosowaniach będzie ograniczany przepustowością pamięci - mowa o zastosowaniach profesjonalnych, bo zakładam, że kumpel nie wziął sobie tego 1920X do grania w gry czy przeglądania neta :P. Niech znajomy ściągnie sobie SiSoftware Sandra i sprawdzi przepustowość pamięci odpowiednim benchmarkiem - powinno być około 60-65GB/s w zależności od tego jakie ma pamięci. Przy dual channel w jakim lata obecnie ten komp będzie pewnie ze 35GB/s.


Mam na chwile obecna malo czasu,w srode kurier zabiera kompa,nie ma czasu na odsylanie obednej pamieci,czekanie na zwrot kasy itd W gre wchodzi szybkie dokupienie dwoch kosci-kosci ktore zakupilem sa dostepne w zestawax 2x4,2x8 oraz 2x16.

I teraz bardzo wazne pytanie,czy jezeli dokupie zestaw 2x4gb,quad channel bedzie dzialac w 100% poprawnie,czy jednak musza to byc dodatkowe moduly 2x16gb?

ps
komp bedzie uzywany do pracy,rendering,photoshop itd

#2 Użytkownik jest niedostępny   winuser_pl 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 142
  • Dołączył: So, 01 Wrz 18

Napisany 19 Listopad 2018 - 12:52

2 x 16 GB + 2 x 4 GB bedzie dzialac w quad channel.

Ten post był edytowany przez winuser_pl dnia: 19 Listopad 2018 - 12:52


#3 Użytkownik jest niedostępny   oizo76 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5878
  • Dołączył: Wed, 16 Gru 09

Napisany 19 Listopad 2018 - 13:02

dzieki,wole byc teraz na 1000% pewien.

Na intelu mialem tak kiedys zlozona pamiec-tzn wtedy chyba 2x4gb i 2x2gb...TR jest dosyc specyficznym procem,dlatgo musialem sie upewnic.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2625
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 19 Listopad 2018 - 14:28

Komputer będzie działać z 2 kośćmi w dual channel, ale będzie mu brakować przepustowości, ponieważ masz tam kontroler 4 kanałowy (czyli po prostu będzie się marnował jego potencjał). A jak zrobisz jak wyżej Ci poradzono, to będziesz miał już w ogóle sajgon jeśli chodzi o taktowanie powyżej 2133mhz. Lepiej kup zestaw quad channel lub ewentualnie 4 kości na samsungach b-die. Napisz też jaki RAM masz. Może kup szybko jakiś zestaw i oddaj to co masz.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 19 Listopad 2018 - 14:29


#5 Użytkownik jest niedostępny   oizo76 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5878
  • Dołączył: Wed, 16 Gru 09

Napisany 19 Listopad 2018 - 14:58

To juz wiem,niestety zam namieszalem,bo w koszyku mialm juz 4x8gb...

nie ma czasu na zwrot obecnych pamieci,w srode komputer bedzie zabrany do irlandii.
Nie ma tez kasy na zakup kolejnych 2x16gb pamieci

Poki co w kompie jest zestaw taki jak ponizej

https://www.overcloc...-my-08p-tg.html

co bedzie nie tak jezeli dolozy sie 2x8gb?


https://www.overcloc...-my-087-tg.html

Quad chanel powinien juz normalnie dzialac...

#6 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2625
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 19 Listopad 2018 - 15:07

1 Będziesz miał quad channel (flex, o ile płyta obsługuje), ale niepełny t.j nie będzie miał pamięci równo podzielonej na każdy kanał.
2. Te 3000mhz w ogóle działa przy aktualnym zestawie 2x16gb? Masz jakieś najzwyklejsze kości, w dodatku dual rank, nawet przy dołożeniu kolejnych 2x16gb, możliwe że max taktowanie do osiągnięcia w tym zestawie będzie wynosić 2400mhz, może 2667mhz.


(Nie wspominając o tym 2 innym zestawie)

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 19 Listopad 2018 - 15:15


#7 Użytkownik jest niedostępny   oizo76 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5878
  • Dołączył: Wed, 16 Gru 09

Napisany 19 Listopad 2018 - 15:18

Kosci smierdza tanioscia,budzet byl jaki byl...

Plyta tez jedna z najtanszych-MSI X399 SLI Plus

Plyta widziala te kosci jako 3000mhz

#8 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10856
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 19 Listopad 2018 - 15:27

4 różne kości to FLEX chanel co najwyżej. Może Triple z tego da się zrobić. Na QUADA bym nie liczył. Z 6 i 8 różnych kości QUAD by pewnie wyszedł.
Czyli np 4x4 + 2x8 albo 4x8 + 2x16 ( ważne żeby jedne były 2 razy pojemniejsze niż drugie )

Tak jak na tym zdjęciu Dual z 3 kości, to i Quad z 6 powinien zadziałać.
https://www.intel.co...g/dualwith3.jpg

https://www.intel.co...-kits.html#flex

Tylko to na Intelu, co na to AMD to nie wiem..

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 19 Listopad 2018 - 15:30


#9 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2625
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 19 Listopad 2018 - 15:27

Zobacz postoizo76, o 19 Listopad 2018 - 15:18, napisał(a):

Kosci smierdza tanioscia,budzet byl jaki byl...

Plyta tez jedna z najtanszych-MSI X399 SLI Plus

Plyta widziala te kosci jako 3000mhz

A sprawdzałeś, czy to działa stabilnie na 3000mhz?

#10 Użytkownik jest niedostępny   BlackBishop 

  • ostatni sprawiedliwy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7486
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 19 Listopad 2018 - 15:27

serio to nie wiem czy takie kombo ma sens - bo jeśli składasz na zasadzie "chcę mieć quad channel bo tak" to chyba lepiej oszczędzić kasę - tak będziesz miał 32GB dla jednego kompleksu (die) i 8GB dla drugiego - więc jeśli apka będzie żarła cory i pamięć w sporych ilościach to i tak natrafisz na wąskie gardło

#11 Użytkownik jest niedostępny   darkmartin 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 376
  • Dołączył: Wed, 05 Sty 11

Napisany 19 Listopad 2018 - 20:47

ThreadRipper ma w zasadzie 2 odrębne 2 kanałowe kontrolery umieszczone w 2 modułach.

Powinno działać, tylko nie powinieneś mieszać wielkości pamięci w obrębie jednego modułu.
Moja opinia wynika tylko z teorii budowy tego procesora.

Wydaje mi się, że nawet wiele może zmienić pod względem wydajności umieszczenie 2x16 w róznych slotach.
Bo raz będziesz miał 2 kanałowy RAM podłaczony do jednego z modułów a innym razem po jednym kanale ale do obydwu modułów.

Myślę, że znacznie szybszy będzie po jednym kanale w każdym module niż 2 kanały ale tylko z jednym modułem. Taki wniosek na podstawie doświadczeń i testów największych ThreadRipperów.

Dozbieraj kasy i kup 2x16. W testach zwykle jest przepaść a w praktycznych zastosowaniach już nie tak wielka.

Ten post był edytowany przez darkmartin dnia: 19 Listopad 2018 - 20:53


#12 Użytkownik jest niedostępny   habahaba 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1226
  • Dołączył: Wt, 14 Cze 11

Napisany 20 Listopad 2018 - 14:17

w jakiej cenie kupiłeś 1920X? też się przymierzam do tego procesora :) potrzebuje maksymalnie stabilnej platformy i się zastanawiam czy X399 to optymalny wybór.

#13 Użytkownik jest niedostępny   oizo76 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5878
  • Dołączył: Wed, 16 Gru 09

Napisany 20 Listopad 2018 - 15:55

Panowie,jutro juz kompa zabiera kurier i nie bylo czasu na odsylanie pamieci.W szybkim trybie doszly 2x8gb.

Quad chanel dziala,memory aggregated score-69.468 GB/s

Komp widzi poprawnie kosci oraz ich predkosc 3000mhz/


Habahaba-proc kupiony za niecale 300 funtow

https://www.overcloc...-cp-3a8-am.html

-mysle ze w tej cenie naprawde godne uwagi.
Dobra cena jest tez na 1950x

https://www.overcloc...-cp-3a7-am.html

Widac ze wyprzedaja pierwsza generacje TR,druga seria juz duzo drozsza...1920x to na ta chwile mysle calkiem fajna opcja-przy czym ten komp nie dla mnie tylko dla kolegi-rendering itd

#14 Użytkownik jest niedostępny   habahaba 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1226
  • Dołączył: Wt, 14 Cze 11

Napisany 20 Listopad 2018 - 18:15

chyba zamówię tego 1920X, mam znajomego w UK więc może mi go zgarnąć :) a jakieś promo na X399 obczaiłeś?

#15 Użytkownik jest niedostępny   oizo76 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5878
  • Dołączył: Wed, 16 Gru 09

Napisany 21 Listopad 2018 - 11:41

Chyba najlepszy czas aby zamowic TR,druga generacja duzo,duzo drozsza...

Ogolnie slaba dostepnosc tanszych plyt-pisze tanszych,choc za najtansza trzeba dac w okolicach 300 funtow-inna sprawa ze nawet najtansze plyty tr4 sa juz mocno dopakowane.

Tutaj calkiem niezla oferta

https://www.amazon.c...tr4 motherboard

Problem jest tez z chlodzeniami pod TR4-czesto sa niedostepne a jezeli sa to sa drozsze niz chlodzenia pod inne sockety no i sporo fajnych chlodzen nie pasuje pod tr4.

Powiem Ci ze gdybym dzisiaj skladal koompa dla siebie,to chyba bym przycelowal wlasnie w ryzena tr-1920x jest najbardziej oplacalny,ale 1950x tez ciekawy w obecnej cenie.

#16 Użytkownik jest dostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17699
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 21 Listopad 2018 - 11:52

Chłodzenie szukaj AIO z dużą sopką i z 240/280mm chłodnicą.
Żeby tego pieca schłodzić powietrzem, musiałbyś mieć dwie noctuy z 4 wentylatorami pospawane w jeden kaloryfer, który zrobi piekło w zamkniętej budzie.
AIO wyrzuca całe gorąco poza budę.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Mar_S 

  • 以前はKarolとして知&#
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1172
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 15

Napisany 21 Listopad 2018 - 11:58

Nie no, bez przesady :E
Miałem Noctua 14 TR4 i dawała radę zarówno z 1920X jak i 1950X, a tempy bardzo przyzwoite były.
Z kolei do CLC jest zapinka w komplecie, warunek to pompa by Asetek, ale moim zdaniem jest głośniej i niekoniecznie chłodniej.

#18 Użytkownik jest niedostępny   adoado0 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 157
  • Dołączył: Nd, 19 Gru 10

Napisany 21 Listopad 2018 - 12:05

Szkoda, że quad vs dual w większości zastosowań nie daje żadnej przewagi, jedynie w benchmarkach. Wystarczy sobie dowolny test odpalić. Więc na miejscu autora bym w ogóle nie dramatyzował i olał temat.
A robienie jakichś flex-quad to już totalny bezsens i strata kasy w imię - no własnie czego?

Ten post był edytowany przez adoado0 dnia: 21 Listopad 2018 - 12:06


#19 Użytkownik jest niedostępny   darkmartin 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 376
  • Dołączył: Wed, 05 Sty 11

Napisany 21 Listopad 2018 - 13:21

Nie znasz specyfiki budowy ThreadRippera.
To są 2 procesory z dwoma odrębnymi kanałami pamięci w architekturze NUMA.
Tutaj akurat właściwe rozmieszczenie pamięci ma ogromne znaczenie.
Ponieważ możesz podłączyć pamięć tylko do jednego z procesorów.

Wygląda, że zostałeś w epoce Pentium D a są rzeczy o których nie śniło się fizjologom ;)

#20 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4515
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 21 Listopad 2018 - 13:28

Zobacz postadoado0, o 21 Listopad 2018 - 12:05, napisał(a):

Szkoda, że quad vs dual w większości zastosowań nie daje żadnej przewagi, jedynie w benchmarkach. Wystarczy sobie dowolny test odpalić. Więc na miejscu autora bym w ogóle nie dramatyzował i olał temat.
A robienie jakichś flex-quad to już totalny bezsens i strata kasy w imię - no własnie czego?


W niektórych zastosowaniach u mnie w pracy quad daje 50% wzrostu wydajności na Threadripperach. Także ten ;)

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych