Forum PCLab.pl: Duże spadki w BF1 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Duże spadki w BF1 Oceń temat: *---- 1 Głosów

#1 Użytkownik jest niedostępny   Nerd312 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30
  • Dołączył: So, 01 Wrz 18

Napisany 23 Listopad 2018 - 14:23

A więc tak, mój komp:
- i5 7400
- RTX 2070
- 1x8gb 2400MHz
(Jeśli potrzeba jeszcze jakiejś części to pisać)
I problem wygląda tak, że w takim bf1 mam bardzo niestabilny fps, podczas jakichś wybuchów miałem spadki nawet do 15fps, do 60 dochodzi, ale raczej się nie trzyma. Czym może to byc spowodowane? Procek nie wyrabia?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1739
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 23 Listopad 2018 - 14:32

I5 to problem. Dużo tematów ostatnio o tym.

#3 Użytkownik jest niedostępny   eNeSik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1379
  • Dołączył: Pt, 01 Wrz 17

Napisany 23 Listopad 2018 - 14:41

Spadki na I5 sa normalne (4 watki/rdzenie) ale tez zalezy czy Single czy multi
Aczkolwiek podejrzewam, ze nie zjechaloby Cie do 15 fpsow
Pamitam, ze ogrywajac BF1 - spadki na I5 4690K miewalem ale raczej nie spadlo ponizej 35-40fps i ewidentnie winien byl CPU

Problemem moze byc np. mala ilosc RAM i idzie po prostu plik wymiany w ruch
W momencie spadku - musialbys obserwowac np. Rivatuner i uzycie CPU oraz GPU. Jesli CPU cisnie w tym momencie na 100% - wina bedzie procek (a dokladnie ilosc watkow). Jesli nie - prawdopodobnie ilosc RAM

Ten post był edytowany przez eNeSik dnia: 23 Listopad 2018 - 14:43


#4 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17646
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 23 Listopad 2018 - 15:01

No i pamięć w jednej kostce, czyli wolny singiel :(

#5 Użytkownik jest niedostępny   Nerd312 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30
  • Dołączył: So, 01 Wrz 18

Napisany 23 Listopad 2018 - 16:19

Ram w jednej kości, bo w planach mam dokładać drugi (a mam bardzo przeciętna płytę główną z dwoma gniazdami ;/) sprawdzę jak wygląda użycie komponentów podczas gry

#6 Użytkownik jest niedostępny   brajan007 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 511
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 23 Listopad 2018 - 16:34

nawet jak dołożysz druga kość to, i5 7400 wymięka w multi.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Nerd312 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30
  • Dołączył: So, 01 Wrz 18

Napisany 23 Listopad 2018 - 16:48

Dodałem załącznik, no i tak się to prezentuje. Jakikolwiek stabilny fps mam dopiero w rozdziałce 2k, ale jest to wtedy ~52fps. Problemem jest chyba zarówno procek (w glownej mierze) jak i ram.

Edit: Jednak nie dodam załącznika, bo jest za duży ;/, w każdym razie
Użycie Gpu: 56%
VRAM: 4530MB
CPU: 100%
RAM: 6730MB
FPS: 47

Ten post był edytowany przez Nerd312 dnia: 23 Listopad 2018 - 16:56


#8 Użytkownik jest niedostępny   Doamdor 

  • Uzależniony od informacji
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5928
  • Dołączył: Cz, 23 Lut 06

Napisany 23 Listopad 2018 - 18:18

Pozostaje ci wymiana na i7, lub przesiadka na Ryzena, który jest na sporej promocji dzisiaj.

#9 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17646
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 23 Listopad 2018 - 19:00

Zobacz postNerd312, o 23 Listopad 2018 - 16:48, napisał(a):

Dodałem załącznik, no i tak się to prezentuje. Jakikolwiek stabilny fps mam dopiero w rozdziałce 2k, ale jest to wtedy ~52fps. Problemem jest chyba zarówno procek (w glownej mierze) jak i ram.

Edit: Jednak nie dodam załącznika, bo jest za duży ;/, w każdym razie
Użycie Gpu: 56%
VRAM: 4530MB
CPU: 100%
RAM: 6730MB
FPS: 47


Fotki dodawaj z zewnętrznego hostingu, np. https://zapodaj.net/

Dając wyższą rozdziałke, bardziej obciążasz GPU, a zarazem odciążasz CPU, stąd lepszy wynik pomimo ogromnego stresu dla GPU :)
To jest wszystko połączone.

Pokaż, jak to wygląda w czasie rzeczywistym... to całkowicie inaczej wygląda, niż tylko cyferki z loga :P

Przykład z Elex.

Zobacz na taktowanie CPU/GPU/pamięć GPU.
Te wartości są stałe i to jest podstawa jak najlepszego minimalnego FPS.

Temperatury maja ogromny wpływ na boost - niestety obecny w dzisiejszych czasach :(

Jak to ogarniesz - przynajmniej jak u mnie - to powinieneś mieć całkiem pozytywne osiągi w grach :)
U mnie brakuje "tylko" szybkiego dysku na system i dane i 1080 :E
Zasilacz zamontuje starego Zalmana 600HP, tylko przerobię "starter".

Aaaa... fotki nie dałem... polmos działa jak u VSS XD


Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez leven dnia: 23 Listopad 2018 - 19:02


#10 Użytkownik jest dostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12618
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 24 Listopad 2018 - 14:35

i5 7400, ta sama wydajność co mój stary kręcony i5 2500k, sam zmieniłem na i7 bo spadki w bf1 miałem nawet do 35-40 na niektórych mapach, obecnie jest taki luzik, ze nawet zdecydowałem sie grać na lock 60 fps, bo jest stabilnie jak ta przysłowiowa skała ;)

#11 Użytkownik jest niedostępny   kosiarz66 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 888
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 24 Listopad 2018 - 15:03

Zobacz postkochan4, o 24 Listopad 2018 - 14:35, napisał(a):

i5 7400, ta sama wydajność co mój stary kręcony i5 2500k, sam zmieniłem na i7 bo spadki w bf1 miałem nawet do 35-40 na niektórych mapach, obecnie jest taki luzik, ze nawet zdecydowałem sie grać na lock 60 fps, bo jest stabilnie jak ta przysłowiowa skała ;)

To jedna z gier gdzie że tak powiem,"masowo trzepie proca a zwłaszcza wątki'i dlatego wymiana na i7 w tym przypadku była jedyną słuszną opcją żeby pozbyć się pewnych negatywnych efektów.

Zobacz postleven, o 23 Listopad 2018 - 19:00, napisał(a):

Fotki dodawaj z zewnętrznego hostingu, np. https://zapodaj.net/

Dając wyższą rozdziałke, bardziej obciążasz GPU, a zarazem odciążasz CPU, stąd lepszy wynik pomimo ogromnego stresu dla GPU :)
To jest wszystko połączone.

Pokaż, jak to wygląda w czasie rzeczywistym... to całkowicie inaczej wygląda, niż tylko cyferki z loga :P

Przykład z Elex.

Zobacz na taktowanie CPU/GPU/pamięć GPU.
Te wartości są stałe i to jest podstawa jak najlepszego minimalnego FPS.

Temperatury maja ogromny wpływ na boost - niestety obecny w dzisiejszych czasach :(

Jak to ogarniesz - przynajmniej jak u mnie - to powinieneś mieć całkiem pozytywne osiągi w grach :)
U mnie brakuje "tylko" szybkiego dysku na system i dane i 1080 :E
Zasilacz zamontuje starego Zalmana 600HP, tylko przerobię "starter".

Aaaa... fotki nie dałem... polmos działa jak u VSS XD


Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek

Sprzęt zacny podobnie jak u mnie ja raczej nie posiłkuje się funkcjami typu c-state, tylko ustawiam często na sztywno by procek zasuwał na równym mhz czy to 4ghz czy 4.4ghz np.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Nikolnet_pl 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Wt, 27 Lis 18

Napisany 27 Listopad 2018 - 16:23

Może procesor szybko się przegrzewa. Warto zanieść komputer do serwisu, żeby dostał diagnostykę. Albo też przeskanować go, czy nie ma żadnych złośliwych programów zmniejszających wydajność.

#13 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1869
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 27 Listopad 2018 - 16:41

Nie przegrzewa tylko wali na 100%, jak karta wali na 100% jest to samo do pełnego wiadra wody już butelki nie nalejesz.

Najlepiej jak by miał I7 7700 albo 8700 do tej gry.

https://obrazki.elek..._1542996112.jpg - widzisz 99% gpu 87 klatek żeby w tym miejscu było węcej klatek trzeba zmienić kartę bo już lata na max,
tak samo jest z procesorem jak wali na 99% to już tylko wymiania zwiekszy wydajność.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Boczkins 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1276
  • Dołączył: Pn, 22 Wrz 14

Napisany 27 Listopad 2018 - 16:59

dodanie 8gb pamięci powinno pomuc trochę 8gb to za mało teraz

#15 Użytkownik jest dostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12618
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 27 Listopad 2018 - 17:59

w tym przypadku nie chodzi o ilość bo bf1/czy 5 chodzą bardzo dobrze na 8 gb, ale o to , ze ma kiepskiego cepa do tej gry i pamięć w singlu
Obczajcie sobie single vs dual w tej grze, przecież to jest normalnie masakra ile daje dual przy mocniejszym cpu i grafice
https://www.youtube....h?v=mP8udDXeJPc

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 27 Listopad 2018 - 18:01


#16 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1869
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 28 Listopad 2018 - 09:44

https://allegro.pl/p...7696146309.html - taki procesor + kość ramu 8GB i będzie śmigać.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5811
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 28 Listopad 2018 - 14:24

Wy go lepiej zapytajcie specjaliści jaką on ma tą płytę i jakie chłodzenie :E bo może się okazać, że to na boxie lata, a płyta to najtańszy szmelc H, bo konfiguracja wygląda na jakiegoś szmelcowego gotowca.
Bierz mówicie i7, stary drugą kość i będzie latało.
W teorii owszem w praktyce niekoniecznie :E Przy cenie za używanego sklejaka i7 powyżej kafla pewnie jak nie koło 1300 lub więcej to lepiej platformę zmienić xD Gość ma ram 2400 o bóg wie jakim CL pewnie 15. Na płycie sekcja pewnie kuca już pod i5, ale luz bier i7 i drugą słabą kość i będzie fantastisz :E będzie cudowne.

IMO zmiana platformy będzie najlepszym wyborem, bo tak wyda ~1200 na cpu + ~250 na ram. i7 jeśli to jakieś H to zgwałci mu płytę czyli kolejne 300-400 i wychodzi nowiutka platforma na ryżu 2600 z ramem 3000/3200 cl15/16 na hynixach + B450 tomahawk.

#18 Użytkownik jest dostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12618
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 28 Listopad 2018 - 14:42

@up a co to za stek bzdur? i7 6700 non k ( bo o takim mowa) tdp 65w, to na płycie ze sklejki musi banglać, człowieku czego ty się znowu naćpałeś?

#19 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5811
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 28 Listopad 2018 - 14:43

Musi to na rusi :lol2: wiedzy

#20 Użytkownik jest niedostępny   B0BS0N 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 104
  • Dołączył: Cz, 24 Wrz 15

Napisany 28 Listopad 2018 - 14:58

Mam podobny konfig, z 7600K, 8gb RAMu (dual) i też mam spadki. Gram w 1440p i na niekótrych mapach mam stabilne 60 fps na high, a na niektórych obniżenie detali do low nie pomaga i mam zwiechy. U mnie brakuje RAMu, bo plik stronicowania idzie ostro w ruch. Użycie CPU w granicach 60-90%, a mam jeszcze zapas OC, więc wniosek z tego taki, że BF uwielbia RAM.

  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych