Forum PCLab.pl: SilenceMods - TT View 71 TG - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

SilenceMods - TT View 71 TG x299 Oceń temat: -----

#21 Użytkownik jest niedostępny   PatrykT 

  • misterT.design
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2147
  • Dołączył: So, 10 Lis 12

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 15:28

Dupki z supportu ekwb jak miałem problemy z wydajnością ich supremacy evo to napisali że układ musi mieć wydajność min 400 l/h :E

#22 Użytkownik jest niedostępny   High 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 238
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 15 Czerwiec 2019 - 12:11

No i po pertraktacjach z EK.

Pan (Marian) chyba zrozumiał że płyn nie mógł mieć 70st czy więcej i skończyło się na RMA, kolejne 2 wiadomości z kimś tam innym ze strony RMA i nowy insert mają mi przesłać lada dzień. Moje pierwsze RMA do EK i jak na razie na plus. :thumbup:

#23 Użytkownik jest niedostępny   High 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 238
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 26 Czerwiec 2019 - 06:42

No i przyszedł insert od EK. :thumbup:

Ale... staremu chyba "przeszło" i wydaje się wyglądać lepiej niż nowy. :E

Dodaj obrazek

#24 Użytkownik jest niedostępny   huudy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3899
  • Dołączył: Pn, 01 Wrz 14

Napisany 26 Czerwiec 2019 - 10:46

Zobacz postHigh, o 26 Czerwiec 2019 - 07:42, napisał(a):


Ale... staremu chyba "przeszło" i wydaje się wyglądać lepiej niż nowy. :E


wut? jak to możliwe :E

#25 Użytkownik jest niedostępny   High 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 238
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 11:23

Nie mam pojęcia. Może światło inaczej rozprasza się przez plexi top ? :hmm: Podmienię go i zobaczymy.

#26 Użytkownik jest niedostępny   High 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 238
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 12 Lipiec 2019 - 19:21

Nowy insert zmontowany w monobloku. Zdecydowanie lepiej.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

A poniżej pod klikiem "mały" upgrade projektu. ;)

Spoiler

Ten post był edytowany przez High dnia: 12 Lipiec 2019 - 19:24


#27 Użytkownik jest niedostępny   High 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 238
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 06 Sierpień 2019 - 12:43

No to jedziemy dalej.

Uzbroiłem chłodnice. Moje pierwsze wrażenia z eLoop'ami jest mieszane. Design 12/10 nie powiem ale żeby wykonanie było aż tyle warte? Wg mnie trochę przesadzone.
Po "zakręceniu", jest lepiej. ;) Zobaczymy jak się sprawią w walce.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Prezentują się co nie lada oraz kleją się znakomicie z całością.
Przeniosłem 420 na top a 360 wylądowała na froncie. 420 miała trochę ciasno przy distro co widać doskonale wyżej. 360 ma więcej "powietrza" koło siebie co wygląda wg mnie lepiej.

Od razu powstał mały problem. Wentylatory wchodzą w światło złączek z distro. Rozwiązanie przyszło dość szybko.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Kryzys zażegnany.

Następnie dotarł paracord. Zamówiłem 3 odcienie srebrnego plus miałem jeszcze inne z kiedyś ... . Sam dalej nie wiem który wybrać ale zostanę przy jednym kolorze. Środkowy z poniższego pierwszego zdjęcia.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Co myślicie?

Aha,
karta będzie pionowo. Muszę wyciąć około 5x5mm budy żeby tripple slot wszedł w miejsce podwójnego.

Układ/prowadzenie rurek powoli rozkminiam ale jest to o wiele cięższe niż przy WP100.

#28 Użytkownik jest niedostępny   ELDER 

  • Touch of darkness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5357
  • Dołączył: Nd, 04 Kwi 10

Napisany 06 Sierpień 2019 - 15:41

W Eloop wygląd i materiały na plus ale najbardziej mi pasuje w nich klasa łożyska i wydajność przy pracy z chłodnicami.
Nic nie wspomniałeś jaki model bloku wodnego GPU zastosujesz.
Istotny temat bo blok GPU będzie wyeksponowany.

#29 Użytkownik jest niedostępny   High 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 238
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 06 Sierpień 2019 - 18:23

Zobacz postELDER, o 06 Sierpień 2019 - 15:41, napisał(a):

Nic nie wspomniałeś jaki model bloku wodnego GPU zastosujesz.
Istotny temat bo blok GPU będzie wyeksponowany.


Barrow.

Dodaj obrazek

Paracord w ruch. Dawca kabli bodajże AX1000. Planowałem od początku nie bawić się w grzebienie tylko inaczej "uczesać" kable.
Poniżej to co wymyśliłem. Nie widziałem takiego prowadzenia kabli wcześniej nigdzie indziej. Nawet mi się podoba.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

#30 Użytkownik jest niedostępny   huudy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3899
  • Dołączył: Pn, 01 Wrz 14

Napisany 06 Sierpień 2019 - 20:18

jaki warkocz <3

#31 Użytkownik jest niedostępny   High 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 238
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 07 Sierpień 2019 - 06:44

Zobacz posthuudy, o 06 Sierpień 2019 - 20:18, napisał(a):

jaki warkocz <3


Mi się tam podoba. ;) Coś innego a kształt można zmienić. Całkowicie luźno też mogę je puścić.

Jeżeli uważasz że słabo to wygląda to ładuj szyderą pełną gębą bo teraz to tak dwuznacznie wyszło. :P

#32 Użytkownik jest niedostępny   Waka Waka 

  • Visca el Barca!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5307
  • Dołączył: Cz, 29 Lip 10

Napisany 07 Sierpień 2019 - 08:10

Ciekawy pomysł, mi się podoba :D Planujesz tak wszystkie kable prowadzić?

#33 Użytkownik jest niedostępny   huudy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3899
  • Dołączył: Pn, 01 Wrz 14

Napisany 07 Sierpień 2019 - 10:29

Zobacz postHigh, o 07 Sierpień 2019 - 07:44, napisał(a):

Mi się tam podoba. ;)

właśnie się podoba, dlatego <3 (serduszko) :)

#34 Użytkownik jest niedostępny   ELDER 

  • Touch of darkness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5357
  • Dołączył: Nd, 04 Kwi 10

Napisany 07 Sierpień 2019 - 10:58

Widziałem może 3 projekty przez ostatnie lata gdzie ktoś skusił się na warkocze przy recablingu PSU.
Unikalny temat w przypadku PC...nie to co w okablowaniu audio do głośników i słuchawek bo tam warkocz często spotykamy.


MercoMods takie wiązki miał w ofercie około 2015 roku.
Trudno więcej info o nich znaleźć,na Overclock jest krótka wzmianka.
https://www.overcloc...-Sleeved-cables



Dodaj obrazek


Dodaj obrazek

#35 Użytkownik jest niedostępny   High 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 238
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 07 Sierpień 2019 - 12:05

No i się przejaśniło.
Skoro ELDER widział to tylko kilka razy to sprawa musi być niszowa.
Najbardziej podoba mi się to, że kable po takim przeplocie są płaskie. Grzebień odpada. Ciągłe poprawianie żeby było idealnie odpada.
24pin będzie wyzwaniem ale wyżej widać, że się da.

Waka Waka

Tak, wszystkie. ;)

#36 Użytkownik jest niedostępny   huudy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3899
  • Dołączył: Pn, 01 Wrz 14

Napisany 07 Sierpień 2019 - 13:05

pytanie laika - czy owijanie tak przewodów przenoszących wysoki amperaż nie bedzie robilo problemow z np. indukcją? :hmm: kojarzę odcinek pogromców mitów gdzie zwinięty przedłużacz strasznie się przez to nagrzewał...


(od razu mówie, ze z fizyki to noga jestem więc prosze nie hejtować)


#37 Użytkownik jest niedostępny   High 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 238
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 12 Sierpień 2019 - 18:18

Lecę z kablami i mam lekką zagwozdkę. :hmm:

Pin outy z zasilacz do podzespołów. Z dodatkowym zasilaniem CPU 8 jak i 4 pin nie miałem większego problemu. Przy GPU robią się małe chody. Dmucham może na zimne ale nie chcę pomylić +12v z GND bo wiemy jak się to skończy i stąd moje obawy.

Oryginalne kable przedzwoniłem gdzie idzie który ale przy GPU 8 i 6 pin "pikają" trochę inaczej niż powinny. Z oryginalnej wtyczki możemy uzyskać 6+2pin plus 6+2pin i właśnie 6 plus 6 dzwoni inaczej. Pewnie porostu inny kabel podaje to samo 12v do innego pina i nic poza tym ale... . Wiem, że się wszystko (przy GPU) o 12v i GND.
Znalazłem w necie takie coś:

Pin out z AX1200i

Dodaj obrazek

Poniżej (chyba) pin in w GPU. Potwierdzi ktoś ?

Dodaj obrazek

Kolejno pin out w AX 1200 (bez "i") ale wygląda na to samo co 1200.

Dodaj obrazek

Dalej pin out Type 3.

Dodaj obrazek

HX 1200 ma oznaczenia Type 4 więc nie wiem czy jest różnica czy nie. :hmm:

A poniżej kable... oraz posadziłem kartę na miejscu.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

#38 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7445
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 13 Sierpień 2019 - 09:04

Corsair AX (Titanium, nowe), mają pinout Type 4, AXi (poza AX1600i) to Type 3, AX1200 ma pinout dla 24-pin ATX Type 3 oraz kompletnie inny pinout dla PCI-E, EPS (odwrotnie 12V i GND niż Type 3/4) i SATA/MOLEX (tam jest wszystko pomieszane w porównaniu do Type 3/4). Pozostałe AX Gold mają jeszcze inny pinout niż AX1200.

Tu masz pinout dla AX1200:

Dodaj obrazek

Widok od tyłu wtyczki - nie pomyl się, bo wyjdzie Ci lustrzane odbicie :E.

Tutaj masz pinout PCI-E i EPS od strony karty / mobo - w tym przypadku widok jest od przodu wtyczki, a nie tyłu 8:E.

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 13 Sierpień 2019 - 11:16


#39 Użytkownik jest niedostępny   High 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 238
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 13 Sierpień 2019 - 11:29

Dzięki wielkie za obrazki Zawisz :thumbup: Mam rozumieć, że AX1200 ma taki sam pinout jak HX1200? Bo ja właśnie HX'a posiadam a on na wtyczkach ma Type4... . :hmm:

#40 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7445
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 13 Sierpień 2019 - 11:45

Którego HX1200 masz? Tego nowego z szarą naklejką i certyfikatem Platinium? To zwykłe Type 4 na wszystkich kablach. HX1200i z niebieską naklejką to Type 3 :P. Podobnie stary HX Gold to Type 3.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 13 Sierpień 2019 - 11:46


  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych