Forum PCLab.pl: Problemy z routerami tp-link - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problemy z routerami tp-link długie oczekiwanie

#1 Użytkownik jest niedostępny   burzaa44 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Wed, 04 Sty 17

Napisany 02 Grudzień 2018 - 09:57

Witam
Od kilku tygodni mam problem z routerami tp-link tz. dioda świeci na pomarańczowo przez 5 minut dopiero po 5 min. wskakuje na niebieski kolor czyli jest internet.Myślałam że to problem z routerem więc kupiłam nowy TL-WR940N i ten zachowuje się dokładnie tak jak poprzednik też łączy mnie z netem po 5 minutach.Strasznie to denerwujące gdyż jak złapie jakąś zwiechę to dopiero za 5 minut mnie połączy. Mam dynamiczne ip, dns od googla ale próbowałam open dns oraz od dostawcy.Próbowałam klonować mac adres (choć operator zapewnia że ich nie blokuje).Nie mam już pomysłów co jest przyczyną tak długiego oczekiwania na internet. Dodam że router w 5 sekund pobiera ip od dostawcy i w 3 wysyła mi na komputer widzę że jestem z routerem połączona ale strony się otworzą dopiero po 5 minutach jak dioda zrobi się niebieska.Jakieś sugestie co jest tego przyczyną? Dodam jeszcze że jak włączę kabel od internetu bezpośrednio w komputer to internet będzie od razu.Proszę o jakąkolwiek pomoc

#2 Użytkownik jest niedostępny   tronic 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 295
  • Dołączył: So, 06 Lis 04

Napisany 02 Grudzień 2018 - 10:01

Winy szukaj u dostawcy.

#3 Użytkownik jest niedostępny   burzaa44 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Wed, 04 Sty 17

Napisany 02 Grudzień 2018 - 11:17

Zobacz posttronic, o 02 Grudzień 2018 - 10:01, napisał(a):

Winy szukaj u dostawcy.

Nie rozumiem zasady takiej że mam internet w komputerze bezpośrednio po kablu w parę sekund natomiast na router czeka się 5 minut chociaż dostawca nie blokuję mac adresu i ma dynamicznie przydzielane ip. To w jaki sposób on blokuje mi router na 5 minut? Oczywiście skontaktuje się z dostawcą po weekendzie ale zasady nadal nie rozumiem ktoś może to rozwinąć?

#4 Użytkownik jest niedostępny   burzaa44 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Wed, 04 Sty 17

Napisany 05 Grudzień 2018 - 18:07

Zobacz posttronic, o 02 Grudzień 2018 - 10:01, napisał(a):

Winy szukaj u dostawcy.

Więc mój dostawca twierdzi że to nie ich wina.Mój problem nie zniknął nadal odpala się w 5 minut a na kablu jest po chwili.Jakieś dalsze sugestie?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2626
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 05 Grudzień 2018 - 18:49

Podepnij "kabel od internetu bezpośrednio w komputer", sprawdź poleceniem ipconfig /all (klawisz Windows > wpisz cmd, uruchomisz okno linii poleceń, tam wpisz to polecenie), zapisz sobie wynik polecenia. Będzie wiadomo jaki adres IP oraz DNS otrzymujesz. Odepnij komputer, podepnij "kabel od internetu" do portu WAN w routerze, podłącz się komputerem do routera, spróbuj zalogować się do routera (WiFi lub LAN), w zakładce Network > WAN (po polsku to pewnie będą Sieci > WAN) i sprawdź jakie są tam parametry, porównaj z tym co zapisałaś wcześniej. Sprawdź w zakładce Network > LAN jaki masz IP, pewnie jest 192.168.0.1 (Bazuje na najnowszym emulatorze routera, jaki masz wersję routera, najnowszą v6 czy starszą?). Na koniec pokaż tu wyniki polecenia ipconfig oraz stron WAN i LAN routera.
EDIT: można jeszcze w cmd w 3 różnych okienkach pingać np adres LAN routera (polecenie ping 192.168.0.1 -t), np serwer DHCP od Google (polecenie ping 8.8.8.8 -t) i jakiś adres domenowy (polecenie ping wp.pl -t). Jeśli dwa pierwsze będą działać, a trzeci nie, tzn że jest problem z DNS.

Ten post był edytowany przez Qwinto dnia: 05 Grudzień 2018 - 18:54


#6 Użytkownik jest niedostępny   burzaa44 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Wed, 04 Sty 17

Napisany 06 Grudzień 2018 - 08:01

Zobacz postQwinto, o 05 Grudzień 2018 - 18:49, napisał(a):

Podepnij "kabel od internetu bezpośrednio w komputer", sprawdź poleceniem ipconfig /all (klawisz Windows > wpisz cmd, uruchomisz okno linii poleceń, tam wpisz to polecenie), zapisz sobie wynik polecenia. Będzie wiadomo jaki adres IP oraz DNS otrzymujesz. Odepnij komputer, podepnij "kabel od internetu" do portu WAN w routerze, podłącz się komputerem do routera, spróbuj zalogować się do routera (WiFi lub LAN), w zakładce Network > WAN (po polsku to pewnie będą Sieci > WAN) i sprawdź jakie są tam parametry, porównaj z tym co zapisałaś wcześniej. Sprawdź w zakładce Network > LAN jaki masz IP, pewnie jest 192.168.0.1 (Bazuje na najnowszym emulatorze routera, jaki masz wersję routera, najnowszą v6 czy starszą?). Na koniec pokaż tu wyniki polecenia ipconfig oraz stron WAN i LAN routera.
EDIT: można jeszcze w cmd w 3 różnych okienkach pingać np adres LAN routera (polecenie ping 192.168.0.1 -t), np serwer DHCP od Google (polecenie ping 8.8.8.8 -t) i jakiś adres domenowy (polecenie ping wp.pl -t). Jeśli dwa pierwsze będą działać, a trzeci nie, tzn że jest problem z DNS.

https://zapodaj.net/...121ce1.jpg.html
https://zapodaj.net/...27180f.jpg.html
https://zapodaj.net/...028fc5.jpg.html
https://zapodaj.net/...279242.jpg.html
https://zapodaj.net/...b26a3f.jpg.html
https://zapodaj.net/...f66cac.jpg.html
Jak sprawdzam pingi zanim net na routerze odpali to pisze po angielsku że czas oczekiwania został przekroczony ale za 5 nimut wskakuję i efekt widac na foto. Sprawdzałam już dnsy na routerze wpisywałam od googla 8.8.8.8 8.8.4.4 również open dns oraz od dostawcy bo w routerze można je ręcznie wpisać efekt był taki sam po 5 minutach mam neta na routerze.Jeśli chodzi o ip to ponieważ dostawca nie blokuje maca to na kompie bezpośrednio z kabla jest inny ip niż na routerze bo one mają inne mac adresy.Klonowanie maca nic nie daje nadal czas oczekiwania na neta jest około 5 minut. Zastanawiam się jaki miałeś pomysł że co może być przyczyną? Jeśli chodzi o wersję routera to v6 z najnowszym dostępnym oprogramowaniem producenta.Siedzę już nad tym ze 4 tygodnie i nie wiem co jest tego przyczyną bo najpierw zaczeły się takie problemy z tp link wr841N wymieniłam na ten wr940N i na obu efekt jest taki sam.

Ten post był edytowany przez burzaa44 dnia: 06 Grudzień 2018 - 08:05


#7 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2626
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 06 Grudzień 2018 - 10:11

A możesz pokazać jeszcze jak wyglądają pingi w pierwszych minutach po uruchomieniu routera? Czyli uruchamiasz sobie kompa, otwierasz okna cmd, włączasz router. Wygląda tak jakby router miał problem z zestawieniem połączenia. I zasadnicze pytanie, po co wyłączać ciągle router? Jakby chodził cały czas to komputer miałby internet bez czekania.

#8 Użytkownik jest niedostępny   burzaa44 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Wed, 04 Sty 17

Napisany 06 Grudzień 2018 - 10:43

Zobacz postQwinto, o 06 Grudzień 2018 - 10:11, napisał(a):

A możesz pokazać jeszcze jak wyglądają pingi w pierwszych minutach po uruchomieniu routera? Czyli uruchamiasz sobie kompa, otwierasz okna cmd, włączasz router. Wygląda tak jakby router miał problem z zestawieniem połączenia. I zasadnicze pytanie, po co wyłączać ciągle router? Jakby chodził cały czas to komputer miałby internet bez czekania.

https://zapodaj.net/...f042cc.jpg.html Po 1 wyłaczam jak nikogo nie ma po co ma prąd żreć.Po 2 to nie rozwiąże problemu ponieważ raz lub dwa razy dziennie czasem rzadziej sam się wyłaczy nie wiem czy to wtedy kiedy odnawia się dzierżawa dynamicznego ip.W każdym razie oglądam np. film online a tu nagle pach nie ma neta a kiedy będzie a no po 5 minutach.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2626
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 06 Grudzień 2018 - 12:10

Wygląda, że przez te prawie 5 min trwa negocjacja routera z serwerem DHCP dostawcy internetu. Niestety musisz o tym z nim pogadać. Możesz jeszcze zobaczyć w zakładce WAN na routerze czy w czasie pierwszych minut w ogóle coś pobiera czy nie (i wyświetlają się same zera).

#10 Użytkownik jest niedostępny   burzaa44 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Wed, 04 Sty 17

Napisany 06 Grudzień 2018 - 12:49

Zobacz postQwinto, o 06 Grudzień 2018 - 12:10, napisał(a):

Wygląda, że przez te prawie 5 min trwa negocjacja routera z serwerem DHCP dostawcy internetu. Niestety musisz o tym z nim pogadać. Możesz jeszcze zobaczyć w zakładce WAN na routerze czy w czasie pierwszych minut w ogóle coś pobiera czy nie (i wyświetlają się same zera).

W zakładce WAN mam po paru sekundach adres ip od dostawcy,zresztą to widać na poprzednich fotkach pokazany jest monitorek na dole po prawej że niby internet jest aczkolwiek strony się nie otwierają.Z dostawcą rozmawiałam powiedział że routery to indywidualna sprawa użytkownika i mam sobie na własną rękę poszukać kogoś kto się tym zajmie.Mam sprawdzić czy net jest po kablu no więc sprawdziłam i jest więc to chyba nie ich wina. Mi to wygląda na to że router mnie blokuje przez 5 minut zanim otworzy jakąś bramę na świat.Naprawdę to bardzo dziwna sytuacja że net jest od razu po kablu do kompa a po 5 minutach dopiero na routerze.A jeszcze dziwniejsze że 2 inne pożyczone routery nie pobierały ip wcale choć wykrywały że mam dynamiczne ip.

Ten post był edytowany przez burzaa44 dnia: 06 Grudzień 2018 - 12:53


#11 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2626
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 06 Grudzień 2018 - 13:08

A może masz jakieś proxy ustawione na kompie? Masz możliwość sprawdzenia na innym komputerze? Albo chociażby na jakiejś dystrybucji live Linkuksa (można by ją uruchomić z pendriva).

#12 Użytkownik jest dostępny   1minuser 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 437
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 06 Grudzień 2018 - 19:15

zrób tak:
zresetuj ruter do fabrycznych
ustaw część wan na auto
część lan ustaw tak:
adres 10.0.0.1
maska 255.255.255.0

potem na komputerze ustaw sobie ręcznie, dla karty sieciowej,
adres ip 10.0.0.100,
maskę 255.255.255.0,
bramę 10.0.0.1
DNS wpisz albo 10.0.0.1 albo gogla


Wróć na ruter, tym razem ma adres 10.0.0.1, i zobacz czy na porcie WAN możesz ustawić klonowanie MAC z twojego komputera. Jeśli tak, włącz, zapisz ustawienia, i sprawdź czy wszystko działa.
Wyłącz DHCP na ruterze i sprawdź jak długo wstaje całość, ale generalnie ruter sam w sobie po prądowym wyłączeniu może wstawać te parę minut
Jeszcze na karcie sieciowej komputera możesz wyłączyć autonegocjację prędkości, i ustawić ręcznie na 100 mbit czy gigabit

Ten post był edytowany przez 1minuser dnia: 06 Grudzień 2018 - 19:16


#13 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2626
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 06 Grudzień 2018 - 19:50

Zobacz post1minuser, o 06 Grudzień 2018 - 19:15, napisał(a):


To bez sensu, bo widać na załączonych obrazkach (np. tu), że dostęp do routera jest zawsze...

#14 Użytkownik jest niedostępny   burzaa44 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Wed, 04 Sty 17

Napisany 06 Grudzień 2018 - 22:06

Zobacz postQwinto, o 06 Grudzień 2018 - 13:08, napisał(a):

A może masz jakieś proxy ustawione na kompie? Masz możliwość sprawdzenia na innym komputerze? Albo chociażby na jakiejś dystrybucji live Linkuksa (można by ją uruchomić z pendriva).

Mam od razu dwa sprzęty podłączone do routera jeden oparty na linuxie to dekoder z iptv a drugi to komp.Na obu muszę poczekać aż dioda zaświeci się na niebiesko czyli jakieś 5 min.Jeszcze jakiś czas temu była to minuta a nic nie zmianiałam.Mam jeszcze stary laptop ledwo zipi jak bardzo ci zależy to mogę go sprawdzić.

Zobacz postQwinto, o 06 Grudzień 2018 - 19:50, napisał(a):

To bez sensu, bo widać na załączonych obrazkach (np. tu), że dostęp do routera jest zawsze...

Wiem ale strona otwiera się jak niebieska dioda zaświeci się bo przez 5 min jest pomarańczowa.Wiem że to nie ma sensu dlatego też nie znalazłam nic w sieci na ten temat jestem jedyna z takim problemem i od jakiegoś czasu próbuję go zrozumieć dlaczego router nie puszcza mi neta od razu jak tylko dostanie to dynamiczne ip tylko czeka 5 minut.Jeśli widziałeś wszystkie 6 foto to tam pokazuje że nie może wyświetlić strony po ponad 4 minutach chociaż net powienien pojawić się od razu po pobraniu ip.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2626
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 06 Grudzień 2018 - 22:50

Zobacz postburzaa44, o 06 Grudzień 2018 - 22:06, napisał(a):

Zobacz postQwinto, o 06 Grudzień 2018 - 13:08, napisał(a):

A może masz jakieś proxy ustawione na kompie? Masz możliwość sprawdzenia na innym komputerze? Albo chociażby na jakiejś dystrybucji live Linkuksa (można by ją uruchomić z pendriva).

Mam od razu dwa sprzęty podłączone do routera jeden oparty na linuxie to dekoder z iptv a drugi to komp.Na obu muszę poczekać aż dioda zaświeci się na niebiesko czyli jakieś 5 min.Jeszcze jakiś czas temu była to minuta a nic nie zmianiałam.Mam jeszcze stary laptop ledwo zipi jak bardzo ci zależy to mogę go sprawdzić.

Nie ma sensu, skoro wszędzie jest ten sam problem. Poproś ładnie dostawcę o logi z DHCP dla swojego MAC Adresu. Może się czegoś dowiemy...

burzaa44, o 06 Grudzień 2018 - 22:06, napisał(a):

Zobacz postQwinto, o 06 Grudzień 2018 - 19:50, napisał(a):

Zobacz post1minuser, o 06 Grudzień 2018 - 19:15, napisał(a):


To bez sensu, bo widać na załączonych obrazkach (np. tu), że dostęp do routera jest zawsze...

Wiem ale strona otwiera się jak niebieska dioda zaświeci się bo przez 5 min jest pomarańczowa.Wiem że to nie ma sensu dlatego też nie znalazłam nic w sieci na ten temat jestem jedyna z takim problemem i od jakiegoś czasu próbuję go zrozumieć dlaczego router nie puszcza mi neta od razu jak tylko dostanie to dynamiczne ip tylko czeka 5 minut.Jeśli widziałeś wszystkie 6 foto to tam pokazuje że nie może wyświetlić strony po ponad 4 minutach chociaż net powienien pojawić się od razu po pobraniu ip.

Ja to wiem, odpisałem na propozycję 1minuser.

#16 Użytkownik jest niedostępny   burzaa44 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Wed, 04 Sty 17

Napisany 07 Grudzień 2018 - 09:43

Zobacz post1minuser, o 06 Grudzień 2018 - 19:15, napisał(a):

zrób tak:
zresetuj ruter do fabrycznych
ustaw część wan na auto
część lan ustaw tak:
adres 10.0.0.1
maska 255.255.255.0

potem na komputerze ustaw sobie ręcznie, dla karty sieciowej,
adres ip 10.0.0.100,
maskę 255.255.255.0,
bramę 10.0.0.1
DNS wpisz albo 10.0.0.1 albo gogla


Wróć na ruter, tym razem ma adres 10.0.0.1, i zobacz czy na porcie WAN możesz ustawić klonowanie MAC z twojego komputera. Jeśli tak, włącz, zapisz ustawienia, i sprawdź czy wszystko działa.
Wyłącz DHCP na ruterze i sprawdź jak długo wstaje całość, ale generalnie ruter sam w sobie po prądowym wyłączeniu może wstawać te parę minut
Jeszcze na karcie sieciowej komputera możesz wyłączyć autonegocjację prędkości, i ustawić ręcznie na 100 mbit czy gigabit

Nic to nie dało,teraz przez prawie 5 minut miałam monitorek z trójkątem. Już tłumacze dlaczego nic to nie daje ponieważ problem nie tkwi w rozsyłaniu przez router adresów ip te adresy z routera otrzymuję bardzo szybko widać to było na ostatnim foto z pingami.Jest połączenie z routerem a nie ma ze stronami internetowymi dopóty dopóki dioda nie zrobi się niebieska.Ale dobrze się dowiedzieć że prędkość na karcie sieciowej mogę zmienić wcześniej była ustawiona na 10Mbps. Poważnie 5 minut wstaje router?Twój też? Dlaczego wcześniej wstawał minutę? Proszę użytkowników o zweryfikowanie ile wam wstają routery bo założe się że nie 5 minut.

Zobacz postQwinto, o 06 Grudzień 2018 - 22:50, napisał(a):

Nie ma sensu, skoro wszędzie jest ten sam problem. Poproś ładnie dostawcę o logi z DHCP dla swojego MAC Adresu. Może się czegoś dowiemy...


Ja to wiem, odpisałem na propozycję 1minuser.

Hm nie wiem jake logi mieli by podać nie blokują maca a mój każdy sprzęt ma inny mac.

#17 Użytkownik jest niedostępny   burzaa44 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Wed, 04 Sty 17

Napisany 07 Grudzień 2018 - 10:26

Zobacz postburzaa44, o 07 Grudzień 2018 - 09:43, napisał(a):

Nic to nie dało,teraz przez prawie 5 minut miałam monitorek z trójkątem. Już tłumacze dlaczego nic to nie daje ponieważ problem nie tkwi w rozsyłaniu przez router adresów ip te adresy z routera otrzymuję bardzo szybko widać to było na ostatnim foto z pingami.Jest połączenie z routerem a nie ma ze stronami internetowymi dopóty dopóki dioda nie zrobi się niebieska.Ale dobrze się dowiedzieć że prędkość na karcie sieciowej mogę zmienić wcześniej była ustawiona na 10Mbps. Poważnie 5 minut wstaje router?Twój też? Dlaczego wcześniej wstawał minutę? Proszę użytkowników o zweryfikowanie ile wam wstają routery bo założe się że nie 5 minut.


Hm nie wiem jake logi mieli by podać nie blokują maca a mój każdy sprzęt ma inny mac.

Może coś wyczytacie z logów routera.Podłączyłam też ten starszy router i oto logi
####################################################################
# TL-WR841N System Log
# Time = 2015-01-01 0:06:29 390s
# H-Ver = WR841N v11 00000000 : S-Ver = 3.16.9 Build 151008 Rel.70008n
# L = 192.168.0.1 : M = 255.255.255.0
# W1 = DHCP : W = xxx.78.130.35 : M = 255.255.255.192 : G = xxx.78.130.1
####################################################################

1st day 00:00:04 OTHER INFO System started
1st day 00:00:10 DHCP INFO DHCPC Send DISCOVER with request ip 0 and unicast flag 0
1st day 00:00:10 DHCP NOTICE DHCP server started
1st day 00:00:10 SECURITY INFO PPTP Passthrough enabled
1st day 00:00:10 SECURITY INFO L2TP Passthrough enabled
1st day 00:00:10 SECURITY INFO IPSEC Passthrough enabled
1st day 00:00:11 SECURITY INFO FTP ALG enabled
1st day 00:00:11 SECURITY INFO TFTP ALG enabled
1st day 00:00:11 SECURITY INFO H323 ALG enabled
1st day 00:00:11 SECURITY INFO RTSP ALG enabled
1st day 00:00:11 SECURITY INFO SIP ALG enabled
1st day 00:00:12 DHCP INFO DHCPC Send DISCOVER with request ip 0 and unicast flag 0
1st day 00:00:12 DHCP INFO DHCPC Recv OFFER from server 5e4e8201 with ip 5e4e8223
1st day 00:00:12 DHCP INFO DHCPC Send REQUEST to server 5e4e8201 with request ip 5e4e8223
1st day 00:00:14 DHCP INFO DHCPC Send REQUEST to server 5e4e8201 with request ip 5e4e8223
1st day 00:00:16 DHCP INFO DHCPC Send REQUEST to server 5e4e8201 with request ip 5e4e8223
1st day 00:00:17 DHCP INFO DHCPC Recv ACK from server 5e4e8201 with ip 5e4e8223 lease time 28467
1st day 00:00:17 DHCP INFO DHCPC:GET ip:5e4e8223 mask:ffffffc0 gateway:5e4e8201 dns1:d9ace0a0 dns2:59e701ce static route:0
1st day 00:00:17 DHCP NOTICE Dynamic IP(DHCP Client) obtained an IP successfully
1st day 00:00:25 IPv6 INFO DHCP6C: Actual network device is eth1, DUID type is 0.
1st day 00:00:25 IPv6 INFO wide-dhcpv6: get hardware ID on device eth1.
1st day 00:00:25 IPv6 INFO wide-dhcpv6: Get a hardware address on device eth1 successfully.
1st day 00:00:25 IPv6 INFO Generated a new DUID: 00:01:00:01:1c:37:4a:97:d0:50:99:ac:ad:6b
1st day 00:00:25 IPv6 INFO Fork a child process to communicate with httpd.
1st day 00:00:25 IPv6 INFO DHCP6C main loop running.
1st day 00:00:25 IPv6 NOTICE Run cmd dhcp6c -c /tmp/dhcp6c.conf -I eth1 -p /tmp/dhcp6c.pid eth1 OK.
1st day 00:00:25 IPv6 INFO DHCP6c is starting.
1st day 00:00:25 IPv6 INFO DHCP6C: Actual network device is eth1, DUID type is 0.
1st day 00:00:25 IPv6 NOTICE Run cmd dhcp6c -c /tmp/dhcp6c.conf -I eth1 -p /tmp/dhcp6c.pid eth1 error.
1st day 00:00:25 IPv6 INFO Start RADVD with prefix 64 succeedfully.
1st day 00:00:26 OTHER INFO System Initialize Finished.
1st day 00:00:26 DHCP INFO DHCPC perform a DHCP renew
1st day 00:00:26 DHCP INFO DHCPC Send REQUEST to server 5e4e8201 with request ip 5e4e8223
1st day 00:00:27 DHCP INFO DHCPC Recv ACK from server 5e4e8201 with ip 5e4e8223 lease time 28457
1st day 00:00:27 DHCP INFO DHCPC:GET ip:5e4e8223 mask:ffffffc0 gateway:5e4e8201 dns1:d9ace0a0 dns2:59e701ce static route:0
1st day 00:00:27 DHCP NOTICE Dynamic IP(DHCP Client) obtained an IP successfully
1st day 00:00:29 DHCP INFO DHCPS:Recv REQUEST from D0:50:99:AC:AD:6B
1st day 00:00:30 DHCP INFO DHCPS:Send ACK to 192.168.0.101
1st day 00:05:38 DHCP INFO DHCPS:Recv REQUEST from D0:50:99:AC:AD:6B
1st day 00:05:38 DHCP INFO DHCPS:Send ACK to 192.168.0.101
1st day 00:05:38 DHCP INFO DHCPS:Recv REQUEST from D0:50:99:AC:AD:6B
1st day 00:05:38 DHCP INFO DHCPS:Send ACK to 192.168.0.101

Teraz logi nowszego routera

####################################################################
# TL-WR940N System Log
# Time = 2018-01-01 0:04:00 242s
# H-Ver = WR940N v6 00000000 : S-Ver = 3.19.1 Build 180119 Rel.59618n
# L = 192.168.0.1 : M = 255.255.255.0
# W1 = DHCP : W = xxx.78.130.30 : M = 255.255.255.192 : G = xxx.78.130.1
####################################################################

1st day 00:00:04 OTHER INFO System started
1st day 00:00:15 DHCP INFO DHCPC Send DISCOVER with request ip 0 and unicast flag 0
1st day 00:00:15 DHCP NOTICE DHCP server started
1st day 00:00:15 SECURITY INFO PPTP Passthrough enabled
1st day 00:00:15 SECURITY INFO L2TP Passthrough enabled
1st day 00:00:15 SECURITY INFO IPSEC Passthrough enabled
1st day 00:00:15 SECURITY INFO FTP ALG enabled
1st day 00:00:15 SECURITY INFO TFTP ALG enabled
1st day 00:00:15 SECURITY INFO H323 ALG enabled
1st day 00:00:15 SECURITY INFO RTSP ALG enabled
1st day 00:00:15 SECURITY INFO SIP ALG enabled
1st day 00:00:16 DHCP INFO DHCPC Recv OFFER from server 5e4e8201 with ip 5e4e821e
1st day 00:00:16 DHCP INFO DHCPC Send REQUEST to server 5e4e8201 with request ip 5e4e821e
1st day 00:00:18 DHCP INFO DHCPC Send REQUEST to server 5e4e8201 with request ip 5e4e821e
1st day 00:00:19 DHCP INFO DHCPC Recv ACK from server 5e4e8201 with ip 5e4e821e lease time 28284
1st day 00:00:19 DHCP INFO DHCPC:GET ip:5e4e821e mask:ffffffc0 gateway:5e4e8201 dns1:d9ace0a0 dns2:59e701ce static route:0
1st day 00:00:19 DHCP NOTICE Dynamic IP(DHCP Client) obtained an IP successfully
1st day 00:00:23 OTHER INFO System Initialize Finished.
1st day 00:00:24 DHCP INFO DHCPC perform a DHCP renew
1st day 00:00:24 DHCP INFO DHCPC Send REQUEST to server 5e4e8201 with request ip 5e4e821e
1st day 00:00:25 DHCP INFO DHCPC Recv ACK from server 5e4e8201 with ip 5e4e821e lease time 28279
1st day 00:00:25 DHCP INFO DHCPC:GET ip:5e4e821e mask:ffffffc0 gateway:5e4e8201 dns1:d9ace0a0 dns2:59e701ce static route:0
1st day 00:00:25 DHCP NOTICE Dynamic IP(DHCP Client) obtained an IP successfully
1st day 00:00:26 DHCP INFO DHCPS:Recv REQUEST from D0:50:99:AC:AD:6B
1st day 00:00:27 DHCP INFO DHCPS:Send ACK to 192.168.0.101

Dziwi mnie ta brama M = 255.255.255.192 czy nie powinno być na końcu 0? Jeszcze pytanie moje jest takie jak udowodnić operatorowi że to ich wina skoro mnie zlali? W sumie nie wiem czy to wina 2 routerów czy operatora?

#18 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2626
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 07 Grudzień 2018 - 12:40

Zobacz postburzaa44, o 07 Grudzień 2018 - 09:43, napisał(a):

Nic to nie dało,teraz przez prawie 5 minut miałam monitorek z trójkątem.

Przecież pisałem, że to bez sensu bo to nic nie da...

Zobacz postburzaa44, o 07 Grudzień 2018 - 09:43, napisał(a):

[..] Poważnie 5 minut wstaje router?Twój też? Dlaczego wcześniej wstawał minutę? Proszę użytkowników o zweryfikowanie ile wam wstają routery bo założe się że nie 5 minut.

No u mnie trochę wstaje :) Właśnie sprawdziłem, 3min 55sek, no ale to jest DOCSIS router.

Zobacz postburzaa44, o 07 Grudzień 2018 - 10:26, napisał(a):

Może coś wyczytacie z logów routera.Podłączyłam też ten starszy router i oto logi

Z tych logów wynika, że oba routery otrzymują adresy odpowiednio w 27 i 25 sekundzie od uruchomienia. A co się dzieje dalej to nie mam pojęcia.

Zobacz postburzaa44, o 07 Grudzień 2018 - 10:26, napisał(a):

Dziwi mnie ta brama M = 255.255.255.192 czy nie powinno być na końcu 0? Jeszcze pytanie moje jest takie jak udowodnić operatorowi że to ich wina skoro mnie zlali? W sumie nie wiem czy to wina 2 routerów czy operatora?

Brama jest jak najbardziej OK
hosts   subn/c  subn/c  subn/b  subn/b  bits hex-mask dec-mask
                strict          strict

   62      4       2     1024    1022     6  ffffffc0 255.255.255.192
  254                     256     254     8  ffffff00 255.255.255.0

W sieci do której się podłączasz może pracować do 62 urządzeń.

Reasumując. Routery dostają adres IP do 30sek od uruchomienia. Komputer łączy się routerem od razu. A komunikacja pojawia się dopiero po 5min (widać to po pingach)...

A powiedz jak dostarczany jest ten internet do lokalu? Są tam jakieś inne urządzenia sieciowe?

#19 Użytkownik jest niedostępny   burzaa44 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Wed, 04 Sty 17

Napisany 07 Grudzień 2018 - 18:02

Zobacz postQwinto, o 07 Grudzień 2018 - 12:40, napisał(a):


A powiedz jak dostarczany jest ten internet do lokalu? Są tam jakieś inne urządzenia sieciowe?

Nie wiem co mam ci odpowiedzieć.Wydaje mi się że jest skrzynka na bloku a do mnie od niej leci kabel.Mi ze ściany wychodzi tylko kabel.

#20 Użytkownik jest niedostępny   korkodyl 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: So, 21 Kwi 07

Napisany 07 Grudzień 2018 - 22:20

Spróbuj wyłączyć w routerze IPv6. IPv6 Support > IPv6 Setup > usuń ptaszka z Enable IPv6.

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych