Forum PCLab.pl: Nie mam zaślepek 5.25 wiec musze coś pomodować - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Nie mam zaślepek 5.25 wiec musze coś pomodować Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Under555 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 695
  • Dołączył: Nd, 21 Lut 10

Napisany 03 Grudzień 2018 - 05:17

Witajcie, mam silverstone ft02 obudowe
w środku procek ma noctua 14 (2x wentylator)
karta to 1080ti zotac amp extreme

W obudowie musiałem wyjąć jedne dolny wentylator bo karta się nie mieściła
jedn z dolnych wyciąga powietrze a drugi je wciąga
ten na górze (głośny) powietrze wyciąga
zasila wciąga swoim otworem


Z przodu jest 5 zatok 5.25 i nie mam dwóch zaślepek przy czym mam jeden napęd

Tak sobie pomyślałem,że skoro są 4 wolne zatoki 5.25 (to kawał miejsca) i może bym ogarnąc jakiegoś moda/ adapter,żebym mógł tam wentylator wrzucić (powinien wciągać czy wyciągać powietrze? wg. mnie wciągać) + nie wiem jak to ogarnąć.


Jak byście to zrobili?

#2 Użytkownik jest niedostępny   adif 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 470
  • Dołączył: Nd, 03 Kwi 11

Napisany 03 Grudzień 2018 - 06:55

Jezeli ma to dzialac a nie wygladac to ja kiedys klejem na cieplo takowy przytwiedzilem :E

#3 Użytkownik jest niedostępny   smox 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 290
  • Dołączył: Wt, 31 Paź 17

Napisany 03 Grudzień 2018 - 07:02

@Under555, jeżeli chcesz przerabiać tę obudowę, to idź na całość. Na Twoim miejscu cały panel przedni zrobiłbym przewiewny, a nie tylko te 4 zatoki 5.25. Wycięte miejsce zasłoniłbym tym - https://allegro.pl/b...o&bi_c=Product&
Ja tak zrobiłem w mojej obudowie BQ Pure Base 600. Trzeba by też dodać filtr na całości. Dodatkowo wywaliłbym te klatki na dyski, które nie są potrzebne.
Wentylatory z przodu mają wciągać zimne powietrze do obudowy, a z tyłu i na górze wyciągać ciepłe na zewnątrz.

Tak to wygląda u mnie -
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez smox dnia: 03 Grudzień 2018 - 07:04


#4 Użytkownik jest niedostępny   Walitorax 

  • Małomówny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1371
  • Dołączył: So, 20 Wrz 08

Napisany 03 Grudzień 2018 - 10:30

Z nieinwazyjnych metod kojarzę, że kiedyś dostępne były Scythe Kama Bay (SCKB-1000BK). Obecnie nie widzę nic takiego w sprzedaży, może znajdziesz na Aliexpress czy eBay.

Jeśli masz ochotę rzeźbić a nie chcesz przerabiać całego panelu- zmierz wymiary i mocowania w zatokach, kup blachy jak kolega wyżej podał, przytnij i zagnij tak by weszła zamiast zaślepek. Mocowanie wentylatora to najmniejszy problem.

Ile masz miejsca wolnego, że musiałeś wykręcić wentylator by zmieścić kartę? Może dasz radę upchać tam jakiś cieńszy wentylator (np. Scythe Slip Stream Slim)?

Edit: Dolne wentylatory powinny tłoczyć powietrze do środka obudowy, górne i zasilacz wyciągać. W tym momencie jak jeden z dolnych dmucha na zewnątrz to nie ma sensu.

Ten post był edytowany przez Walitorax dnia: 03 Grudzień 2018 - 10:37


#5 Użytkownik jest niedostępny   Under555 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 695
  • Dołączył: Nd, 21 Lut 10

Napisany 04 Grudzień 2018 - 04:29

Nie chce i nie umiem rzeźbić

dwa tematy

1. Zaile mogę sprzedać tego silverstonea jeśli nie mam dwóch przednich zaślepek?

2. Mam możliwość zakupu od kolegi po okazyjnej cenie BQ Silent 600 - bardzo mi się podoba bo ten silverstone w praktyce wyszedł jednak za głośny.

Zmiana na Silent 600 + dorzucić tam z sensem jakieś Wingsy od BQ - będzie ciszej niż w silvestone ? będzie chociaż trochę chłodniej?


Dzisiaj przeleciałem mojego 1080ti zotac amp extreme na szybko benchem... po 20 minutach na wszystko ultra w 1440p było 70 stopni (karta jeszcez nie podkręcana)


BTW. Jak mogę sprawdzić czy mam wersję core czy nie core? nie mam pudełka, nie mam jak karty wyjąc teraz i tak się zastanawiam jak to ogarnąć - w gpuz jakoś nie mogę sku znaleźć, macie pomysł?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Under555 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 695
  • Dołączył: Nd, 21 Lut 10

Napisany 05 Grudzień 2018 - 02:55

Kupiłem okazyjnie od znajomego Silent Base 800 w nadziei,że będzie dużo ciszej i może chłodniej.

Spraw bieżących jest kilka
1. Za ile mogę sprzedać Silverstone FT02 ? nie mam dwóch zaślepek i chyba raczej ich nie dokupie... z drugiej strony jak ktoś ciszy całkowitej nie potrzebuje to skoro zotac 1080ti amp extreme mi się zmieścił to podejrzewam,że każda karta do tej budy wejdzie.


2. Mam tego Silent Base 800 i ona ma 2 wentylatory z przodu i jeden z tyłu
mam 1080ti w wersji zotac amp extreme czyli ale w idle z te wentyle są chyba pasywne
zasilacz to rmx750 wiec też półpasywny

na procku mam noctua coś tam d14 czy jakoś tak - taka duża z dwoma wentylatorami (jeden mniejszy drugi wiekszy)


Powywalam ze środka co się da bo napęd 5.25 będzie jedne a dysków hdd zero (tylko 2x SSD) wiec w środku będzie luźno


Wentylatory te Noctua do zmiany czy są dobre? z tego co pamiętam to dobre

Dorzucalibyście jeszcze jakieś wentylatory od Bequiet do tej budy? żadnych ledów nie chcę przy czym finalnie chciałbym może jakoś się ustawieniami obrotów w aplikacji od płyty zająć (asrock gaming k6 z370 pod i5 8600k)

#7 Użytkownik jest niedostępny   smox 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 290
  • Dołączył: Wt, 31 Paź 17

Napisany 05 Grudzień 2018 - 07:32

@Under555, obudowy BQ, to dobre obudowy. Moim zdaniem jedne z lepszych na rynku. Tylko w jednym poście piszesz o BQ Silent 600, a w drugim o BQ Silent Base 800. Którą kupiłeś? Ogólnie, to 2 wentylatory 140 mm i jeden 120 mm z tyłu powinny wystarczyć. Ja dałem 3-ci wentylator z przodu (wisi na frotkach) dmuchający bezpośrednio na kartę graficzną. Dołożyłem też 1 wentylator na górę.
Jak będzie u Ciebie - nie wiem. Jest wiele czynników. Inne temperatury będą jeżeli obudowa stoi na biurku, a inne w jakiejś wąskiej wnęce. Zrób testy z różną ilością wentylatorów i wybierz najlepszą opcję. Warto też pobawić się obrotami i to wszystkich wentylatorów - na karcie, procesorze i w obudowie.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Under555 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 695
  • Dołączył: Nd, 21 Lut 10

Napisany 06 Grudzień 2018 - 03:10

Kupiłem silent 800


Gdzie najlepiej stroić i ustawiać ten wentylatory? płytę mam asrock gaming k6 - gdzieś w funkcjach?
Może jakieś profile?
W lapku tak miałem - jak oglądałem film to był tryb Eco i laptop był cichutki, pod obciążeniem był głośny ale chłodny

#9 Użytkownik jest niedostępny   smox 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 290
  • Dołączył: Wt, 31 Paź 17

Napisany 06 Grudzień 2018 - 06:37

BQ Silent Base 800 nie ma regulatora obrotów więc wszystkie wentylatory obudowy musisz podpiąć pod płytę główną. Sprawdź ile wyjść masz na płycie i ewentualnie kup jakiś odpowiedni rozgałęźnik. Pewnie w płycie są profile obrotów wentylatorów, albo możesz ustawić po swojemu. To samo jest z obrotami chłodzenia procesora. Do ustawienia obrotów na karcie można użyć programu MSI Afterburner + Riva Tuner Statistics Server (pokazuje na ekranie temperatury i użycie podzespołów, które zaznaczysz).

#10 Użytkownik jest niedostępny   Under555 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 695
  • Dołączył: Nd, 21 Lut 10

Napisany 06 Grudzień 2018 - 20:35

mam też taki do zatoki 5.25 kontroler wentylatorów na 8 wentylatorów (manualne pokrętła, żadne monitorki) aczkolwiek nie wiem czy to nie archaik i czy nie lepiej sobie jakieś fajne ustawienia porobić z aplikacji

Kolegi mi polecał ustawianie wentyli z poziomu biosu ale do mnie to nie przemawia bo milion restartów musiałbym robić

A są jakieś tryby auto jak w laptopie?
cisza cisza w idle, czasem coś przedmucha ale w razie obciążenai wszystkow górę i dalej chłodno ale głośno ?

#11 Użytkownik jest niedostępny   smox 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 290
  • Dołączył: Wt, 31 Paź 17

Napisany 06 Grudzień 2018 - 22:14

Kontroler wentylatorów, to dobry pomysł, będziesz miał łatwiej. Jednak chłodzenie procesora podepnij pod płytę i trzeba ustawić w biosie. Poeksperymentuj.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Under555 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 695
  • Dołączył: Nd, 21 Lut 10

Napisany 07 Grudzień 2018 - 06:29

Dlaczego chłodznie procka pod płytę?
To w sumie niezły pomysł bo 3 najważniejsze rzeczy czyli procek, grafika i zasilacz będą automatycznie ogarniały temperatury.

Procek niby dobra sztuka, po skalpie ale będzie kręcony.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych