Forum PCLab.pl: Nowy PC do CAD i grafiki 3D - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Nowy PC do CAD i grafiki 3D Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   AoS 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wt, 04 Gru 18

Napisany 04 Grudzień 2018 - 23:17

Witajcie kochani bracia i siostry; połączeni w wierze - w lepsze jutro ;)
Jako entuzjasta grafiki 3D, choc w 3/4 czasu przy PC skupiony zazwyczaj na CAD’ach; zwracam się do was o pomoc przy zakupie odpowiedniej maszynki do tego typu pracy.

Budżet do ok. 10tys. zł. max. z monitorem.

1. Komputer potrzebuje głównie do pracy w CAD/CAM. Programy to głównie (kolejność ma znaczenie) I.kat.: Fusion 360 i Rhinoceros, AutoCAD. / II.kat: Blender, Unreal engine 4 i Unity 3D, (projektowanie mebli, schodów i wnętrz) Google Sketchup. Podzieliłem na dwie kat. bo jak się domyślam ta druga to już kwestia dużo mocniejszej k. graficznej typu nie pro tylko bardziej gameingowej (procesory CUDA itd...) I bardziej wielordzeniowego niż mocnego procesora. Pierwsza jest prio. drugiej będę się dopiero uczył.
2. Nie zamierzam podchodzić profesjonalnie do fotoshopów, (amatorsko gimp itp. poziom) jak i streamowania gier, czy szeroko pojętego obrabiania filmów...
3. Nie jestem graczem, to nie znaczy ze nie najdzie mnie czasem zagrać w coś dwa razy w roku (wydaje mi się iż PC będzie i tak na tyle silny, że wystarczy na odpalenie w wysokich)
Konkludując jednym zdaniem. Potrzebuje PC do komfortowej pracy w CAD’ach.

Dodatkowe info: Priorytet to cisza. ( ale radiatory będą dokupowane za pare miesiecy)
Monitor nowy raczej do gdzieś 2000zł. Niestety nie stać mnie jeszcze na Eizo za kilka tyś...
Koncept to wydanie jak najmniej, a nie wykorzystanie maksymalnie budżetu. (Są jeszcze inne wydatki) Rozważam rozbudowę PC z czasem o drugą GPU i lub RAM (Choć przypuszczam ze prędzej przesiądę się na TR a wtedy wszystko do wymiany)
Z góry dziękuje za poświęcenie waszego cennego czasu. Coś tam kojarzę z komputerów, ale miałem przerwę kilka lat i nie mam aktualnej wiedzy o hardware.... Pozdrawiam, dobrego dnia. :)

Moja propozycja:
CPU - Ryzen 1700x
MOBA - MSI X370 gaming pro carbon. Czy lepiej B450?
RAM - 32GB (2x16GB) Corsair DDR4 Vengeance LPX Black, (3200), CAS16-18-18-36. Czy opłaca się dołożyć stosunkowo dużo do 3466Mhz?
PSU - np. Be quiet! 700W Straight Power 10 albo PURE POWER 11CM? (ma to jakieś znaczenie? Starego mam PURE power CM 450W)
GPU - gtx 1070ti
SSD - główny 240gb 970 evo

Generalnie dylemat mam taki czy wziąć 1700x i podkręcić (bo wystarczy?) i gtx1070ti i za ok rok przesiasc się na prawdopodobnie TR 1950x itd; Czy 2700x i gtx1060? I mieć z głowy ze 3lata?

Monitor - Może Benq PD3200q? Choć najlepiej było by chyba szukać IPS?


Jestem otwarty na inne propozycje.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Robocap 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1342
  • Dołączył: Wt, 06 Cze 17

Napisany 05 Grudzień 2018 - 11:32

Płytka lepsza x370
Zasilacz Seasonic 650W Focus Plus 80 Plus Gold https://www.x-kom.pl...s-gold-box.html bardzo dobry i 120 miesięcy gwarancji :D
Masz chłodzenie do procesora? SilentiumPC Fortis 3 HE1425 https://www.x-kom.pl...-he1425-v2.html

#3 Użytkownik jest niedostępny   AoS 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wt, 04 Gru 18

Napisany 06 Grudzień 2018 - 20:56

Zobacz postRobocap, o 05 Grudzień 2018 - 11:32, napisał(a):

Płytka lepsza x370
Zasilacz Seasonic 650W Focus Plus 80 Plus Gold https://www.x-kom.pl...s-gold-box.html bardzo dobry i 120 miesięcy gwarancji :D
Masz chłodzenie do procesora? SilentiumPC Fortis 3 HE1425 https://www.x-kom.pl...-he1425-v2.html

Dzięki za ciekawe podpowiedzi. Interesujacy ten zasilacz, cichy? Bo to priorytety dla mnie w psu: cisza i stabilność. To jakaś tajwańska firma nie znam. BQ! Niemiecka.... Poza tym 650w nie będzie za mało gdybym chciał postawić 1950x (180w jeśli do rze pamietam) i dwie 1070ti w SLI ?
Płytę mogę wziąć i x470 tylko czy ma to sens? X370 to pierwsza generacja wiec czy Ryzen 2700 będzie pasował?
Ja się tylko orientuje w temacie, ale się nie znam.
Jak kupię 2700 / 2700x to chłodzenie narazie będzie oryginalne z prockiem („Wraith spire”)
Pytanie jeszcze takie Gdyby wybierać tylko z tych trzech bo w tej samej cenie są to co lepiej 1700x czy 1800x oba bez coolera czy 2700 (bez „x” ale z oryginalnym coolerem) ?
Zdrówka ;)

PS. Jeśli procesor ma w specyfikacji podane ze „max. memory speed DDR4 - 2933mhz”, a pamięci kupię na 3200mhz to znaczy ze szynę procesora będę musiał podkręcić, czy pamięci, czy to niezależnie?

Ten post był edytowany przez AoS dnia: 06 Grudzień 2018 - 21:04


#4 Użytkownik jest niedostępny   vegmer 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1836
  • Dołączył: Nd, 14 Maj 17

Napisany 06 Grudzień 2018 - 21:22

Jak masz zamiar zrobić przesiadke to czekaj na nowe tr 7nm, a teraz weź r7 1700 ~900 zł, nie widzę powodu by dopłacać do 1800 czy 2700X. Do tego Mugen 5 Rev.B - cisza/wydajność w jednym.

#5 Użytkownik jest niedostępny   AoS 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wt, 04 Gru 18

Napisany 06 Grudzień 2018 - 21:37

Zobacz postvegmer, o 06 Grudzień 2018 - 21:22, napisał(a):

Jak masz zamiar zrobić przesiadke to czekaj na nowe tr 7nm, a teraz weź r7 1700 ~900 zł, nie widzę powodu by dopłacać do 1800 czy 2700X. Do tego Mugen 5 Rev.B - cisza/wydajność w jednym.


1700 (bez „x”) 700zl z oryginalnym coolerem. Ten Mugen 5 fajny. :) A Dark Rock 4?

#6 Użytkownik jest niedostępny   vegmer 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1836
  • Dołączył: Nd, 14 Maj 17

Napisany 06 Grudzień 2018 - 21:53

Mugen wydajniejszy i tańszy i do niedawna mało popularny w pl. Tylko teraz tak, do tr masz inny socket, więc będziesz musiał wymienić za rok całą platformę razem z płytką i chłodzeniem - bo te nie obejmuje całego procesora i tym samym nie odprowadza dobrze ciepła. Zawsze można wziąć na start 1920X + X399 + przystosowany cooler, wtedy omijasz ten problem ale wyjdzie sporo drożej. Wszystko zależy jakie masz plany. 1700 i 1700X widzę w podobnych cenach więc brać co tańsze.

Ten post był edytowany przez vegmer dnia: 06 Grudzień 2018 - 21:54


#7 Użytkownik jest niedostępny   oizo76 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5881
  • Dołączył: Wed, 16 Gru 09

Napisany 06 Grudzień 2018 - 22:04

zaledwie dwa tygodnie temu zlozylem komputer koledze-wlasnie do projektow,blendrow itd


Na obecna chwile,przynajmniej w uk swietne ceny byly na ryzeny Threadripper,a konkretnie 1920x,po prostu wyprzedaz-bo weszly TR 2..platforma x399 daje Ci mozliwosc pozniejszej rozbudowy,bo mozna tam zapakowac o wiele mocniejsze procesory.

Plyty x399 nie sa najtansze-ale nawet najtansza plyta tej serii jest naprawde wypasiona .

#8 Użytkownik jest niedostępny   AoS 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wt, 04 Gru 18

Napisany 06 Grudzień 2018 - 22:37

A wiec tak:
1. Aktualnie jestem w UK do świat i tu chyba kupię podzespoły (ale nie koniecznie)
Faktycznie, na BlackFriday były fajne ceny. 1950x był za £500 (£=~4.81zł) GTX 1070 była za 1450zl ... itd. 1920x chciałem wziąć bo był za niecałe 1500zl, ale cena płyty £300 najtańsza za TR4 mnie odstraszyła. Ogólnie można było coś ustrzelić... Liczę ze na święta będą też obniżki.
2. Nie chciał bym iść teraz w TR4 bo to zmiana prawie wszystkiego i kupę dopłacania, Bo RAM wyższe mhz i w ogóle quad channel = dużo drożej. Chłodzenie +~£50 bo 1920x oem. MOBA to prawie 3x cena AM4. Procek 180W = droższy zasilacz. Kupę dopłacania a czy ja w codziennym użytkowania prostych modeli mebli w CADdzie zobaczę różnice? Tego wlasnie nie wiem, a nie widzę sensu abym przepłacał i kupować potwora, którego narazie nie chyba nie wykorzystam? Dobrze myśle? I ot taki dylemat mam :) Do CAD podejrzewam wystarczyła by mi narazie gtx 1070, z drogiej str. do renderingu w Blenderze itp. to dwie 1080ti to tak optymalnie chyba? (Dlatego kombinuje narazie jedna 1070ti by ew. dokupić drugą...)

Takie pyt. Czym na ryzenie 1700 wystąpi „bottleneck” z gtx1070ti, czy procek spokojnie da sobie radę i z 1080-tką?

PS to wlasnie w UK
R1700 - 700zl
1700x i 1800x oemy ~£200
2700 z coolerem £215
2700x z coolerem £300
https://www.scan.co....-am4-processors

Ten post był edytowany przez AoS dnia: 06 Grudzień 2018 - 23:19


#9 Użytkownik jest niedostępny   AoS 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wt, 04 Gru 18

Napisany 07 Grudzień 2018 - 15:17

Do CAD chyba jednak wezmę ATI Vega 56

#10 Użytkownik jest niedostępny   AoS 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wt, 04 Gru 18

Napisany 08 Grudzień 2018 - 20:05

Zauważyłem ze Ryzen 1920x + najtańsza płyta gł. Kosztuje tyle samo co i9 9900k + płyta gł. s1151. Pytanie oczywiste, czy któryś procesor jest lepszy od drugiego?

#11 Użytkownik jest niedostępny   winuser_pl 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 142
  • Dołączył: So, 01 Wrz 18

Napisany 08 Grudzień 2018 - 22:08

i9 9900k + płyta gł. s1151 -> to jest mainstream, podstawka niedługo zostanie ubita przez intela zapewne.

Ryzen 1920x - HEDT (high end desktop) zupełnie inna klasa sprzętu niż ten i9. Zdecydowanie sprzęt do zadań profesjonalnych. Większa ilość ramu obsługiwana "out of the box". Jednak nie szedłbym tutaj w najtańszą płytę główną, to niemal zawsze zły pomysł.

W tym budżecie zamiast VEGA56 proponuję VEGA64 a dokładnie to Sapphire Nitro+ Radeon Rx Vega 64 8GB GDDR5 (wyszukaj sobie na internecie).

Ten sprzęt od Saphire to istny majstersztyk przy takim TDP, odpowiednik Mercedesa S klasy. Karta wchodzi na niższe temperatury i jest cichsza niż RX480 G1 który ciągnie "zaledwie" 130W (system start/stop wentylatorów).

Z energooszczędnością przy pełnym obciążeniu nie ma nic wspólnego (max 330W TDP przy pełnym odkręceniu limitu). W spoczynku i web (youtube, wykop) bierze około 25 W.

#12 Użytkownik jest niedostępny   AoS 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wt, 04 Gru 18

Napisany 09 Grudzień 2018 - 11:06

Kurde, Im dalej w las tym więcej drzew ... Właśńie czytam newsa, ze AMD ma wprowadzić nowe procki seri 3XXX. I już kolejne pytanie. Czy dzisiaj kupiona płyta główna x370 będzie je obsługiwać?

Cytuj

i9 9900k + płyta gł. s1151 -> to jest mainstream, podstawka niedługo zostanie ubita przez intela zapewne.

Pewnie tak. Ale 9900k ma wydajność 1920x a pobiera polowe mnie prądu. I mimo wszystko w specyfikacji widzę ze np. taka MSI Z390-A pro kosztuje niecałe 600zl a pracuje w trybie dual channel, a nie quad RAM a w dodatku na 4400Mhz (!) a Najtańsza X399 (Aorus gigabyta) 3600Mhz.

Vega64 = cena 1080ti, a v-ray czy cycles operują na CUDA...


Przy okazji nowej serii procesorów AMD mają wejść tez nowe GPU. Rzekomo nowa RX 3080 ma pobierać 150W tdp i być o 15% szybsza od Vegi 64. (https://youtu.be/12a2c726e70 ) a przy tym kosztować $250

Zgłupieć można przy takim wyborze sprzętu ;p.

Ten post był edytowany przez AoS dnia: 09 Grudzień 2018 - 11:09


#13 Użytkownik jest niedostępny   winuser_pl 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 142
  • Dołączył: So, 01 Wrz 18

Napisany 09 Grudzień 2018 - 12:06

Cycles działa na OpenCL - wiem bo mam tą kartę i jak sobie porównuję to jest w renderowaniu w przypadku wielu projektów nawet szybsza niż 1080TI.

Quad channel zdecydowanie pomoże przy takim zastosowaniu. Poza tym na platformie mainstream jak wrzucisz więcej niż 2 sztuki pamięci to możesz zapomnieć o tak wysokich taktowaniach. Czyli 2 x 16GB max, potem schodzisz z taktowaniem. Na Threadripperze wrzucisz 4 x 16GB bez żadnego schodzenia z taktowaniem i masz quad channel :)


Cytuj

Przy okazji nowej serii procesorów AMD mają wejść tez nowe GPU. Rzekomo nowa RX 3080 ma pobierać 150W tdp i być o 15% szybsza od Vegi 64.


AMD już od jakiegoś czasu obiecuje nowe rozdanie kart graficznych, niestety póki co wyszła tylko RX590 która oferuje około 50% wydajności VEGA64 i nadaje się wyłącznie do gier.
Sądzę, że kiedy zaprezentują Ryzena 3000, to przerzucą więcej sił na karty graficzne i pod koniec 2019 roku będzie można zobaczyć prawdziwego następcę VEGA64, który zaoferuje coś na poziomie 50% przyrostu wydajności.

#14 Użytkownik jest niedostępny   AoS 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wt, 04 Gru 18

Napisany 12 Grudzień 2018 - 22:25

Ze względu na zapowiedź AMD o nowych procesorach postanowiłem ze kupuje na razie ryzena 1700 (bo cena dobra, a bo mój staruszek wyzionął ducha i potrzebuje PC na wczoraj) Ew. zastanowię się jeszcze nad 2700x. Doszedłem jednakowoz do wniosku, że TR4 było by super, ale 1900x nie opłaca się brać i minimum to 1920x, a to już cena inna... Wstrzymam się z TR i zobaczymy przez rok jak to będzie wyglądać.
Mam ostatnia prośbę, podpowiedzcie tylko jaka płytę główna kupić.
X370? czy skoro myśle o nowych procesorach, które dopiero wyjdą, to lepiej x470. Jak tak to jaką, Asusa, MSI? Taka żeby obsługiwała tez SLI i RAM 3200mhz (lub więcej) Może jakiś konkretny model?
Pozdrowionka.

Ten post był edytowany przez AoS dnia: 12 Grudzień 2018 - 22:28


#15 Użytkownik jest niedostępny   AoS 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wt, 04 Gru 18

Napisany 15 Grudzień 2018 - 16:59

ASUS x470-pro prime
Czy
MSI x470 carbon pro gaming
?

#16 Użytkownik jest niedostępny   gofer87 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3502
  • Dołączył: Cz, 04 Gru 08

Napisany 15 Grudzień 2018 - 17:04

Do CAD-ów intel ma przewagę 30-40% nad AMD, szczególnie jednostki z taktowaniem 5GHz w turbo dla jednego rdzenia ;) To samo grafika 3D - wszystko siedzi na jednym rdzeniu i jak jest szybki wątek to program zap... i wyświetla sensowną ilość FPS, z AMD jest słabiej, znacznie. Zobacz sobie testy na ithardware, "Test kart graficznych w viewportach" jest tam threadriper z i7, można zobaczyć jak będzie wyglądała wydajność z tą samą kartą ale innym procesorze i to nie w głupich renderingach tylko podczas pracy. Przewaga intela jest druzgocąca.
Rendering na CPU - serio? Przeżytek, strata czasu i prądu.
A zapowiedzi żadnych nie było, te informacje jakie były hurra optymistyczne to info wyssane z palca których AMD się już wyparło :lol2:

Ten post był edytowany przez gofer87 dnia: 15 Grudzień 2018 - 17:19


#17 Użytkownik jest niedostępny   AoS 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wt, 04 Gru 18

Napisany 15 Grudzień 2018 - 18:26

Ile ludzi tyle opinni, a każda pliszka swój ogonek chwali... Na forach internetowych niczego konkretneg widzę sie nie dowiem; a za dużo pytań a za mało odpowiedzi. Pozostaje mi najwyraźniej zlecić jakiejś profesjonalnej firmie skompletowanie PC do pracy.
Temat do zamknięcia. Dziękuje wszystkim za pomoc... Pozdrawiam.

#18 Użytkownik jest niedostępny   gofer87 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3502
  • Dołączył: Cz, 04 Gru 08

Napisany 16 Grudzień 2018 - 10:14

Niektóre opinie są oparte o testy czasu renderingu, co jest wg mnie śmieszne. Nie życzę Ci, abyś trafił na takiego specjalistę (choć i tak nie będziesz wiedział co tracisz, dopóki nie zmienisz maszyny lub nie zaczniesz główkować czemu wszystko klatkuje i skąd się bierze ten lag na AMD przy zaznaczaniu obiektów w CAD). Teraz specjaliści np. na youtube wyskakują jak grzyby po deszczu, wykorzystując opinię że AMD jest cacy i można go wszędzie wepchnąć :lol2:
Porównanie AMD do intela w tym zastosowaniu, to jak wystawienie strong mana do biegu na 100m z lekkoatletą, inna liga zawodników.

#19 Użytkownik jest niedostępny   AoS 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wt, 04 Gru 18

Napisany 16 Grudzień 2018 - 12:52

No tak. Dlatego ja podałem konkretny software, na którym w większości chce pracować, dla ułatwienia.
Ja wiem ze większość programów opiera się (jeszcze) na wydajności jednego klocka. Dlatego od samego początku chciałem iść w intela (FX-y się zestarzały) bo tylko ten dobija do 5ghz, problem w tym ze dobija tez ceną. I rodzi się kluczowe pytanie, czy warto dopłacić.
Fusion 360 i AutoCAD to z pakietu adobe; wraz z rhino liczy się w tych CADach bardziej wydajność procesora, nad jego wielowątkowością ...
Dodatkowo do viewportu ATI podobno lepsza.
Problem robi się dalej. Z moich obserwacji w UE4 bardzo ważne jest ilość RAM dlatego 32gb wybrałem minimum...
Blender to już procesor mieszany tj. gdzie taktowanie i kilka cores maja znaczenie z tego co się dowiedziałem. Jednakowoz wiadomo ze przy dobrej grafice nikt nie będzie renderował na samym procku. Ponad to wyrenderowanie czegos naprawdę dużego można zlecić farmie. Aktualnie w najbliższym czasie nie potrzebuje renderować czegos monstrualnego.
Półtora roku temu znana firma komputerowa złożyła mojemu kumplowi taki komputer (8700k chyba) za 15tyś.zl. ze wyklina go podczas pracy bo mu się zacina jak projektuje meble w sketchupie. Twierdzi ze to przez k. graficzna. Od samego początku zaznaczył im ze on będzie pracował tylko na sketchupie, a oni mu wsadzili quadro p4000 (albo m4000 już nie pamiętam dokładnie która). Wiekszosc użytkowników Blendera poleca gtxy nad ati.
Ja tam mogę i do 9900k czy 8700k dopłacić dla świetego spokoju, tylko czy jest sens? Warto? O jakim konkretnie lagu na AMD mówisz?

PS a tak w ogóle nawiasem mówiąc to zacząłem rozważać jeszcze MACa (z gtxem przez akitio...) bo mam iPhone-a i iPada pro, którego m.in mogl bym użyć jako tablet graficzny... Jak bardzo głupim pomysłem jest tu zakup komputera Apple ?

Ten post był edytowany przez AoS dnia: 16 Grudzień 2018 - 13:09


#20 Użytkownik jest niedostępny   chreasy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1193
  • Dołączył: So, 23 Lip 11

Napisany 16 Grudzień 2018 - 13:27

@AoS

Tu masz strone, gdzie kolesie znają się na rzeczy i skłądają PC dla różnych firm jak i konsumentów indywidualnych.


https://www.pugetsystems.com


Recommended Hardware for SOLIDWORKS

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych