Forum PCLab.pl: Modernizacja komputera - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Modernizacja komputera Który z dwóch komputerów lepiej zmodernizować - potrzebna pomoc. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Sandu! 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 10 Paź 10

Napisany 05 Grudzień 2018 - 11:12

Witam,

Potrzebuję pomocy w celu modernizacji komputera. Kupiłem ostatnio Fifę i przycina mi na najmniejszych ustawieniach w rozdzielczości 1280x720 i chciałbym się Was doradzić który komputer lepiej zmodernizować( na nowy nie mam pieniędzy). Mam dwa sprzęty w domu:

Pierwszy to DEll optiplex 780(na tym kompie obecnie mam zainstalowaną grę):
Inte core 2quad q9550 2.83GHz
12GB Ram ddr3
GEforce GT 710 2gb
Zasilacz i płyta główna są mi nieznane.

Drugi:
AMD Phenom II X4 955 3,4Ghz
2GB ram ddr3
GEforce 275 1gb
BE quiet 530w
Płyta główna gigabyte ma770t-ud3p

Oba sprzęty mają swoje lata, nie mam jednak pieniędzy by kupić nowy komputer. Nie gram w inne gry, używam komputera tylko do nagrywania muzyki, przeglądania internetu itp. Pierwszy komputer fajnie ma więcej Ramu, ale na drugim grałem kiedyś w Fife 14/15 na full hd i nie przycinało tak jak to ma miejsce na dellu, a grafika chyba aż tak się nie zmieniła. Pytanie czy lepiej dokupić jakąś lepszą kartę graficzną do Della czy zainwestować w ram(pytanie czy to wystarczy) do drugiego komputera. Nie liczę na grę na najwyższych ustawieniach, ale chciałbym pograć jednak w Full HD bez ścinek.

Proszę o pomoc, będę wdzięczny za każdy komentarz :)

#2 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4665
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 05 Grudzień 2018 - 11:24

Przenies ram z 1 do 2 żeby było chociaż 8gb, dodaj Ssd 240gb za 170zl na system i 1-3 gry.
Co do GPU to musiałbyś kupić chociaż używkę gtx950 2gb.

#3 Użytkownik jest dostępny   Lazama 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 160
  • Dołączył: Cz, 07 Gru 17

Napisany 05 Grudzień 2018 - 12:31

Nieważne naplotłem głupot xd
gt 710 ma DirectX 12
gtx 275 ma DirectX 10 (jest lepsza od 710 ale nie ogarnie nowej fify)
Fifa potrzebuje Directx 11

Ten post był edytowany przez Lazama dnia: 05 Grudzień 2018 - 12:37


#4 Użytkownik jest niedostępny   Sandu! 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 10 Paź 10

Napisany 05 Grudzień 2018 - 13:20

Czyli żeby wyszło najtaniej i najlepiej mógłbym wyjąć jedną kość 6Gb z pierwszego kompa dokupić jakąś używaną kartę? Można łączyć kości RAM różnych firm? Wtedy miałbym 8gb.
Nie dałoby rady kupić po prostu nowej karty graficznej do zestawu DElla? model to Dell optiplex 780 sff. Co najsensowniej zrobić?

Ten post był edytowany przez Sandu! dnia: 05 Grudzień 2018 - 13:23


#5 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4665
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 05 Grudzień 2018 - 14:31

Nie ma kości 6GB, są 2 i 4GB. Można łączyć kości rożnych firm, a nawet rożnych prędkości, ważne żeby w twoim przypadku wszystkie były ddr3.
W drugim zestawie masz dobry zasilacz i pewnie normalnej wielkości obudowę. W celu jeżeli obudowa jest mała to nie możesz kupić dowolnej karty tylko taka która wejdzie do obudowy, czasami są to wyłącznie lowprofil ale nie wiem jak jest u ciebie. Używany gtx950 2gb w zupełności ci wystrczy do tego CPU i do grania na średnich w fhd w fife.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Sandu! 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 10 Paź 10

Napisany 06 Grudzień 2018 - 19:44

Czyli mogę do tych co mam OCZ 1333 cl7(taka chyba szybkość, nie do końca pamiętam) 2X1GB dokupić np. jakiś zestaw 2x 4gb wtedy będzie dobrze? Musi się zgadzać tylko to, że są obie pary ddr3? Reszta rozumiem nie ma znaczenia?

#7 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4665
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 06 Grudzień 2018 - 21:51

Jak w tamtym kompie masz 12gb to 8gb przełóż do tego kompa i sprawdź, tylko wyciągnij najpierw te 2x1gb.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Sandu! 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 10 Paź 10

Napisany 09 Grudzień 2018 - 22:42

Z tamtego kompa też chciałbym korzystać a ma zainstalowanego Win 10 64 wiec nwm czy 4gb ram wystarczy. A co nie można dokupić ramu do tych 2gb?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych