Forum PCLab.pl: Sprawność: Be Quiet! SYSTEM POWER 9 500W vs FORTRON FSP350-60HHN(85%) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Sprawność: Be Quiet! SYSTEM POWER 9 500W vs FORTRON FSP350-60HHN(85%)

#1 Użytkownik jest niedostępny   sir.walazz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 458
  • Dołączył: Pt, 24 Lis 17

Napisany 06 Grudzień 2018 - 13:38

Jestem wstrząśnięty po tym jak odebrałem zasilacz Be Quiet System Power 9 500W i porównałem do mojego starego Fortrona FSP350-60HHN(85%)

KONFIG:
I5 8400 / B360M-HD3 / NVME PATRIOT SCORCH / TOSHIBA 1TB DT01ACA100 / ASUS GTX950

Pobór mierzony watomierzem z gniazdka (wielokrotnie używany, zero podejrzeń o większe przekłaman). Stres uzyskany dzięki furmark.



_____________BE_QUIET_______________FORTRON
___________SYSTEM_POWER_9_______FSP350-60HHN(85)
_____________500W_(89%)____________350W_(85%)

IDLE:__________41W__________________42,3W

CPU_STRESS:____93,8W_________________95W

GPU_STRESS:____136W__________________144W

GPU+CPU
STRESS:________176W__________________187W


Jak widać stary fortron na prawdę daje radę!!!!. Nie posiada DC-DC ale i tak jakość tego zasilacza sprzed ilu? 8-10 lat jest kosmiczna. Jeśli chodzi o kulturę pracy to po wymianie wentyla na arctic - bezgłośny jak i Be Quiet!.

Dla porównania - jakiś czas temu miałem w budzie COOLER MASTER 460W - RS-460-PCAP-A3. I powiem szczerze że ten zasilacz to była taka lipa że to się w głowie nie mieści - w porównaniu do fotrona j/w ten coolermaster miał +15% +20% +25% poboru prądu! Nie tak jak tutaj 1,5W rożnicy. Z tego co pamiętam z tym samym konfigiem było +10W czyli ponad 50W w idlu.

I weź tu kup nowy zasilacz jak masz nieśmiertelnego fortrona!

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez sir.walazz dnia: 06 Grudzień 2018 - 13:50


#2 Użytkownik jest niedostępny   Paw79 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2789
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 06 Grudzień 2018 - 14:02

Miałem tego Fortrona.
Wg specyfikacji łapał się na "bronze", tylko po prostu nie miał certyfikatu.

Wady:
- standardowy wentylator do nacjcichszych nie należał
- brak wtyczki PCI-E (ew. podpięcie karty graficznej z wtyczką trzeba by realizować przy pomocy molex'ów)
- 336W na dwóch liniach 12V minus co najmniej 10% za wiek to jednak trochę mało, nawet do średnio wymagających zestawów

Fortron HHN był dobry do ultra-budżetowych zestawów (swego czasu chodził na allgro po trzydzieści kilka zł), ale z nowym sprzętem na dłuższą
metę bałbym się go trzymać.
Z wiekiem ryzyko rośnie, a ów zasilacz żadnym high-endeem nigdy nie był.
Na pewno nie popełniłeś błędu zmieniając PSU na nowego BeQuiet.

#3 Użytkownik jest niedostępny   sir.walazz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 458
  • Dołączył: Pt, 24 Lis 17

Napisany 06 Grudzień 2018 - 14:18

Wiesz. Chodzi mi o to że to jest na prawdę świetny zasilator. Mimo lat. Na google sprawdzałem z jakich lat są o nim wzmianki i wychodzi na to że to zasiłka z okolic 2005 roku czyli ma 13 lat. I tak imponuje sprawnością! Jak mam ten wentyl od arctic cooling wstawiony do fortrona to jest perfekt (wcześniej też było cicho lecz po czasie wyrobiło się łożysko i zaczął lekko terkotać).

Ogólnie już byłem przekonany by wziąść VERO L2 500W ale jak mogę dołożyć 20zł do DC-DC to przecież jest przeskok technologiczny ogromny. Poza tym te polecane na lewo i prawo VERO L2 mają często problemy z piszczącymi cewkami i niekiedy łożysko wiatraka w niektórych hałasuje. Jakbym dostał coś takiego to by mnie szlag trafił............

Zostawię sobie tego fortronka HHN na zapas. Z resztą w szafie mam 2 zasilacze leżące po upgrade Tracer4life 400W i fortron 300PNR :E i te popchę. Szkoda mi mojego HHN z którym jestem od chyba 5-6 lat. Nawet nie pamiętam kiedy go kupiłem :o. Pamiętam tylko że dałem ok. 30PLN :E

Ten post był edytowany przez sir.walazz dnia: 06 Grudzień 2018 - 14:25


#4 Użytkownik jest niedostępny   Paw79 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2789
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 06 Grudzień 2018 - 14:54

No właśnie Vero L2 to takie rozwiązanie "ni w pipę, ni w oko".
Albo naprawdę oszczędzamy, i wtedy szukamy jakiegoś używanego Fortrona/BeQuiet'a/Corsair'a/Seasonica do ~100zł.
Albo wykładamy te ~300zł i kupujemy porządny zasilacz na lata.

Vero L2 kosztuje ~190zł i moim zdaniem jest to wysoka cena w stosunku do tego co oferuje.

#5 Użytkownik jest niedostępny   sir.walazz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 458
  • Dołączył: Pt, 24 Lis 17

Napisany 06 Grudzień 2018 - 15:02

Hell-o hell-o........... ja dałem za tego BeQuiet SP9 500W 199 złociszy + paczkomat, pewnie weszła wersja system power 10 lub 11 i wyprzedają te dziewiątki. Czytałem wiele recenzji i wszyscy wychwalają pod niebiosa. Za 300 na pewno bym go nie kupił. Nie mam takiego mocnego sprzętu by wykorzystać jakikolwiek zasilacz tak na prawdę mocniejszy niż 350-400W a co dopiero 500-600W. Jedyne co to stabilność napięć i sprawność mnie interesowała.

https://allegro.pl/b...7673248107.html

Ten post był edytowany przez sir.walazz dnia: 06 Grudzień 2018 - 15:09


#6 Użytkownik jest niedostępny   Paw79 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2789
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 06 Grudzień 2018 - 16:04

Miałem na myśli regularne ceny.
W kwocie 199zł nowy BeQuiet SP9 to oferta o niebo lepsza od Vero L2.

Co do mocy- zawsze warto mieć zapas:
- sprawność PSU jest największa przy ~50% obciążenia
- większość dobrych zasilaczy do ~50% obciążenia pracuje bezgłośnie
- trzeba pamiętać że chwilowe piki obciążenia np. przez kartę graficzną potrafią znaczenie wykraczać poza średnie obciążenie- teoretycznie nie powinno to mieć wpływu na pracę zasilacza, ale w praktyce potrafi włączyć zabezpieczenia jeżeli taki pik przekracza maksymalne obciążenie PSU (vide: starsze partie Seasonic'ów Focus).

Ten post był edytowany przez Paw79 dnia: 06 Grudzień 2018 - 16:04


#7 Użytkownik jest niedostępny   sir.walazz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 458
  • Dołączył: Pt, 24 Lis 17

Napisany 06 Grudzień 2018 - 17:02

Hmm zainstalowałem tego Be Quiet na stałe ale irytujące jest:
-oplot jest zbyt sztywny, wg. mnie w ogóle niepotrzebny, utrudnia instalację bardzo mocno w mojej małej obudowie
-kable są zbyt długie, w połączeniu z oplotem daje to dużą trudność poukładania kabli w obudowie

Hmm gwarancję stracę jak usunę oplot CPU 8PIN? Przeszkadza mi bardzo :E

Ten post był edytowany przez sir.walazz dnia: 06 Grudzień 2018 - 17:05


#8 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS 

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 16085
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 06 Grudzień 2018 - 22:18

Dorzucam :)

Dodaj obrazek

Fortron miał wtedy z 3lata a Seasonic był nówką w dodatku jeden z lepszych w swojej klasie z certyfikatem 80+ Gold. 350HHN to niezniszczalna legenda, nawet dziś do zestawów 150-200W nie bałbym się go włożyć (na linii 12V ma 336W ale powyżej 270-280Watt zaczyna niewyrabiać i powoduje restarty, do 200Watt bez problemu, max 250Watt powinien dać jeszcze radę z takim zestawem "do 250Watt")

#9 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18229
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 06 Grudzień 2018 - 23:15

jak odpowiednio go obciążysz, to wyjmiesz z niego ponad 300w na luzie... ten zasilacz ma działające ocp na 12v

#10 Użytkownik jest niedostępny   sir.walazz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 458
  • Dołączył: Pt, 24 Lis 17

Napisany 07 Grudzień 2018 - 12:11

Zauważyłem taką zmianę że jak mam xfi pcie - to dołożenie czegokolwiek do obudowy dawało trzask w głośnikach przy fortronie. Przy BeQuiet tego nie ma. (tak tak tak, sprawdzałem czy nie mam napięcia na budzie- nie miałem!).

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych