Forum PCLab.pl: gorący asrock fatality ITX /i inne - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

gorący asrock fatality ITX /i inne

#1 Użytkownik jest niedostępny   BRZOOSA 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Cz, 30 Lis 17

Napisany 06 Grudzień 2018 - 18:51

Witam wszystkich. Będę pisał o kilku problemach związanych z moim pecetem, złożyłem go jakiś tydzień temu , było to moje pierwsze składanie komputera. Moje podzespoły: Płyta główna- asrock b450 gaming ITX fatality, proc ryzen 2060, grafika armor 2070, pamięci aegis 3000, zasilacz seasonic focus gold 650, do tego radiator freezer 33 esport one i wentylator noctua, wszystko w obudowie sharkoon qb one. Pierwszy problem to wysokie temperatury płyty głównej które sięgają w spoczynku średnio 40-50 stopni. Może jest to normalne zważywszy na format komputera, jeśli coś z tym mogę zrobić to podpowiedzcie, bios zaktualizowany. Kolejny problem to przeskakująca "temperatura" procesora- korzystając z programu cpuid widzę, jak w jednej sekundzie mam 40, a w następnej 50 stopni w spoczynku, przy obciążeniu raczej nie przekraczam 75. Procesor podkręciłem do 4ghz przy 1.35v. Następna kwestia to głośna praca wiatraków karty graficznej przy obciążeniu, temperatury oscylują wtedy koło 70 stopni, jednak czy znacie jakiś sposób na obniżenie rpm wiatraków? Nie ma odpowiednich narzędzi ze strony msi, nie znalazłem też ustawień w biosie. Przepraszam jeśli temat jest dość chaotyczny, w razie czego proszę go przenieść. Z góry dzięki.

#2 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1894
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 06 Grudzień 2018 - 19:02

Obudowa mikra to i temperatury wyższe, zamiast OC rób underwolting. Ja w GTX1080 zbiłem temperatury po underwoltingu z 73 do 63-7 i wentylatory tez zwolniły. z procesorem tez pewnie pomoże

#3 Użytkownik jest niedostępny   BRZOOSA 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Cz, 30 Lis 17

Napisany 06 Grudzień 2018 - 19:15

Jeśli chodzi o gpu, również podkręcałem , w idle mam ok 40 stopni, 70 tylko w benchmarkach, wiec nie jest źle, czy da się jakoś ustawić pracę wentylatorów od grafiki, by chodziły ciszej nawet kosztem temperatury? W procesorze drażni mnie głównie to skakanie napięcia, raz 40, za moment 49, mrugnę 55, a kolejno znów 37 stopni. Jaka jest przyczyna i co da się z tym zrobić?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2601
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 06 Grudzień 2018 - 19:36

Zobacz postBRZOOSA, o 06 Grudzień 2018 - 18:51, napisał(a):

Witam wszystkich. Będę pisał o kilku problemach związanych z moim pecetem, złożyłem go jakiś tydzień temu , było to moje pierwsze składanie komputera. Moje podzespoły: Płyta główna- asrock b450 gaming ITX fatality, proc ryzen 2060, grafika armor 2070, pamięci aegis 3000, zasilacz seasonic focus gold 650, do tego radiator freezer 33 esport one i wentylator noctua, wszystko w obudowie sharkoon qb one. Pierwszy problem to wysokie temperatury płyty głównej które sięgają w spoczynku średnio 40-50 stopni. Może jest to normalne zważywszy na format komputera, jeśli coś z tym mogę zrobić to podpowiedzcie, bios zaktualizowany. Kolejny problem to przeskakująca "temperatura" procesora- korzystając z programu cpuid widzę, jak w jednej sekundzie mam 40, a w następnej 50 stopni w spoczynku, przy obciążeniu raczej nie przekraczam 75. Procesor podkręciłem do 4ghz przy 1.35v.

Wszystko co napisałeś do tego momentu jest w granicach normy i nie masz się czym przejmować, możesz co najwyżej "dla sztuki" poprawić temperatury.
Jak mierzyłeś temperaturę płyty?

Zobacz postBRZOOSA, o 06 Grudzień 2018 - 19:15, napisał(a):

Jeśli chodzi o gpu, również podkręcałem , w idle mam ok 40 stopni, 70 tylko w benchmarkach, wiec nie jest źle, czy da się jakoś ustawić pracę wentylatorów od grafiki, by chodziły ciszej nawet kosztem temperatury? W procesorze drażni mnie głównie to skakanie napięcia, raz 40, za moment 49, mrugnę 55, a kolejno znów 37 stopni. Jaka jest przyczyna i co da się z tym zrobić?

A w MSI afterburner nie da się ustawić wentyli?
To, że skacze temperatura jest normalne, bo liczby, które przytoczyłeś odpowiadają raczej z temp. nie napięcie.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 06 Grudzień 2018 - 19:37


#5 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4514
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 06 Grudzień 2018 - 19:37

Wszystko w normie, nie ma co kombinowac.

#6 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8931
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 06 Grudzień 2018 - 20:35

na sekcje mozna dac maly 40x40mm wentylator na minimalnych obrtoach i wywalenie zaslepki tylnych portow - bedzie przewiew i temp sekcji spadną

#7 Użytkownik jest niedostępny   BRZOOSA 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Cz, 30 Lis 17

Napisany 06 Grudzień 2018 - 21:01

Temperatury mam z programu CPUID HWMonitor, Speed fan pokazuje na płycie głównej 118 stopni, dobre, ale to podejrzewam błąd pomiaru. Temp procesora były mniej więcej stałe przed podkręcaniem, teraz skaczą jak oszalałe, stąd moja konsternacja. W Afterburnerze mam tak jakby zablokowane opcje, nie mogę włączyć fan control, oraz wielu innych rzeczy, jak to obejść? Dzięki duniek za podpowiedź, pomyślę nad tym, o ile moja płyta pozwoli na instalację takiego rozwiązania

Ten post był edytowany przez BRZOOSA dnia: 06 Grudzień 2018 - 21:02


#8 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2601
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 06 Grudzień 2018 - 21:23

Nie korzystaj z tych programów, zaleca się HWINO64, ponieważ tamte mogą pokazywać nieprawidłowe wartości. Jeśli Cię martwi temp. sekcji zasilania, to aby obiektywniej ją zmierzyć musisz użyć pirometru/ termometru z sondą.
Ponad to temp. VRM jeśli nie przekracza 120C pod obciążeniem, to jest dobrze ;)

#9 Użytkownik jest niedostępny   BRZOOSA 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Cz, 30 Lis 17

Napisany 06 Grudzień 2018 - 22:49

Wiecie jak odblokować Afterburnera? Temperatura na cpu dalej szaleje. Na płycie 60 stopni w stresie, rozumiem, że to bezpieczna temp i nie będzie zachodził throttling?

Zainstalowałem beta i chodzi

Ten post był edytowany przez BRZOOSA dnia: 06 Grudzień 2018 - 22:56


#10 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10809
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 07 Grudzień 2018 - 04:11

Jeżeli masz sensor VRM na płycie to 60*C jest ok. Tylko czy patrzysz w dobry sensor?? :P Na intelu nawet Extreme4 Asrocka nie daje wglądu do sensora temperatury VRM. Taichi też chyba nie. Nie sądzę aby na AMD był podgląd na temperaturę VRM. Pewnie patrzysz się na temperaturę chipsetu płyty.

Co do GTXa, warto zrobić UV + OC zamiast samo OC. Będzie ciszej i wcale nie wolniej. A może nawet i szybciej. Zazwyczaj lekki UV obniża temperaturę GPU na tyle, że zaczyna ono wyżej i stabilniej boostować.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2601
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 07 Grudzień 2018 - 08:04

A masz w opcjach zaznaczone odblokowania sterowaniem napieciami,itd?

#12 Użytkownik jest niedostępny   BRZOOSA 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Cz, 30 Lis 17

Napisany 07 Grudzień 2018 - 22:00

Próbuję z tym undervoltingiem jednak nie sporo mi to idzie, geeforce ustawiony na 975 potrafi się wyłożyć w benchmarku. temp karty pod obciążeniem wciąż te same, moje pytanie, jakie napięcie macie w swoich kartach pod obciążeniem(dodam, że moj gtx dochodzi w booscie do 2010mhz)? Jaki program do undervoltingu cpu polecacie? Voltarz CPU mam ustawiony na 1.35000, zrzucałem na 1.32500 jednak nic to nie dało, a temperatury dalej skaczą. Ktoś wie może o co chodzi? wkurza to o tyle, że wiatraki nie są stabilne, wydaje mi się że przez skoki owych temperatur. Pozdrawiam

Ten post był edytowany przez BRZOOSA dnia: 07 Grudzień 2018 - 22:03


#13 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10809
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 07 Grudzień 2018 - 22:23

w benchmarkach caly czas masz 2010MHz i nie spada??

#14 Użytkownik jest niedostępny   BRZOOSA 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Cz, 30 Lis 17

Napisany 07 Grudzień 2018 - 22:35

Zobacz postMinciu, o 07 Grudzień 2018 - 22:23, napisał(a):

w benchmarkach caly czas masz 2010MHz i nie spada??


spada, 2010 to w porywach, no i jednak jest gorąco, ponad godzina w w3 na ultra i 77 stopni na karcie, proc w okolicy 70. dość głośno. Czekam na wasze sugestie i odpowiedzi.

Dodam jeszcze że przy prostych czynnościach jak instalacja programu, praca procesora dochodzi do 80 procent, coś jest wyraźnie nie tak.

Ten post był edytowany przez BRZOOSA dnia: 07 Grudzień 2018 - 22:50


#15 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2601
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 07 Grudzień 2018 - 23:07

Nie odpowiedziałeś na pytanie, czy masz w opcjach pozaznaczane wszystko, czyli:
niskopoziomowy dostęp
hardwere control and monitroing
itd, itd.
Daj najlepiej screenshot
+ wszystko zależy (niektóre wyświetlane opcje w głównym oknie, od tego jaką masz wybraną skórkę programu, ja używam v3 big edition) obok suwaka od wentyli masz do zaznaczenia pole USER DEFINE
Undwevolting na stałe robisz z poziomu BIOSu.
Na czas testowania możesz użyć np. Ryzen Master.

edit.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 07 Grudzień 2018 - 23:10


#16 Użytkownik jest niedostępny   BRZOOSA 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Cz, 30 Lis 17

Napisany 07 Grudzień 2018 - 23:21

Zobacz postQwertypp10, o 07 Grudzień 2018 - 23:07, napisał(a):

Nie odpowiedziałeś na pytanie, czy masz w opcjach pozaznaczane wszystko, czyli:
niskopoziomowy dostęp
hardwere control and monitroing
itd, itd.
Daj najlepiej screenshot
+ wszystko zależy (niektóre wyświetlane opcje w głównym oknie, od tego jaką masz wybraną skórkę programu, ja używam v3 big edition) obok suwaka od wentyli masz do zaznaczenia pole USER DEFINE
Undwevolting na stałe robisz z poziomu BIOSu.
Na czas testowania możesz użyć np. Ryzen Master.

edit.


Tak, jest pozaznaczane, będę testował temp na manualnym ustawieniu wiatraków, choć jest on dość ograniczony(z tego co widzę pozwala na ustawienie tylko jednej prędkości). Dodaję screena

https://imgur.com/a/N0CHDm3

undervolting cpu sprowadza się jedynie do obniżania Voltage przy danej wartości core speed? Czemu temperatura tak skacze????? Radiator nigdy nie jest naprawdę gorący, nie wiem, czy taka jego specyfika, czy też może źle go przykręciłem

Ten post był edytowany przez BRZOOSA dnia: 07 Grudzień 2018 - 23:32


#17 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2601
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 07 Grudzień 2018 - 23:42

Zobacz postBRZOOSA, o 07 Grudzień 2018 - 23:21, napisał(a):

Tak, jest pozaznaczane, będę testował temp na manualnym ustawieniu wiatraków, choć jest on dość ograniczony(z tego co widzę pozwala na ustawienie tylko jednej prędkości). Dodaję screena

https://imgur.com/a/N0CHDm3

undervolting cpu sprowadza się jedynie do obniżania Voltage przy danej wartości core speed? Czemu temperatura tak skacze????? Radiator nigdy nie jest naprawdę gorący, nie wiem, czy taka jego specyfika, czy też może źle go przykręciłem

Pokaż co masz w settings w ogólne. Jak ustawisz customowy profil dla wentyli w monitroringu, to aby go aktywować musisz potem mieć zaznaczoną na zielono ramkę wokół fan speed w głównym oknie programu.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10809
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 08 Grudzień 2018 - 00:22

Zrób UV tak żeby było stabilnie. Nie ma szans na takie same temperatury i RPM wentyli przed i po UV. Musi być chłodniej i ciszej.

#19 Użytkownik jest niedostępny   BRZOOSA 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Cz, 30 Lis 17

Napisany 08 Grudzień 2018 - 11:30

Zobacz postMinciu, o 08 Grudzień 2018 - 00:22, napisał(a):

Zrób UV tak żeby było stabilnie. Nie ma szans na takie same temperatury i RPM wentyli przed i po UV. Musi być chłodniej i ciszej.



Nie umiem/nie mogę zrobić UV karty, bawie się w tej tabalce jednak nie skutkuje to niższymi temperaturami, a jedynie wykładaniem się w benchmarku, zdjęcia pokazują jak wygląda moja tabele w Afterze. Czy temp chipsetu(bo nie wiem czy mam ten VRM na płycie) sięgające 50-60 stopni są w porządku?

https://ibb.co/HX5Y2FJ
https://ibb.co/pjJj887

#20 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10809
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 08 Grudzień 2018 - 12:33

Krzywa wygląda źle. Obejrzyjcie poradniki na YT. Lipton nawet robił.

Chipset płyty grzeje się na asrockach.
Odpal Prime smallfft i szukaj sensora który będzie rósł co ułamek stopnia przez najbliższe 10 min testu. To może być VRM. I zrobi okolice 100 stopni.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych