Forum PCLab.pl: Cpu bottleneck ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Cpu bottleneck ? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   outsiderdj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 78
  • Dołączył: Pn, 08 Gru 14

Napisany 06 Grudzień 2018 - 21:38

Witam

Czy w grach użycie karty graficznej jest ograniczane przez mój procek ? Grając w jakąkolwiek grę użycie gpu często spada do ok 70%-50% i fpsy lecą w dół.

Rtx 2080ti
i7 4790k
Ddr 3 2133mhz

#2 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4731
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 06 Grudzień 2018 - 21:48

Tak.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1767
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 06 Grudzień 2018 - 22:04

4790K to ma być podkręcony i to solidnie, RAMy także masz badziewne, bo te 3000Mhz to tak minimum.

Ale nawet jakbyś to wszystko miał i tka byłbyś ograniczany w wielu miejscach/grach, szczególnie na multi.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Mc Gregor 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 673
  • Dołączył: Pn, 27 Lut 06

Napisany 06 Grudzień 2018 - 22:14

Z tym RAMem to cie trochę poniosło, DDR3? :)
Dlaczego sam masz taki badziewny? :P

#5 Użytkownik jest niedostępny   Zacpac 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 364
  • Dołączył: Wed, 18 Paź 06

Napisany 07 Grudzień 2018 - 00:24

Jakie masz chłodzenie na procesorze? Musisz mocno podkręcic proca I powinno się znacznie poprawić.

#6 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 914
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 07 Grudzień 2018 - 00:27

ddr 3 3000mhz :hmm: :hmm: :hmm:

#7 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10874
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 07 Grudzień 2018 - 00:38

Zobacz postzlotnik, o 07 Grudzień 2018 - 00:27, napisał(a):

ddr 3 3000mhz :hmm: :hmm: :hmm:


Tanio nie będzie, łatwo znaleźć też nie bardzo :)
www.morele.net/pamiec-g-skill-ddr3-8gb-4gbx2-3000mhz-cl12-tridentx-dual-fan-f3-3000c12d-8gtxdg-723121/

Ale 2400 bez problemu z dobrym CL na allegro, może nawet coś szybszego by wyszperać się dało niecałe 2866MHz to raczej max co uda się trafić :)

Jaki masz monitor, ile Hz, ile masz FPS. Bo pytanie czy brak 100% obciążenia to duży problem czy raczej tak się pytasz? Kupisz 9900K za worek siana to znowusz GPU będzie bottleneckiem. Albo jeszcze lepiej, kupisz monitor UWQHD/4K to ponownie GPU będzie się dławić :)

EDIT widzę że masz UWQHD 100Hz + Gsync.

Czyli grać powinieneś z Gsync ON + Vsync ON czyli FPS powinien być zawsze maxymalnie 100. Jeśli dochodzisz do granicy 100FPS to obciążenie GPU i CPU wcale nie musi być na 100%. Baaa, w skrajnych przypadkach nawet zegary GPU czy CPU mogą spadać, np w jakimś LOLu czy cos :)

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 07 Grudzień 2018 - 00:40


#8 Użytkownik jest niedostępny   Zacpac 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 364
  • Dołączył: Wed, 18 Paź 06

Napisany 07 Grudzień 2018 - 00:39

Wersja nitro:) wracając do tematu ram da radę ale proca trzeba ruszyć. Alternatywą to ryzen z ramem 3000+ i spokój na nast 3 lata

#9 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10874
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 07 Grudzień 2018 - 00:49

https://www.corsair....16GX3M4A3100C12

https://www.corsair....8GX3M2A3200C13R

3100 lub 3200MHz też dało się kupić :P Ale realnie jak miałem i7-4770 to w sklepach max było w "ludzkiej" cenie 2866Mhz. W sensie że kosztowały maksymalnie 2 razy wiecej niż inne wolniejsze kości :] I to było chyba w okolicy 600pln. Dzisiaj to śmieszne by było :P


Ale wracając jeszcze do tego i5, polecam przemyśleć zakup i7-5775C + jego OC.

Powinien zrobić dobrą robotę, lepszą od 4790K. z 500zl dopłaty wyjdzie między procesorami a wymiana powinna być prosta. On ma dobre L4 które nadrabia braki w słabszym ramie. Coś jakby wsadzić do niego ram 3000+ :) Propozycja tylko i wyłącznie dla tego, że masz kozak płytę główną z którą pewnie żal byłoby się rozstać.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 07 Grudzień 2018 - 00:53


#10 Użytkownik jest niedostępny   outsiderdj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 78
  • Dołączył: Pn, 08 Gru 14

Napisany 07 Grudzień 2018 - 08:58

Witam

Procek (ma już swoje lata ;) ) leci w turbo cały czas 4.4Ghz, ramy wiadomo nie są demonem prędkości :E włączyłem ten Vsync i jest całkiem spoko użycie Gpu spadnie do 80% to już lepiej niż 50% przy około 85% sięga 100 fps na pełnym ultra więc może sie pobawie w jakieś lekkie oc. Upgrade platformy mam w planach ale jeszcze się nie zdecydowałem co kupić, jak sprzedam moje bebechy razem ze starą grafą gtx 1080 to może dużo nie będę musiał dokładać, gdyż rtx trochę kosztował. Miałem nadzieje że polatam na 100fps w bf5 bez spadków i widzę że tak będzie dopiero jak zmienię platformę.

Dziękuję za odpowiedzi, porady.

Edit:

Polatałem chwilę by pokazać co i jak ale film musi się przetworzyć bo jakość kupa i rozdziałka nie ta.


Ten post był edytowany przez outsiderdj dnia: 07 Grudzień 2018 - 09:55


#11 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 914
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 07 Grudzień 2018 - 09:15

Zobacz postoutsiderdj, o 07 Grudzień 2018 - 08:58, napisał(a):

Witam

Procek (ma już swoje lata ;) ) leci w turbo cały czas 4.4Ghz, ramy wiadomo nie są demonem prędkości :E włączyłem ten Vsync i jest całkiem spoko użycie Gpu spadnie do 80% to już lepiej niż 50% przy około 85% sięga 100 fps na pełnym ultra więc może sie pobawie w jakieś lekkie oc. Upgrade platformy mam w planach ale jeszcze się nie zdecydowałem co kupić, jak sprzedam moje bebechy razem ze starą grafą gtx 1080 to może dużo nie będę musiał dokładać, gdyż rtx trochę kosztował. Miałem nadzieje że polatam na 100fps w bf5 bez spadków i widzę że tak będzie dopiero jak zmienię platformę.

Dziękuję za odpowiedzi, porady.


W turbo to masz na jednym rdzeniu na wszystkich poleci maks 4.1ghz podkręć go na 4.7 da wyraźnego kopa

#12 Użytkownik jest niedostępny   outsiderdj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 78
  • Dołączył: Pn, 08 Gru 14

Napisany 07 Grudzień 2018 - 09:41

Zobacz postzlotnik, o 07 Grudzień 2018 - 08:15, napisał(a):

W turbo to masz na jednym rdzeniu na wszystkich poleci maks 4.1ghz podkręć go na 4.7 da wyraźnego kopa


Przecież jak masz opcje w biosie "sync all cores" to chyba wszystkie lecą na 4.4 :hmm:

#13 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2847
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 07 Grudzień 2018 - 11:55

Zobacz postoutsiderdj, o 07 Grudzień 2018 - 09:41, napisał(a):

Przecież jak masz opcje w biosie "sync all cores" to chyba wszystkie lecą na 4.4 :hmm:


Nie.

4.4 Masz dla 1 rdzenia
przy obciążeniu 4 masz 4.0.

Na cholere ci taka płyta i dodatkowe chłodzenie, skoro trzymasz go cały czas na stock? :D

Najtaniej będzie zrobić dobre OC i wymienić na szybki RAM, ale to półśrodek. Przydała by się wymiana platformy

Ten post był edytowany przez Czeryboj dnia: 07 Grudzień 2018 - 11:58


#14 Użytkownik jest niedostępny   mefisto777 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16424
  • Dołączył: Nd, 04 Lis 07

Napisany 07 Grudzień 2018 - 11:58

Zobacz postCzeryboj, o 07 Grudzień 2018 - 11:55, napisał(a):

Na cholere ci taka płyta i dodatkowe chłodzenie, skoro trzymasz go cały czas na stock? :D

Kiedyś podkręci jak będzie potrzebna dodatkowa moc, tylko teraz to nawet po podkręceniu będzie za słaby :lol2:

#15 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2847
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 07 Grudzień 2018 - 12:02

No właśnie. Tak to wychodzi kupowanie na wyrost i na przyszłość, a oszczędzanie sprzętu "Bo nowy i daje radę" :D
Nie kumam ludzi, którzy kupują sprzęt za kilkaset złotych więcej, żeby móc zrobić OC i nie robią OC :hmm:

#16 Użytkownik jest niedostępny   Thazalir 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 109
  • Dołączył: Pn, 02 Paź 17

Napisany 07 Grudzień 2018 - 12:02

Zobacz postCzeryboj, o 07 Grudzień 2018 - 11:55, napisał(a):

Nie.

4.4 Masz dla 1 rdzenia
przy obciążeniu 4 masz 4.0.

Dlaczego nie? Nawet najtańsze płyty na h81m umożliwiają ustawić najwyższe turbo dla wszystkich rdzeni i to na dodatek na zablokowanych prockach. Na takiej płycie z odblokowanym CPU nie było by takiej możliwości? :hmm:

Ten post był edytowany przez Thazalir dnia: 07 Grudzień 2018 - 12:03


#17 Użytkownik jest niedostępny   outsiderdj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 78
  • Dołączył: Pn, 08 Gru 14

Napisany 07 Grudzień 2018 - 12:44

Na nową platformę się zbieram ale wolę poczekać do przyszłego roku na nowe ryzeny i intele. Po głębszych testach stwierdzam że na razie wystartczy problemem jest chyba bf5 bo użycie proca na poziomie 90% a grafa jak widać na filmie, może coś poprawią po którymś update, ale już w pubg po przełączniu na ultra proc smiga na 40% a grafa cały czas na 97% i średnio jest 110fps i nie spada poniżej 100, przy mojej rozdziałce jestem zadowolony o to mi właśnie chodziło by nie leciało poniżej 100 fps bo i tak mam 100hz monitor.

Ps. Nie jestem fanem overclockingu, zawsze kupuję płyty główne z górnej półki żeby komp był stabilny podczas grania. Kiedyś jak masa ludzi narzekała na bf4 bo wywala i zle działa to ja od bety do samego końca (3 lata grałem) nie miałem żadnych problemów z tą grą i tak samo było z pubg, tylko raz przez dwa lata wywaliło mnie z gry. Chłodzenie wodne kupiłem ok 2 tyg temu za grosze na black friday by komp był cichszy.

Ten post był edytowany przez outsiderdj dnia: 07 Grudzień 2018 - 12:47


#18 Użytkownik jest niedostępny   mefisto777 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16424
  • Dołączył: Nd, 04 Lis 07

Napisany 07 Grudzień 2018 - 13:30

Stabilność pracy, a cena/półka płyty nie zawsze idą w parze.
Ale wracając do tematu, podkręć co masz i czekaj na nowe ryzeny, wtedy sobie kupisz Intela/AMD bo powinni wymusić lepsze ceny.
Patrząc na nowego intela, gdzie wciskają miljon rdzeniów lutują czapkę i temperatura skacze do 90C to trzeba będzie się mocno zastanowić. ;)

#19 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • spamuJEŻ, posty generuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18259
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 07 Grudzień 2018 - 13:53

Zobacz postoutsiderdj, o 07 Grudzień 2018 - 12:44, napisał(a):

Ps. Nie jestem fanem overclockingu, zawsze kupuję płyty główne z górnej półki żeby komp był stabilny podczas grania.

Niestabilność to oznaka albo wady któregoś komponentu, albo nieumiejętnego OC. Nawet najtańsze komponenty, jeżeli tylko są sprawne, nie mają prawa powodować przywieszek, wysypywania się procesów, czy bluescreenów.

Ten post był edytowany przez MitycznyJeż dnia: 07 Grudzień 2018 - 13:53


#20 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10874
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 07 Grudzień 2018 - 15:49

Zwiechy bez powodu to na windowsie 95 i 98 były :D

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych