Forum PCLab.pl: Płyta głowna pod Ryzena 2600 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (9 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Płyta głowna pod Ryzena 2600 Polecicie coś do około 400zł?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Davvvi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 865
  • Dołączył: Cz, 10 Gru 09

Napisany 07 Grudzień 2018 - 22:11

Witam. Chce kupić procesor ,ram i płyte. Procka i ram mam już wybrane, płyte też miałem sle okazuje się ,że ma kiepską sekcje zasilania, polecicie coś dobrego?
A to pierwotny wybór.
http://www.benchmark...-amd-ryzen.html

#2 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1266
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 07 Grudzień 2018 - 22:23

Mam tą płytę jest ok tylko nie chce obniżać taktów cpu reszta bardzo ok( ktoś tu pisał że u niego obniża zegary). Co do zasilania to wszystkie b450 mają 4 fazową. Dopiero x470 mają więcej. Wybrałem tą płytę bo mi się podobała z wyglądu :lol2: i to już mój 3 gigabity i nigdy się na tej firmie nie zawiodłem. Jedynie trochę żałuje że nie kupiłem wersji pro bo ma jeszcze podświetlenie zasilania a elite ma tylko na dole :D :D :D . Już myślałem żeby ją oddać i wymienić ale nie chce mi się już w kompie grzebać lepsze audio mnie nie przekonywało do pro bo mam xonara xd

#3 Użytkownik jest niedostępny   Davvvi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 865
  • Dołączył: Cz, 10 Gru 09

Napisany 07 Grudzień 2018 - 22:35

A jak oceniacie tą? Nie chciałem jej ze względu na 3 gniazda audio ale ten komp i tak używać będzie stero.
ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4

#4 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3448
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 07 Grudzień 2018 - 22:56

Zobacz postDavvvi, o 07 Grudzień 2018 - 22:35, napisał(a):

A jak oceniacie tą? Nie chciałem jej ze względu na 3 gniazda audio ale ten komp i tak używać będzie stero.
ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4

Sekcja zasilania 3+3, + ASRock ma kiepski BIOS.
Aktualnie najlepsze płyty i VRM(4+2, które się nie grzeje) na b450 ma MSI, począwszy od B450A-PRO bym Ci polecił, uciągnie spokojnie nawet 2700x.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 07 Grudzień 2018 - 22:57


#5 Użytkownik jest niedostępny   VoxCordi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 567
  • Dołączył: Pn, 12 Paź 15

Napisany 07 Grudzień 2018 - 23:14

Niech bierze X470 Taichi. 16 faz. :E
A BIOS jest w porządku. Jasny i czytelny.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Davvvi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 865
  • Dołączył: Cz, 10 Gru 09

Napisany 07 Grudzień 2018 - 23:23

Jest sens dopłacać do MSI B450 GAMING PLUS?

#7 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1266
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 07 Grudzień 2018 - 23:23

B450A-PRO ma 4 fazy, 4 + 4 ma B450 Gaming Pro Carbon (AC) ale cene ma zaporową

MSI B450 GAMING PLUS też ma 4 fazy

X470 Taichi na 6 faz


https://www.hardware...te-1155146.html

Ten post był edytowany przez zlotnik dnia: 07 Grudzień 2018 - 23:25


#8 Użytkownik jest niedostępny   VoxCordi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 567
  • Dołączył: Pn, 12 Paź 15

Napisany 07 Grudzień 2018 - 23:40

- Supports AMD AM4 Socket Ryzen Series CPUs (Summit Ridge, Raven Ridge and Pinnacle Ridge)
- IR Digital PWM
- 16 Power Phase design
- Supports 300W EX OC
- Supports ASRock Hyper BCLK Engine II
- Supports 105W Water Cooling (Pinnacle Ridge); Supports 95W Water Cooling (Summit Ridge); Supports 65W Water Cooling (Raven Ridge)

#9 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3448
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 07 Grudzień 2018 - 23:43

Zobacz postVoxCordi, o 07 Grudzień 2018 - 23:14, napisał(a):

Niech bierze X470 Taichi. 16 faz. :E
A BIOS jest w porządku. Jasny i czytelny.

Kto bogatemu zabroni, natomiast BIOS ma pełno różnych bugów, co nowa wersja to inne. Często utrudniające skrajnie OC.
Przy czym Taichi ma 6 faz vcore(6+2) i 6 dublerami, które czynią je prawie prawdziwymi 12 fazami dla core.

Zobacz postDavvvi, o 07 Grudzień 2018 - 23:23, napisał(a):

Jest sens dopłacać do MSI B450 GAMING PLUS?

Względem A-PRO, może ze względów estetycznych najwyżej.
Poza tym myślę, że jeśli nie zależy Ci na podbijaniu rekordów OC i na wyciśnięciu maximów z porcesora, to raczej niekoniecznie musisz się zaopatrywać w płytę z 6 fazami(w sensie, nie jest to jakiś priorytet, zwłaszcza że Ryzeny 2 gen. mają trochę mniejsze potrzeby względem VRM), ale wiadomo im więcej faz tym lepiej.

Zobacz postVoxCordi, o 07 Grudzień 2018 - 23:40, napisał(a):


- IR Digital PWM
- 16 Power Phase design


Płyta ma "14 faz", jak liczyć te zdublowane, 16 faz to ma chyba licząc jeszcze fazy dla RAMu, dobrze że nie liczą. (Dławików ma 16 pod radiatorem, ponieważ jest zdublowana ilość elementów na fazę zasilania) sekcji dla USB innych pierdół :E

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 07 Grudzień 2018 - 23:53


#10 Użytkownik jest niedostępny   Davvvi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 865
  • Dołączył: Cz, 10 Gru 09

Napisany 08 Grudzień 2018 - 13:59

Panowie podkręcać zbytnio nie będę. Procek który mam obecnie jest w miare ok ale czas na zmiany. Ryzen jest wydajniejszy i mam nadzieje ,że gtx 1070 nie będzie się przy nim nudził bez podkręcania procka. . Raczej padło na MSI b450 gaming Plus.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Zacpac 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 730
  • Dołączył: Wed, 18 Paź 06

Napisany 08 Grudzień 2018 - 15:52

Odyssey użycie procesora średnio 50% karta 98% także do tego proca możesz brać 1080ti.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Davvvi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 865
  • Dołączył: Cz, 10 Gru 09

Napisany 08 Grudzień 2018 - 18:55

Dobra Panowie sprzęt zamówiony. Mam tylko nadzieje ,że boxowe chłodzenie jest w miare ciche bo nie mam już kasy na inne. W niedalekiej przyszłości zmienię.

#13 Użytkownik jest dostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6085
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 08 Grudzień 2018 - 20:02

Zobacz postVoxCordi, o 07 Grudzień 2018 - 23:40, napisał(a):

- Supports AMD AM4 Socket Ryzen Series CPUs (Summit Ridge, Raven Ridge and Pinnacle Ridge)
- IR Digital PWM
- 16 Power Phase design
- Supports 300W EX OC
- Supports ASRock Hyper BCLK Engine II
- Supports 105W Water Cooling (Pinnacle Ridge); Supports 95W Water Cooling (Summit Ridge); Supports 65W Water Cooling (Raven Ridge)

Ma 6 na doublerach i 2 fazy na doublerach dla SOC, ale żeby to zagotować to trzeba polać benzyną i podpalić. Żadna inna płyta nie ma tak rozbudowanego zasilania. Jak chcesz brać to polecam się zaczaić na X370 taichi wychodzą od razu z biosem 4.6 kompatybilnym z zenem+. Różni się od X470 brakiem chłodzenia na dysk pod m2 i kolorem. Bios ten sam. Ja swoją wyrwałem za 680 zeta przeflashowałem beta biosem P4.81 i śmiga. Płyta pancerna i bardzo stabilna z naprawdę dobrym audio. Ja na szczęście nie musiałem czekać jak inni przez rok na w miarę działający bios, bo pewnie hejtowałbym straszliwie :E Ewentualnie można kupić zawsze X470 gaming plus lub B450 Carbon pro AC

#14 Użytkownik jest niedostępny   Zacpac 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 730
  • Dołączył: Wed, 18 Paź 06

Napisany 08 Grudzień 2018 - 20:08

Msi b450a pro wystarczy, aż nadto. U mnie przy 2600 max temp sekcji zasilania 75 stopni. Płyta kosztowała 385zl....

#15 Użytkownik jest niedostępny   Davvvi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 865
  • Dołączył: Cz, 10 Gru 09

Napisany 09 Grudzień 2018 - 07:58

Panowie zanówiony mimo wszystko Msi B450 Gaming Plus, do tego Ryzen 2600 i Ram 2x8GB Adata 3000mhz. Plus gtx 1070. I to by było na tyle . Trochę nie na temat ale do jednego pytania nie będę nowego tematu zakładał. Warto inwestować w dysk m2 mając SSD Sata6?

#16 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3448
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 09 Grudzień 2018 - 10:20

Trochę nie do końca rozumiem pytanie, chodzi Ci o to, że masz 6 portów sata i czy warto wtedy brać dysk m.2? Jeśli o to, IMO M.2 to fajna opcja, zwłaszcza przy mniejszej obudowie -> mniejszy bałagan w obudowie z kablologią i mniej zajętego miejsca. Natomiast samo kupowanie dysku M.2 na interfejsie SATA, to to samo co kupienie dysku 2,5 na SATA, jeśli już posiadasz taki dysk. A przewagę dysków na interfejsie nvme widać dopiero w zastosowaniach profesjonalnych, nie domowych.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 09 Grudzień 2018 - 10:21


#17 Użytkownik jest niedostępny   Davvvi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 865
  • Dołączył: Cz, 10 Gru 09

Napisany 09 Grudzień 2018 - 11:16

Tzn. Chodziło mi o to czy jest sens kupić dysk m2 mając już dysk ssd. Wkradła mi się literówka która wprowadziła w błąd ,sorki.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3448
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 09 Grudzień 2018 - 12:11

Zobacz postDavvvi, o 09 Grudzień 2018 - 11:16, napisał(a):

Tzn. Chodziło mi o to czy jest sens kupić dysk m2 mając już dysk ssd. Wkradła mi się literówka która wprowadziła w błąd ,sorki.

Jak chcesz rozszerzyć sobie pojemność dyskową + ułatwić sobie życie to tak, oczywiście dysk HDD w tej samej cenie będzie miał większą pojemność. Wszystko zależy od tego jakie masz oczekiwania.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Davvvi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 865
  • Dołączył: Cz, 10 Gru 09

Napisany 09 Grudzień 2018 - 12:53

Raczej bardziej zależało mi na tym czy różnica między dyskami w pracy systemu będzie odczuwalna. Nic więcej. Mam HDD 2T i taki mi wystarczy.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3448
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 09 Grudzień 2018 - 12:58

Zobacz postDavvvi, o 09 Grudzień 2018 - 12:53, napisał(a):

Raczej bardziej zależało mi na tym czy różnica między dyskami w pracy systemu będzie odczuwalna. Nic więcej. Mam HDD 2T i taki mi wystarczy.

Różnica pomiędzy np. Crucialem mx500 na m.2, a na SATA jest żadna, tylko w podłączeniu.

  • (9 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych