Forum PCLab.pl: Problemy z Gigabyte B450 aorus elite - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problemy z Gigabyte B450 aorus elite

#1 Użytkownik jest dostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1174
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 08 Grudzień 2018 - 09:31

Mam tą płytę od kilku dni nawet na forum ją chwaliłem ale po głębszych testach zastanawiam się żeby ja oddać.

1 po o/c w biosie nie zbija zegarów w idle i o zgrozo nie da się zmienić napięcia w offset czy daje wartość na + czy - zawsze napięcie idzie w górę !!! Płyta sama zmienia napięcie po o/c i tego człowieku się trzymaj !! (chore)
2 Wpadłem na pomysł podkręcę w Ryzen master i super napięcie można dowolnie zmienić i działa procesor podkręciłem i zbija zegary w idle normalnie super. Ale co jest coś mi piszczy w uszach czy co, okazje się że płyta w niskich stanach piszczy jak głupia!!. Po googlowania wyłaczyłem stany C szok płyta przestała piszczeć takty dalej zbija jestem cały happy :)
3 Ale co odkryłem Ryzen master nie włącza się razem z Windowsem przewertowałem www i nie da się tego ustawić trzeba za każdym razem włączać program i podkręcać przecież to jest chore !!

Jak rozwiążecie jakoś ten problem to płyta zostaje jak nie to ją oddaje. Jestem w szoku jest to najdroższa płyta jaką miałem w życiu :lol2: i nigdy nie miałem z płytą takich cyrków !!

I jak coś na jaką płytę zmienić maks 500zł

Ten post był edytowany przez zlotnik dnia: 08 Grudzień 2018 - 09:43


#2 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12064
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 08 Grudzień 2018 - 21:50

P state w biosie i offset napiecie

Po problemie,troche zabawy


Ustawienia wstaw z biosu jakie masz,co do p state

zmieniony tylko P0
Dodaj obrazek
reszta automat,napiecia nie ruszasz w offset jak bawisz sie P state,w sieci masz rozpiske co i jak znajdziesz

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 09 Grudzień 2018 - 04:46


#3 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3085
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 09 Grudzień 2018 - 10:54

Ryzen Master jest tylko do wstępnego testowania OC :exclam: , aby trwale zapisać ustawienia musisz je wklepać w BIOS, + jego bym się trzymał bo masz tam więcej ważnych opcji, takich jak np. LLC, czy właśnie sterowanie CPU featrues, czy C states, Cool&Quiet.
Odnośnie zbijania zegarów po OC, masz właczone C states P0, Cool&Quiet. i tryb zasilania zrównoważony w Winodws?

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 09 Grudzień 2018 - 10:56


#4 Użytkownik jest dostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1174
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 09 Grudzień 2018 - 12:48

Zobacz postQwertypp10, o 09 Grudzień 2018 - 10:54, napisał(a):

Ryzen Master jest tylko do wstępnego testowania OC :exclam: , aby trwale zapisać ustawienia musisz je wklepać w BIOS, + jego bym się trzymał bo masz tam więcej ważnych opcji, takich jak np. LLC, czy właśnie sterowanie CPU featrues, czy C states, Cool&Quiet.
Odnośnie zbijania zegarów po OC, masz właczone C states P0, Cool&Quiet. i tryb zasilania zrównoważony w Winodws?


wszystko mam włączone zegarów po o/c w biosie nie zbija. w ryzen master zbija zegary.
Problem taki że bios tej płyty nie ma zmiany napięcia tylko offset który nie działa :lol2: ( nie można wpisać napięcia z ręki - teraz z yt się tego dowiedziałem ) :lol2:

#5 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3085
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 09 Grudzień 2018 - 12:55

Zobacz postzlotnik, o 09 Grudzień 2018 - 12:48, napisał(a):

wszystko mam włączone zegarów po o/c w biosie nie zbija. w ryzen master zbija zegary.
Problem taki że bios tej płyty nie ma zmiany napięcia tylko offset który nie działa :lol2: ( nie można wpisać napięcia z ręki - teraz z yt się tego dowiedziałem ) :lol2:

W sensie, że nie działa zmiana napięcia wcale? Czy, że dawałeś zbyt małe wartości/skok np. -50mV i wraca do zera, bo minimalny skok wynosi np. -125v, jeśli tak to zmieniaj napięcie strzałkami lub +-

#6 Użytkownik jest dostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1174
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 09 Grudzień 2018 - 13:10

nie można wpisać napięcia z ręki nie ma takiej opcji !! tylko offset gdzie +0.02 czy -0.02 nic nie zmienia albo napięcie delikatnie idzie w górę a jak dam - albo + 0.04 to jest zwiecha i wraca do ustawień początkowych. W ryzen master napięcie można się bawić do woli wszystko działa

Ten post był edytowany przez zlotnik dnia: 09 Grudzień 2018 - 13:10


#7 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12064
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 09 Grudzień 2018 - 13:38

Krec przez p state bo ci na idle zalezy,offset wtedy nie ruszasz
https://hardforum.co...ulator.1928648/
https://imgur.com/oTDnK9R
https://imgur.com/UkkjoBv
https://imgur.com/OJeKQCf

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 09 Grudzień 2018 - 14:02


#8 Użytkownik jest dostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1174
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 09 Grudzień 2018 - 14:25

Nie wiedziałem o takiej opcji ale taktowanie i napięcie mam ciemne tak jak u Ciebie nieda się tam zmienić nawet jak procesor odtaktuje dam auto i tak w tej opcji Zen jest ciemne

teraz czytam jak dobrze rozumiem przez zmianę pozostały parametrów zmienia się zegar i napięcie

Ten post był edytowany przez zlotnik dnia: 09 Grudzień 2018 - 14:27


#9 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12064
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 09 Grudzień 2018 - 15:32

Tak
Bo napiecia zmieniasz hex,masz link z wartosciami wyzej

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 09 Grudzień 2018 - 15:33


#10 Użytkownik jest dostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1174
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 12 Grudzień 2018 - 09:39

Wielkie dzięki teraz napięciem idzie sterować. Zegarów dalej nie zbija ale już się z tym pogodziłem w idle z monitorem pobiera 90w to tragedii niema.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Gambari 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pt, 11 Sty 19

Napisany 09 Luty 2019 - 20:07

Miał ktoś może problem z dźwiękiem przy tej płycie głównej ? Ponieważ złożyłem dzisiaj nowego PC właśnie z tą płytą. Muzyka gra zajebiście czysty dźwiek poprostu cacy, aczkolwiek w CS;GO czy na streamach z lol'a dźwięk jest strasznie kijowy.. Bardzo wytłumiony i raz jest jednej w prawej słuchawce raz w lewej ;c
Ma ktoś jakieś pomysły ?

#12 Użytkownik jest niedostępny   BUSEE 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wt, 22 Sie 17

Napisany 10 Luty 2019 - 15:06

Zobacz postGambari, o 09 Luty 2019 - 20:07, napisał(a):

Miał ktoś może problem z dźwiękiem przy tej płycie głównej ? Ponieważ złożyłem dzisiaj nowego PC właśnie z tą płytą. Muzyka gra zajebiście czysty dźwiek poprostu cacy, aczkolwiek w CS;GO czy na streamach z lol'a dźwięk jest strasznie kijowy.. Bardzo wytłumiony i raz jest jednej w prawej słuchawce raz w lewej ;c
Ma ktoś jakieś pomysły ?

Ta sama płyta i ten sam problem...

#13 Użytkownik jest dostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1174
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 11 Luty 2019 - 11:36

Ja używam xonara wiec nie wiem jak działa integra. Chyba nigdy w życiu nie korzytałem z integry na mobo

#14 Użytkownik jest niedostępny   Gambari 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pt, 11 Sty 19

Napisany 11 Luty 2019 - 13:15

Jaka cena tego xonara ?

#15 Użytkownik jest dostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1174
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 11 Luty 2019 - 15:12

https://m.ceneo.pl/5655167

Mam takiego używkę pewnie znajdziesz za połowę ceny

Ten post był edytowany przez zlotnik dnia: 11 Luty 2019 - 15:14


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych