Forum PCLab.pl: i5 6400 który następny wybrać / prezencik na święta. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

i5 6400 który następny wybrać / prezencik na święta.

#1 Użytkownik jest niedostępny   DDR24 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 170
  • Dołączył: So, 29 Gru 12

Napisany 08 Grudzień 2018 - 23:07

Witam serdecznie. Chciałbym Bratu zrobić fajny prezent na święta, wiem że skarży się na procesor który do karty grafiki jest za słaby to jedynie go ogranicza teraz. Aktualnie posiada i5 6400 na płycie głównej msi h170m pro. Możecie polecić jakiegoś następcę za a miarę przyzwoitą cenę ? jakiegoś dobrego proca przy którym odczuje różnicę w grach przesiadając się z 6400 ale też żeby nie kosztował fortuny, karta gtx 970.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Sobcik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 100
  • Dołączył: Wt, 29 Sie 06

Napisany 08 Grudzień 2018 - 23:37

Ten chipset obsługuje wszystkie procesory z rodziny Skylake i Kaby Lake - odpowiednio 6 i 7 generacji i w takich wybieraj.

Najlepiej by było w opcji budżetowej i5-6600K lub i5-7600k, ale ta płyta ma wątpliwe zdolności OC patrząc po niej - szkoda marnować potencjał procków - więc może te same tylko bez litery K w nazwie, chyba że różnica w cenie nie byłaby duża to bierz z K.
Czy będzie to duży przyrost wydajności nie wiadomo, ale jak już zmieniać to najlepiej na najlepsze i5 dostępne.

Opcja droższa i7-6700 lub i7-7700, ale jakoś mi się to na tej płycie nie widzi.

Zaktualizujcie BIOS przed wymianą do najnowszego.
Szukaj na rynku wtórnym, procesory bardzo rzadko się psują - będzie taniej ;)

//edit
Z ciekawości popatrzyłem na ceny... i osobiście wolałbym zmienić platformę i zainwestować w Ryzena, co w sumie zrobiłem w sierpniu ;)
Chyba, że opchniecie tego 6400 za minimum 400zł.

Ten post był edytowany przez Sobcik dnia: 08 Grudzień 2018 - 23:44


#3 Użytkownik jest niedostępny   bielas 

  • ...i daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27712
  • Dołączył: So, 22 Gru 07

Napisany 08 Grudzień 2018 - 23:50

Z uwagi na aktualne ceny procków Intela jakakolwiek modyfikacja jest bardzo mocno wątpliwa pod kątem stosunku cena/wydajność.
Dlatego teraz albo zmigrowałbym na AMD B350/B450 i Ryzen 2600 (6c/12t), albo czekał na spadek cen procków Intela do poziomu z ostatnich wakacji.

Zobacz postSobcik, o 08 Grudzień 2018 - 23:37, napisał(a):

Z ciekawości popatrzyłem na ceny... i osobiście wolałbym zmienić platformę i zainwestować w Ryzena, co w sumie zrobiłem w sierpniu ;)


W sierpniu ceny procków Intela były na bardzo fajnym poziomie dla kupujących. Szaleństwo zaczęło się od ~połowy września.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Sobcik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 100
  • Dołączył: Wt, 29 Sie 06

Napisany 08 Grudzień 2018 - 23:53

Zobacz postbielas, o 08 Grudzień 2018 - 23:50, napisał(a):

Z uwagi na aktualne ceny procków Intela jakakolwiek modyfikacja jest bardzo mocno wątpliwa pod kątem stosunku cena/wydajność.
Dlatego teraz albo zmigrowałbym na AMD B350/B450 i Ryzen 2600 (6c/12t), albo czekał na spadek cen procków Intela do poziomu z ostatnich wakacji.


Popieram.

Tak udało mi się przed boomem wstrzelić :thumbup:

#5 Użytkownik jest niedostępny   bielas 

  • ...i daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27712
  • Dołączył: So, 22 Gru 07

Napisany 08 Grudzień 2018 - 23:56

Ja na początku sierpnia kupiłem i5 8500, bo był 15 zeta droższy od popularnego wtedy i5 8400, więc zaszalałem. Dodaj obrazek

#6 Użytkownik jest niedostępny   Sobcik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 100
  • Dołączył: Wt, 29 Sie 06

Napisany 08 Grudzień 2018 - 23:59

Zobacz postbielas, o 08 Grudzień 2018 - 23:56, napisał(a):

Ja na początku sierpnia kupiłem i5 8500, bo był 15 zeta droższy od popularnego wtedy i5 8400, więc zaszalałem. Dodaj obrazek


Ja we wrześniu sprzedałem i5-6600K za 600zł, dziś chodzi po 700, weź tu zrozum ten rynek :E

#7 Użytkownik jest niedostępny   bielas 

  • ...i daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27712
  • Dołączył: So, 22 Gru 07

Napisany 09 Grudzień 2018 - 00:03

Zobacz postSobcik, o 08 Grudzień 2018 - 23:59, napisał(a):

Ja we wrześniu sprzedałem i5-6600K za 600zł, dziś chodzi po 700, weź tu zrozum ten rynek  :E


A ja za free oddałem chrześniakowi też i5 6600K (ostatni procek do oc, który kupiłem od Intela, więcej nie dam wyciągnąć z siebie kasy) z mobkiem Asus Z170A i jakimś ssd m.2 256gb sata. Nadal mu to lata jak złoto. Po przesiadce z i3 Lynnfielda (1156) i hdd, to komp wyleciał mu w kosmos. Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez bielas dnia: 09 Grudzień 2018 - 00:05


#8 Użytkownik jest niedostępny   DDR24 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 170
  • Dołączył: So, 29 Gru 12

Napisany 09 Grudzień 2018 - 01:21

Dzięki Panowie, żadne amd nie wchodzi w grę - nienawidzę i poprostu jakoś nie przemawia do mnie amd, na sam słuch "amd" głowa mi się odwraca w drugą stronę, od dziecka byłem fanem intela i do dzisiaj gram w counter strike global offensive na 300 klatkach mając starego xeona x5470 odkręconego do 4.4 ghz, robi mega robotę, nawet nie wiem czy nie idzie lepiej od właśnie wyżej wypisanego i5 6400. Amd zdecydowanie nie, może jednak zrobię mu inny prezencik jeżeli kolejne procki intela tak dużo nie wnoszą w wydajność jak zmiana całej platformy tym bardziej że płyta jest słaba do OC. Z góry Wam dziękuję za szybkie odpowiedzi !! :)

Ten post był edytowany przez DDR24 dnia: 09 Grudzień 2018 - 01:22


#9 Użytkownik jest niedostępny   Doamdor 

  • Uzależniony od informacji
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5954
  • Dołączył: Cz, 23 Lut 06

Napisany 09 Grudzień 2018 - 01:41

Jeżeli tak bardzo jesteś przywiązany do Intela, to najtańszy wybór będzie i7 https://allegro.pl/i...7715619238.html , https://www.olx.pl/o...html#201347a097 , https://www.olx.pl/o...html#604fb769de

Ten post był edytowany przez Doamdor dnia: 09 Grudzień 2018 - 01:41


#10 Użytkownik jest niedostępny   DDR24 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 170
  • Dołączył: So, 29 Gru 12

Napisany 09 Grudzień 2018 - 04:28

Zobacz postDoamdor, o 09 Grudzień 2018 - 01:41, napisał(a):

Jeżeli tak bardzo jesteś przywiązany do Intela, to najtańszy wybór będzie i7 https://allegro.pl/i...7715619238.html , https://www.olx.pl/o...html#201347a097 , https://www.olx.pl/o...html#604fb769de


Dziękuję Ci bardzo. Będzie różnica w wydajności do i5 6400 ?

#11 Użytkownik jest niedostępny   Thazalir 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 115
  • Dołączył: Pn, 02 Paź 17

Napisany 09 Grudzień 2018 - 04:46

Będzie.
Tutaj masz test skylake: https://pclab.pl/art65154.html, a tutaj kabylake https://pclab.pl/art72389-8.html (Test który ładniej pokazuję przewagę dodatkowych wątków)

Ten post był edytowany przez Thazalir dnia: 09 Grudzień 2018 - 04:53


#12 Użytkownik jest niedostępny   oskid 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 339
  • Dołączył: Wed, 22 Wrz 10

Napisany 09 Grudzień 2018 - 06:09

6700/7700(k), zmiana na mocniejszą i5 jest bez sensu

Ten post był edytowany przez oskid dnia: 09 Grudzień 2018 - 15:09


#13 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1820
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 09 Grudzień 2018 - 13:41

Takie przywiązanie do jednej firmy to głupota, wybacz. Ocenia się tu i teraz jak jest, a nie co było kiedyś (choć i tak kiedyś naprawdę dobre serie Athlonów i Phenomów były). AMD zrobiło fajną robotę z Ryzenami, a jak nie będą to wymiany np za 2 lata, to dodatkowe rdzenie i wątki będą miały przewagę nad leciwymi 6700 i 7700 przy 4 rdzen, 8 wątków. I cenowo też są w porządku.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 09 Grudzień 2018 - 13:45


#14 Użytkownik jest niedostępny   DDR24 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 170
  • Dołączył: So, 29 Gru 12

Napisany 09 Grudzień 2018 - 15:39

Dzięki, w takim razie rozważam 6700 i 7700 - z biosem nic nie trzeba kombinować przy tej wymianie ?

#15 Użytkownik jest niedostępny   Sobcik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 100
  • Dołączył: Wt, 29 Sie 06

Napisany 09 Grudzień 2018 - 16:02

Zobacz postDDR24, o 09 Grudzień 2018 - 15:39, napisał(a):

Dzięki, w takim razie rozważam 6700 i 7700 - z biosem nic nie trzeba kombinować przy tej wymianie ?


Oczywiście, że trzeba i warto zawsze mieć aktualny BIOS, być może 6700 pójdzie na obecnym, ale 7700 może nie pójść jeżeli jest to BIOS pierwotny, nieaktualizowany.

Zobacz postoskid, o 09 Grudzień 2018 - 06:09, napisał(a):

6700/7700(k), zmiana na mocniejszą i5 jest bez sensu


Jak dla mnie do tej płyty nie ma sensu wsadzać i7, nie wiadomo też jaki tam cooler jest jak boxowy to powodzenia.

Ten post był edytowany przez Sobcik dnia: 09 Grudzień 2018 - 16:05


#16 Użytkownik jest niedostępny   DDR24 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 170
  • Dołączył: So, 29 Gru 12

Napisany 09 Grudzień 2018 - 16:04

Zobacz postSobcik, o 09 Grudzień 2018 - 16:02, napisał(a):

Oczywiście, że trzeba i warto zawsze mieć aktualny BIOS, być może 6700 pójdzie na obecnym, ale 7700 może nie pójść jeżeli jest to BIOS pierwotny, nieaktualizowany.


Rzuciłbyś jak to się aktualizowało :) wiem że tak mojego xeona aktualizowałem ale to było dawnooo temu ?? :)

#17 Użytkownik jest niedostępny   Sobcik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 100
  • Dołączył: Wt, 29 Sie 06

Napisany 09 Grudzień 2018 - 21:00

MSI ma program MSI Live Update ściągnij sobie z ich strony, to Ci przy okazji zaktualizuje wszystko co z ich płytą związane ;)

#18 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1820
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 09 Grudzień 2018 - 21:09

Nigdy nie używa się aktualki biosu spod windowsa.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Sobcik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 100
  • Dołączył: Wt, 29 Sie 06

Napisany 09 Grudzień 2018 - 21:11

Jakoś używam i żyje.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1820
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 09 Grudzień 2018 - 21:12

No i gratulacje, ale to, że Tobie tam raz się udało, albo wcale bios zaaktualizować (bo nic nie piszesz o tym), nie znaczy, że zawsze jest to super bezpieczne. Chyba najwięcej padnięć płyt poszło po windowsowym badziewiu

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych