Forum PCLab.pl: Ram a fpsy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ram a fpsy

#1 Użytkownik jest niedostępny   domin1994 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 98
  • Dołączył: Wed, 09 Maj 18

Napisany 09 Grudzień 2018 - 16:40

Czy jak zwieksze ilość kosci ramu to zwiększy mi to fpsy w grze?

#2 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5683
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 09 Grudzień 2018 - 16:44

To zależy ilemasz teraz ram, w ilu kościach?

#3 Użytkownik jest niedostępny   domin1994 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 98
  • Dołączył: Wed, 09 Maj 18

Napisany 09 Grudzień 2018 - 16:47

2x8gb chce 2x16gb

#4 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3728
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 09 Grudzień 2018 - 17:20

Nie, w CS:Go więcej RAMu nie potrzeba. W większości nowych tytułów obecna ilość RAMu spokojnie wystarczy.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Putout 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1800
  • Dołączył: Pn, 30 Lis 15

Napisany 09 Grudzień 2018 - 17:24

kasa wyrzucona w błoto.

#6 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • No One
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5138
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 09 Grudzień 2018 - 18:33

Szybszy ram. To tak. Ale w tym przypadku - nie więcej Ramu pomoże.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 875
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 09 Grudzień 2018 - 18:40

Szybszy ram to większa wydajność procesora. Jeśli wydajność procesora jest wąskim gardłem, to zmiana ramu na szybszy może pomóc nawet bardzo.
To tylko o szybszym ramie.

Więcej ramu nie wpływa na fps w żaden sposób. Może co najwyżej wyeliminować różnego rodzaju większe i mniejsze ścięcia wynikające z konieczności doczytywania non stop danych.
Jak już powiedzieli przedmówcy, 2x8GB to dzisiaj spokojny zapas. Nawet w produktach, które czasami wołają o więcej. Zawyżone wymagania są związane z tym, że ludzie mają tonę syfu na komputerze, a wydawca nie chce potem słuchać, że coś komuś źle chodzi pomimo spełnienia "zalecanych wymagań"

#8 Użytkownik jest niedostępny   z4zu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 174
  • Dołączył: Wed, 30 Paź 13

Napisany 09 Grudzień 2018 - 22:52

Jeśli chodzi o fpsy w CS GO to po ostatnim update duzej ilosci osob przycielo nawet o polowe te fpsy. Ja osobiscie mialem po 250fps, a po piatkowym update mam 120-130.

#9 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 875
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 09 Grudzień 2018 - 23:47

Dziwne . Ja mam tyle samo fps na mm /dm . W nowym trybie mam dropy do 180 około A tak to nic się nie zmieniło. Przy 2x8gb ramu troszkę więcej fps mam niż na 2x4 w cs go Ale to różnica marginalna. Prędkość ramu może zwiększyć ilość fps, ale też nie ma co liczyć , ze zyskasz 100fps realne to będzie około 30fps więcej. Jaki masz teraz ram dokładnie i jaka resztę sprzętu?

#10 Użytkownik jest niedostępny   domin1994 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 98
  • Dołączył: Wed, 09 Maj 18

Napisany 10 Grudzień 2018 - 15:46

MÓJ KOMPUTER,A RAM tO 2X8GB BALLISTIX

Załączone pliki

  • Załączony plik  1.png (30.71K)
    Ilość pobrań: 39
  • Załączony plik  2.png (25.37K)
    Ilość pobrań: 51


#11 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 875
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 10 Grudzień 2018 - 16:12

Jeśli chcesz zwiększyć fps w cs go to zmień płytę główną na jakąś z270/z170 I nie wiem jakie masz chłodzenie procesora, jak stock to kupić np fortisa 3 I podkręcić procesor. Przy okazji zmiany płyty ram Podkrecisz, jak masz crucial sport lt 2400 cl16 to bez problemu powinieneś je podkręcić do 2800 cl14 , miałem takie kości i właśnie z taka prędkością pracowały bez problemu . Chyba że chcesz zmienić platformę bo jakby nie patrzył i7 7700k stoi bardzo wysoko , więc może zakup i7 8700 z drugiej ręki + jakąś płytka pod niego . Fakt że parę stow trzeba dołożyć bo niestety intel strasznie zdrozal, a nie chce Cię wciagac w amd bo jednak i7 7700k to nie i5 6400 , więc pewnie zmiana pod gry na ryzena jest bez sensu . Czyli wersja bardziej budżetową:

Zakup płyty z170-z270
Ewentualnie chłodzenie Cpu
i podkręcić ram i procesor

Wersja bardziej rozrzutna to:
Zakup i7 8700 z drugiej ręki
Jakaś płytka pod to , najlepiej z370 nawet jakąś najtańszą, zawsze sekcja mocniejsza niż w tanich b360 I można zawsze ram podkręcić.

Jeśli się nie pali to 3 opcja poczekać na ryzeny 3xxx , wedle jakichś tam przecieków wydajność może być świetna, za niższą cenę niż u konkurencji. Na razie to tylko niepotwierdzone info, ale coś może w tym być.

Ten post był edytowany przez novi dnia: 10 Grudzień 2018 - 17:32


#12 Użytkownik jest niedostępny   brajan007 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 662
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 10 Grudzień 2018 - 21:32

Przecież i 7770k to spory overkill dla csgo nie mowiąc już o GPU. Obstawiam, że nawet na słabych pamięciach nie powinno być dropów poniżej 250 fps a normalne po 300+ więc w czym problem?

#13 Użytkownik jest niedostępny   domin1994 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 98
  • Dołączył: Wed, 09 Maj 18

Napisany 10 Grudzień 2018 - 21:33

mam minimum 150 fpsow a chciałbym mieć 300,spadki do 150 fpsow są

#14 Użytkownik jest niedostępny   domin1994 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 98
  • Dołączył: Wed, 09 Maj 18

Napisany 13 Grudzień 2018 - 17:11

Mam taki ram :https://www.mediaexpert.pl/pamieci-ram/pamiec-ballistix-sport-lt-bls8g4d240fsek,id-1052441?gclid=CjwKCAiAo8jgBRAVEiwAJUXKqL6savzWj_BwWCxn5Nq6-3NibqnsBrK1GuHP7Ax2WNaHmiG40EsN5BoCJ7wQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
Będę mógł włożyć taki do komputera?

pamiec-ballistix-ddr4-8-gb-3000mhz-cl-15-blt8g4d30aeta-93

#15 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11900
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 13 Grudzień 2018 - 19:03

Masz dwie kości 8GB 2400CL16 1.2V ?

Kup teraz płytę Z170/Z270 i podkręć swój stary ram. Jak się nie uda to wtedy kup inny szybszy ram.

Jak zaczniesz od drugiej strony i wpierw kupisz ram, to niestety ale nic powyżej 2400MHz i tak nie ustawisz, bo masz zablokowaną płytę.


Aha i jeszcze jedna ważna sprawa, napięcie na ramie masz 1.00V - tak pokazuje screen. Nie wiem czy sam sobie te napięcie obniżałeś, czy nie włączyłeś nawet XMP i ram leci teraz na 2133Mhz ale warto, żebyś sobie to w pierw ogarnął.

Płyta powinna dać Ci możliwość ręcznego ustawienia timingów na ramie. Możesz sobie je podkręcić samymi ostrzejszymi timingami. Odpal profil XMP, wybierz napięcie 1,35V i przciśniej timingi.

Polecam programy:
Asrock Timing Configurator - do robienia screenów z ustawieniami i wrzucanie tego tutaj: http://forum.pclab.p.../page__st__3660
Aida64 - do sprawdzania wydajności - transfery i opoźnienia
SuperPi - to testowania wydajności w wyliczaniu pi
Prime95 - do testowania stabilności po OC
MemTest - do testowania stabilności ramu


Wydajność ramu możesz sobie sprawdzić w Aida64 jaką masz teraz i co wyjdzie po włączeniu XMP.



Do sprawdzenia masz jeszcze swoją płytę. Czy nie zrzuca zegarów i trzyma stabilny 4,4GHz na wszystkich rdzeniach podczas grania. Bo jakby nie patrzeć, to masz najgorszą płytę jaką można kupić do tego CPU. I tak rozbudowana sekcja zasilania jaka jest tam zaimplementowana może nie wystarczać do stabilnej pracy procesora.

Dodaj obrazek

#16 Użytkownik jest niedostępny   domin1994 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 98
  • Dołączył: Wed, 09 Maj 18

Napisany 13 Grudzień 2018 - 19:28

nie rozumiem zielony jestem

#17 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11900
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 13 Grudzień 2018 - 19:31

A dokładnie czego nie rozumiesz?

Google lub YouTube i hasło
Podkręcanie DDR4
Podkręcanie pamięci ram

W biosie podkręca się ram. Twoja płyta obsługuje max 2400mhz z procesorem 7gen. Ale timingi chyba możesz zmieniać. Sprawdź w instrukcji.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 13 Grudzień 2018 - 19:35


#18 Użytkownik jest niedostępny   domin1994 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 98
  • Dołączył: Wed, 09 Maj 18

Napisany 13 Grudzień 2018 - 19:34

wiem ze podkręcanie byle czego wiąże się może zzepsuciem produkty a jaka mam kupic plyte glowna Z270 gaming 7?

moje obecne kosci ramu wejda w nią,jak nie zauważę poprawy w fpsach to mam zakupić ramy z wieksza mhz?

Ten post był edytowany przez domin1994 dnia: 13 Grudzień 2018 - 19:35


#19 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11900
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 13 Grudzień 2018 - 19:50

Sama płyta da Ci FPS tylko wtedy, kiedy procek throtluje na Twojej płycie. Musisz to sprawdzić.


MSI afterburner, Riva Tuner i OSD z wyświetlaniem zegarów CPU musisz zrobić. Tak żebyś widział czy w grze nie spada.

Jak zegar nie spada a kupisz inne kości nawet 5000MHz to nic Ci to nie da jak boisz się wejść do biosu. Profile XMP uważane są za tryb OC a ten z defaultu jest wyłączony. Ma to sens ba wpierw komputer musi wstac, później człowiek może go ustawić w XMP lub ręcznie jak XMP nie zadziała.

Odpal sobie program CPU-Z i pokaż co masz w zakładce menory.

#20 Użytkownik jest niedostępny   domin1994 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 98
  • Dołączył: Wed, 09 Maj 18

Napisany 13 Grudzień 2018 - 20:31

fotka

Załączone pliki



  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych