Forum PCLab.pl: Karta graficzna do mojego zestawu. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Karta graficzna do mojego zestawu. Ok 400-500 zł, używana Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   RedDragonPL15 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1014
  • Dołączył: So, 28 Cze 14

Napisany 12 Grudzień 2018 - 01:30

Witam.
Mój komputer:
i5 3450 3,7 ghz
Asus z77-a
4x2 gb 1333 mhz Kingston cl9
Msi gtx 460 hawk ok 830/2000
Toshiba p300 1 tb
Nagrywarka lg
Be quiet pure power l7 530w
Gladius 600
Ok 4 miesięcy temu zmieniłem w komputerze procesor, płytę główną i dysk na to co teraz mam, ponieważ poprzednia płyta i dysk się zepsuło.
Ogólnie komputer jest wiekowy, kupiłem go w 2010 roku. Do ok sierpnia tego roku posiadałem procesor amd phenom II x4 955 i płytę asusa m4a88td-v Evo/usb3 I to mi wystarczało. Pewnie gdyba nie ta popsuta płyta to nadal bym siedział na phenomie.
Ale do sedna.
Aktualnie ogrywam jakieś starsze tytuły typu Hitman rozgrzeszenie, mafia 2 itp, chodzi bardzo dobrze, chodziło dobrze również na phenomie, jednak dopiero na tym procku karta chodzi non stop na 100% (phenom czasami ja ograniczał). Często ppgrywam również w gta 5 on-line i na ustawieniach normalnych mam od 60 do 80 klatek.
Nie jestem wymagającym graczem. Często wystarczy mi nawet ok 40 klatek, ważne żeby były stale. Gram w 1680x1050 od 10 lat i na pewno przez kolejne 10 nie będę miał wyższej rozdzielczości niż 1080p.
Gram dosyć rzadko jednak chciałbym mieć możliwość zagrania w hitmana 2 czy watch dogs 2. Nie jest dla mnie problem zejście do najniższych detali. Kilka dni temu pobralem Hitman 2 na steamie i już na gtx 460 słabo się gra. Ok 20 klatek mam, a to już za mało nawet jak na moje wymagania.
Wiem, ze ramu nie zmienię póki się nie zepsuje, to samo tyczy się innych rzeczy. Poza tym skok wydajności z phenoma na i5 i tak był dla mnie szokiem.
Potrzebuję używanej karty z gwarancją do tego zestawu, najbardziej optymalną. Rozgladalem się za 1060 3gb jednak to chyba trochę za dużo na ten procesor. Jak Wy myślicie. Wydaje mi się, że jest mi potrzebne coś pokroju 770. Nienawidzę bottlenecka, dlatego patrzę tylko na nvidię.
Jednak z drugiej strony co bym nie kupił będzie u mnie co najmniej 5 lat.
Dlatego może jednak warto zainwestować w coś pokroju 1060. Napiszcie co o tym sądzicie.
Dodam, że procka już więcej jak te 3.7 guz nie podkrece, mogę spróbować podkręcić ramy, ale nic więcej nie wyciągnę.
Karta może kosztować maks te 600 zł jednak z drugiej strony wolałbym wydać mniej bo pewnie nowa karta jaka by nie była i tak będzie 3 razy szybsza niż obecna i nie wiem czy cos mi jego jest mi potrzebne.
Proszę o dobre rady.

Ten post był edytowany przez RedDragonPL15 dnia: 12 Grudzień 2018 - 01:33


#2 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12828
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 12 Grudzień 2018 - 07:51

szukaj gtx 960, fajnie jakbyś trafił wersje 4 gb, ale i 2gb będzie spoko jak na razie grasz w 1680x1050
z drugiej strony do 500 zł można też trafić gtx 1050, trochę słabsza od 960tki , ale za to z dłuższą gwarancją będzie

a i widzę, ze masz identyczne pamięci jak moje (też 4 x 2gb kingstona 1333), możesz je spokojnie na 1866mhz podkręcić, też to ci da małego kopa w grach ;)

Zainwestowałbym też na twoim miejscu w SSD , teraz 240-250 gb można poniżej 200 zł wyrwać, na system + 2-3 gry aktualnie ogrywane styka a daje na prawdę dużo

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 12 Grudzień 2018 - 07:57


#3 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2688
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 12 Grudzień 2018 - 07:51

Nie no GTX 1060 3G może być do tego zestawu, tym bardziej jeśli ma być na kilka lat. Tyle że za 500 raczej nie kupi. Ceny na allegro zaczynają się od 545 + przesyłka. O GTX 770 nawet nie myśl, jeśli ma być gwarancja. Poza tym to karta już kilkuletnia.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 12 Grudzień 2018 - 08:50


#4 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2571
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 12 Grudzień 2018 - 08:32

Dokupisz kartę, nowsze produkcje przyciągną twoją uwagę i pojawi się problem z dropami przez 4 gole rdzenie i brak SSD. Na twoim miejscu kupił bym teraz najmocniejszą kartę na jaką Cie stać w chwili obecnej, czyli właśnie GTX 1060, lub RX 570 4GB. Dozbierał trochę grosza i zmienił procesor na i7-2600/k. Sprzedając swój procesor nie będzie to jakaś ogromna dopłata, a 8 wątków pozwoli Ci się cieszyć komfortową rozgrywką (No i jakiś SSD, teraz, lub w przyszłości, oraz OC ramu)

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 12 Grudzień 2018 - 09:25


#5 Użytkownik jest niedostępny   RedDragonPL15 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1014
  • Dołączył: So, 28 Cze 14

Napisany 12 Grudzień 2018 - 09:54

A czy rzeczywiście cofanie się o 1 architekturę w tył ma sens? Dla 8 wątków?
Szczerze mówiąc to nie chcę inwestować dużo pieniędzy w ten komputer, bo wiem, że jak kupię za mocną kartę to i procek i ramy będą mnie ograniczać.
Na razie kupię ten ssdok 250 gb i poczekam jeszcze jakiś czas, żeby 1060 staniał do ok 500 zł lub może pojawi się jakaś karta godna uwagi do ok tych 500 zł.
Ps. Czy ilość vramu wpływa na ilość klatek? Czy np jak zestawiamy dwie karty z dokładnie taką samą wydajnością. Jedna będzie miała 2 gb druga 4. Czy gdy ustawimy ustawienia graficzne w taki sposób aby nie przekraczaly 2 gb vram to wydajność będzie identyczna?
Czy vram odpowiada za coś jeszcze?

#6 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12828
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 12 Grudzień 2018 - 10:09

@up
człowieku, kumpel ma 2 architektury młodszego haswella i5 4460 od mojego i7 2600, jak zobaczył jak u mnie chodzi bf1/f5 czy Assasins Creed Origins to zemścił jak młody bóg , że mu wcisneli takiego cepa w sklepie, a i7 2600 miałby taniej - spadki , dropy u niego w bfi-e że czasami aż obraz staje, zresztą ludzie na forach BF-a z Skylakaim i Kabylakami i5 piszą o spadkach w nowym bfie do 40 fps, gdzie ja mam 70-90, a na niektórych mapach 90-110

#7 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5526
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 12 Grudzień 2018 - 10:14

RX 470 albo 570 z jak najdłuższą gwarancją w porządnym sklepie (dla klienta detalicznego NIE ISTNIEJE coś takiego jak gwarancja producenta).

#8 Użytkownik jest niedostępny   RedDragonPL15 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1014
  • Dołączył: So, 28 Cze 14

Napisany 12 Grudzień 2018 - 22:55

Na razie dokupię ssd 250, a grafike i proc na 2600/3770 (k) zmienię jak karty stanieją.
Polecacie jakieś ssd 250 na mlc, tanio?

Ten post był edytowany przez RedDragonPL15 dnia: 12 Grudzień 2018 - 22:55


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych