Forum PCLab.pl: RTX 2070 - spadek płynności - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

RTX 2070 - spadek płynności Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Gradzik18 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 11

Napisany 12 Grudzień 2018 - 22:42

Witam. Jestem od wczoraj posiadaczem karty graficznej MSI GeForce RTX 2070 ARMOR i w battlefield 5 zmagam się z nieprzyjemnymi spadkami płynności. https://www.youtube....h?v=21qmqGLE8Tk Efekt około 0:37

Opcje graficzne mam na wysokie, na dx11 i 12 jest podobnie. Gra zainstalowana na SDD.

Pozostałe podzespoły to:
Intel i7-8700
ASRock Z370 Pro4
G.SKILL 16GB 3200MHz Ripjaws V Black CL16 (2x8GB)
Zasilacz Thermaltake Smart SE 630W

Da się jakoś na to zaradzić?

#2 Użytkownik jest niedostępny   zozolek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1386
  • Dołączył: Pt, 23 Wrz 11

Napisany 12 Grudzień 2018 - 22:54

U mnie pomógł nowy dysk nvme + nowy system, przycięcia ręką odjął.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Gradzik18 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 11

Napisany 12 Grudzień 2018 - 22:55

Tydzień temu robiłem format :/

A co do dysku to chyba i tak na ssd powinno to fajnie śmigać?

Ten post był edytowany przez Gradzik18 dnia: 12 Grudzień 2018 - 22:55


#4 Użytkownik jest niedostępny   zozolek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1386
  • Dołączył: Pt, 23 Wrz 11

Napisany 12 Grudzień 2018 - 22:58

Teoretycznie tak, gra też jest poprostu zrypana i masz freezy
BTw. gdzie ty się uchowałeś, że na takim sprzęcie w 60 hZ grasz Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez zozolek dnia: 12 Grudzień 2018 - 22:59


#5 Użytkownik jest niedostępny   Gradzik18 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 11

Napisany 12 Grudzień 2018 - 23:04

Już około 10 lat mam ten monitor i póki działa to jest ok :cool:

Frustrują mnie te spadki bo na gtx 970 nie miałem takich problemów, a tutaj póki co lipa :/

#6 Użytkownik jest niedostępny   Griszah 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 361
  • Dołączył: Nd, 15 Lip 18

Napisany 12 Grudzień 2018 - 23:36

Wywal sterowniki Display Driver Uninstaller i zainstaluj je od nowa.

Ten post był edytowany przez Griszah dnia: 12 Grudzień 2018 - 23:36


#7 Użytkownik jest niedostępny   Gradzik18 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 11

Napisany 12 Grudzień 2018 - 23:42

Jutro spróbuję :)

#8 Użytkownik jest niedostępny   Isharoth 

  • 4K Master Race
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2252
  • Dołączył: Pn, 27 Cze 16

Napisany 13 Grudzień 2018 - 00:00

Wiem, że to żadna pomoc, ani rozwiązanie, ale BF V przycina w losowych momentach u mnie i u wielu innych osób.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Gradzik18 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 11

Napisany 13 Grudzień 2018 - 00:24

Aż sobie pobiorę BF 1 i zobaczę jak tam to wygląda

#10 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1981
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 13 Grudzień 2018 - 10:41

u mnie bf 1 tez w losowych momentach przycina. bf v tez ale rzadziej niz bf 1

#11 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 919
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 13 Grudzień 2018 - 10:46

Dla mnie to wygląda na normalną grę, fakt - jeden raz widać w podanym przez Ciebie momencie, że następuje jakaś mikro ledwo widoczna ścina ale dla mnie to wyglądało na doczytanie terenu przez silnik gry a nie problem spowodowany kartą graficzną, poza tym RTX 2070 i granie na Wysokich zamiast na Ultra? Sugeruję spoliczkować się w trybie natychmiastowym za taką hańbę i wstyd.

Spróbuj jeszcze włączyć vsync (synchronizacja pionowa w opcjach gry) by wymusić idealną synchronizację monitora z kartą.

Ten post był edytowany przez caleb59 dnia: 13 Grudzień 2018 - 10:54


#12 Użytkownik jest niedostępny   ketiw555 

  • Shut the f*ck up and train
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4069
  • Dołączył: So, 12 Lis 05

Napisany 13 Grudzień 2018 - 11:11

Ja miałem taki lekki stuttering jak miałem Intela, jak zmieniłem na AMD to wszystkie mikrościnki w każdej grze jak ręką odjął. Dziwne to, fpsy nie spadają a widać ścinkę, mega jest to irytujące, niektórzy tego nie widzą ja należę do osób które wypatrzą każdą niedoróbke :lol2:

Z innej beczki jakiego programu używasz do oglądanie tych wszystkich parametrów na monitorze i czym nagrywasz filmy ? :D

#13 Użytkownik jest niedostępny   zwierz121 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 287
  • Dołączył: Pn, 17 Lis 14

Napisany 13 Grudzień 2018 - 11:37

Za co ma się policzkoeac po co na multi wysokie detale jak tam widoczność przeciwników jest ważna ja mam 1080 i gram na low aby takich mikro przyciąć jak najwięcej uniknąć. To nie jest gra singlowa żeby na padać się odbiciami w kałuży wody tu chodzi żeby w głowę przeciwnika strzelić szybciej niż on w naszą więc im więcej detali w multi tym większe kłopoty

#14 Użytkownik jest niedostępny   dawidoxx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1000
  • Dołączył: Pt, 18 Mar 16

Napisany 13 Grudzień 2018 - 11:52

U mnie pomogło wyłączenie ochrony w czasie rzeczywistym w windows defender.. Zawsze kiedy wyłącze ochrone nie mam żadnych przycięć..

#15 Użytkownik jest niedostępny   HiT92 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 617
  • Dołączył: So, 07 Lut 09

Napisany 13 Grudzień 2018 - 12:24

@Gradzik18 jaką masz wersje systemu?

Ten post był edytowany przez HiT92 dnia: 13 Grudzień 2018 - 12:24


#16 Użytkownik jest niedostępny   Gradzik18 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 11

Napisany 13 Grudzień 2018 - 14:44

Zobacz postcaleb59, o 13 Grudzień 2018 - 10:46, napisał(a):

Dla mnie to wygląda na normalną grę, fakt - jeden raz widać w podanym przez Ciebie momencie, że następuje jakaś mikro ledwo widoczna ścina ale dla mnie to wyglądało na doczytanie terenu przez silnik gry a nie problem spowodowany kartą graficzną, poza tym RTX 2070 i granie na Wysokich zamiast na Ultra? Sugeruję spoliczkować się w trybie natychmiastowym za taką hańbę i wstyd.

Spróbuj jeszcze włączyć vsync (synchronizacja pionowa w opcjach gry) by wymusić idealną synchronizację monitora z kartą.


Grałem z vsync jak i bez i w sumie dzieje się podobnie

Zobacz postketiw555, o 13 Grudzień 2018 - 11:11, napisał(a):

Ja miałem taki lekki stuttering jak miałem Intela, jak zmieniłem na AMD to wszystkie mikrościnki w każdej grze jak ręką odjął. Dziwne to, fpsy nie spadają a widać ścinkę, mega jest to irytujące, niektórzy tego nie widzą ja należę do osób które wypatrzą każdą niedoróbke :lol2:

Z innej beczki jakiego programu używasz do oglądanie tych wszystkich parametrów na monitorze i czym nagrywasz filmy ? :D


Do parametrów używam MSI Afterburner, a filmy nagrywam programem shadowplay od nvidii

Zobacz postdawidoxx, o 13 Grudzień 2018 - 11:52, napisał(a):

U mnie pomogło wyłączenie ochrony w czasie rzeczywistym w windows defender.. Zawsze kiedy wyłącze ochrone nie mam żadnych przycięć..


Jeśli używam innego antywirusa to też ta ochrona w czasie rzeczywistym jest włączona?

Zobacz postHiT92, o 13 Grudzień 2018 - 12:24, napisał(a):

@Gradzik18 jaką masz wersje systemu?


1809

Ten post był edytowany przez Gradzik18 dnia: 13 Grudzień 2018 - 14:45


#17 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17828
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 13 Grudzień 2018 - 14:53

Usuń obecny sterownik graficzny w DDU i zainstaluj 417.35.
W panelu Nvidii ustaw v-sync na fast, a w grze wyłącz v-sync.
Karta wtedy powinna iść pełną parą.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Gradzik18 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 11

Napisany 13 Grudzień 2018 - 17:12

@up zrobiłem tak jak napisałeś plus włączyłem jeszcze DX 12 i gra działa lepiej, dzięki :)

#19 Użytkownik jest niedostępny   mariusz179 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 535
  • Dołączył: Nd, 19 Paź 14

Napisany 13 Grudzień 2018 - 17:45

Zobacz postleven, o 13 Grudzień 2018 - 14:53, napisał(a):


Karta wtedy powinna iść pełną parą.

Prąd ciągnie i grzeje sie też pełną parą ??

#20 Użytkownik jest niedostępny   sylwekfox 

  • Gracz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4125
  • Dołączył: Pt, 25 Cze 04

Napisany 13 Grudzień 2018 - 18:02

Zobacz postGradzik18, o 12 Grudzień 2018 - 23:04, napisał(a):

Już około 10 lat mam ten monitor i póki działa to jest ok :cool:

Frustrują mnie te spadki bo na gtx 970 nie miałem takich problemów, a tutaj póki co lipa :/

Przy takim sprzęcie śmiało możesz kupować monitor 1440p i czemu masz opcje ustawione na wysokie zamiast na ultra ?

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych