Forum PCLab.pl: Procesor - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Procesor Genuine Intel(R) CPU 0000 @ 2.90GHz (Engineering Sample)

#1 Użytkownik jest niedostępny   wiza2005 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Cz, 13 Gru 12

Napisany 12 Grudzień 2018 - 23:23

Witam wszystkich i chcialbym was prosic o pomoc w temacie procesora takiego Genuine Intel® CPU 0000 @ 2.90GHz (Engineering Sample) co to za procesor
Bo zakupiłem go na Allegro i zastanawiam sie czy nie zostalem oszukany https://allegro.pl/o...t-gw-7704732573
A nigdzie nie moge znalezc opisu co to za procek. Przy zakupie kireowałem sie tym Gigabyte H370-HD3, i7-8700S, 8GB DDR4, FVAT, gw. a dosatłem jak wyzej w linku do aukcji

Załączone pliki

  • Załączony plik  cpu.jpg (68.85K)
    Ilość pobrań: 63


#2 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5181
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 12 Grudzień 2018 - 23:39

Jak dla mnie opis aukcji się zgadza. Kupiłeś ES, o wydajności I7-8700s. Sprawdź w testach jak się spisuje.

#3 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • spamuJEŻ, posty generuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18492
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 13 Grudzień 2018 - 00:05

Jak można mówić o odpowiedniku czegoś, co nigdy nie istniało?*

Nie ma dokładnego, detalicznego odpowiednika tego CPU. Z tego co idzie znaleźć, ma on turbo na jednym rdzeniu 4.0GHz, a na wszystkich - 3.5GHz.
Układ rdzeni/wątków jak 8th gen i7 - 6 rdzeni, 12 wątków.

Na aukcji wyraźnie widać jaki procesor jest sprzedawany, jak się prezentuje w cpu-z, jest też napisane o wersji inżynieryjnej.
Fakt zakupu bez dokładnego przeczytania oferty, obejrzenia zdjęć i ostatecznego zrozumienia co jest obiektem sprzedaży jak można nazwać? Bezmyślność? Lekka głupota?

Skoro zakup od firmy, to można skorzystać ze "zwrotu 14 dniowego".



*Bo nie istnieje coś takiego jak 8700S. Są tylko T, wersja bazowa, i K. Notabene - ten "S" ma gorsze turbo biny niż detaliczny T.

#4 Użytkownik jest niedostępny   masterlight 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 311
  • Dołączył: Wed, 25 Lut 09

Napisany 13 Grudzień 2018 - 00:54

http://forum.pclab.p...ieryjne-z-Chin/

tutaj masz temat o tych procesorach

#5 Użytkownik jest niedostępny   takitamrandom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 157
  • Dołączył: Pt, 20 Lip 18

Napisany 13 Grudzień 2018 - 07:01

Nie masz się czym przejmować, wygląda że to niezły procek. Tylko ściągnij HWinfo i sprawdź jakie ma rzeczywiste parametry.

#6 Użytkownik jest niedostępny   rad_chu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 131
  • Dołączył: So, 06 Kwi 13

Napisany 13 Grudzień 2018 - 07:13

W taj cenie fajny zestaw. procek ruszy na wszystkich rdzeniach 4.0 na płytach z370 (w opisie aukcji jest błąd gdyz płyta nie jest na układzie z370 tylko h370) wiec raczej nie wymusisz na niej trybu enhenced turbo.Ale tak jak napisałem wcześniej w tej cenie to fajny zestaw.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Zacpac 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 598
  • Dołączył: Wed, 18 Paź 06

Napisany 13 Grudzień 2018 - 07:20

Masz 14 dni plus 6 miechów gwary. Procesory się nie psują, a cena wręcz rewelacyjna. Zrób OC później testy i ciesz się super zestawem.

#8 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • spamuJEŻ, posty generuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18492
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 13 Grudzień 2018 - 08:14

Zobacz postrad_chu, o 13 Grudzień 2018 - 07:13, napisał(a):

W taj cenie fajny zestaw. procek ruszy na wszystkich rdzeniach 4.0 na płytach z370 (w opisie aukcji jest błąd gdyz płyta nie jest na układzie z370 tylko h370) wiec raczej nie wymusisz na niej trybu enhenced turbo.Ale tak jak napisałem wcześniej w tej cenie to fajny zestaw.

Żadne enchanced turbo nie działa na procesorach zablokowanych! 4GHz będzie tylko na jednym rdzeniu, niezależnie czy płyta jest Z czy nie.

#9 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11115
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 13 Grudzień 2018 - 09:17

1650 za ESa i marna plyte glowna :lol2: , juz dla samego faktu ES nabieranabieram dystansu gdyz nie wszystkie instrukcje musza byc aktywne w tych procesorach,

#10 Użytkownik jest niedostępny   takitamrandom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 157
  • Dołączył: Pt, 20 Lip 18

Napisany 13 Grudzień 2018 - 11:08

+ ram. Jak by nie liczyć i tak bardziej opłacalny zakup niż Twój 9900k, więc nie wiem czy śmianie się z kolegi zestawu jest na miejscu :P

Ten post był edytowany przez takitamrandom dnia: 13 Grudzień 2018 - 11:10


#11 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11115
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 13 Grudzień 2018 - 12:49

po pierwsze to zadaj sobie pytanie co to jest ES i bedziesz wiedzial ze ten cep nie jest warty na tysiaka, po drugie to popatrz na pyte golas w wersji H, po trzecie brak gwarancji na procesor ok tu moze nie jest tak wazne ale sarto miec, i na koniec bujanie sie z pozniejszym zbytem,
tak autor zostal nabity w butelke jednym slowem a wy mu jeszcze klaszczecie :lol2: :lol2: :lol2:, niech sie autor zastanowi czy dokonal dobrego zakupu oszczedzajac kilka pln bo duzo nie zaoszczedzil na procesorze wzgledem nawet 8700k,

OEM 8700 na allegro już od 1k pln LINK, i jak tu brać na poważnie takich dyskutantów jak takitamrandom :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: , ten zakupiony ES nie jest wart nawet polowe ceny zestawu, jedyny zadowolony z transakcji to Sprzedający :E

a Płyta główna LINK nawet 500 pln jako NOWY produkt nie kosztuje

Ten post był edytowany przez VSS dnia: 13 Grudzień 2018 - 14:59


#12 Użytkownik jest niedostępny   takitamrandom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 157
  • Dołączył: Pt, 20 Lip 18

Napisany 13 Grudzień 2018 - 15:09

Trochę może przepłacił, ale to całkiem niezły zestaw i starczy na wiele lat. Takie gdybanie ze ES to słaby nic nie wnosi jak nie znasz konkretów bo w internecie tak na szybko patrząc ludzie sobie chwalą. Na aliexpress sprzedawali to tez widzę same pozytywy. Całkiem dobra alternatywa dla ryzena 2600 z niskim poborem prądu i iGPU.

Sam nie wiem czy bym nie kupił takiego zestawu zamiast mojego ryzena.

Edit Nie wiem co ty piłeś. Tam jest licytacja od 1000zł, a kup teraz najtańszy jest za 1200zł z przesyłką. Podsumowując 8700 - 1200zł, płyta 500, ram 300, więc zapłacił by 2000zł.

Ten post był edytowany przez takitamrandom dnia: 13 Grudzień 2018 - 15:21


#13 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11115
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 13 Grudzień 2018 - 15:43

Zobacz posttakitamrandom, o 13 Grudzień 2018 - 15:09, napisał(a):

Trochę może przepłacił, ale to całkiem niezły zestaw i starczy na wiele lat. Takie gdybanie ze ES to słaby nic nie wnosi jak nie znasz konkretów bo w internecie tak na szybko patrząc ludzie sobie chwalą. Na aliexpress sprzedawali to tez widzę same pozytywy. Całkiem dobra alternatywa dla ryzena 2600 z niskim poborem prądu i iGPU.

Sam nie wiem czy bym nie kupił takiego zestawu zamiast mojego ryzena.

Edit Nie wiem co ty piłeś. Tam jest licytacja od 1000zł, a kup teraz najtańszy jest za 1200zł z przesyłką. Podsumowując 8700 - 1200zł, płyta 500, ram 300, więc zapłacił by 2000zł.

dać ci chusteczkę do powycierania nosa ????,

za niecałe to ma 8700 a o dodatkowych kilkaset Mhz nawet nie wspominam na samym procesorze to jedno , drugie to nie wiem czy wiesz ale zapewne nie wiesz ze Procesor nie działa Zero/Jedynkowo, jest jeszcze coś takiego jak ID Procesora które niekiedy musi być poprawnie odczytane,nie jest powiedziane to czy wszystkie Softy w tym System jest wstanie poprawnie adresować wszystkie instrukcje takiego procesora jak ES i tu możliwe ze Procesor nawet nie będzie namiastka procesora OEM sygnowanego do ogólnego użytku, może działać ale nie musi a wszelakie prawa zachowuje sobie Intel który zastrzega sobie prawo do własności Takich procesorów,
wiec przestań bredni pisać ze autor kupił Okazje, zgadza się Okazjonalnie to kopił sprzęt którego już nie sprzeda w jakieś rozsądnej cenie

nawet jak by kopił tego 8700 za 1180+450 nowa płyta plus 280 nowy ram wyszlo by go okolo 1950 pln minus 1650 za zloma którego kupił to zaoszczędził Ile 300pln :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: no ale ma gwarancje u jakiegoś gościa który przegląda swoje aukcje i się nadziwić nie może ze towar schodzi jak cieple bułki :lol2: :lol2:

Ten post był edytowany przez VSS dnia: 13 Grudzień 2018 - 15:48


#14 Użytkownik jest niedostępny   takitamrandom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 157
  • Dołączył: Pt, 20 Lip 18

Napisany 13 Grudzień 2018 - 16:02

Zobacz postVSS, o 13 Grudzień 2018 - 15:43, napisał(a):

dać ci chusteczkę do powycierania nosa ????,

za niecałe to ma 8700 a o dodatkowych kilkaset Mhz nawet nie wspominam na samym procesorze to jedno , drugie to nie wiem czy wiesz ale zapewne nie wiesz ze Procesor nie działa Zero/Jedynkowo, jest jeszcze coś takiego jak ID Procesora które niekiedy musi być poprawnie odczytane,nie jest powiedziane to czy wszystkie Softy w tym System jest wstanie poprawnie adresować wszystkie instrukcje takiego procesora jak ES i tu możliwe ze Procesor nawet nie będzie namiastka procesora OEM sygnowanego do ogólnego użytku, może działać ale nie musi a wszelakie prawa zachowuje sobie Intel który zastrzega sobie prawo do własności Takich procesorów,
wiec przestań bredni pisać ze autor kupił Okazje, zgadza się Okazjonalnie to kopił sprzęt którego już nie sprzeda w jakieś rozsądnej cenie

nawet jak by kopił tego 8700 za 1180+450 nowa płyta plus 280 nowy ram wyszlo by go okolo 1950 pln minus 1650 za zloma którego kupił to zaoszczędził Ile 300pln :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: no ale ma gwarancje u jakiegoś gościa który przegląda swoje aukcje i się nadziwić nie może ze towar schodzi jak cieple bułki :lol2: :lol2:


Nie wiem do czego mi niby chusteczka?

Po pierwsze znowu gdybasz i wymyślasz teorie z kosmosu co może nie działać. Logiczne że procesor jest tańszy i może mu czegoś brakować to od autora zależy czy chce zaryzykować czy nie.
Po drugie ani razu nie napisałem że kupił okazje, nawet napisałem że trochę przepłacił, więc naucz się czytać.
Po trzecie pisze się kupił, a nie "kopił" w podstawówce to wiedzą.
po czwarte obydwa procki znajdą kupca, to indywidualna decyzja czy ktoś chce zaryzykować i jaki ma budżet. Nie wiem czemu na siłę wciskasz swój punkt widzenia i się tak podniecasz.
Po piąte więcej z tobą nie dyskutuje bo szkoda czasu na chamskie teksty. Widzę że masz nagrzaną główkę i szukasz kogoś do rozładowania swoich frustracji :P

#15 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11115
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 13 Grudzień 2018 - 16:10

add5, jak nie umiesz przedstawić wartości która podeprze twoja wypowiedz to łapiesz się za słowa................ typowa technika breniewa od pisania bredni,

jeszcze raz napisze Procesory ES/QS nie maja miejsca bytu w tych przedziałach cenowych, dodanie płyty i Ramu tez po najtańszych kosztach to tylko zachęta dla jelenia, gdyby taki procesor kosztował 300-500 pln można podjąć ryzyko ale oszczędzając trzy paczki do tego gwara umowna i o wiele gorszy procesor to naprawdę..... wybacz ale pojęcia nie masz w którym miejscu należy oszczędzać

Ten post był edytowany przez VSS dnia: 13 Grudzień 2018 - 16:11


#16 Użytkownik jest niedostępny   takitamrandom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 157
  • Dołączył: Pt, 20 Lip 18

Napisany 13 Grudzień 2018 - 16:21

Czy ty jesteś jakiś upośledzony? Nigdzie nie napisałem że ten procek to lepszy wybór od 8700. Dla mnie to wybór kupującego. Sam możliwe że bym zaryzykował, nie wiem bo musiał bym to poważnie przemyśleć.

#17 Użytkownik jest niedostępny   daerragh 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 514
  • Dołączył: Cz, 24 Maj 12

Napisany 13 Grudzień 2018 - 16:40

Taa, za zaoszczedzone 300zl pakowac sie w klopoty to kiepeski interes.

#18 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • spamuJEŻ, posty generuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18492
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 13 Grudzień 2018 - 17:26

Zobacz postVSS, o 13 Grudzień 2018 - 15:43, napisał(a):

nie wiem czy wiesz ale zapewne nie wiesz ze Procesor nie działa Zero/Jedynkowo, jest jeszcze coś takiego jak ID Procesora które niekiedy musi być poprawnie odczytane,nie jest powiedziane to czy wszystkie Softy w tym System jest wstanie poprawnie adresować wszystkie instrukcje takiego procesora jak ES i tu możliwe ze Procesor nawet nie będzie namiastka procesora OEM sygnowanego do ogólnego użytku, może działać ale nie musi

To jest finalny stepping, a nie jakaś wersja przedprodukcyjna. Ma takie samo ID, i łyka taki sam mikrokod jak wersje detaliczne.
Oprogramowanie ogarnia obecność instrukcji nie po kierowaniu się nazwą procesora, a instrukcją CPUID. Nikt do tej pory nie zgłaszał wykastrowania tych ES'ów z ważnych rzeczy, a zainteresowanie nimi jest spore. Straszysz bardzo na zapas ;)

Zobacz postVSS, o 13 Grudzień 2018 - 15:43, napisał(a):

a wszelakie prawa zachowuje sobie Intel który zastrzega sobie prawo do własności Takich procesorów

W teorii tak, w praktyce ma wywalone na wszystko, co wyszło na świat po premierze owej archi.

Zobacz postVSS, o 13 Grudzień 2018 - 16:10, napisał(a):

dodanie płyty i Ramu tez po najtańszych kosztach

Jakie najtańsze koszta, skoro płyta oparta na bezdyskusyjnie najbardziej nieopłacalnym chipsecie tej platformy? :hmm:
Rozumiem że dla Ciebie płyty za mniej niż 1000zł nie istnieją, ale gdyby naprawdę w tym zestawie było cięcie kosztów, to byłaby tam płyta H310.


W żadnym wypadku nie bronię tej oferty - bo jest przepłacona. Ale sam procesor w przedziale 700-800zł jest wart rozpatrzenia - bo w tym przedziale cenowym konkuruje z jakimiś parodiami wykastrowanymi z HT.

#19 Użytkownik jest niedostępny   wiza2005 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Cz, 13 Gru 12

Napisany 13 Grudzień 2018 - 17:30

Zobacz postZacpac, o 13 Grudzień 2018 - 07:20, napisał(a):

Masz 14 dni plus 6 miechów gwary. Procesory się nie psują, a cena wręcz rewelacyjna. Zrób OC później testy i ciesz się super zestawem.

Oc nie zrobie bo ma wszystko poblokowane a numer BIOS mam F11

#20 Użytkownik jest niedostępny   takitamrandom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 157
  • Dołączył: Pt, 20 Lip 18

Napisany 13 Grudzień 2018 - 17:45

Nie ma co tu gdybać ściągnij np cinebencha i HW info, sprawdź jaki masz boost na jednym i kilku rdzeniach i ogólnie ile punktów, a mniej więcej będziesz wiedział co to za procek. I zrób jakieś stress testy czy jest stabilny. Na początek wystarczy. Później posprawdzaj w grach ile masz fps i porównaj np do ryzena 2600x który ma podobnego boosta.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych