Forum PCLab.pl: ASRock A320M Pro4 + Ryzen 5 1600x Problem - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

ASRock A320M Pro4 + Ryzen 5 1600x Problem ASRock A320M Pro4 + Ryzen 5 1600x Problem

#1 Użytkownik jest niedostępny   adrian339 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Cz, 24 Sie 17

Napisany 12 Grudzień 2018 - 23:43

Witam. Kupiłem nową płytę ASRock A320M Pro4 i nowy procesor AMD Ryzen 5 1600x. Złożyłem wszystko do kupy, i ? i dupa

Teraz mam dylemat czy bios płyty nie obsługuje tego procesora, czy pamięć ram jest uszkodzona ( stan pamięci niesprawdzany, kupiłem za grosze )

I teraz tak. Z jednej strony gdy bios nie obsługuje płyty to ( przynajmniej w przypadku intela ) wiatrak zakręci sie kilka razy i tyle - w tym przypadku kręci się cały czas. Z drugiej strony, gdy mamy uszkodzony ram, Buzzer pika kilka razy - w tym przypadku siedzi cicho

Niby na opakowaniu płyty jest napisane, że obsługuje procesory Ryzen. Z drugiej strony Ryzena 5 1600 obsługuje każdy bios, ale już mojego 1600x nie obsługuje każdy bios. Ale kuzwa no czemu wiatrak się kreci jakby bios go obsługiwał. I czemu nic nie pika jakto przy uszkodzonym ramie.. ( dodam, że karta graficzna sprawna, zasilacz nowy. )

Co o takim zjawisku myślicie ? ja dopiero wchodze w AMD, więc może ktos pomoże :D

( w skrócie: Uszkodzony ram, albo zły bios pod Ryzena 5 1600x, Objawy: Cooler się kręci, nie ma obrazu )

#2 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2569
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 12 Grudzień 2018 - 23:45

Płyta obsługuje ten procesor, sprawdź te ramy jak za grosze, wsadziłeś w 2 i 4 slot od procka? Upewnij się ze wszystko powpinane dobrze 24+8 pin CPU zasilanie, zasilanie karty graficznej, sprawdź ram wpinając po jednej kości etc. Zresetuj BIOS zworką.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 12 Grudzień 2018 - 23:53


#3 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • spamuJEŻ, posty generuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18492
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 12 Grudzień 2018 - 23:46

Nie wiatrak tylko wentylator.


Pamiętasz o tym, że ten ryzen nie ma integry, i potrzebna jest dedykowana karta graficzna?

#4 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2569
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 12 Grudzień 2018 - 23:49

Zobacz postMitycznyJeż, o 12 Grudzień 2018 - 23:46, napisał(a):

Nie wiatrak tylko wentylator.


Pamiętasz o tym, że ten ryzen nie ma integry, i potrzebna jest dedykowana karta graficzna?

Przeciez pisał

Cytuj

dodam, że karta graficzna sprawna, zasilacz nowy. )
:E

#5 Użytkownik jest niedostępny   adrian339 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Cz, 24 Sie 17

Napisany 13 Grudzień 2018 - 00:03

ram jest włożony w pierwszy bank od porocka, jedna kość 8GB 3000mhz

w liście obsługiwanchy procków, jest napisane, że przy Ryzen 5 1600 każdy bios a przy Ryzen 1600x bios P2.10

#6 Użytkownik jest niedostępny   adrian339 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Cz, 24 Sie 17

Napisany 13 Grudzień 2018 - 00:15

gdy wyciągnę 8Pin od zasilania Karty graficznej to speaker tez nie piszczy ( sprawdziłem na kilku speakerach) dziwne. może piny SPK uwalone

#7 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5181
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 13 Grudzień 2018 - 00:49

Po co taką płytę kupiłeś, trzeba było brać chociaż MSI B350M PRO-VD PLUS za 250zł i nie miałbyś problemów.

Sprawdzałeś, czy ta płyta obsługuje twój RAM?
Podaj dokładne nazwy i symbole części komputera.

#8 Użytkownik jest niedostępny   adrian339 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Cz, 24 Sie 17

Napisany 13 Grudzień 2018 - 01:00

Płyta jest dośc atrakcyjna wyposażeniem

płyta: ASRock A320M Pro4

Procek: Ryzen 5 1600x

RAM: G. Skill TridentZ 8GB F4-3000C14Q-32GTZ PC4-24000 8Gx4 Intel XMP 2.0 Ready

Zasilacz Silentium PC Vero L2 600w

Karta Graficzna: Radeon RX 580 8GB

Ten post był edytowany przez adrian339 dnia: 13 Grudzień 2018 - 01:13


#9 Użytkownik jest niedostępny   adrian339 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Cz, 24 Sie 17

Napisany 13 Grudzień 2018 - 01:31

płyta obsługuje ramy o taktowaniu kolejno:

2133
2400
2667
2933
3200

ten ram ma taktowaie 3000mhz

płyta sobie go jakoś obniża do 2933 ? czy może dlatego nie działa ?

#10 Użytkownik jest niedostępny   badboy141 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 235
  • Dołączył: Wt, 11 Mar 14

Napisany 13 Grudzień 2018 - 05:41

Załadowałeś profil xmp czy po prostu sobie podbiłeś taktowanie? U mnie ram 3000 po załadowaniu profilu xmp wchodził na 2933, ręczne zmienienie na 3000 powodowało właśnie takie objawy. Pomogło lekkie podniesienie napięcia i startują bez problemu na 3000.

#11 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2569
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 13 Grudzień 2018 - 09:18

Zobacz postadrian339, o 13 Grudzień 2018 - 00:03, napisał(a):

ram jest włożony w pierwszy bank od porocka, jedna kość 8GB 3000mhz


Ram wepnij w drugi slot od procesora, Zresetuj bios zworką.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 13 Grudzień 2018 - 09:18


#12 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2569
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 13 Grudzień 2018 - 09:30

Zobacz postbadboy141, o 13 Grudzień 2018 - 05:41, napisał(a):

Załadowałeś profil xmp czy po prostu sobie podbiłeś taktowanie? U mnie ram 3000 po załadowaniu profilu xmp wchodził na 2933, ręczne zmienienie na 3000 powodowało właśnie takie objawy. Pomogło lekkie podniesienie napięcia i startują bez problemu na 3000.

Jak miał zmienić cokolwiek skoro napisał:

Zobacz postadrian339, o 12 Grudzień 2018 - 23:43, napisał(a):

Objawy: Cooler się kręci, nie ma obrazu )


#13 Użytkownik jest niedostępny   adrian339 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Cz, 24 Sie 17

Napisany 13 Grudzień 2018 - 10:45

Sary racja, nic nie ruszałem w biosie bo pc w ogóle nie chce pokazac obrazu.
Zrobiłem jak mówiłeś i nic. Myślę, że RAM jest padnięty. Tylko bardzo dziwi mnie, że Speaker nie daje sygnału. Przy wypięciu 8 Pin z katrty, też speaker powinien piszczeć a tu nic.

Sary racja, nic nie ruszałem w biosie bo pc w ogóle nie chce pokazac obrazu.
Zrobiłem jak mówiłeś i nic. Myślę, że RAM jest padnięty. Tylko bardzo dziwi mnie, że Speaker nie daje sygnału. Przy wypięciu 8 Pin z katrty, też speaker powinien piszczeć a tu nic.

#14 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2569
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 13 Grudzień 2018 - 10:48

Zobacz postadrian339, o 13 Grudzień 2018 - 10:45, napisał(a):

Sary racja, nic nie ruszałem w biosie bo pc w ogóle nie chce pokazac obrazu.
Zrobiłem jak mówiłeś i nic. Myślę, że RAM jest padnięty. Tylko bardzo dziwi mnie, że Speaker nie daje sygnału. Przy wypięciu 8 Pin z katrty, też speaker powinien piszczeć a tu nic.

W sensie zrestartowałeś bios przy użyciu zworki? ram w 2 slocie? OK, niekoniecznie musi być to wina ramu, równie dobrze może być uwalona płyta( nawet bardziej prawdopodobne skoro nawet nie zapiszczy), dobrze by było jak byś miał gazie sprawdzić pamięć, procesor i całą resztę osobno u jakiegoś znajomego.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 13 Grudzień 2018 - 10:50


#15 Użytkownik jest niedostępny   adrian339 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Cz, 24 Sie 17

Napisany 13 Grudzień 2018 - 10:55

zresetowałem poprzez wyjęcie baterii, to chyba na jendo wychodzi.
Płyta jest nowa ale kto wie. Ram w 2 slocie od porceosra licząc. Kupiłem ten ram jako w stanie nieznanym, dlatego jest jak dla mnie pierwszym podejżanym

#16 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1084
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 13 Grudzień 2018 - 11:02

Pewnie ram walnięty jak stan nie znany. Ram teraz jest tani nie trzeba było januszować a na dodatek w single chanel to wydajność poleci Ci na łep na szyję

#17 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2569
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 13 Grudzień 2018 - 11:04

Zobacz postadrian339, o 13 Grudzień 2018 - 10:55, napisał(a):

zresetowałem poprzez wyjęcie baterii, to chyba na jendo wychodzi.
Płyta jest nowa ale kto wie. Ram w 2 slocie od porceosra licząc. Kupiłem ten ram jako w stanie nieznanym, dlatego jest jak dla mnie pierwszym podejżanym

I tu właśnie nie do końca tak może być, wyciągniecie samej baterii na niektórych płytach potrafi wymagać nawet 30 min, spotkałem się tez z tematami, na których samo wyciągniecie baterii nic nie dawało i bios trzeba było resetować zworką, a w tym przypadku wystarczy kilka sekund. Sam zawsze restartuje BIOS w ten sposób (przełożenie zworki na inny pin) i zawsze działa jak należy.

#18 Użytkownik jest niedostępny   adrian339 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Cz, 24 Sie 17

Napisany 13 Grudzień 2018 - 11:13

Zrobiłem zworą i dalej nic. Myślę, że kupię ten sprawny ram 3200mhz. jeśli to nie poodziała to zadzwonie do morele.net i bede wyjasnial.
Co byś o takim czymś myślał ? troche boje się kupować ram bo czytałem jak to nie kady ram pasuje do AMD.
https://www.olx.pl/o...99-IDxDBrU.html

#19 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2569
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 13 Grudzień 2018 - 11:19

Po pierwsze jak kupujesz ram to w kicie (2 kości) chyba ze w krótkim czasie dokupisz drugą, ale wtedy nie ma sensu kupować kości używanej, bo później jest problem z dokupieniem takiej samej. Po drugie, kupowanie na OLX to proszenie się o kłopoty (chyba ze odbierzesz ją osobiście i u sprzedawcy sprawdzisz czy działa) 3 lista oficjalnie wspieranych pamięci dla twojej płyty

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 13 Grudzień 2018 - 11:22


#20 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1084
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 13 Grudzień 2018 - 11:23

używany ram 8gb za 250zł gdzie ja kupiłem nowy 2x8gb 3000mhz za 529zł gdzie był sens ?

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych