Forum PCLab.pl: Tworzenie bazy danych - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Tworzenie bazy danych Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   patryk2205 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Pt, 24 Lut 17

Napisany 13 Grudzień 2018 - 17:40

Witam,
Czy mógłby mi ktoś sprawdzić czy poniższa baza danych jest w miarę dobrze ułożona? Wymagania są w pliku. W razie znalezienia błędów prosiłbym o pomoc w korekcie.
Generalnie myślę, że baza schemat ok, jednak mam wątpliwości co do tej III postaci normalnej i tej rzeczy najmniej rozumiem.

Załączone pliki



#2 Użytkownik jest niedostępny   209458 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13019
  • Dołączył: Wt, 15 Sty 08

Napisany 14 Grudzień 2018 - 10:03

1. Można się pokusić o zesłownikowanie typów klientów i złomu, ale to detal.
2. Ta pętla pracownik, adres, kontakt raczej nie jest w 3 postaci normalnej, ale nie do końca rozumiem co te dane oznaczają, czyi to pracownicy i czyje dane kontaktowe, co tu pod co podlega, tak że nie wiem jak to ugryźć.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] 

  • Wiecznie niewyspany...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19257
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 14 Grudzień 2018 - 13:24

Dawno w bazach nie robiłem ale nie podoba mi się (oprócz tego co już 209458 napisał) id_faktury w kliencie. To wygląda jakby kilku klientów mogło mieć tą samą fakturę ale jeden klient tylko jedną fakturę. To raczej faktura powinna mieć id klienta, na którego została wystawiona.

#4 Użytkownik jest niedostępny   patryk2205 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Pt, 24 Lut 17

Napisany 14 Grudzień 2018 - 13:25

A w jaki sposób mógłbym zmienić te relacje żeby było poprawnie? Np. klient połączyć z adresy, adres z pracownicy a kontakt łączę z pracownicy i klient? W mojej propozycji kontakt nie łączył by się z adresem. I pytanko, jeśli bym w ten sposób poprawił relacje to już można uznać że baza jest w 3PN? Chyba, że mógłbys zaproponować inną zmianę, jestem początkujący w te rzeczy więc chętnie skorzystam z porady.

#5 Użytkownik jest niedostępny   patryk2205 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Pt, 24 Lut 17

Napisany 14 Grudzień 2018 - 15:47

Zobacz postBono[UG], o 14 Grudzień 2018 - 13:24, napisał(a):

Dawno w bazach nie robiłem ale nie podoba mi się (oprócz tego co już 209458 napisał) id_faktury w kliencie. To wygląda jakby kilku klientów mogło mieć tą samą fakturę ale jeden klient tylko jedną fakturę. To raczej faktura powinna mieć id klienta, na którego została wystawiona.


Dzięki za radę. Jeszcze kwestia tej trzeciej postaci normalnej :/

Ten post był edytowany przez patryk2205 dnia: 14 Grudzień 2018 - 15:47


#6 Użytkownik jest niedostępny   Viking 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1490
  • Dołączył: Wed, 15 Lis 06

Napisany 15 Grudzień 2018 - 14:49

Opisz jaka była idea tego projektu bo tak ciężko powiedzieć co miałeś na myśli.

#7 Użytkownik jest niedostępny   patryk2205 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Pt, 24 Lut 17

Napisany 15 Grudzień 2018 - 16:05

Nie tworzę tej bazy danych dla prywatnej osoby tylko jako zadanie domowe :), poprawiłem to na razie w ten sposób jak jest na zdjęciu, chodzi mi jeszcze o tą trzecią postać normalną, nie wiem czy wszystkie tabelę są w 3PN czy któraś nie jest.

Załączone pliki

  • Załączony plik  baza.png (52.06K)
    Ilość pobrań: 10


#8 Użytkownik jest niedostępny   Viking 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1490
  • Dołączył: Wed, 15 Lis 06

Napisany 15 Grudzień 2018 - 17:53

Zdaję sobie sprawę. Ale zadanie jest bardzo ogólne a jednak miałeś jakiś pomysł jak to ma działać. Ciężko tutaj zgadnąć. Dodatkowo czemu wszystko jest varchar(45)? Pierwszy problem jaki widzę to np adresy -> klienci.

#9 Użytkownik jest niedostępny   .Adam 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30
  • Dołączył: Pt, 14 Kwi 17

Napisany 16 Grudzień 2018 - 09:10

A gdzie tabela z pozycjami faktury, co sprzedajesz tylko pieniądze?

#10 Użytkownik jest niedostępny   patryk2205 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Pt, 24 Lut 17

Napisany 16 Grudzień 2018 - 18:18

Zobacz postViking, o 15 Grudzień 2018 - 17:53, napisał(a):

Zdaję sobie sprawę. Ale zadanie jest bardzo ogólne a jednak miałeś jakiś pomysł jak to ma działać. Ciężko tutaj zgadnąć. Dodatkowo czemu wszystko jest varchar(45)? Pierwszy problem jaki widzę to np adresy -> klienci.


Jeśli o to chodzi to może lepiej było by gdyby tabela klienci zawierała adres, prawda?

Zobacz post.Adam, o 16 Grudzień 2018 - 09:10, napisał(a):

A gdzie tabela z pozycjami faktury, co sprzedajesz tylko pieniądze?


Pobawiłbym się w szczegóły gdybym mógł, muszę mieć dokładnie 5 tabel, nie więcej nie mniej. Te tabele które utworzyłem uznałem za najważniejsze

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych