Forum PCLab.pl: BIOS z370 msi plus pod 8600k - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

BIOS z370 msi plus pod 8600k

#1 Użytkownik jest niedostępny   SAJLENT 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 199
  • Dołączył: Wed, 16 Lip 08

Napisany 14 Grudzień 2018 - 01:35

Czy powinienem zrobić update biosu? Jeśli tak to do jakiej wersji? 7B46vA4 ? Te najnowsze nie wspierają 8600k tylko 9600k?

Czytałem też o problemach przy wersji A3, podbijało automatycznie napięcia przy ręcznym ustawianiu nawet do 1.44.

Póki co sprzęt czeka na obudowę i dopiero dzisiaj będę mógł sprawdzić jaka wersja biosu jest wgrana do tego sli plus. To będzie pierwsza wersja A0 czy już nowsza?

#2 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17754
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 14 Grudzień 2018 - 03:32

Moja mobka !! daj mi ją, a ja Tobie dam mojego Asusa :)

Co do biosu, to i tak musisz włożyć cepa do socketa, żeby odpalić ustrojstwo.
Wtedy w biosie lub za pomocą MSI Live Update zaktualizuj bios do najnowszej wersji.

Miałem tę płytę pół roku i byłem mega zadowolony, ale popełniłem błąd i płyta umarła :(

#3 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • spamuJEŻ, posty generuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18492
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 14 Grudzień 2018 - 08:15

Zobacz postSAJLENT, o 14 Grudzień 2018 - 01:35, napisał(a):

Te najnowsze nie wspierają 8600k tylko 9600k?

W życiu. Nowszy może dodawać obsługę nowych procesorów, ale zachowuje obsługę dotychczas obsługiwanych modeli. Dawniej zdarzało się, że kończyło się miejsce na chipie bios, i mogły być wywalane jakiś dodatkowe funkcjonalności, ale samo wsparcie cpu? Nie kojarzę takiej sytuacji.

Możliwe że gdzieś na płycie jest naklejka z informacją, z jaką wersją biosu płyta wyszła z fabryki.

Ten post był edytowany przez MitycznyJeż dnia: 14 Grudzień 2018 - 08:15


#4 Użytkownik jest niedostępny   SAJLENT 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 199
  • Dołączył: Wed, 16 Lip 08

Napisany 14 Grudzień 2018 - 09:38

Ok dzięki. Sprawdzę jaka wersja jest wgrana.

Jeśli nie najnowsza z listopada (mało prawdopodobne, płytę kupiłem i odebrałem 2 dni temu) to wgrać najnowszy czyli 7B46vA6? Bo nie mogę znaleźć opinii czy bios nie jest przypadkiem walnięty jak to było w przypadku wersji A3.

#5 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17754
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 14 Grudzień 2018 - 10:19

W sumie nie ma konieczności aktualizacji biosu na siłę, tym bardziej, że masz procesor core 8 gen, który ruszyłby na pierwszych biosach.
Z płyty będziesz zadowolony, ma bardzo "przyjazny" i poprawnie działający bios.

#6 Użytkownik jest niedostępny   SAJLENT 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 199
  • Dołączył: Wed, 16 Lip 08

Napisany 14 Grudzień 2018 - 10:36

No właśnie o to mi chodzi. Czy jest sens aktualizowania biosu do najnowszej wersji. Muszę protestować na stockowym biosie i wtedy sam stwierdzę czy jest sens aktualizować do A6 jeśli na obecnym wszystko hula.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Dziwnoknurski 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 195
  • Dołączył: Pn, 22 Sie 11

Napisany 14 Grudzień 2018 - 11:04

Bios A6 też podbija napięcia, nie pamiętam już czy tak wysoko jak A3 ale generalnie jest do dupy. Jak Ci wszystko śmiga tak jak tego oczekujesz (czyli np. OC) to olej aktualizację, a jeżeli nie no to kombinuj i testuj, innej rady nie ma. :)
Tak przy okazji, jak mnie wk..wia brak dokładnych changelogów przy kolejnych biosach, tylko enigmatyczne "improved stability" co nierzadko oznacza "przywalimy napięcia jak opętani i będzie gitara".

Aha, i jeszcze jedno, bios A6 aktualizuje również firmware MEI ale to generalnie jest bez znaczenia, poza tym można samemu zaktualizować tylko MEI na dowolnej wersji biosu.

Ten post był edytowany przez Dziwnoknurski dnia: 14 Grudzień 2018 - 11:10


#8 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17754
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 14 Grudzień 2018 - 11:41

Każda płyta podbija napięcia na Z370 z tego co sam robiłem i z tego co wyczytałem na forach.
Straszna kicha z tymi biosami, ale SLI PLUS jest piękny w porównaniu do Asusa - odnośnie Vcore i latających napięć.

Jak ustawię manual Vcore, to jest OK, ale nie zrzuca napięcia Vcore w idle i cep na pełnym napięciu leci, gdy sobie coś piszę, a po co ?
Znowu na Ofsecie trzeba dawać minusowy parametr z dość wysoką wartością napięcia (obecnie -0.120 Volt) co znowu powoduje niestabilność w idle, bo idiotyczny bios jeździ z napięciami jak szalony.

Zobacz na Vcore w IDLE teraz, gdy piszę:

Dodaj obrazek

To i tak teraz wysoko stoi minimum Vcore, bo jest 0.06V.
Czasem widzę minimum Vcore 0.018Volt !!
No i w nieznanym momencie niebieski ekran :lol2:

#9 Użytkownik jest niedostępny   Todis 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3898
  • Dołączył: So, 17 Lis 12

Napisany 14 Grudzień 2018 - 11:54

Ja w październiku i potem w listopadzie przewaliłem 3szt. tej płyty. Wszystkie, które odpaliłem (2szt.) miały przedostatni BIOS czyli 7B46vA5 - bo najnowszy to 7B46vA6. W pierwszej płycie pało podświetlenie LED RGB i oddałem na 14 dniowy zwrot, 2 od nowości nie wstawała i wymienili mi na obecną 3 szt. - tutaj też miałem przedostatni BIOS tj. A5.

Zaktualizowałem go w końcu z Pena na wersję A6 i szału to nie ma. Na biosie A5 płyta mniej podbijała napięcia dla CPU. W moim przypadku tj. i7 8700 na starszym biosie dobiło coś koło 1,15-1,16v - na nowym A6 już dowala do 1,2V.
Zaktualizowałem bios za namową Levena (za co mu dziękuję) bo to większe niż w wersji A5 podbicie napięcia na wersji A6 zmobilizowało mnie to do grzebania i szukania najniższego stabilnego napięcia dla mojego CPU - znalazłem je na poziomie 1,060-1,070 więc dość niskie. Mystic Loght jak nie działał mi pod Win7 od awarii 1 płyty tak nie działa na tej 3szt. ostatniej z najnowszym biosem tzn. diody led palą się cały czas jednak ja nie mogę nimi sterować bo nie odpala się aplikacja pod Win7.
Przynajmniej wiem, że ledy działają bo w 1szt. po kilku dniach przestały.

Płyta ma fajny bios - w sensie przyjazny ale jakościowo to dla mnie średnio wypada. Leven też coś tam chyba pisał, że w jego płycie coś nie halo było z socketem (brakowało pina czy coś).

Ja od początku mam na niej Windowsa 7 i udało mi się przejść z platformy z i5 3570K bez konieczności stawiania od nowa systemu. Celowo kupiłem pytę na Z370 a nie na Z390 bo widziałem, że na Z370 na 100% ogarnę Windows 7, a za diabła nie chciałem przechodzić na Windows 10. Możliwe, że dziś dałoby radę to zrobić na Z390 ale w dniu zakupu (październik) nikt nie dawała mi na to gwarancji tym bardziej, że na stronie MSI nie ma sterów do Win 7.
Wszystkie potrzebne sterowniki pobrałem stąd
https://www.station-...g=en&Itemid=169

Ten nowy Bios A6 dodał też jakieś opcje oszczędzania energii chyba bo coś mi tak się wydaje jak przeglądałem zakładki. Jednak dla mnie to bez znaczenia.

Jeśli ktoś nie ma parcia na najnowszy bios to polecam zostać na starym A5 bo on i tak już według MSI powinien obsługiwać 9 generację procków.

Wersja
7B46vA5
Data publikacji
2018-07-12
Rozmiar pliku
6.86 MB
Opis
- Support the latest 9th generation CPU
- Update Intel Micro code for security vulnerabilities

Zobacz postleven, o 14 Grudzień 2018 - 11:41, napisał(a):

Każda płyta podbija napięcia na Z370 z tego co sam robiłem i z tego co wyczytałem na forach.
Straszna kicha z tymi biosami, ale SLI PLUS jest piękny w porównaniu do Asusa - odnośnie Vcore i latających napięć.

Jak ustawię manual Vcore, to jest OK, ale nie zrzuca napięcia Vcore w idle i cep na pełnym napięciu leci, gdy sobie coś piszę, a po co ?
Znowu na Ofsecie trzeba dawać minusowy parametr z dość wysoką wartością napięcia (obecnie -0.120 Volt) co znowu powoduje niestabilność w idle, bo idiotyczny bios jeździ z napięciami jak szalony.

Zobacz na Vcore w IDLE teraz, gdy piszę:

Dodaj obrazek

To i tak teraz wysoko stoi minimum Vcore, bo jest 0.06V.
Czasem widzę minimum Vcore 0.018Volt !!
No i w nieznanym momencie niebieski ekran :lol2:


To samo mam na Z370 SLI Plus z tym offsetem na minus
Tutaj pisaliśmy o tym

Zobacz postTodis, o 14 Grudzień 2018 - 03:30, napisał(a):

Piękny Bios ale jakość tej płyty to dno - to moja 3szt.
Jednak bez offsetu gdy napięcie jest na sztywno mam chłodniej bo 1,060v na vcore.
Pobaw się tym offsetem ale sam nie wiem jak lepiej trzymać tego proca, czy na sztywno na 1,060v w idle i w stresie czy z offsetem na -.
Moja płyta na auto daje coś na 1,18-1,20v więc daję offset na -0,080v i pod obciążeniem mam 1,072v.
Jak ustawiłem -0,085v było pod obciążeniem 1,064v ale jak pisałem w idle stawał się momentami niestabilny bo vcore spadało do 0,6v.
Ustawienia na sztywno bez żadnych offsetów itp wydają się być bardziej dokładne.


W sumie Leven co z tego, ze bez offset na minusie masz w idle wyższe napięcie jak zegary Ci i tak spadają więc i pobór masz niski taki jak na idle ma być.
Myślę więc, że proc, który dostaje np u mnie w idle 1,060V (vcore na sztywno) nie męczy się bardziej niż gdyby dostawał te 0,7v (offset na -) bo i tak nie jest pod obciążeniem.
Sztywne Vcore chyba jednak jest stabilniejsze i w sumie na ma skoków napięcia co może okazać się paradoksalnie bezpieczniejsze dla proc, któremu pewnie jedne PIES :E

Przy sztywny Vcore proc mogę dać na 1,060 (pod obciążeniem 1,064V) przy ujemnym offset muszę tak ustawić by w stresie było 1,072v bo po przejściu w idlu wtedy jest stabilnie. W rezultacie temperatury pod obciążeniem może 1 - 2 c wyższe przy wykorzystaniu offset.

Temat trzymania proca na stałym vcore czy z offset był tutaj wałkowany
http://forum.pclab.p...et-czy-sztywno/

Zobacz postprof87, o 29 Kwiecień 2015 - 16:32, napisał(a):

Tak czy inaczej Panowie podsumowując temat mysle że OC na stałych napieciach pozwala uzyskać dane taktowanie na niższym VCore oraz łatwiej o stabilnośc procka. A tak naprawde gdy chcemy na siłe oszczedzać robimy profile w UEFI i zmienaimy sobie na domyslne taktowania jeśli w danym czasie nie potrzebujemy pelnej mocy.

Ja też robilem według wyżej podanego linku i jak tłumaczy tam BlackWhiteTV nie warto podnosić napiecia Cache procesora jak juz widzialem na innych poradnikach bo nic to nie daje. VCCIN też na 1.8 V więcej nie trzeba jesli się ma w miare dobrą sztuke procka. Ja magiczne 4,5 Ghz osiągnałem przy tych parametrach i VCore 1.185 V, (4.4 Ghz stabilne na 1.15V) i na tym kończe przygodę z OC tego procka więcej nie potrzeba bo jak widać ponad 4.5 trzeba już ostro jechac z napięciem. Widocznie po raz kolejny dobra sztuke trafilem tak samo jak mój poprzednik C2D :)


Wnioski widać niektórzy mają podobne do moich.

Ten post był edytowany przez Todis dnia: 14 Grudzień 2018 - 12:08


#10 Użytkownik jest niedostępny   Dziwnoknurski 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 195
  • Dołączył: Pn, 22 Sie 11

Napisany 14 Grudzień 2018 - 12:10

No właśnie u mnie wygląda to tak (na 8400): ustawione adaptive+offset i undervolt offsetem, przy biosach A2, A4, A5 Vcore min/max 0.6/1.008, i jest dobrze, stabilnie. Natomiast przy dokładnie tych samych ustawieniach ale bios A6, vcore min/max to 0.66/1.12 (przy A3 było to samo tylko już nie pamiętam wartości). Nie zjadę niżej offsetem bo wysypie się w idle, mógłbym ustawić na sztywno ale po co?
To oczywiście nie jest jakiś problem przy undervoltingu (zwłaszcza w moim przypadku na 8400), ale już dla kogoś przy OC może być, biosy obecnie to naprawdę jest "żałość" straszna. ;)

#11 Użytkownik jest niedostępny   Todis 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3898
  • Dołączył: So, 17 Lis 12

Napisany 14 Grudzień 2018 - 12:15

Co Ci za różnica czy masz w idle 0,6 czy 1,008v skoro proc w idle zbija zegary i brak większego poboru. Za to możesz pod obciążeniem mieć niższe napięcie na sztywno.
Poza tym z tego co wiem można flashowac bios na niższy np z pena. Podobno się da choć ja nie próbowałem.
Sprostowanie - próbowałem w 1szt. falshować ten sam bios na ten sam jak walczyłem z tym RGB LED - tak mi poradził serwis MSI.
Dało się to zrobić choć RGB LED i tak to nie wskrzesiło.

Ten post był edytowany przez Todis dnia: 14 Grudzień 2018 - 12:17


#12 Użytkownik jest niedostępny   Dziwnoknurski 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 195
  • Dołączył: Pn, 22 Sie 11

Napisany 14 Grudzień 2018 - 12:29

Zobacz postTodis, o 14 Grudzień 2018 - 12:15, napisał(a):

Poza tym z tego co wiem można flashowac bios na niższy np z pena. Podobno się da choć ja nie próbowałem.


Można bez problemu, sam siedzę ponownie na A5, zresztą nigdy nie aktualizowałem biosu pod Windows, ot taki nawyk sprzed "stu lat". :)

#13 Użytkownik jest niedostępny   Todis 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3898
  • Dołączył: So, 17 Lis 12

Napisany 14 Grudzień 2018 - 12:34

No to ustaw sobie napięcie na sztywno najniżej jak się da by w stresie nie było problemów i tyle.
Zresztą i5 8400 nie grzeje się wcale, wiem bo przesiadałem się z i5 8500 na i7 8700.
Jeszcze możesz podbić BCLK mi na tej płycie na i5 8500 działał stabilnie przy BCLK 102,60mhz przy i7 8700 mogę dać 102,70mhz.
Zawsze to w rezultacie ponad 100mhz do przodu na rdzeniu.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Dziwnoknurski 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 195
  • Dołączył: Pn, 22 Sie 11

Napisany 14 Grudzień 2018 - 12:45

Zobacz postTodis, o 14 Grudzień 2018 - 12:34, napisał(a):

Jeszcze możesz podbić BCLK mi na tej płycie na i5 8500 działał stabilnie przy BCLK 102,60mhz przy i7 8700 mogę dać 102,70mhz.
Zawsze to w rezultacie ponad 100mhz do przodu na rdzeniu.


Wiem, sprawdzałem, lata na 102,7. :)

#15 Użytkownik jest niedostępny   SAJLENT 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 199
  • Dołączył: Wed, 16 Lip 08

Napisany 14 Grudzień 2018 - 23:26

pc złożony, płyta ma wgrany bios A5

póki co instaluje wszystkie pierdoły, przynajmniej amp extreme już podkręcony zotacowym profilem xD

za chwilę będę się brał na cpu i ramy, zobaczymy co się będzie działo

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez SAJLENT dnia: 14 Grudzień 2018 - 23:41


#16 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17754
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 15 Grudzień 2018 - 00:27

W pierwszej kolejności ustaw najniższe stabilne napięcie dla CPU bez zmian ustawień RAM.
Później szukaj najwyższego dzielnika dla pamięci przy np. CL15 z napięciem 1.35/1.40Volt.
Wyżej nie ustawiaj napięcia dla RAM, bo nie warto ryzykować dla 100MHZ tak drogimi memkami.

#17 Użytkownik jest niedostępny   SAJLENT 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 199
  • Dołączył: Wed, 16 Lip 08

Napisany 15 Grudzień 2018 - 10:34

Nie rozumiem za bardzo po co mam się bawić w undervolting jeśli chcę podkręcić mojego 8600k mniej więcej do 4.7ghz ? Pamięci również będę lekko kręcił do 3200 z niższymi timingami niż cl15 przy 3000.

Ten post był edytowany przez SAJLENT dnia: 15 Grudzień 2018 - 10:35


#18 Użytkownik jest dostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14182
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 15 Grudzień 2018 - 11:04

Zobacz postleven, o 15 Grudzień 2018 - 00:27, napisał(a):

W pierwszej kolejności ustaw najniższe stabilne napięcie dla CPU bez zmian ustawień RAM.
Później szukaj najwyższego dzielnika dla pamięci przy np. CL15 z napięciem 1.35/1.40Volt.
Wyżej nie ustawiaj napięcia dla RAM, bo nie warto ryzykować dla 100MHZ tak drogimi memkami.


3000c15 strasznie drogie pamięci, chyba najdroższe na rynku, a co ma się niby stać po przekroczeniu 1.4v? DDR4 może pracować na 1.5v i nic się nie dzieje 8:E

#19 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17754
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 15 Grudzień 2018 - 11:30

Ale to się powyżej 1.4V zaczyna grzać, a zysku prawie nic.

#20 Użytkownik jest dostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14182
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 15 Grudzień 2018 - 11:31

Zobacz postleven, o 15 Grudzień 2018 - 11:30, napisał(a):

Ale to się powyżej 1.4V zaczyna grzać, a zysku prawie nic.


Sądzisz że na 1.2v się nie grzeją?

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych