Forum PCLab.pl: RX 570 Gigabyte vs Asus - wybór - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (8 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

RX 570 Gigabyte vs Asus - wybór Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Refejlu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 190
  • Dołączył: Pt, 29 Kwi 16

Napisany 18 Grudzień 2018 - 20:56

Witam,

Jestem zdecydowany na zakup RX 570 w sklepie x-kom. Aktualnie mamy promocje świateczne i atrakcyjne ceny owego modelu. Mam dylemat miedzy tymi dwoma kartami: Gigabyte Radeon RX 570 GAMING 4GB GDDR5 vs ASUS Radeon RX 570 OC 4GB GDDR5.


https://www.x-kom.pl...-4gb-gddr5.html

https://www.x-kom.pl...-4gb-gddr5.html



Co polecacie?


PS. nie potrzebuje wiecej mocy, ani nie chce doplacac tych 100zl do RX580.
PS.2 Dodatkowo dodaja do tej karty 2 gry gratis. ( wybor z 3 dostepnych - The Division 2, Resident Evil 2 i Devil My Cry 5 )

#2 Użytkownik jest dostępny   wingedhusar 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3117
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 16

Napisany 18 Grudzień 2018 - 21:04

gigabyte ma lepsze chlodzenie

#3 Użytkownik jest niedostępny   andon96 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 560
  • Dołączył: Wt, 12 Paź 10

Napisany 18 Grudzień 2018 - 21:08

Z tego co wyczytałem, a już się długo zastanawiałem to: Asus jest bardzo głośny w stresie, ma gorszy serwis i chyba przy sprzedaży gwarancja nie przechodzi na nowego użytkownika. Jego plusem natomiast są łożyska kulkowe w wentylatorach - dłużej pożyją. Gigabyte jest w każdym względzie lepszy, natomiast ma łożyska ślizgowe, które szybciej się zużywają. Z innej zaś strony, masz przecież 36 miesięcy gwarancji, także masz to w nosie :D Ja właśnie miałem dylemat czy nie dopłacić 90zł do wersji 8gb vram. Na wszelki wypadek już dołożyłem bo nie chcę nic w kompie zmieniać do 2 lat. Przez czas trwania procesu decyzyjnego bym już zarobił te 90zł :lol2:

Ten post był edytowany przez andon96 dnia: 18 Grudzień 2018 - 21:10


#4 Użytkownik jest niedostępny   Zacpac 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 727
  • Dołączył: Wed, 18 Paź 06

Napisany 18 Grudzień 2018 - 21:11

bez 2 zdan gigabyte. Asus odrzuca duzo reklamacji zwiazanych z wadliwie dzialajacym chlodzeniem. Do tego ta wersja ma budzetowe chl.

#5 Użytkownik jest dostępny   Reddzik 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 948
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 18 Grudzień 2018 - 22:23

Mam Gigusia 8GB, dziś dostałem. W porównaniu z turbinką w gtx 780Ti, to tego chłodzenia nie słyszę, ok 41% obrotów widziałem- maks zapisane w GPUZ.
Odnośnie hałasu nie wypowiem się, bo jestem głuchy na 80%-uszkodzony nerw słuchowy, więc ja nie słyszę jak normalny człowiek.

Po undervoltingu, po OC do 1300mhz, Shadow of TR na "maks" detalach z Ultra, z dwoma opcjami o 1 niżej, 50-60fps i wyżej. Kolosalna różnica do starego Keplera.
Nawet AC Origins ma lepszy FPS.

Fajny ten Giguś, do tego do ok 48stopni wentylatory są wyłączone.(Pasywka) :thumbup:

Jedyny minus to ich soft, okrojony i nie posiada tyle opcji co na screenach, a RGBFusion to ma tylko opcję wybrania koloru i ustawienia stałego, to już zostawiłem przy fabrycznym ustawieniu a ten cały soft wywaliłem.


Bierz Gigusia

Ten post był edytowany przez Reddzik dnia: 18 Grudzień 2018 - 22:23


#6 Użytkownik jest niedostępny   Refejlu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 190
  • Dołączył: Pt, 29 Kwi 16

Napisany 18 Grudzień 2018 - 22:35

Dziekuje serdecznie za odpowiedzi, rozwialiscie moje watpliwosci.

Aktualnie 4GB vram mi styka, a cena 649zl za Gigabyta to okazja. Zapewne za rok lub dwa sprzedam za lepsze pieniazki i kupie nowa generacje :)

#7 Użytkownik jest niedostępny   Mateusz31 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2240
  • Dołączył: So, 15 Cze 13

Napisany 18 Grudzień 2018 - 23:14

Za lepsze pieniądze to napewnio nie sprzedasz, za chwile "nowa" generacja, pokoparkowce też strasznie psują rynek. Zawsze przy sprzedaży są podejrzenia czy przypadkiem karta nie kopała. Obecnie przy takim nawale pogórniczego złomu dostanie 550zł za używkę (z pewnym kwitem) to jest dobra cena.

A co tego do gigabytea to też nie jest cudownie, nowy bios ma powerboard ustawiony na 90W i karty throttlują :exclam:
U góry Gigabyte u dołu Sapphire Pulse.

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Mateusz31 dnia: 18 Grudzień 2018 - 23:21


#8 Użytkownik jest niedostępny   Paw79 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2948
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 19 Grudzień 2018 - 00:37

Zobacz postMateusz31, o 18 Grudzień 2018 - 23:14, napisał(a):

Za lepsze pieniądze to napewnio nie sprzedasz, za chwile "nowa" generacja, pokoparkowce też strasznie psują rynek. Zawsze przy sprzedaży są podejrzenia czy przypadkiem karta nie kopała. Obecnie przy takim nawale pogórniczego złomu dostanie 550zł za używkę (z pewnym kwitem) to jest dobra cena.

A co tego do gigabytea to też nie jest cudownie, nowy bios ma powerboard ustawiony na 90W i karty throttlują :exclam:
U góry Gigabyte u dołu Sapphire Pulse.

Dodaj obrazek

To prawdopodobnie jakiś błąd w GPU-Z jest.
Albo BIOS ze screena był przerobiony pod koparkę.
Przy fabrycznym napięciu i PL = 90W ta karta chodziłaby chyba na ~1100MHz, albo i niżej.

Standardowo Gigabyte RX 570 Gaming ma Power Limit ustawiony na 120W:
link

Ten post był edytowany przez Paw79 dnia: 19 Grudzień 2018 - 00:45


#9 Użytkownik jest niedostępny   Mateusz31 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2240
  • Dołączył: So, 15 Cze 13

Napisany 19 Grudzień 2018 - 00:57

Mam tą karte "w ręku" i to raczej nie błąd, kolega Reddzik ma podobnie. Karta zbija zegary na ~1100-1200 w Wiedzminie. Dopiero podbicie powerlimitu normuje sytuację. A karta jest nowa ze sklepu więc raczej nie po koparce, wyprodukowana kilka miesięcy temu. Bios 24.02.2018 Version 015.050.002.001.000000 Filename RX570G4.F40
Dziwna sprawa, jestem przekonany, że jeszcze rok temu ten model miał wyższy limit bo sam testowałem takie karty throttlingu nie było.

Ten post był edytowany przez Mateusz31 dnia: 19 Grudzień 2018 - 01:11


#10 Użytkownik jest niedostępny   Paw79 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2948
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 19 Grudzień 2018 - 01:16

To rzeczywiście dziwne.
Na TPU jest dostępny dokładnie ww. BIOS (24.02.2018 Version 015.050.002.001.000000 Filename RX570G4.F40) i TDP jest określone na 120W:
link

Edit: Ok- nie zwróciłem uwagi.
Max. Power Limit = 90W. :hmm:
Pewnie po to by suwakiem w Afterburner nie przekraczać 135W.
Ale to i tak super-nisko jak na fabryczne nastawy.

Ten post był edytowany przez Paw79 dnia: 19 Grudzień 2018 - 01:20


#11 Użytkownik jest niedostępny   Bladzioch 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 941
  • Dołączył: Pt, 11 Lis 16

Napisany 19 Grudzień 2018 - 01:46

Czy przypadkiem AMD nie informowało, że zmniejszy power limit w którejś aktualizacji Biosu?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Mateusz31 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2240
  • Dołączył: So, 15 Cze 13

Napisany 19 Grudzień 2018 - 01:58

Sapphiry nadal maja wysoki limit, podobnie Aorusy. Najwyraźniej gigabyte wysrał jakiś gówniany bios :E zniżając się do poziomu Asusa. Przecież takie drastyczne przycięcie limitu mocy musi się źle skończyć, wydajność leci w dół np. w Wiedźmaku o ~10%.

Ten post był edytowany przez Mateusz31 dnia: 19 Grudzień 2018 - 01:59


#13 Użytkownik jest niedostępny   MisterMaster 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 809
  • Dołączył: Pt, 18 Lip 14

Napisany 19 Grudzień 2018 - 04:15

Jutro sprawdzę moją jak przyjdzie z xkomu. W sumie jakby nie było to i tak w tych 135w się zmieszczę z tym co zamierzałem ją wykręcić, tak przynajmniej wynika z filmiku na yt gdzie kolo na rx470 miał w Wieśku 3 maks 134W przy taktach 1365 i 1955 pamięci. Ważne żeby to ciche było bo nawet na stocku gwałci moją podkręconą 1050ti bez mydła a za 649zł + darmowa wysyłka i ponoć mam dostać jeszcze dwie gry no to żal było nie brać. No ale wolałbym rzecz jasna dostać wersję ze starym biosem :E

edyta: na stronce gigabyte w notkach do dwóch biosów na cztery dostępne jest adnotacja "improve power efficiency" czyli to by się zgadzało.

Ten post był edytowany przez MisterMaster dnia: 19 Grudzień 2018 - 04:21


#14 Użytkownik jest niedostępny   Refejlu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 190
  • Dołączył: Pt, 29 Kwi 16

Napisany 19 Grudzień 2018 - 05:04

Ale zmiana biosu na nowszy lub starszy da lepszy efekt? 10% mocy to dosc sporo. Ewentualnie na afterburnerze sie poprawi parametry.

Ten post był edytowany przez Refejlu dnia: 19 Grudzień 2018 - 05:31


#15 Użytkownik jest niedostępny   Frythyr 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 571
  • Dołączył: Pt, 26 Sty 18

Napisany 19 Grudzień 2018 - 06:57

Kupiłem na x-kom tego RX570 od Gigabyte i dostałem wiadomość że Tom C. The Division 2 nie znajduje się w ofercie. Najs, nie mówię nawet o kontakcie z nimi, bo teraz to pewnie mają taki natłok maili od ludzi ale gra nie znajduje się w ofercie, a przecież jasno są wymienione trzy tytuły więc chyba nie mają tej gry na stanie poprostu. Jeśli można tak o cyfrach powiedzieć. A RE2 + DMC5, meh, to wolałbym samego Toma.

#16 Użytkownik jest dostępny   wingedhusar 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3117
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 16

Napisany 19 Grudzień 2018 - 08:26

gry daje amd nie xkom wiec mogą sobie miec w ofercie co chcą

#17 Użytkownik jest dostępny   Reddzik 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 948
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 19 Grudzień 2018 - 09:36

W pudełku z kartą jest voucher, jego wklepujesz na stronie AMD i wybierasz gry.

Wracając do limitu, jako, że to 1 moja karta z AMD, to się dziwiłem czemu w benchmarkach nie mam 1244mhz, ani 1255mhz wersji OC według Gigusia. A tu takie wałki z limitem, przy daniu OC na 1300mhz i podwyższeniu limitu +20%, daniu uv 1040mV po chwilowym testowaniu ME Andromeda, miałem na liczniku GPUZ aż 150W. Wrzucam screena, zaznaczyłem tylko kilka opcji z max odczytem.
Dodaj obrazek

Nie wiem czy da radę obniżyć ten pobór, ale co jeszcze ciekawe, w GPUZ widziałem standardowe 1150mV przy maksie. Czyli jakbym nie obniżył to pociągnie wyżej.
Na razie sporo testów, krzywą wentylatorów i maks temp nie ruszałem, zresztą po włączeniu MSI Afterburner to sam ustawia maks temp na 90. Nie wiem po co... Czasami soft się gryzie, i wolę Afterburner nie włączać.

Odnośnie 8GB na karcie, odpaliłem Shadow of TR, na wysokich, bez tekstur Ultra i miałem zjedzone więcej niż 4GB, z teksturami Ultra 5GB(ponad 50fps, często blisko 60fps i powyżej- w dżungli). Andromeda wszystko na maks przeszło 5GB.

#18 Użytkownik jest niedostępny   MisterMaster 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 809
  • Dołączył: Pt, 18 Lip 14

Napisany 19 Grudzień 2018 - 10:29

Jak u mnie nie będzie trzymać stałych zegarów po podniesieniu power limitu na maks i lekkim oc to karta wróci do sklepu. Na pudełku jest 1244mhz i tyle ma być i chuj mnie obchodzi ich limit a tu się okazuje, że po wyjęciu z pudła i wsadzeniu do budy karta nie trzyma deklarowanych standardowych taktów. Komedia jakaś. No u Ciebie widać, że zegar lata jak szalony, nie podoba mi się to.

Ten post był edytowany przez MisterMaster dnia: 19 Grudzień 2018 - 10:31


#19 Użytkownik jest niedostępny   Lypton 

  • hardkorowy casual
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14004
  • Dołączył: Wt, 14 Gru 04

Napisany 19 Grudzień 2018 - 10:33

AMD się przed tym zabezpieczyło i na stronie produktu nawet przy standardowym taktowaniu masz 'Up to'.

Ten post był edytowany przez Lypton dnia: 19 Grudzień 2018 - 10:33


#20 Użytkownik jest niedostępny   MisterMaster 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 809
  • Dołączył: Pt, 18 Lip 14

Napisany 19 Grudzień 2018 - 10:44

Ani na pudełku Gigabyte ani także w specyfikacji na ich stronie czegoś takiego nie ma więc jak mi karta będzie robiła takie sceny to frunie na zwrot. No ale zobaczymy za chwilę bo właśnie czekam na kuriera.

  • (8 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych