Forum PCLab.pl: Problem GeForce RTx 2070 WINDFORCE 8G - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem GeForce RTx 2070 WINDFORCE 8G Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   londki 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 18

Napisany 27 Grudzień 2018 - 20:08

Witam od niedawna stałem się posiadaczem karty GeForce RTX 2070 WINDFORCE 8G GIGABYTE i mam z nią mały problem.
Karta posiada chłodzenie pół pasywne i mam wrażenie że ma problem z płynnym włączaniem wentylatorów przez co występuje efekt wibrowania bo wentylator przyspiesza i zwalnia itd
Domyślnie ustawione włączanie wentylatorów jest przy 55C na 33% mocy. Zmiana krzywych włączania się wentylatora nic nie daje.
Gdy temp karty rośnie powyżej 60C tego efektu niema wentylatory chodzą szybciej i wszystko jest ok.

Poniżej krótki wykres jak wentylatory pracują.
https://drive.google...Ptr-Hp0cXBS2GTX

Ten post był edytowany przez londki dnia: 27 Grudzień 2018 - 20:30


#2 Użytkownik jest niedostępny   SebastianFM 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 465
  • Dołączył: Wed, 19 Lis 08

Napisany 28 Grudzień 2018 - 06:34

Niestety wszystkie tak mają.

#3 Użytkownik jest niedostępny   SajlorMun 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 515
  • Dołączył: Wed, 31 Mar 04

Napisany 28 Grudzień 2018 - 07:12

Mój ASUS w tym zakresie startowym też wydaje dziwne dźwięki z wentylatorów, ale nie ma fluktuacji w górę i w dół. Musiałbym nieustannie ją obciążać i usypiać. Spróbuj innej aplikacji do zmiany trybu pracy wentylatora. Jest tego trochę i generalnie powinno działać.

Ten post był edytowany przez SajlorMun dnia: 28 Grudzień 2018 - 07:13


#4 Użytkownik jest dostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3403
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 28 Grudzień 2018 - 08:49

Masakra te RTXy... :E

#5 Użytkownik jest niedostępny   londki 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 18

Napisany 28 Grudzień 2018 - 11:11

Z wydajnosci karty jestem bardzo zadowolony tylko te wentylatory z tego co udalo mi sie wyczytac w nowszych kartach poprawili juz ten problem

#6 Użytkownik jest niedostępny   devtrack 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: Pt, 09 Mar 18

Napisany 28 Grudzień 2018 - 11:15

Zobacz postlondki, o 28 Grudzień 2018 - 11:11, napisał(a):

Z wydajnosci karty jestem bardzo zadowolony tylko te wentylatory z tego co udalo mi sie wyczytac w nowszych kartach poprawili juz ten problem


Miałem to samo. Ustaw w msi afterburner krzywą wentylatorów tak, by albo zawsze kręciły się minimalnie na 40%, lub by od pewnej temperatury skoczyły z 0% na 40%. Widocznie wentylatorki nie kręcą się prawidłowo przy zbyt małym napięciu.

Ja wolałem pierwszą opcję. Bo czasami jak się wyłączyło grę i temperatura spadła do 50 stopni to co chwile się wyłączały (gdy temperatura spadła do 49 stopni) i znowu włączały (bo wentylatory były wyłączone i temperatura wzrosła do 50 stopni).

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez devtrack dnia: 28 Grudzień 2018 - 11:22


#7 Użytkownik jest niedostępny   ketiw555 

  • Shut the f*ck up and train
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4095
  • Dołączył: So, 12 Lis 05

Napisany 28 Grudzień 2018 - 12:12

U mnie jest to samo, musisz się przyzwyczaić, generalnie na początku mnie to irytowało ale po kilku chwilach wentylatory kręcą się już normalnie, zawsze możesz dać w programie Aorus Engine z auto na customize i tam ustawić żeby przy 55 stopniach startowało juz od 50% mocy wentylatorów.

#8 Użytkownik jest niedostępny   devtrack 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: Pt, 09 Mar 18

Napisany 28 Grudzień 2018 - 12:50

Zobacz postketiw555, o 28 Grudzień 2018 - 12:12, napisał(a):

U mnie jest to samo, musisz się przyzwyczaić, generalnie na początku mnie to irytowało ale po kilku chwilach wentylatory kręcą się już normalnie, zawsze możesz dać w programie Aorus Engine z auto na customize i tam ustawić żeby przy 55 stopniach startowało juz od 50% mocy wentylatorów.


40% wystarczy. Już lepiej mieć na 40%, gdzie i tak ich nie słychać, niż próbować się "przyzwyczajać".

#9 Użytkownik jest niedostępny   Tomcat 

  • uzależniony od % maniak wojskowości
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12303
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 28 Grudzień 2018 - 12:57

Mam to samo, idzie się przyzwyczaić, jak nie to pozostaje bawienie się Afterburnerem.

#10 Użytkownik jest niedostępny   SebastianFM 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 465
  • Dołączył: Wed, 19 Lis 08

Napisany 29 Grudzień 2018 - 20:53

Właśnie dziś GIGABYTE udostępnił nowe BIOS'y dla kart RTX 2070 w wersji WINDFORCE, GAMING i GAMING OC.

Cytuj

Release for MICRON Memory
Memory: 14000 MHz
GPU Clock Base/Boost: 1410/1725Mhz
Improve fan RPM
For F1~F7 BIOS flash


Ja wgram jutro na spokojnie, dziś już jestem zmęczony. Napiszę, czy rzeczywiście poprawia pracę wentylatorów.

#11 Użytkownik jest niedostępny   SysWOW64 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 715
  • Dołączył: Pn, 22 Sie 16

Napisany 29 Grudzień 2018 - 20:56

Zobacz postlondki, o 27 Grudzień 2018 - 20:08, napisał(a):

Witam od niedawna stałem się posiadaczem karty GeForce RTX 2070 WINDFORCE 8G GIGABYTE i mam z nią mały problem.
Karta posiada chłodzenie pół pasywne i mam wrażenie że ma problem z płynnym włączaniem wentylatorów przez co występuje efekt wibrowania bo wentylator przyspiesza i zwalnia itd
Domyślnie ustawione włączanie wentylatorów jest przy 55C na 33% mocy. Zmiana krzywych włączania się wentylatora nic nie daje.
Gdy temp karty rośnie powyżej 60C tego efektu niema wentylatory chodzą szybciej i wszystko jest ok.

Poniżej krótki wykres jak wentylatory pracują.
https://drive.google...Ptr-Hp0cXBS2GTX

Masz właczony tryb maksymalnej wydajności w sterowniku ? Jeżeli tak to ustaw na zrównoważony, miałem to samo

Ten post był edytowany przez SysWOW64 dnia: 29 Grudzień 2018 - 21:02


#12 Użytkownik jest niedostępny   londki 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 18

Napisany 01 Styczeń 2019 - 20:05

Witam dzieki za podpowiedzi ale temat chwilowo nie aktualny karta leci na gwarancje po okolo 7 dniach od kupienia i spokojnego uzytkowania na ekranie pokazaly sie kwadraty itd obraz jest niewyrazny... Niestety z tego co wyczytalem to te karty tak maja i potrafia po tyg pasc.... Najlepiej wydane 2500zl polecam :)
https://drive.google...9Gb_JLizJq/view

Przed kupnem myślałem że to niemożliwe https://gamingsociet...ialania-462122/

Ten post był edytowany przez londki dnia: 01 Styczeń 2019 - 20:42


#13 Użytkownik jest dostępny   dawidoxx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1188
  • Dołączył: Pt, 18 Mar 16

Napisany 01 Styczeń 2019 - 21:05

Zobacz postlondki, o 01 Styczeń 2019 - 20:05, napisał(a):

Witam dzieki za podpowiedzi ale temat chwilowo nie aktualny karta leci na gwarancje po okolo 7 dniach od kupienia i spokojnego uzytkowania na ekranie pokazaly sie kwadraty itd obraz jest niewyrazny... Niestety z tego co wyczytalem to te karty tak maja i potrafia po tyg pasc.... Najlepiej wydane 2500zl polecam :)
https://drive.google...9Gb_JLizJq/view

Przed kupnem myślałem że to niemożliwe https://gamingsociet...ialania-462122/


Jakie pamięci były w tej karcie, microny czy samsungi?

#14 Użytkownik jest niedostępny   londki 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 18

Napisany 01 Styczeń 2019 - 22:15

Gpu-z pokazuje ddr6 micron

#15 Użytkownik jest niedostępny   Tomcat 

  • uzależniony od % maniak wojskowości
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12303
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 02 Styczeń 2019 - 11:27

Tak poza padem to 2500zł za wf3 to średni interes.
Obecnie w Proline te karty są po 2250, za 2400 mamy lepszego Gaminga lub Msi Armor. Ja bym oddał na zwrot 14 dniowy nie na naprawe gwarancyjną.

Moja karta odpukać jeszcze działa ale gram średnio intensywnie. Na wszelki wypadek jeszcze gtx 780 kumplowi nie oddałem to mam jakiś zapas :E

#16 Użytkownik jest niedostępny   ketiw555 

  • Shut the f*ck up and train
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4095
  • Dołączył: So, 12 Lis 05

Napisany 02 Styczeń 2019 - 12:47

Moja ma już prawie dwa miesiące, podkręcona a temp. czasami sięgają 76 stopni i do dzisiaj śmiga dobrze, pamięć to Micron :E

#17 Użytkownik jest niedostępny   londki 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 18

Napisany 02 Styczeń 2019 - 12:47

Niecałe 2300 mnie wyszla moze troche w nerwach za duzo zaokraglilem cene bo ledwo co sie zepsula ale masakra i tak takie pieniadze za cos co sie psuje po tyg... Kpina

#18 Użytkownik jest dostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4324
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 02 Styczeń 2019 - 16:04

Zobacz postSebastianFM, o 29 Grudzień 2018 - 20:53, napisał(a):

Właśnie dziś GIGABYTE udostępnił nowe BIOS'y dla kart RTX 2070 w wersji WINDFORCE, GAMING i GAMING OC.


Ja wgram jutro na spokojnie, dziś już jestem zmęczony. Napiszę, czy rzeczywiście poprawia pracę wentylatorów.

Czym wgrywasz?? Wgrales juz?? Te biosy bynajmniej do 2080 podnosza mocno power limity.

#19 Użytkownik jest niedostępny   SebastianFM 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 465
  • Dołączył: Wed, 19 Lis 08

Napisany 02 Styczeń 2019 - 18:52

Zobacz postPhoenixsuple, o 02 Styczeń 2019 - 16:04, napisał(a):

Czym wgrywasz?? Wgrales juz?? Te biosy bynajmniej do 2080 podnosza mocno power limity.

GIGABYTE udostępnia BIOS'y od razu z programem, który je wgrywa.
Według mnie nie ma żadnej różnicy. Praca wentylatorów nie została naprawiona.
Załączony plik  F8.gif (18.21K)
Ilość pobrań: 30

#20 Użytkownik jest niedostępny   dopesson 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pn, 26 Lis 18

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 21:20

Witam.
Miałem ten sam problem ale z innym modelem: Gigabyte GeForce RTX 2080 Windforce OC 8GB GDDR6, również z chłodzeniem Windforce. Znalazłem również posty dotyczące również starszych modeli z chłodzeniem Windforce np.: https://www.elektrod...ic3095382.html.

Kartę zakupiłem w listopadzie 2018 i po 3 tygodniach w związku z tą usterką wysłałem ją do serwisu za pośrednictwem sklepu, w którym kupiłem. Karta wróciła po 2 tygodniach z adnotacją - brak usterki. Później próbowałem sprawę załatwić zgłoszeniem usterki bezpośrednio przez serwis Gigabyte za pośrednictwem ich strony. Zostałem poproszony o 5000 załączników (których nie dało się załączyć), testów, logów, wykresów, nagrań filmów na yt z usterką, których i tak nie oglądnęli. Przechodzili sami siebie bo doszło do prośby o przetestowanie niniejszej karty na innym systemie niż Windows7 i Windows10 .... Wtedy wysłałem kartę ponownie za pośrednictwem serwisu sklepu. Pracownik serwisu poradził mi nagrać jeszcze raz film na yt z usterką. Tak też zrobiłem, karta po kolejnych 2 tygodniach wróciła bez naprawy. Pracownik serwisu stwierdził, że można by ją jeszcze raz wysłać a on wyśle mejla do serwisu producenta o dokładną diagnozę. Tak też się stało i po kolejnych ok. 3 tygodniach karta wróciła NAPRAWIONA - wymieniono układ chłodzenia. Aktualnie mam ją od 2 dni z powrotem i jak na razie działa prawidłowo. Łącznie była w serwisie ok. 7 tygodni ...
Tutaj film sprzed naprawy (dźwięk się słabo nagrywa więc trzeba podgłośnić): https://youtu.be/1wOqAZJICIA.

Ostatecznie rozwiązaniem jest serwis i wymiana układu chłodzenia.

pozdrawiam;
Paweł

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych