Forum PCLab.pl: Downgrade 4790k > 1600x - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Downgrade 4790k > 1600x

#1 Użytkownik jest niedostępny   piet 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 397
  • Dołączył: Wed, 24 Sie 05

Napisany 04 Styczeń 2019 - 14:00

Pytanie skierowane do ludzi którzy przez to już przechodzili. Testy czytałem, porownania youtube oglądałem,swoje zdanie mam - ale....Obecny 4790k nadaje się już tylko do skalpowania (core 0 dobija do 90stopni przy zwykłym użytkowania typu render w vegas lub ponowne przechodzenie gta 5 z modem redux 1.6, pozostałe rdzenie 50-65). Płyta Asrock z97 etreme 4 z której jestem zadowolony, bardzo stabilna, współpracuje z ramem 2x8gb 2200 cl9 ale swoje lata już ma.
Nie mam gwarancji, że skalpowanie poprawi mocno ten drastyczny przypadek 4790k więc postanowiłem spisać platformę na straty i wystawi na aukcji z licytacją. Ile dostanę tyle będzie. Oczywiście po delidzie i udokumentowaniu poprawy. Po kosztach to:
https://www.x-kom.pl...600x-36ghz.html na przeczekanie do jesieni
https://www.x-kom.pl...0-tomahawk.htmlhttps://www.x-kom.pl...-red-2x8gb.html

Mogę wieczorem podjechać po te części, przenieść licencje win10 na konto i poskładać z postawiem sysa na nowo w/g infolini microsoft ( oryginalnie był to 8.1 home box upgradowany do 10home).

Jeżeli seria 3xxx bedzie udana oczywiście zostanie w tym roku zamontowana jako docelowe cpu do przejścia z 4790k


Gtx 1080 i zasilacz be quiet 630w l8 zostają podobnie jak obudowa i dyski (1x500gb mx500 m2, 1x500gb mx500 sata, 2x 3tb Toshiba P300).
Alternatywnie:https://www.x-kom.pl/p/452795-plyta-glowna-socket-1151-asus-prime-z370-p-ii.html
https://www.x-kom.pl...hz-9mb-box.html Akurat tutaj będzie już upgrade. Wychodzi 200-300zł dopłaty do intela. Też mogę to sobie wieczorem poskładać bo mają na miejscu. W tygodniu jestem zajęty pracą (jak nie teraz to kiedy?), podejrzewam, że znowu temat przy moim zapale zatrzyma się do lata gdy temperatury staną się krytyczne nawet w przeglądarce.

Platforma czysto hobbystyczna, nie zarabia na siebie, planuje wydać jak najmniej przy jak najwyższym wzroście (lub chwilowej stracie) wydajności. Zastosowania praca/rozrywka 50/50 ( pcars2, assetto corsa oraz ets2 po modach wymagają mocnego cpu, czasem ghost recon wildlands i gta v dodatkowo rendery vegas, hitfilm pro oraz rawy z on1 2019)
Monitor posiadam 2k 75hz.

Gdyby nie problemy z temperaturą nawet nie myślałbym o wymianie sprzętu, obecny jeszcze trzyma się jako tako w sensie wydajności ( temperaturowo nie ma dużej róznicy pomiędzy def a 4,5ghz@1.14v - tzn. zawsze jest problem z core 0, sprawdzałem na grandisach 1 i 2. obecnym mugen 5 i pożyczonym wodnym h100).

Ten post był edytowany przez piet dnia: 04 Styczeń 2019 - 14:49


#2 Użytkownik jest niedostępny   eNeSik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1528
  • Dołączył: Pt, 01 Wrz 17

Napisany 04 Styczeń 2019 - 14:07

A czemu nie zrobisz delida cepa i nie nadasz mu drugiego zycia ?

Co do skalpowania calego - wlasnie szansa na to, ze NIE POMOZE jest wlasnie znikoma a nie na odwrot
Daj komus ogarnietemu, oskalpuje i 95%, ze problem dosc tanim kosztem rozwiazesz (a nawet bedzie lepiej niz gdy cep byl nowy)

#3 Użytkownik jest niedostępny   takitamrandom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 155
  • Dołączył: Pt, 20 Lip 18

Napisany 04 Styczeń 2019 - 14:54

Dokładnie, nie ma co komplikować. Rób skalpa i spokojnie ten procek może zostać. Po za tym za jakieś 2-3 dni będzie premiera zen 2 więc wybrałeś chyba najgorszy moment na zmianę CPU :P

#4 Użytkownik jest niedostępny   BankaiGoku 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 165
  • Dołączył: Nd, 10 Paź 10

Napisany 05 Styczeń 2019 - 07:31

Jakbyś miał go sprzedawać, to pisz do mnie na PW. Chętnie kupię. :thumbup:

#5 Użytkownik jest niedostępny   RaVen01 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 498
  • Dołączył: Pt, 04 Cze 10

Napisany 05 Styczeń 2019 - 08:24

Zobacz posttakitamrandom, o 04 Styczeń 2019 - 14:54, napisał(a):

Dokładnie, nie ma co komplikować. Rób skalpa i spokojnie ten procek może zostać. Po za tym za jakieś 2-3 dni będzie premiera zen 2 więc wybrałeś chyba najgorszy moment na zmianę CPU :P

nie premiera a zapowiedz, w zeszłym roku minął miesiąc od zapowiedzi do premiery serii g i 3 miesiące do zen+ o ile się nie myle.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Omega93 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 481
  • Dołączył: So, 25 Cze 11

Napisany 08 Styczeń 2019 - 09:02

Procek do Patryka na skalpowanie (koszt obiadu z deserem) i będzie hulał. Mój 4790k miał już podobne temperatury a teraz przy wielogodzinnych grach ledwo dobija do 60 stopni przy 4.5ghz ~1.3v chłodzenie macho rev.b 140mm

Ten post był edytowany przez Omega93 dnia: 08 Styczeń 2019 - 09:02


#7 Użytkownik jest niedostępny   piet 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 397
  • Dołączył: Wed, 24 Sie 05

Napisany 08 Styczeń 2019 - 20:12

Zobacz postOmega93, o 08 Styczeń 2019 - 09:02, napisał(a):

Procek do Patryka na skalpowanie (koszt obiadu z deserem) i będzie hulał. Mój 4790k miał już podobne temperatury a teraz przy wielogodzinnych grach ledwo dobija do 60 stopni przy 4.5ghz ~1.3v chłodzenie macho rev.b 140mm

Jedzie do mnie delid die mate2 i grizzly conductonaut, ciekawość wzięła górę, poprawię lub nie poprawię ew. cep ma uwalony czujnik i nic z tym nie zrobię. Nowa platforma czeka w szafie na montaż, ale może uda mi się miło pożegnać starą.


#8 Użytkownik jest niedostępny   Omega93 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 481
  • Dołączył: So, 25 Cze 11

Napisany 09 Styczeń 2019 - 11:12

Zobacz postpiet, o 08 Styczeń 2019 - 20:12, napisał(a):

Jedzie do mnie delid die mate2 i grizzly conductonaut, ciekawość wzięła górę, poprawię lub nie poprawię ew. cep ma uwalony czujnik i nic z tym nie zrobię. Nowa platforma czeka w szafie na montaż, ale może uda mi się miło pożegnać starą.

Daj znać jak wyszło ;)
Jeśli nie robisz tego imadłem albo żyletką to nie ma szansy na uszkodzenie procka, no chyba że źle go włożysz do maszynki :P
Procesor dostanie drugie życie :)

#9 Użytkownik jest niedostępny   piet 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 397
  • Dołączył: Wed, 24 Sie 05

Napisany 09 Styczeń 2019 - 22:40

Robiłem to pierwszy raz w życiu, co prawda ułatwiłem sobie poradami bardziej doświadczonych forumowiczów i dedykowaną maszynką ale jak dla mnie full sukces czyli victoria. Sklejony wygląda jak z fabryki:)
https://imgur.com/a/Qq12c7q Tak na szybko, przed delidem core 0 łapał w kilka sekund 94 stopnie i komputer przechodził w zaprogramowany tryb uśpienia, pozostałe rdzenie to kolejno było 68, 58, 54.
Szkoda , że kupiłem 9600k, ale jeszcze mogę oddać bo nie rozpakowałem, ale widzę potencjał w tej metodzie obniżania temperatur i wezmę jednak na przeczekanie 8600k - docelowy cep w tym roku to 8700k gdy tylko ceny wrócą do sensownego pułapu.
Żeby nie było - pojechałem odebrać zamówionego 2600x, ale jednak ostatnie 12 lat z intelem zrobiło swoje i zmieniłem zamówienie na 9600k w ostatniej chwili gdy sprzedawca kładł na ladę proca od AMD. Temat uważam za zamknięty.


#10 Użytkownik jest niedostępny   takitamrandom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 155
  • Dołączył: Pt, 20 Lip 18

Napisany 10 Styczeń 2019 - 15:55

No to nie wiem czy to była słuszna decyzja z wyborem intela. Wczoraj amd pokazało 8 rdzeniowego procka (prawdopodobnie ryzen 5) bijącego 9900k przy 40W mniejszym poborze mocy. Jest ogromna szansa że za pół roku będziemy mieli 9900k za mniej niż 1000zł od AMD :D

Ten post był edytowany przez takitamrandom dnia: 10 Styczeń 2019 - 15:56


#11 Użytkownik jest niedostępny   Kowal 

  • ¯\_(ツ)_/¯
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 53833
  • Dołączył: So, 27 Mar 04

Napisany 10 Styczeń 2019 - 18:20

Zobacz posttakitamrandom, o 10 Styczeń 2019 - 15:55, napisał(a):

No to nie wiem czy to była słuszna decyzja z wyborem intela. Wczoraj amd pokazało 8 rdzeniowego procka (prawdopodobnie ryzen 5) bijącego 9900k przy 40W mniejszym poborze mocy. Jest ogromna szansa że za pół roku będziemy mieli 9900k za mniej niż 1000zł od AMD :D


Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale tam był pokazany cinebench czyli na dzień dzisiejszy nic nie warty i okropnie przestarzały benchmark.

#12 Użytkownik jest dostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11991
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 10 Styczeń 2019 - 19:43

Kowal to ze cinebench nie znaczy ze nic nie warty.
Popatrz na trzezwo a nie przez pryzmat niebieskich okularow.
Wczesna wersja ES (powiedzmy taktowana jak 2700x) popatrz na wyniki obu prockow czysto teoretycznie 1830 vs 2040.
Do final sample jeszcze 4 miechy.
Jak dla mnie jest na co czekac szczegolnie ze na 8 sie nie konczy

#13 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1082
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 10 Styczeń 2019 - 19:46

Ja wymieniłem 4790k na 1600x i jestem zadowolony :)

#14 Użytkownik jest dostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11991
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 10 Styczeń 2019 - 19:58

Zmiana bez sensu ale jestes zadowolony

#15 Użytkownik jest dostępny   Daryzda67 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1612
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 10 Styczeń 2019 - 20:21

Kumpel też zmienił z i7 4771 na Ryzen 5 1600X, z tym że wyszedł kasowo na 0 !

Ten post był edytowany przez Daryzda67 dnia: 10 Styczeń 2019 - 20:25


#16 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1082
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 10 Styczeń 2019 - 20:29

Zobacz postMaxForces, o 10 Styczeń 2019 - 19:58, napisał(a):

Zmiana bez sensu ale jestes zadowolony


bez sensu ? Nic nie dopłaciłem mam wszystko nowe na gwarancji, Mam nowoczesne Mobo i DDr 4 i tą samą wydajność

Za pół roku mogę zmieniać sam procesor i mieć wydajność topowych inteli

Ten post był edytowany przez zlotnik dnia: 10 Styczeń 2019 - 20:30


#17 Użytkownik jest dostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11991
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 10 Styczeń 2019 - 20:37

z ta wydajnoscia to poleciales ma 1700x(3.9ghz) i 4790K@ 4.6ghz

#18 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1082
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 10 Styczeń 2019 - 20:40

Zobacz postMaxForces, o 10 Styczeń 2019 - 20:37, napisał(a):

z ta wydajnoscia to poleciales ma 1700x(3.9ghz) i 4790K@ 4.6ghz


Miałeś 4790k ? pewnie nie a się kłucisz w każdym syntetyku ryzen jest lepszy gry jak śmigały tak smigają ba w BF V przy mega rozwalce 4790k nie domagał ryzen daje rady

#19 Użytkownik jest niedostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10405
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 10 Styczeń 2019 - 20:42

Zobacz postKowal, o 10 Styczeń 2019 - 18:20, napisał(a):

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale tam był pokazany cinebench czyli na dzień dzisiejszy nic nie warty i okropnie przestarzały benchmark.

Przecież pokazali również tego najnowszego ryzena w Forza Horizon 4 było ~100-130fps. Niemal identyczny fps mam na moim i7 4790k@4.6Ghz zwykle ~120fps :E

Ja nie wiem czy oni sobie anty reklamę robią jeśli chodzi o gry czy o co im tam chodzi, ale w grach pokazali się z bardzo słabej strony.

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 10 Styczeń 2019 - 20:44


#20 Użytkownik jest dostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11991
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 10 Styczeń 2019 - 20:47

Zobacz postzlotnik, o 10 Styczeń 2019 - 20:40, napisał(a):

Miałeś 4790k ? pewnie nie a się kłucisz w każdym syntetyku ryzen jest lepszy gry jak śmigały tak smigają ba w BF V przy mega rozwalce 4790k nie domagał ryzen daje rady
nadal mam i w bajki nie wierze

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych