Forum PCLab.pl: 2600 OC - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2600 OC

#1 Użytkownik jest niedostępny   arek77777 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 57
  • Dołączył: Cz, 02 Lip 15

Napisany 04 Styczeń 2019 - 23:27

Zaczalem sie bawic w OC 2600. Cinebench R15 i Prime15 do testow.
Obecnie sie zatrzymalem na 4,1 przy napieciu 1,35. Temperatura na testach (co prawda krotkich) podskakuje do okolo 56-58 i mniej wiecej sie zatrzymuje w tym punkcie.
Pytanie mam czy powinienem uzywac jakiegos konkretnego programu do stress testow zeby miec pewnosc, ze nic sie nie dzieje?

P.S Posiadam Fortis 3 + 3 wentyle fabryczne w pudle.

Edit; Przy tescie Prime95 temperatury pokazywaly 53-55 po czym system sie zawiesil i pomogl tylko reset.

Zjechalem na 4.0 i Prime95 leci normalnie. To chyba moj limit :D
https://i.imgur.com/7kWRCoV.jpg

edit2; wrocilem na 4.1 przy tym samym napieciu dla pewnosci, system znowu sie zawiesil.

Podsumowujac OC mojego swiezego Ryzena 2600
4.0GHz
1.35V
57 stopni max w 30minutowym tescie w Prime95.

Ten post był edytowany przez arek77777 dnia: 05 Styczeń 2019 - 02:36


#2 Użytkownik jest niedostępny   arek77777 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 57
  • Dołączył: Cz, 02 Lip 15

Napisany 05 Styczeń 2019 - 02:33

https://i.gyazo.com/...863ca8ae479.png

Czy to normalne, ze na tescie mialem taki skok do 5,5GHz??

Ten post był edytowany przez arek77777 dnia: 05 Styczeń 2019 - 02:34


#3 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3422
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 05 Styczeń 2019 - 10:28

Do testowania Ryzena, AMD zaleca prime95, ja również. Jak system się zawiesił to znaczy, że jest niestabilnie -> trzeba więcej vcore, zmieniłbym też LLC, jaką masz płytę główną?
Maksymalna temp. dla Ryzena którą możesz dobić w prime95 to 75C, a napięcie 1,425v (temperatura prędzej Cię ograniczy, także możesz próbować dalej podkręcać jeśli chcesz).
+ do sprawdzania odczytów używaj nie hwmonitroa, bo się nie nadaje. HWINFO64 jest znacznie lepszy i dokładniejszy, patrz temperatury na CPU tdie i na napięcie procesora:CPU core voltage.
+ Testowanie stabilności procesora po każdorazowej zmianie powinno trwać przynajmniej godzinę, jeśli chcesz mieć pewność, że jest ok na 99%

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 05 Styczeń 2019 - 10:28


#4 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12124
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 05 Styczeń 2019 - 10:41

95C a nie 75C

#5 Użytkownik jest niedostępny   arek77777 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 57
  • Dołączył: Cz, 02 Lip 15

Napisany 05 Styczeń 2019 - 13:34

Ile wiec vcore ustawic do dalszych testow?
Plyta to AsRock b450 pro4

I jeszcze raz pytanie o te skoki https://i.gyazo.com/...863ca8ae479.png Czy to normalne?

Ten post był edytowany przez arek77777 dnia: 05 Styczeń 2019 - 13:34


#6 Użytkownik jest niedostępny   marcinowozniako 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 320
  • Dołączył: Pn, 24 Gru 12

Napisany 05 Styczeń 2019 - 13:37

Do 4.0GHz to raczej 1.3V powinno wystarczyć w zależności od sztuki. Wbij 1.3V i jak będzie stabilnie w prime95 to zjeżdżaj z napięciem w dół. Z tym że tak jak wyżej 1h w primie95 a nie 30 min. Możesz też OCCT spróbować odpalić, mi wyłapał niestabilność proca szybciej niż prime95.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3422
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 05 Styczeń 2019 - 13:39

Napiecie podbijasz o 1 krok na ktory pozwala plyta glowna np. 0.025v az do skutku, kazdy CPU jest inny. Juz Ci pisalem wyzej po edycji, nie uzywaj hwmonitor.
Ponad to podaj model pkyty glownej, dodatkowa stabilnosc mozesz uzyskac podyfikujac ustawienia VRM takie jak LLC i inne.

Zobacz postMaxForces, o 05 Styczeń 2019 - 10:41, napisał(a):

95C a nie 75C

95C to temperatura podana z 20C offsetem na niektórych procesorach. Nie zaleca się przekraczania 75C na Ryzenie, ponieważ może to prowadzić do niestabilności OC.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 05 Styczeń 2019 - 16:41


#8 Użytkownik jest niedostępny   ketiw555 

  • Shut the f*ck up and train
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4075
  • Dołączył: So, 12 Lis 05

Napisany 05 Styczeń 2019 - 16:05

Zobacz postQwertypp10, o 05 Styczeń 2019 - 13:39, napisał(a):

Napiecie podbijasz o 1 krok na ktory pozwala plyta glowna np. 0.025v az do skutku, kazdy CPU jest inny. Juz Ci pisalem wyzej po edycji, nie uzywaj hwmonitor.
Ponad to podaj model pkyty glownej, dodatkowa stabilnosc mozesz uzyskac podyfikujac ustawienia VRM takie jak LLC i inne.

Dlaczego ma nie używać hwmonitor ?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3422
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 05 Styczeń 2019 - 18:04

Zobacz postketiw555, o 05 Styczeń 2019 - 16:05, napisał(a):

Dlaczego ma nie używać hwmonitor ?

Ponieważ ten program nie nadaje się odczytywania danych przynajmniej na Ryzenie, podaje często źle temperaturę, napięcie w tym jak widać wyżej taktowanie 5,5GHz? :E

#10 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12124
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 05 Styczeń 2019 - 18:39

Zobacz postQwertypp10, o 05 Styczeń 2019 - 13:39, napisał(a):

Napiecie podbijasz o 1 krok na ktory pozwala plyta glowna np. 0.025v az do skutku, kazdy CPU jest inny. Juz Ci pisalem wyzej po edycji, nie uzywaj hwmonitor.
Ponad to podaj model pkyty glownej, dodatkowa stabilnosc mozesz uzyskac podyfikujac ustawienia VRM takie jak LLC i inne.


95C to temperatura podana z 20C offsetem na niektórych procesorach. Nie zaleca się przekraczania 75C na Ryzenie, ponieważ może to prowadzić do niestabilności OC.

95 bez offsetu,offset jest dodawany pod kontrole fentyli i moze miec 115c. 2700 bez X tez ma 95C. Jak jest stabilnie przy 85c to co mi z tych wydmuchanych zalecen kogos.Kazdy proc z chlodzeniem indywidualnie a nie ze ktos sobie powiedzial moze prowadzic do nie stabilnosci po 75c co jest bzdura.

Na tych prockach masz max 95c i do tej teperatury musi byc stabilnie,czy z oc czy bez,jedyna zaleznosc to vcore

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 05 Styczeń 2019 - 18:41


#11 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3422
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 05 Styczeń 2019 - 19:54

Teraz nie mogę tego znaleźć, ale są gdzieś/ było podane oficjalnie (bodajże konferencja AMD w teksasie) przez tego łysolka z AMD, żeby nie przekraczać 75C przy podkręcaniu, ponieważ powyżej tego traci się na stabilności, 95C to maksymalna temperatura, po której masz throttling i tyle- przy czym widziałem też testy, że przy temperaturze pod tym limitem 95C, wyższe zegary stają się niestabilne (które wcześniej śmigały)...

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 05 Styczeń 2019 - 19:55


#12 Użytkownik jest niedostępny   Zacpac 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 730
  • Dołączył: Wed, 18 Paź 06

Napisany 05 Styczeń 2019 - 22:25

Temp masz super niskie. Small test robisz?

#13 Użytkownik jest niedostępny   arek77777 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 57
  • Dołączył: Cz, 02 Lip 15

Napisany 06 Styczeń 2019 - 00:11

Zobacz postZacpac, o 05 Styczeń 2019 - 22:25, napisał(a):

Temp masz super niskie. Small test robisz?

Prime 95 na okolo godzine. Ale przy 4.1 na 1.35v wyrzuca mi system. Bede probowal na wyzszych napieciach cos osiagnac jeszcze.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3422
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 06 Styczeń 2019 - 11:05

Może masz też spory vdroop, pokaż jaki masz core voltage w HWINFO64, bo może musisz zwiększyć LLC.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Zacpac 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 730
  • Dołączył: Wed, 18 Paź 06

Napisany 06 Styczeń 2019 - 11:51

Ale który test w prime robisz?

#16 Użytkownik jest niedostępny   Frytejr0 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2109
  • Dołączył: So, 23 Lut 08

Napisany 17 Marzec 2019 - 13:08

Podbijam.

Jakie napięcie jest najmniej inwazyjne przy oc? W sensie do codziennie pracy

I drugie pytanie przy 4.2 jakie napięcie mówi o dobrej sztuce?

Ten post był edytowany przez Frytejr0 dnia: 17 Marzec 2019 - 13:11


#17 Użytkownik jest dostępny   kibolkks 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: Cz, 02 Paź 14

Napisany 17 Marzec 2019 - 15:51

Moim zdaniem do codziennego korzystania nie przekraczałbym napięcia 1.3V.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3422
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 18 Marzec 2019 - 11:37

Zobacz postFrytejr0, o 17 Marzec 2019 - 13:08, napisał(a):

Podbijam.

Jakie napięcie jest najmniej inwazyjne przy oc? W sensie do codziennie pracy

I drugie pytanie przy 4.2 jakie napięcie mówi o dobrej sztuce?

AMD nie zaleca przekraczać 1,425v 24/7

Zobacz postkibolkks, o 17 Marzec 2019 - 15:51, napisał(a):

Moim zdaniem do codziennego korzystania nie przekraczałbym napięcia 1.3V.

Twoim zdaniem? A skąd to zdanie się wywodzi, na podstawie czego? ;)

#19 Użytkownik jest dostępny   kibolkks 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: Cz, 02 Paź 14

Napisany 18 Marzec 2019 - 18:57

Na podstawie własnego doświadczenia.

Nie ma sensu podnosić napięcie o 0,1V dla 100Mhz.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3422
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 18 Marzec 2019 - 19:12

Nie wiem o jakich taktowaniach piszesz, ale różnica pomiędzy 1,3v@4ghz a 1,425v to już 4,2ghz. także nie 100, a 200mhz, a nawet 300mhz, gdy 1,3v@3900mhz.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych