Forum PCLab.pl: Mezalians kablowy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (5 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 3
  • 4
  • 5
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Mezalians kablowy Wydanie tysięczne

#81 Użytkownik jest niedostępny   EvilKillaruna 

  • Orator
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 675
  • Dołączył: Nd, 26 Sty 14

Napisany 15 Styczeń 2019 - 22:04

Zobacz postMinciu, o 15 Styczeń 2019 - 16:12, napisał(a):

Po co mam brać wdech. Pytałem tylko czy ktoś zdaje test. Ludzie czują różnicę nawet w kablach cyfrowych, to MP3 o wysoki i niskim próbkowaniu oraz WAV powinno rozróżniać bez problemu?

A że na starość każdy głuchnie, to już raczej niezaprzeczalny fakt. Za duża szpila w zadek? Zwykłe realne podejście ;)


Po to, aby zastanowić się co ten post w ogóle wnosi do tej dyskusji.

Na starość każdy głuchnie i to jest akurat oczywista oczywistość... która też nic szczególnego nie wnosi do tej dyskusji. I to jest właśnie zwykłe realne podejście ;).



@Raideri - bo ten test od wielu lat krąży po sieci i z tego co słyszałem specjalnie jest to wszystko tak zrobione. Każdy kto się na niego powołuje tak samo daje się strollować jak ten kto bierze w nim udział.


Zobacz postTrueFaith, o 15 Styczeń 2019 - 21:51, napisał(a):

Większą różnicę przynajmniej moim zdaniem robi mix i mastering, są utwory które brzmią beznadziejnie we FLAC'u i są takie których przyjemnie się słucha nawet w 128kbps. Są też gatunki które zyskują mniej lub więcej przy wyższym bitrate, osobiście korzystam w większości z mp3 320 bo szkoda mi miejsca na FLAC'i na których i tak nie słyszę większej różnicy. Podobne podejście mam do kabli, filtrów i innych głupot, skoro różnica jest tak mała że muszę się wsłuchiwać i porównywać to nie ma to sensu, podobną zmianę da wypicie szklanki wody...


Nie zawsze są to drobne różnice i naprawdę wiele zależy tu od tak naprawdę sumy drobnych rzeczy, które układają się w jedną całość. Ale tak, na ogół to są niuanse, dlatego ogromnym błędem jest podchodzenie do tych elementów jak do "sprzętowych equalizerów", jak to jeden z użytkowników mp3store kiedyś stwierdził. Kable, filtry (zakładając, że w ogóle działają), OPA itd. to w dużej mierze wykończeniówka i jeśli coś dają, to na ogół czystość sygnału. Tylko że pakować np. kabel za 1700 zł do takich M220 PRO to niestety nieporozumienie. DKK32 kompletnie nie wykorzystają takiego medium. Ale już zmiana taśmy w nawet najtańszych STAXach, gdzie przetworniki pracują na konkretnych parametrach takiego kabla i wysokim napięciu - tu już różnica jest słyszalna i to bardzo. Ale też głównie dlatego, że STAX lubi oszczędzać na tych elementach, tak samo jak Audeze i gro innych producentów. Polecam poszukać zdjęć przekroju kabla od HD800 - słuchawki za 5 tysięcy, a miedzi tyle co kot napłakał.

#82 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] 

  • Wiecznie niewyspany...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19963
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 16 Styczeń 2019 - 11:49

Zobacz postKarister, o 15 Styczeń 2019 - 19:44, napisał(a):

Głowy nie dam, ale myślę, że wielkość transferu wynika jeszcze z czegoś innego. Transmisja cyfrowa po zestawieniu wydaje się mieć stałe parametry. Na przykład jeśli na wyjściu cyfrowym wybiorę 24bit 192k, to samo wyświetla się automatycznie na DACu. Myślę, że wtedy ramki danych mają stały format i rozmiar. I nawet jeśli plik źródłowy jest nagrany w 16bit i ma powiedzmy wykastrowaną część pasma przez kompresję (np mp3 często mają wycięte pasmo powyżej 15kHz) to faktycznie w nadmiarowych bitach będą leciały same zera jako zatkajdziura w ramce. Tak mi się wydaje, ale warto by gdzieś to zweryfikować. Bo nie wiem, czy rozmiar ramki nie może być jednak zmniejszony jeśli nie ma aż tylu danych do wysłania.

Nie możesz tak po prostu wypełnić 0, bo które bity chcesz przepisać, a które wyzerować?
16b to zakres -32k +32k, 24b to już -/+8M. Przepisując te 16b na 24b na LSB obetniesz maksymalną głośność, wpisując na MSB przytniesz (czy raczej podgłośnisz) najcichsze. W sumie skompresujesz dynamikę tonalną, spłaszczysz ją.
Trzeba to przepisać w bardziej sprytny sposób, czyli przeskalować. 0 zostanie 0, skrajne wartość 16b (-/+ 32k) zostaną skrajnymi 24b (-/+8M), a reszta proporcjonalnie rozłożona po zakresie (krok powinien wyjść 256). Wtedy zachowamy dynamikę ale z gorszą rozdzielczością niż format pozwala.

Podobnie sprawa ma się z próbkowaniem, dla uproszczenia weźmy upsampling z 10kHz na 20kHz. Jeżeli wyzerujesz co drugą próbkę, to np. zamiast pozycji membrany 10 15 24 będziesz miał 10 0 15 0 24 0, w efekcie wyjdzie pewnie jakieś burczenie. Trzeba to uzupełnić pasującymi wartościami, najprostszym rozwiązaniem wydaje się powtórzenie próbek, czyli dostaniemy 10 10 15 15 24 24, przy 2x szybszym odtworzeniu powinno przyzwoicie wyjść. Można też uśrednić i wyjdzie wtedy 10 12,5 15 19,5 24 ?? (zależy co w następnej próbce). Najbardziej zaawansowane techniki to interpolacja i tutaj można już się pobawić na różne sposoby dopasowując krzywą do złożonego sygnału lub rozbić to na poszczególne częstotliwości, obrobić i na nowo spróbkować z wyższą częstotliwością.

#83 Użytkownik jest niedostępny   Karister 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 427
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 16 Styczeń 2019 - 13:24

Spoko, masz rację. Cięgle mi się coś myli i o danych w ramkach myślę jak o wycinkach histogramu częstotliwości, zamiast zapisie wartości sygnału w danej chwili. :(

#84 Użytkownik jest niedostępny   sniper76 

  • One shot = One killed
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2644
  • Dołączył: Wed, 17 Lut 10

Napisany 17 Styczeń 2019 - 19:26

Rozważam wymianę kabelka z oryginalnego na ten ręcznie wykonany KLIK może, któryś z Was testował, posiada ??
Wstępnie dogadałem ze sprzedającym niższą cenę za odcinek 2 metry ze wtyczką jack 6,3 mm Dodaj obrazek przy dobrych wiatrach, może sprzeda też sam jack 2,5mm ten od strony słuchawek - obleciałem neta i nie znalazłem takiej wtyczki Dodaj obrazek
Bardzo proszę jak Macie namiary gdzie to kupić to serdecznie z góry dziękuję Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez sniper76 dnia: 18 Styczeń 2019 - 00:22


#85 Użytkownik jest niedostępny   Quentin88 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 443
  • Dołączył: Nd, 12 Lip 15

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 17:39

potrzebuje pomocy jakiej frimy wziąc kable dlugość 2,5m łaczące Yamaha R-N 402D MusicCast z jamo 708

#86 Użytkownik jest niedostępny   Aro1991 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7067
  • Dołączył: Nd, 22 Sty 12

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 22:46

Tu Was zaskoczę, od jakiegoś czasu wręcz rewelacyjnie grające przewody można kupić za grosze mimo, że były stworzone do celów domofonowych.
https://audiovoicefo...ead.php?tid=111

Jak na takie małe pieniądze to chyba obowiązkowa opcja która pewnie lepiej zagra niż 99% innych budżetowych przewodów.

#87 Użytkownik jest niedostępny   TrueFaith 

  • Telegram: @D0M4NSKY
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2310
  • Dołączył: Cz, 11 Lip 13

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 22:25

Zobacz postAro1991, o 08 Wrzesień 2019 - 23:46, napisał(a):

Tu Was zaskoczę, od jakiegoś czasu wręcz rewelacyjnie grające przewody można kupić za grosze mimo, że były stworzone do celów domofonowych.
https://audiovoicefo...ead.php?tid=111

Jak na takie małe pieniądze to chyba obowiązkowa opcja która pewnie lepiej zagra niż 99% innych budżetowych przewodów.

Podobno równie dobrze sprawdza się skrętka utp jako budżetowe interkonekty

#88 Użytkownik jest niedostępny   Tomcat 

  • uzależniony od % maniak wojskowości
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12521
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 07:15

Zobacz postQuentin88, o 08 Wrzesień 2019 - 18:39, napisał(a):

potrzebuje pomocy jakiej frimy wziąc kable dlugość 2,5m łaczące Yamaha R-N 402D MusicCast z jamo 708

Ta Yamacha raczej ma słabe recezje - już nawet podobny cenowo SX-n30ae od Pioneera jest oceniany sporo lepiej (tylko nie myl go z sx-s30)...



Ogólnie rpzy takich klockach to kable są najmniejszym problemem i można brać te domofonowe czy nawet zwykłe z miedzi beztlenowej za kilka zeta metr.

Ten post był edytowany przez Tomcat dnia: 10 Wrzesień 2019 - 08:47


#89 Użytkownik jest niedostępny   Quentin88 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 443
  • Dołączył: Nd, 12 Lip 15

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 18:49

wziąłem melodike, bo ponoć Polska :)

wiem albo TX-8150 też byłby lepszy wyborem. Ale to znowu dołóż..zwiększ budżet...tak można w nieskończoność. a taki zastaw i tak będzie lepszy niż 2.1 edifiera.

Ten post był edytowany przez Quentin88 dnia: 11 Wrzesień 2019 - 18:57


#90 Użytkownik jest niedostępny   EvilKillaruna 

  • Orator
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 675
  • Dołączył: Nd, 26 Sty 14

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 21:34

Ale miedź chińska ;)

Też ją miałem. Szybko sprzedawałem. Z solidnych kabli chociażby QED czy niedostępny u nas Ultralink.

#91 Użytkownik jest niedostępny   Aro1991 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7067
  • Dołączył: Nd, 22 Sty 12

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 22:47

Uważam, że domofonowe były by lepsze, ale zrobiłeś po swojemu.
Tak samo z interkonektami nie trudno wybrać lepsze od bardzo popularnych "Melodik"

#92 Użytkownik jest niedostępny   Karister 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 427
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 08:28

Zobacz postEvilKillaruna, o 11 Wrzesień 2019 - 22:34, napisał(a):

niedostępny u nas Ultralink.

Polpak jest polskim dystrybutorem Ultralink.

#93 Użytkownik jest niedostępny   EvilKillaruna 

  • Orator
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 675
  • Dołączył: Nd, 26 Sty 14

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 09:56

Dzięki za info. Gdy szukałem tych kabli zakupowo, RMS ich już nie miał, a w Polpaku nie widziałem.

#94 Użytkownik jest niedostępny   wojtzuch 

  • Nieuzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7645
  • Dołączył: Nd, 01 Gru 02

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 21:47

Nawet jeśli byłyby jakieś różnice, choćby mierzalne, to i tak nie dałoby się ich miarodajnie stwierdzić na ucho, a jak sądzę, pomiar nic by nie wykrył (oczywiście po wyrównaniu poziomów, bo już 0,2 dB więcej, np. przez różnicę w oporze, sprawia, że dźwięk wydaje się lepszy). Tymczasem byle zmiana w akustyce pomieszczenia, jego proporcjach czy ustawieniu kolumn/słuchacza powoduje takie różnice, że wykres z mikrofonu pomiarowego wariuje w granicach kilku, kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu decybeli. I tyle w temacie.

Niektórzy za kasę, którą przeznaczają na sprzęt, spokojnie zmieniliby mieszkanie na takie, które nawet bez zabaw z wystrojem zmieniłoby brzmienie tego sprzętu, czy też kilka razy tańszego, nie do poznania.

Ten post był edytowany przez wojtzuch dnia: 21 Wrzesień 2019 - 22:42


#95 Użytkownik jest niedostępny   EvilKillaruna 

  • Orator
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 675
  • Dołączył: Nd, 26 Sty 14

Napisany Wczoraj, 09:11

Zobacz postwojtzuch, o 21 Wrzesień 2019 - 21:47, napisał(a):

Tymczasem byle zmiana w akustyce pomieszczenia, jego proporcjach czy ustawieniu kolumn/słuchacza powoduje takie różnice, że wykres z mikrofonu pomiarowego wariuje w granicach kilku, kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu decybeli. I tyle w temacie.


Mówiłem o słuchawkach. Mają najmniej zmiennych i najmniejszy błąd pomiarowy.


Zobacz postwojtzuch, o 21 Wrzesień 2019 - 21:47, napisał(a):

Niektórzy za kasę, którą przeznaczają na sprzęt, spokojnie zmieniliby mieszkanie na takie, które nawet bez zabaw z wystrojem zmieniłoby brzmienie tego sprzętu, czy też kilka razy tańszego, nie do poznania.


Ale to już nie na tym forum. Nie sądzę, aby przeciętna osoba z forum przeznaczała na sprzęt audio więcej niż powiedzmy ~1000 zł łącznie na przestrzeni powiedzmy roku, dwóch.

#96 Użytkownik jest niedostępny   wojtzuch 

  • Nieuzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7645
  • Dołączył: Nd, 01 Gru 02

Napisany Wczoraj, 09:39

Zobacz postEvilKillaruna, o 22 Wrzesień 2019 - 10:11, napisał(a):

Mówiłem o słuchawkach. Mają najmniej zmiennych i najmniejszy błąd pomiarowy.


Ja się odnosiłem ogólnie do pierwszego wpisu.

Tak czy inaczej, to, że ktoś słyszy różnicę, nie znaczy, że ona występuje, a jeśli nawet występuje, nie musi mieć nic wspólnego ze zmianą jakości, wystarczy choćby mikroskopijny wzrost głośności, który zawsze daje wrażenie poprawy brzmienia. Też się kiedyś w ten sposób nabrałem na interkonekt za sto dolców.

Ten post był edytowany przez wojtzuch dnia: Wczoraj, 09:40


  • (5 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 3
  • 4
  • 5
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych