Forum PCLab.pl: Podkręcanie Ryzen 5 2600 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Podkręcanie Ryzen 5 2600

#1 Użytkownik jest niedostępny   Revanseeee 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Wt, 08 Sty 19

Napisany 09 Styczeń 2019 - 00:57

Witam , kupiłem Ryzena 5 2600 z chłodzeniem Fera 3 I tu nasuwa mi sie pytanie jak bardzo moge go podkręcić? Ma ktos podobny zestaw I powie z doświadczenia jak wygląda podkrecanie tego procesora ?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Luk83bb 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 815
  • Dołączył: Nd, 07 Mar 10

Napisany 09 Styczeń 2019 - 10:49

U mnie na Ferze dalem Ryśka na 4Ghz i 1,35V, przetestowałem i schodziłem w dół z napięciem, żeby uzyskać jak najnizsze przy stabilności. I tak zistalo na 1,28. Więcej niz 4Ghz nie potrzebuje, więc nie sprawdzałem taktowania max, zresztą wszystko powyżej jest słabo "skalowalne". Tempy w spoczynku to trzydziesci pare stopni, w grach rzadko przekraczam 50C:)!

#3 Użytkownik jest niedostępny   Roman85 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 617
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 17

Napisany 09 Styczeń 2019 - 17:52

Każdy procesor kręci sie inaczej. Sam musisz stopniową go podkręcać i testować jego stabilność

#4 Użytkownik jest niedostępny   ketiw555 

  • Shut the f*ck up and train
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4075
  • Dołączył: So, 12 Lis 05

Napisany 11 Styczeń 2019 - 14:22

Zobacz postLuk83bb, o 09 Styczeń 2019 - 10:49, napisał(a):

U mnie na Ferze dalem Ryśka na 4Ghz i 1,35V, przetestowałem i schodziłem w dół z napięciem, żeby uzyskać jak najnizsze przy stabilności. I tak zistalo na 1,28. Więcej niz 4Ghz nie potrzebuje, więc nie sprawdzałem taktowania max, zresztą wszystko powyżej jest słabo "skalowalne". Tempy w spoczynku to trzydziesci pare stopni, w grach rzadko przekraczam 50C:)!

50 stopni w grach to w co Ty grasz ? Pasjans ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Luk83bb 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 815
  • Dołączył: Nd, 07 Mar 10

Napisany 11 Styczeń 2019 - 17:46

https://zapodaj.net/...2130be.jpg.html
https://zapodaj.net/...d49bf3.jpg.html
https://zapodaj.net/...d26430.png.html
Gram tylko w PUBG i PESa 2019 - możliwe, że w innych grach więcej (w Tomb Raiderze mogę sprawdzić:))

#6 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2165
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 11 Styczeń 2019 - 19:50

Nie wiem jakim cudem masz tak niskie temperatury na tym chłodzeniu i na tym ryzenie :o dzisiaj akurat kończyłem składać sprzęt dla klienta z ryzenem 2600 i ferą ;] dałem właśnie 1.28v i taktowanie 3.8 więcej nie jechałem bo tak nie chciał wcale podkręcać ale mnie samego kusiło i temperatury w wieśku w novigradzie skakały od 55 do 60, w pełnym renderingu cinebenchem max 65c na 3.8 i 1.28v a ty masz widze 45 :hmm:

#7 Użytkownik jest niedostępny   Luk83bb 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 815
  • Dołączył: Nd, 07 Mar 10

Napisany 11 Styczeń 2019 - 20:51

51 pokazało max (screen z MSI Afterburner), musiało podbić z tych 45C. Sprawdzę w Rise of Tomb Raider, bo więcej nie mam gier ściągniętych, ale w Wieśku przypuszczam, że temp procka raczej była by wyższa, więc to tak poglądowo:)

#8 Użytkownik jest niedostępny   Luk83bb 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 815
  • Dołączył: Nd, 07 Mar 10

Napisany 11 Styczeń 2019 - 21:45

w tr podczas gry 35C, ale procek chodził na 20%. Podczas testu graficznego było cieplej - sprawdziłem w hwinfo i temp max 45C.

Załączone pliki



#9 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2165
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 12 Styczeń 2019 - 06:27

Zobacz postLuk83bb, o 11 Styczeń 2019 - 21:45, napisał(a):

w tr podczas gry 35C, ale procek chodził na 20%. Podczas testu graficznego było cieplej - sprawdziłem w hwinfo i temp max 45C.

Naprawdę masz fajne te temperatury :thumbup: :cool:

#10 Użytkownik jest niedostępny   Roman85 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 617
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 17

Napisany 12 Styczeń 2019 - 06:35

Zobacz postLuk83bb, o 11 Styczeń 2019 - 21:45, napisał(a):

w tr podczas gry 35C, ale procek chodził na 20%. Podczas testu graficznego było cieplej - sprawdziłem w hwinfo i temp max 45C.

A te temperatury nie podajesz czasem w spoczynku.
:E

#11 Użytkownik jest niedostępny   Luk83bb 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 815
  • Dołączył: Nd, 07 Mar 10

Napisany 12 Styczeń 2019 - 08:57

No chłopy za duzo mam lat, żeby jakis fejm robić na blefie. Myślałem, że to normalne temperatury dla Ryzena. Może w innych, bardziej wymagających grach były by wyższe. Procek przesmarowany pastą Pactum, 3 wentylatory w obudowie CM N200 (ta mała klitka ma duzo lepszy obieg niz wczesniejsza obudowa Gladius 20). Sam procek chyba też dobry trafiłem, bo do 4,0 wystarczy u mnie 1,28 podczas gdy inni muszą dac nawet 1,35V. Obroty wentylatora na Ferze też samemu definiowalem, bo jak podkręcalem RAM to było głośno - nie rozumiem zaleznosci, ale tak się działo. Teraz mam ok
1100rpm , zeby bylo cicho.

#12 Użytkownik jest niedostępny   ketiw555 

  • Shut the f*ck up and train
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4075
  • Dołączył: So, 12 Lis 05

Napisany 12 Styczeń 2019 - 11:19

Coś masz zepsute weź sobie zobacz jakie powinny być temp. w grach, chyba że 1060 ogranicza ryzena i zawsze chodzi na mniejszym taktowaniu taki procek.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2165
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 12 Styczeń 2019 - 11:47

Zobacz postketiw555, o 12 Styczeń 2019 - 11:19, napisał(a):

Coś masz zepsute weź sobie zobacz jakie powinny być temp. w grach, chyba że 1060 ogranicza ryzena i zawsze chodzi na mniejszym taktowaniu taki procek.

1060 6gb nie ogranicza tego ryzena, 2 dni temu testowałem 3 tytuły po zlozeniu sprzętu dla klijenta na 2600 + Fera3 , 2x8GB 3066, 1060 6GB.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3073
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 12 Styczeń 2019 - 11:56

Fera 3, Ryzen 2600 @4100 1.3985 Obecnie gram w Hellblade - Senua's Sacrifice temperatura 60-61° (z 4,2Ghz tez dawała rade) Podkręcić możesz na ile Ci procek pozwoli :E Ja zostawiłem na 4100Mhz, przy takiej częstotliwości mam napięcie poniżej 1.4, dla 100Mhz więcej nie warto podnosić napięcia.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 12 Styczeń 2019 - 12:13


#15 Użytkownik jest niedostępny   Luk83bb 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 815
  • Dołączył: Nd, 07 Mar 10

Napisany 12 Styczeń 2019 - 14:35

puściłem mu OCCT i temp osiągła 65C po 10 minutach, także jest "normalnie". Te gry wykorzystują procesor w połowie.

#16 Użytkownik jest niedostępny   marcinowozniako 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 320
  • Dołączył: Pn, 24 Gru 12

Napisany 12 Styczeń 2019 - 17:30

Zobacz postSary, o 12 Styczeń 2019 - 11:56, napisał(a):

Fera 3, Ryzen 2600 @4100 1.3985 Obecnie gram w Hellblade - Senua's Sacrifice temperatura 60-61° (z 4,2Ghz tez dawała rade) Podkręcić możesz na ile Ci procek pozwoli :E Ja zostawiłem na 4100Mhz, przy takiej częstotliwości mam napięcie poniżej 1.4, dla 100Mhz więcej nie warto podnosić napięcia.


Odpal Prime95 to się okaże jak sobie poradzi fera z tym procem przy takim napięciu. Pozwól że odpowiem za Ciebie. Nie poradzi sobie i spokojnie do 80-90 stopni dobijesz ;)

#17 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2165
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 12 Styczeń 2019 - 17:46

Zobacz postmarcinowozniako, o 12 Styczeń 2019 - 17:30, napisał(a):

Odpal Prime95 to się okaże jak sobie poradzi fera z tym procem przy takim napięciu. Pozwól że odpowiem za Ciebie. Nie poradzi sobie i spokojnie do 80-90 stopni dobijesz ;)

No i po co? po co obciążać procesor tak jak nic innego go tak nigdy nie obciąży? wystarczy puścić cinebench R15 obciąży wszystkie 12Wątków na 100% i wyrenderuje obrazek i potestować w grach (przejechać na koniu pare razy novigrad w wieśku 3 lub Crysis 3 Welcome to the jungle misja moment ostrzeliwania wieżyczki)

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 12 Styczeń 2019 - 17:48


#18 Użytkownik jest niedostępny   marcinowozniako 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 320
  • Dołączył: Pn, 24 Gru 12

Napisany 12 Styczeń 2019 - 17:55

Aha i według Ciebie tak się testuje stabilność Procesora po OC? Widzę jakieś nowe standardy wchodzą na forum. Testowanie stabilności ram, pisanie o temp po OC w grach :lol2: :E

#19 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2165
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 12 Styczeń 2019 - 18:25

Zobacz postmarcinowozniako, o 12 Styczeń 2019 - 17:55, napisał(a):

Aha i według Ciebie tak się testuje stabilność Procesora po OC? Widzę jakieś nowe standardy wchodzą na forum. Testowanie stabilności ram, pisanie o temp po OC w grach :lol2: :E

Nie warto katować sekcji prajmem wystarczy test gdzie obciąży proca w 100% np rendering. Co do ramu to nie raz przechodzi testy a wlasnie w grach sie wysypuje także nic w tym śmiesznego nie jest.

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 12 Styczeń 2019 - 18:26


#20 Użytkownik jest niedostępny   marcinowozniako 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 320
  • Dołączył: Pn, 24 Gru 12

Napisany 12 Styczeń 2019 - 18:35

Zobacz postSend1N, o 12 Styczeń 2019 - 18:25, napisał(a):

Nie warto katować sekcji prajmem wystarczy test gdzie obciąży proca w 100% np rendering. Co do ramu to nie raz przechodzi testy a wlasnie w grach sie wysypuje także nic w tym śmiesznego nie jest.


Jak używasz złych narzędzi do testowania bądź źle podkręcasz ram to może tak jest. Zazwyczaj to testy powinny wyłapać różnicę. U mnie 3400 w grach jest stabilne, ale nie w testach...

Co do sekcji chyba zatrzymałeś się własnie na Fxach. Teraz większość płyt b450 za 300-400 zł ma takie sekcje że nic złego im się nie stanie po OC w primie ;)

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych