Forum PCLab.pl: Streaming [OBS] Optymalne ustawienia. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Streaming [OBS] Optymalne ustawienia. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Niedźwiad 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 222
  • Dołączył: Wed, 15 Mar 17

Napisany 09 Styczeń 2019 - 15:52

Witam.

Od razu piszę, że na sygnaturce widnieje mój aktualny sprzęt.

O co chodzi?
Próbuję swoich sił w streamowaniu poprzez program OBS na Twitcha.
Problem tkwi w tym, że nie potrafię dopasować optymalnych ustawień w programie jakość -> wydajność.

Korzystałem z poradników YT, ale nie widzę znacznych różnic płynności transmisji obrazu z chociażby Conan Exiles. Gra chodzi u mnie bardzo dobrze, ale na streamie widzę, że obraz "skacze".

Screeny moich ustawień OBS:
https://ibb.co/Wy5B1FB
https://ibb.co/m8x09Wt
https://ibb.co/KVb8gr7
https://ibb.co/RjTcmbh

Moje łącze: 200Mb/s - więc nie ma co narzekać
(40Mb/s upload)

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez Niedźwiad dnia: 09 Styczeń 2019 - 15:55


#2 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6926
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 10 Styczeń 2019 - 17:18

Widziałeś już u kogoś że do podobnych streamów ludziom gołe 6 rdzeni na 8600K starczało w tandemie z Nvidią?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Niedźwiad 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 222
  • Dołączył: Wed, 15 Mar 17

Napisany 10 Styczeń 2019 - 20:24

NVENC używam.
Procesor wcale nie ma takiego obciążenia.

A co do "parowania" 6 rdzeni z Nvd, żaden problem.
Dużo streamów prześledziłem i nie jeden miał podobny rig, przy super wynikach jakościowych na streamie.

Poza tym pytałem o proponowane ustawienia, a nie o cwaniactwo.

#4 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6926
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 10 Styczeń 2019 - 21:28

To było w dobrej woli zadane pytanie, czy problemy nie są związane z niewystarczającą wydajnością configu.
Gdy to już ustalone, można przejść dalej.

Stronicowanie Cię raczej nie dotyczy, ale w końcowych sekcjach jest trochę do poczytania.
http://forum.pclab.p...__fromsearch__1

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 10 Styczeń 2019 - 21:43


#5 Użytkownik jest niedostępny   Niedźwiad 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 222
  • Dołączył: Wed, 15 Mar 17

Napisany 10 Styczeń 2019 - 23:02

Ogólnie rzecz ujmując, gry pokroju Assassins Creed: Oddysey muszę sobie odpuścić od streamowania.
Z prostego względu - i bez transmisji na żywo mam prawie 100% zużycia na każdy rdzeń (non OC) procesora.

Jednak Sea Of Thieves / DeepRock Galactic / Conan Exiles mogę ogarnąć bez problemu na 1080p. Zdarza się, że klatki hukną z 60 do 23 np., ale to dosyć sporadyczne (jednak nie powinno mieć miejsca).

Szukam i testuję, może uda mi się znaleźć "złoty środek".

#6 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6926
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 11 Styczeń 2019 - 13:48

Tak sobie myślę. Gdybym był takim streamerem, z uboższym sprzętem, np. pod takiego AC które zarzyna proc jak kurę, czy nie lepiej by zaoszczędzić na jakąś energooszczędną jednostkę dedykowaną do samego streamu?
Sądzę że powinien być na to sposób jak to zrobić. Tylko dochodzą do tego koszta karty przechwytującej.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 11 Styczeń 2019 - 13:49


#7 Użytkownik jest niedostępny   Niedźwiad 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 222
  • Dołączył: Wed, 15 Mar 17

Napisany 11 Styczeń 2019 - 20:13

Zobacz postdeton24, o 11 Styczeń 2019 - 13:48, napisał(a):

Tak sobie myślę. Gdybym był takim streamerem, z uboższym sprzętem, np. pod takiego AC które zarzyna proc jak kurę, czy nie lepiej by zaoszczędzić na jakąś energooszczędną jednostkę dedykowaną do samego streamu?
Sądzę że powinien być na to sposób jak to zrobić. Tylko dochodzą do tego koszta karty przechwytującej.



Masz na myśli zakup nowego komputera pod transmisję?
Niby mam skrzynkę Zalmana, z płytą MSI B150M Bazooka wewnątrz...
Muszę pomyśleć.

I w ten sposób odciążyłbym pc do grania.
Niestety - koszty, koszty, koszty.

Ten post był edytowany przez Niedźwiad dnia: 11 Styczeń 2019 - 20:14


#8 Użytkownik jest niedostępny   rafiki20 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 516
  • Dołączył: Wed, 07 Kwi 10

Napisany 21 Styczeń 2019 - 16:23

Ja mam 2pc i nie mam problemu z graniem tylko nie wiem czemu mam podwyższony ping

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych