Forum PCLab.pl: [Zestaw] 4000zł gry/streaming z rtx 2060. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[Zestaw] 4000zł gry/streaming z rtx 2060. Rtx 2060 + Ryzen 5 2600 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   CiekawePytanie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 176
  • Dołączył: Wt, 08 Sty 19

Napisany 10 Styczeń 2019 - 21:53

Witam chciałbym kupić komputer cena to ok. 4000 zł, może trochę przekroczyć o kilkaset złotych jeżeli różnica w wydajności byłaby spora. Jeżeli ktoś uważa że byłby w stanie stworzyć wydajniejszy zestaw w tej kwocie cenowej to jestem otwarty na propozycje. Sklep, który wybrałem to x-kom jeżeli ktoś uważa że taniej wyjdzie na morele to mogę kupić na morele aczkolwiek po ostatniej akcji wolałbym x-kom'a.
Link do zestawu
https://www.x-kom.pl/lista/dfkl8k4ne
Za gtx'a 1070 planuję wstawić rtx'a 2060 ale narazie nie ma go w sklepach.
Teraz czas na pytania
1. Czy warto brać ssd 120GB + 1TB hdd czy lepiej brać 1TB ssd? Oraz czy 120GB z hdd starczyłoby w sensie słyszałem że "niektóre gry mogą wymusić instalacje na ssd" A ssd to tak na windowsa oraz inne apki np obs czy coś. Z tym stwierdzeniem to się pierwszy raz spotkałem więc nie wiem czy to prawda. Jak coś to można zamienić dyski na inne nie zależy mi akurat konkretnie na tych.
2.Czy ta msi b450 a pro to dobra pyta czy dorzucić 100 zł i brać np tą:
https://www.x-kom.pl...0-gaming-x.html
Oczywiście wybrałem sobie tak dosyć losowo bo się nie znam patrzyłem tylko na obsługiwne pamięci i chipstet dźwiękowy ponać dobry. Byłbym wdzięczny za dokładniesze wytłumaczenie czym różni się b450 od x370 lub czy warto brać np x470. Z tego co wiem to na x370 trzeba bios aktualizować a na b450 nie i jest o 100zł tańsza.
3.Zasilacz
https://www.x-kom.pl...-600a8-box.html
Lub
https://www.x-kom.pl...l2-bronze.html.
(ten domyślnie dałem ale nwm czy ten 1 nie lepszy)
Lub
https://www.x-kom.pl...-m2-bronze.html
W zestawie jest ten z nr 2, osobiście nie widzę różnic w tych zasilaczach. Oczywiście możecie podać całkiem inną opcję.
4.Rtx 2060 referencyjny i nierefencyjny ma być w cenie 1619 zł, który lepszy referent czy nie referent? (Nie planuje dokupować następnej karty graficznej)
Prosiłbym o wytłumaczenie czemu np to a nie to.
Oczywiście po wprowadzeniu rtx 2060 planuje zaktualizować post albo dodać w odp odpowiednio zaktualizowany zestaw.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Spasiu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 276
  • Dołączył: Nd, 12 Mar 17

Napisany 10 Styczeń 2019 - 23:10

RTX 2060 - na tą chwile stawiam na referenta FE za 1619pln - całkiem przyzwoita kultura pracy (brak niestety trybu pół-pasywnego), ceny wersji niereferencyjnych to dalej zagadka.

https://www.purepc.p...gtx_1080?page=0,22

SSD na chwile obecną min. 256GB. Teraz pytanie czy iść w pojemność na SATA (MX500, EVO 860) czy w tej samej cenie - mniejsza pojemność na szybszym NVME (EVO970, M8PeGN). Wszystko zależy od budżetu i preferencji. HDD jako drugi dysk też może być.

Poniżej masz porównanie chipsetów na AM4 - B350 i X370 wymagają aktualizacji Biosu pod Ryzeny serii 2000. Oczywiście ilość portów i tak zależy od konkretnej płyty. MSI B450 A-PRO to dobra tania płyta i wystarczająca pod R5 2600(X), lepsze się na pewno znajdą ale również droższe. Przy doborze płyty radzę się sugerować własnymi potrzebami - wyposażenie w złącza, układ dźwiękowy itp. Kolejna kwesta to OC - MSI dobrze radzi sobie z prowadzeniem pamięci i ma nie najgorsze VRM (sekcja zasilania CPU). Z ciekawych płyt osobiście zainteresowałem się Biostarem X370GT7 (+akt. BIOS) - pod względem budowy (VRM) i wyposażeniem rozkłada większość konkurencji ale BIOS i oprogramowanie to już niestety inna bajka (problemy z OC i doborem RAM) - obecnie na morele za 460 pln. Odnosnie specyfikacji płyty zaglądaj na stronę producenta i do szczegółów w specyfikacji bo można się zdziwić.

https://www.hardware...3hVXONqfMDf.jpg

Zasilacze wybrałeś budżetowe - jeżeli budżet pozwala to proponowałbym dopłacić do lepszych konstrukcji i z modularnym okablowaniem np. Seasonic Focus Plus Plus Gold, Corsair RMx, EVGA G3.

#3 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5709
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 10 Styczeń 2019 - 23:28

Zestaw ok, zasilacz 600w to spory zapas dla tego zestawu. Ssd weź lepiej 240gb, 120gb przy obecnych niskich cenach nie ma sensu brać. Taka pojemność błyskawicznie się kończy.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7952
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 11 Styczeń 2019 - 00:02

Wywal może i ten SSD i HDD i weź po prostu SSD SATA/AHCI 500-512 GB. Z czasem jak zajdzie potrzeba to sobie coś dołożysz. Zasilacz zmieniałbym na System Power 9 500W na przetwornicy DC-DC.

#5 Użytkownik jest niedostępny   CiekawePytanie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 176
  • Dołączył: Wt, 08 Sty 19

Napisany 11 Styczeń 2019 - 09:43

Racja 500 gb powinno starczyć a jak braknie to najwyżej hdd 1 tb się dokupi.
Który lepszy czy żaden z tych ?
https://www.x-kom.pl...00-3d-nand.html
https://www.x-kom.pl...-ssd-mx500.html który lepszy?
Zasilacz to mogę brać ten co poleciłeś tylko 500W z rtx2060 to wydaje mi się mało ale jak mówisz że starczy to ok.
Powiedz mi czy nie zamienić płyty na x370 niby starsza niż b450 ale wydaje mi się lepsza taka z górnej półki?
Oraz tak teoretycznie czy procesor nie będzie ograniczał karty albo na odwrót ?
Oto nowy zestaw
https://www.x-kom.pl/lista/hlky8egzd
Osobiście brałbym 600W bo tylko kilkadziesiąt zł więcej a zapas jest.

#6 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5709
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 11 Styczeń 2019 - 11:22

Bierz cruciala mx500 lub tak jak ja mam intenso 512gb na pamięciach MLC. Opinie, ponad 1100 masz na amazon.de i średnia ocen na poziomie Samsunga 860 evo. Test wydajności tego dysku masz u mnie na kanale raźniej z wydajnością przy zapełnieniu 70% gdzie dyski na pamięciach tlc ograniczają transfery nawet wiecej niż 50%.

Jak będziesz brał plyte x370 to potrzebujesz aktualizacji biosu zanim Ryzen 2600 będzie mógł się uruchomić wiec spokojnie bierz b450.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13308
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 11 Styczeń 2019 - 12:22

Zobacz postxtn, o 11 Styczeń 2019 - 11:22, napisał(a):

Test wydajności tego dysku masz u mnie na kanale raźniej z wydajnością przy zapełnieniu 70% gdzie dyski na pamięciach tlc ograniczają transfery nawet wiecej niż 50%.


To jest kwestia bufora SLC, a nie tego czy jest TLC czy MLC. Dyski na MLC też zwalniają po zapełnieniu (np. ADATA SU900).

Jesli chodzi o płytę, to do X370 można dopłacić jak chcesz kręcić procesor. Chyba że zależy ci też na lepszym układzie audio, to też jakiś tam sens dopłaty jest. Jednak przy braku OC zostałbym przy B450 z uwagi na lepsze działanie Precision Boost.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7952
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 11 Styczeń 2019 - 14:55

Zobacz postxtn, o 11 Styczeń 2019 - 11:22, napisał(a):

Test wydajności tego dysku masz u mnie na kanale raźniej z wydajnością przy zapełnieniu 70% gdzie dyski na pamięciach tlc ograniczają transfery nawet wiecej niż 50%.



Jeżeli chodzi o te transfery, to precyzując chodzi tutaj o zapis liniowy.

#9 Użytkownik jest niedostępny   CiekawePytanie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 176
  • Dołączył: Wt, 08 Sty 19

Napisany 11 Styczeń 2019 - 15:01

https://www.x-kom.pl/lista/b8vhi4e71
To tak będzie git ? Ta gra za 99zł to sama wchodzi ona za 1 gr ma być. A o aktualizacji biosu to wiem przy montażu by mi chyba zaktualizowali jakbym dopisał. Mam pytanie odnośnie tego oc na płycie b450 czy podniesie z standardowego 3,4ghz do 3,9ghz to jest to jakieś oc czy dopiero po 3,9ghz? Oraz czy obudowa spoko bo nikt nic o niej nie pisał.

#10 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5709
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 12 Styczeń 2019 - 00:07

Jest ok.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Spasiu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 276
  • Dołączył: Nd, 12 Mar 17

Napisany 12 Styczeń 2019 - 00:54

Zobacz postCiekawePytanie, o 11 Styczeń 2019 - 15:01, napisał(a):

Mam pytanie odnośnie tego oc na płycie b450 czy podniesie z standardowego 3,4ghz do 3,9ghz to jest to jakieś oc czy dopiero po 3,9ghz?



R5 2600 ma standardowe zegary 3,4GHz na wszystkich rdzeniach gdzie tkz. turbo boost podnosi zegar na jednym rdzeniu do 3,9GHz (na kolejnych odpowiednio niżej). OC to gdybyś podkręcił procesor zmieniając sam zegary, napięcie Vcore, czy limit TDP ponad te standardowe ustawienia. Przykład turbo dla R7 poniżej.
https://www.techpowe..._7_2700/16.html

#12 Użytkownik jest niedostępny   CiekawePytanie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 176
  • Dołączył: Wt, 08 Sty 19

Napisany 12 Styczeń 2019 - 10:54

No to git mam nadzieję że zasilacz też ok bo znalazłem jeszcze taki z certyfikatem gold ?
Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)
Jeszcze jak wyjdzie rtx 2060 to odkopie temat i się dopytam który będzie spoko. Oraz mam pytanie czy Realtek ALC1220 jest lepszy od tego
Realtek ALC892 i stąd moje pytanie czy w grach będzie różnica? W sensie bardziej precyzyjny dźwięk czy coś?

#13 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13308
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 12 Styczeń 2019 - 11:54

ALC1220 to lepszy układ, ale jak chcesz porządnej różnicy to trzeba kupić osobną kartę dźwiękową.

Zasilacz ok.

#14 Użytkownik jest niedostępny   CiekawePytanie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 176
  • Dołączył: Wt, 08 Sty 19

Napisany 12 Styczeń 2019 - 12:58

Ale ten w zestawieniu czy ten
https://www.x-kom.pl...medium=referral
Ja się nie znam na zasilaczach ale ten o 50zł droższy ma certyfikat gold to chyba lepszy ale nwm

#15 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7952
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 12 Styczeń 2019 - 13:00

Najlepiej byłoby kupić https://proline.pl/z...d-450w-p1170205

#16 Użytkownik jest niedostępny   CiekawePytanie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 176
  • Dołączył: Wt, 08 Sty 19

Napisany 12 Styczeń 2019 - 13:10

Kurde na xkomie jest 550w taki, zresztą 450w to chyba by na styk chodziło.Btw co w tym zasilaczu jest lepsze ?

#17 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7952
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 12 Styczeń 2019 - 13:31

Te 450W będą tutaj z zapasem na +12V pod taki konfig.
Zdecydowanie lepszy jakościowo środek, 7 lat gwarancji.

#18 Użytkownik jest niedostępny   CiekawePytanie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 176
  • Dołączył: Wt, 08 Sty 19

Napisany 12 Styczeń 2019 - 13:42

No powiedzmy że mnie przekonałeś a mógłbyś podać jakiś dobry, który jest na xkomie ? Bo brać ten z 550w to chyba przesada?

Ewnetualnie mogę zostać przy tym be quiet system power 9 500w który poleciłeś na początku

#19 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7952
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 12 Styczeń 2019 - 13:42

550W nie będzie przesadą a zyskasz jeszcze chłodzenie półpasywne oraz pełne modularne okablowanie (choć to nie jest jakiś konkretny argument) oraz 3 lata dłuższą gwarancję (10 lat)

Trzeba jednak dopłacić.

Ten post był edytowany przez Caps dnia: 12 Styczeń 2019 - 13:42


#20 Użytkownik jest niedostępny   CiekawePytanie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 176
  • Dołączył: Wt, 08 Sty 19

Napisany 12 Styczeń 2019 - 14:02

Chyba zostane przy tym 1 co poleciłeś zab215zł ewentualnie ten
https://www.x-kom.pl...ower-10-cm.html

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych