Forum PCLab.pl: Jakie ramy dołożyc ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jakie ramy dołożyc ?

#1 Użytkownik jest niedostępny   portalwj1 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 294
  • Dołączył: Pt, 26 Sty 18

Napisany 11 Styczeń 2019 - 11:21

Witam,

Posiadam 2x4GB DDR3 RAM ADATA 1333 U-DIMM (prawdopodobnie).

Planuje dokupić 8GB tylko nie wiem czy 1 kość 8GB czy 2x4GB ?

Widnieje U-DIMM ale nie mogę znaleźć ramów U-DIMM same DIMM.
Bo jak kupię DIMM a mam aktualnie ramy U-DIMM to nie będą działać tak ?
Poniżej zdjęcie ramu.


Pozdrawiam

Załączone pliki



#2 Użytkownik jest niedostępny   portalwj1 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 294
  • Dołączył: Pt, 26 Sty 18

Napisany 11 Styczeń 2019 - 16:34

up ktoś coś się zna i doradzi ??

Te ramy są U-DIMM , nie widzę na allegro ramów o oznaczeniu U-DIMM ?

Jak włoże ramy DIMM nie będą kolidować z ramami U-DIMM ??

#3 Użytkownik jest niedostępny   Wirgiliuszeu 

  • Pernamentny pechowiec
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 740
  • Dołączył: Nd, 06 Mar 16

Napisany 11 Styczeń 2019 - 20:51

Oznaczenie U-DIMM oznacza pamięć niebuforowaną,taką jaką montuje się w komputerach. Jak masz PC to nie zawracaj sobie głowy tym oznaczeniem.

#4 Użytkownik jest niedostępny   portalwj1 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 294
  • Dołączył: Pt, 26 Sty 18

Napisany 12 Styczeń 2019 - 09:04

Zobacz postWirgiliuszeu, o 11 Styczeń 2019 - 20:51, napisał(a):

Oznaczenie U-DIMM oznacza pamięć niebuforowaną,taką jaką montuje się w komputerach. Jak masz PC to nie zawracaj sobie głowy tym oznaczeniem.



Czyli jak dokupię pamięc DIMM nie będzie kolidować z U-DIMM ??


PS: Mam 4 sloty na pamięci - 2x4GB zajęte. Co najlepiej dołożyć 1 kość 8GB czy 2x4GB ??

#5 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18813
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 12 Styczeń 2019 - 12:28

"DIMM" samo w sobie nic nie oznacza, poza bardzo ogólnym "moduł pamięci ze stykami po dwóch stronach".

Weź normalny ram i tyle.

Jeżeli nie planujesz ramu podkręcać, to bez różnicy czy dokupisz 8GB, czy 2x4GB. Jeżeli jednak byś brał jeden moduł 8GB, to wtedy zamontuj pamięci tak, by jeden kanał miał moduł 8GB, a drugi oba moduły 4GB.

W innym temacie piszesz, że masz płytę na chipsecie P67 - zastanowiłbym się nad sprzedaniem obecnego ramu, i kupieniem 2x8GB 2133MHz. Wtedy dodatkowo poprawisz wydajność.

Ten post był edytowany przez MitycznyJeż dnia: 12 Styczeń 2019 - 12:31


#6 Użytkownik jest niedostępny   portalwj1 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 294
  • Dołączył: Pt, 26 Sty 18

Napisany 12 Styczeń 2019 - 21:24

Zobacz postMitycznyJeż, o 12 Styczeń 2019 - 12:28, napisał(a):

"DIMM" samo w sobie nic nie oznacza, poza bardzo ogólnym "moduł pamięci ze stykami po dwóch stronach".

Weź normalny ram i tyle.

Jeżeli nie planujesz ramu podkręcać, to bez różnicy czy dokupisz 8GB, czy 2x4GB. Jeżeli jednak byś brał jeden moduł 8GB, to wtedy zamontuj pamięci tak, by jeden kanał miał moduł 8GB, a drugi oba moduły 4GB.

W innym temacie piszesz, że masz płytę na chipsecie P67 - zastanowiłbym się nad sprzedaniem obecnego ramu, i kupieniem 2x8GB 2133MHz. Wtedy dodatkowo poprawisz wydajność.



Jakaś firma mi przynajmniej nie znana..

https://allegro.pl/o...3mhz-7771870242

Styknie ?? Czy brać lepszą firme za 300zł ??

#7 Użytkownik jest dostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13941
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 12 Styczeń 2019 - 21:31

Prawdopodobnie : U = Unbuffered.
Oznaczenie może być używane przez firmę A-Data (ponieważ mogą produkować także pamięć typu "R" [Registered]).

#8 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 979
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 12 Styczeń 2019 - 21:32

Aż się boję zapytać, co to za "lepsza znana firma" :E Pewnie Kingston :E
Jeśli naprawdę potrzebujesz, bierz 2x8GB z aukcji. Drogo jak za DDR3, które za niedługo pójdą na śmietnik z całą platformą, ale jeśli realnie potrzeba, to potrzeba.

#9 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18813
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 12 Styczeń 2019 - 21:35

Zobacz postportalwj1, o 12 Styczeń 2019 - 21:24, napisał(a):

Jakaś firma mi przynajmniej nie znana..

https://allegro.pl/o...3mhz-7771870242

Styknie ?? Czy brać lepszą firme za 300zł ??


To co linkujesz to zestaw 2x4GB 2133
żeby to faktycznie miało szansę śmigać na 2133, Twoje obecne ramy też musiałyby dawać się wykręcić na 2133... Dlatego lepiej obecne sprzedać i wziąć zestaw 2x8GB.

No chyba że nie interesuje Cię tylko pojemność, a nie wydajność, to bierz najtańsze bądź-co.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych