Forum PCLab.pl: Serwer FTP na własnym komputerze, przekierowanie portów - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Serwer FTP na własnym komputerze, przekierowanie portów

#1 Użytkownik jest niedostępny   dumdeedum 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pt, 11 Sty 19

Napisany 11 Styczeń 2019 - 21:03

Chcę zrobić serwer ftp z własnego komputera tak aby ktoś kto łączy się spoza domu też miał do niego dostęp.
Pobrałem program Home FTP Serwer i uruchomiłem. W sieci lokalnej wszystko działa poza już nie.
Próbowałem przekierować porty ale coś mi nie wyszło. Z tego co zrozumiałem z tejstrony mam ip publiczne czyli w teorii powinno się dać zrobić taką operację. Pokazało mi tam Your Public IPv4 is: 78.9.28.141
Your IPv6 is: Not Detected
Your Local IP is: 192.168.100.6

Internet mam z netii. Router to Huawei HG8245Q2.

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez dumdeedum dnia: 11 Styczeń 2019 - 21:04


#2 Użytkownik jest niedostępny   asino 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 412
  • Dołączył: Nd, 09 Paź 11

Napisany 11 Styczeń 2019 - 21:06

FTP dziala na 2 portach - 20 i 21. Oba musisz przekierowac.

Ten post był edytowany przez asino dnia: 11 Styczeń 2019 - 21:07


#3 Użytkownik jest niedostępny   dumdeedum 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pt, 11 Sty 19

Napisany 11 Styczeń 2019 - 21:11

Zmieniłem teraz wszędzie na 20-21 i sprawdziłem na stronie PortCheckTool.com i dalej nie działa. Co jeszcze mogę sprawdzić żeby mieć pewność, że nie jest to spowodowane przez dostawcę internetu?

#4 Użytkownik jest niedostępny   zyb3usz 

  • InClusive
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2043
  • Dołączył: Wt, 13 Kwi 10

Napisany 11 Styczeń 2019 - 21:21

External port też ustaw

#5 Użytkownik jest niedostępny   dumdeedum 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pt, 11 Sty 19

Napisany 11 Styczeń 2019 - 21:23

Dalej bez zmian :(

#6 Użytkownik jest niedostępny   Ulvar 

  • Oh well whatever... Nevermind...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3263
  • Dołączył: Pn, 08 Sty 07

Napisany 11 Styczeń 2019 - 21:26

na 99% nie masz publicznego IP,
na tej stronie jako external pokazuje IP dostawcy neta ;)

Ten post był edytowany przez Ulvar dnia: 11 Styczeń 2019 - 21:27


#7 Użytkownik jest niedostępny   dumdeedum 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pt, 11 Sty 19

Napisany 11 Styczeń 2019 - 21:28

A jestem to w stanie jakoś sprawdzić czy muszę się zapytać dostawcy?

Ewentualnie czy jest ogólnie jakiś sposób żebym mógł udostępniać pliki z mojego komputera w świat jakieś obejścia, programy, systemy cokolwiek. Bo ogólnie to chcę zrobić coś co przypominaloby NAS. Stawiam komputer wrzucam do niego dyski, podłączam go do routera i mogę korzystać z tych plików gdziekolwiek jestem

Ten post był edytowany przez dumdeedum dnia: 11 Styczeń 2019 - 21:36


#8 Użytkownik jest niedostępny   asino 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 412
  • Dołączył: Nd, 09 Paź 11

Napisany 11 Styczeń 2019 - 21:33

1. Zobacz jaki adres masz na WAN routera.
2. Pusc traceroute np do wp.pl i zobacz jaki masz przeskoki

#9 Użytkownik jest niedostępny   Ulvar 

  • Oh well whatever... Nevermind...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3263
  • Dołączył: Pn, 08 Sty 07

Napisany 11 Styczeń 2019 - 21:39

najprościej by Ci było chyba wykupić dropboxa/onedrive/google drive czy coś o odpowiedniej pojemności dla Ciebie :)

#10 Użytkownik jest niedostępny   dumdeedum 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pt, 11 Sty 19

Napisany 11 Styczeń 2019 - 21:46

1. O to chodzi? Mój link Czy gdzieś indziej tego szukać.
2.

C:\Users\Paweł>tracert wp.pl

Tracing route to wp.pl [212.77.98.9]
over a maximum of 30 hops:

1 1 ms 1 ms 3 ms 192.168.100.1
2 5 ms 3 ms 6 ms 83.238.252.80
3 12 ms 9 ms 11 ms wrocc002rt09.inetia.pl [83.238.113.26]
4 9 ms 9 ms 10 ms 83.238.248.194
5 18 ms 18 ms 18 ms WarsC001RT06-WarsH002RT22.inetia.pl [83.238.251.98]
6 20 ms 17 ms 18 ms JawoH001RT05-JawoH001RT09.inetia.pl [83.238.248.129]
7 * * 19 ms 83.238.251.83
8 * 17 ms 18 ms GdynR005RT01-RedaR001RT01.inetia.pl [87.204.227.27]
9 18 ms 16 ms 16 ms TczeR001-hat.dsl.star.bdi.inetia.pl [213.17.213.102]
10 17 ms 19 ms 26 ms rtr-int-2.rtr1.adm.wp-sa.pl [212.77.96.46]
11 17 ms 17 ms 20 ms www.wp.pl [212.77.98.9]

Trace complete.

Zobacz postUlvar, o 11 Styczeń 2019 - 21:39, napisał(a):

najprościej by Ci było chyba wykupić dropboxa/onedrive/google drive czy coś o odpowiedniej pojemności dla Ciebie :)

Pewnie i tak ale lubię się od czasu do czasu pobawić w takie rzeczy. Satysfakcja jak w końcu zacznie działać jest tego warta :D no i można się nauczyć czegoś nowego.

Ten post był edytowany przez dumdeedum dnia: 11 Styczeń 2019 - 21:47


#11 Użytkownik jest niedostępny   grudzio 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1697
  • Dołączył: Nd, 01 Wrz 02

Napisany 11 Styczeń 2019 - 22:02

Spróbuj jeszcze DMZ configuration, czy wtedy Ci ruszy.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9016
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 12 Styczeń 2019 - 09:10

Publiczny IP w 99% jest na Huawei i to na nim najpierw musisz przekierować na swój router.
Dostępu do Huawei od Netii pewnie nie będziesz posiadac

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych